čtvrtek 25. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

čtvrtek 11. října 2012
Recenze Return to Ravnica Intro Pack: Rakdos Raid
Autor: AdamF @ 16:09 :: 4031 Přečtení :: 4 Komentáře :: :: Recenze
 

Vážení čtenáři Magic-Guru,

vítejte u rozborů Return to Ravnica Intro Packů!
Jak jste se mohli dočíst v úvodním článku k Return to Ravnica, v této velkolepé edici se vracíme na svět Ravnica, sféru, jež je celá pokryta rozlehlým městem. Tato říše je domovem deseti dvoubarevných guild. V Return to Ravnica se setkáváme s pěti z těchto guild: Azorius, Izzet, Rakdos, Golgari a Selesnya. A každá guilda dostala svůj vlastní Intro Pack!
A co že to vlastně ten Intro Pack je? Jedná se o předpřipravený 60karetní balíček, který je určen pro začínající hráče. Spolu s tímto balíčkem v Intro Packu najdete také dva 15karetní boostery Return to Ravnica, v nichž můžete nalézt karty, kterými svůj Intro Pack můžete vylepšit.
Každý Intro Pack obsahuje dvě vzácné karty, z nichž je jedna pofoilovovaná. Foilové karty Intro Packů jsou shodné s Return to Ravnica prerelease promo kartami.

Dnes se podíváme na černočervený Intro Pack guildy Rakdos jménem Rakdos Raid. Rakdos stejně jako ostatní guildy dostal novou guildovní mechaniku. Tato mechanika se jmenuje unleash a objevuje se pouze na bytostech. Když bytost s unleash přichází na bojiště, můžete na ni položit +1/+1 žeton. Dokud má tato bytost na sobě +1/+1 žeton, nemůže blokovat. Unleash vás tedy staví před nelehké rozhodnutí: +1/+1 žeton, nebo možnost blokovat? Unleash je mechanika zákeřná, protože se tváří, jako kdyby to jedna schopnost, ale ve skutečnosti jsou to schopnosti dvě. První říká, že bytost může přijít s +1/+1 žetonem. Druhá říká, že nemůže blokovat, dokud na sobě má +1/+1 žeton. Je ale jedno, odkud tento žeton přijde – můžete nechat bytost přijít bez žetonu a pokud na ni soupeř položí žeton Ajanim, Caller of the Pride, bytost nebude moci blokovat, protože má unleash. Pokud byste ale na bytost žeton položili při jejím příchodu a poté by bytost unleash ztratila, blokovat by mohla. Tolik k pravidlům nové mechaniky, podívejte se na celkový decklist:
 

Rakdos Raid Wizards of the Coast
Main Deck Sideboard
12 Mountain
1 Rakdos Guildgate
12 Swamp
1 Bellows Lizard
1 Bloodfray Giant
2 Canyon Minotaur
1 Carnival Hellsteed
1 Cryptborn Horror
2 Gore-House Chainwalker
1 Hellhole Flailer
1 Minotaur Aggressor
2 Rakdos Cackler
2 Rakdos Shred-Freak
1 Ravenous Rats
1 Rix Maadi Guildmage
1 Sewer Shambler
1 Spawn of Rix Maadi
3 Tormented Soul
2 Zombie Goliath
1 Assassin’s Strike
1 Auger Spree
1 Blood Reckoning
1 Cower in Fear
2 Crippling Blight
1 Deviant Glee
1 Mind Rot
2 Rakdos Keyrune
1 Shrieking Affliction
1 Traitorous Instinct

 
 


Foilovou rare kartou je vzácná bytost Carnival Hellsteed. Tato šestimanová bytost je 5/4 s first strike a haste. A k tomu má navíc ještě unleash. Zaútočit 6/5 bytostí s first strike může soupeře nepříjemně překvapit. Pokud se rozhodne blokovat, pravděpodobně přijde o bytost a pokud ne, obdrží šest zranění. Navíc bude Carnival Hellsteed fungovat spíše jako dorážející bytost, protože balíček obsahuje mnoho rychlejších agresivnějších bytostí. Mimochodem, oheň za Hellsteed vypadá ve foilu opravdu úžasně :-)
Druhou vzácnou kartou Intro Packu je Cryptborn Horror, hybridní 0/0 bytost, která přijde na bojiště s tolika +1/+1 žetony, kolik soupeř toto kolo ztratil životů. Pokud dokážete Cryptborn Horror zahrát jako 5/5 bytost, vyplatí se vám hrát. Má navíc totiž ještě trample, takže se rozhodně jedná o povedené rare.
 


 

Novým guildovním mágem Rakodsu je Rix Maadi Guildmage. Tento guildmág má ze všech nových guildmágů nejlevnější schopnosti, obě stojí dvě many. A při každém útoku staví soupeře před nelehké rozhodnutí: blokovat, či neblokovat? Pokud se soupeř rozhodne blokovat, Rix Maadi Guildmage bude moct blokující bytost oslabit o -1/-1 a tak danou bytost třeba i zabít. Pokud se rozhodne neblokovat, Rix Maadi Guildmage může nechat oponenta ztratit další životy. Navíc je sám Guildmage 2/2 za pouhé dvě many. Rozhodně dobrá bytost!

 

Pak tady máme Rakdos Keyrune. Jedná se o třímanový artefakt, který umí přidávat černou a červenou manu a v late-game jej můžete za pouhé dvě many do konce kola proměnit na 3/1 červenočerného Devila s first strike, opět se tedy jedné o velmi agresivní bytost. Rakdos Keyrune se navíc skvěle vyhýbá plošnému ničení a obecně oponentovým sorcery kouzlům.


 

Nyní se podíváme na všechny bytosti s unleash tohoto Intro Packu. Začneme asi tou nejlepší: Rakdos Cackler je 1/1 bytost za hybridní červenočernou manu. Na bojiště ji tedy můžete nechat sestoupit jako 2/2 a útočit v druhém kole za dvě zranění není vůbec špatné. Přijdete sice o možnost blokovat, ale Rakdos moc na blokování není :-) Gore-House Chainwalker je 2/1 za 1R s unleash, takže můžete mít hned v druhém kole 3/2 bytost. Bytosti Rakdosu jsou skutečně velmi rychlé. Gore-House Chainwalkera jsem už dokonce viděl hrát v profesiolním Standardním balíčku, takže se určitě jedná o super bytost. Bloodfray Giant je čtyřmanová 4/3 bytost s trample, která má unleash, takže ji můžete zahrát jako 5/4 bytost s trample a bez bloku. V podstatě byste měli hrát nějakou bytost každé kolo, aby byl soupeř stále pod tlakem. A nakonec zde máme dvě dvoubarevné bytosti s unleash: Spawn of Rix Maadi, 5/3 bytost za 3BR s unleash, a Hellhole Flailer, 3/2 s unleash za 1BR, kterou můžete za 2BR obětovat a udělit tak cílovému soupeři tolik zranění, kolik byla Flailerova síla.


 

Další bytosti už unleash nemají, ale i tak jsou určitě cennou částí Intro Packu. Nejvíce se mi zamlouvá Rakdos Shred-Freak, 2/1 s haste za hybridní mana cost B/RB/R. Kolo před ním můžete zahrát Rakdos Cacklera s unleash, v dalším kole Shred-Freaka a útočit za čtyři. Soupeř většinou nemá ani šanci nic udělat. Minotaur Agressor je 6/2 bytost s haste a first strike za sedm man. Pokud ho soupeř nezabije nějakým instantím ničením, bude muset blokovat (což blokující bytost pravděpodobně nepřežije), nebo přijít o šest životů.
Ravenous Rats při vstupu na bojiště donutí soupeře zahodit kartu. Do Intro Packu se nějakým způsobem infiltroval golgarisjký Sewer Shambler, který má golgarijskou mechaniku scavenge. Úplně jsem nepochopil, co zařazením golgarijské Sewer Shamblera do rakdoského Intro Packu chtěli říct, jisté ale je, že moc dobrá bytost Sewer Shambler není.

 

Za špatné bytosti považuji Bellowes Lizard, který má posilování příliš pomalé, a samozřejmě vanilkové bytosti (tedy bytosti bez schopností) Zombie Goliath (4/3 za 4B) a Canyon Minotaur (3/3 za 3R).

 

Naopak bytostí, která by mohla být velice dobrá, je Tormented Soul, kterou zde najdete rovnou třikrát. Jedná se o 1/1 neblokovatelnou bytost za B, která nesmí blokovat. Bude úplně nejlepší, když k ní připojíte auru Deviant Glee, která ji posílí o +2/+1, takže budete každé kolo útočit za tři. Za zaplacení červené many umí Deviant Glee přidat trample, ale zrovna Tormented Soul trample nepotřebuje.
 


 

Samozřejmě v Intro Packu nalezneme také nějaké ničení: Auger Spree přidá cílové bytosti do konce kola +4/-4, což bytost s obranou menší než 5 zabije. Jako posilování Augur Spree využijete snad jen s Carnival Hellsteed. Aura Crippling Blight dá cílové bytosti “bonus” -1/-1 a zákaže jí blokovat, takže vaši útočnící budou mít volnou cestu. Trochu dražší ničení Assassin's Strike zabije jakoukoliv bytost a navíc její kontrolora donutí zahodit jednu kartu. Cower in Fear oslabí bytosti všech oponentů o -1/-1 do konce kola, což je může někdy i zabít.

Pokud už máte na stole několik bytostí a soupeř konečně zahrál nějakého blokera, můžete zahrát Traitorious Instinct, kterým získáte kontrolu nad cílovou bytostí do konce kola, dáte jí haste a +2/+0 do konce kola. Ke klasickému zahazovacímu kouzlu Mind Rot snad není co dodat. Za prázdnou ruku bude soupeře trestat jednomanový černý enchantment Shrieking Affliction. Pokud by soupeř měl málo starostí s blokováním a vydal se na útočení, životy z něj bude vysávat enchantment Blood Reckoning.


Manovou základnu tvoří 12 Swampů, 12 Mountain a jedna Rakdos Guildgate.

Jak Intro Pack vylepšit

Pokud máte Blood Crypty, můžete jimi stabilizovat manovou základnu, jinak přidejte další Rakdos Guildgate. Rakdos Cackler a Rakdos Shred-Freak zařaďte v playsetu. Mezi dražší karty, které se do balíčku hodí, určitě patří Liliana of the Veil a Thundermaw Hellkite. Tyto dvě karty jsem do update verze nezařadil, ale přidal jsem Desecration Demona, který soupeře každý útok postaví před nelehké rozhodnutí a samotného lorda Rakdose. Intro Pack po vylepšení může vypadat následovně:

Rakdos Raid update AdamF
Main Deck Sideboard
4 Rakdos Cackler
4 Rakdos Guildgate
4 Rakdos Keyrune
4 Rakdos Shred-Freak
2 Rakdos, Lord of Riots
2 Carnival Hellsteed
2 Cryptborn Horror
4 Rix Maadi Guildmage
4 Gore-House Chainwalker
2 Cower in Fear
2 Deviant Glee
10 Swamp
10 Mountain
2 Desecration Demon
2 Auger Spree
2 Tormented Soul
 

Věřím, že se vám recenze Intro Packu líbila. Pokud si chcete s Intro Packem Rakdos Raid zahrát, můžete si jej zakoupit na našem partnerské eshopu Veselý drak. Těším se na viděnou u další recenze Intro Packu :-)

AdamF

Komentáře
Autor: Flamberg @ čtvrtek 11. října 2012 16:43
Super.

Tentokrát bez hnid :-D

Autor: AdamF @ sobota 13. října 2012 14:56
Díky :-) A díky za připomínky u minulého článku :-)

Autor: aldapetr @ pátek 23. listopadu 2012 16:37
hezkej clanek ale chtel bych se zeptat kdyz vylozim deviant glee prida mi to ´plus dva jedna naporad nebo jenom na 1 kolo?
predem diky

Autor: AdamF @ pátek 23. listopadu 2012 20:32
Ano, dokud bude Deviant Glee připojena na danou bytost, bude daná bytost posílená o +2/+1. Pouze trample je potřeba platit každé kolo.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí