čtvrtek 25. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 22. října 2012
Recenze Return to Ravnica Intro Pack: Golgari Growth
Autor: AdamF @ 8:44 :: 3349 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Recenze
 

Vážení čtenáři Magic-Guru,

vítejte u rozborů Return to Ravnica Intro Packů!
Jak jste se mohli dočíst v úvodním článku k Return to Ravnica, v této velkolepé edici se vracíme na svět Ravnica, sféru, jež je celá pokryta rozlehlým městem. Tato říše je domovem deseti dvoubarevných guild. V Return to Ravnica se setkáváme s pěti z těchto guild: Azorius, Izzet, Rakdos, Golgari a Selesnya. A každá guilda dostala svůj vlastní Intro Pack!
A co že to vlastně ten Intro Pack je? Jedná se o předpřipravený 60karetní balíček, který je určen pro začínající hráče. Spolu s tímto balíčkem v Intro Packu najdete také dva 15karetní boostery Return to Ravnica, v nichž můžete nalézt karty, kterými svůj Intro Pack můžete vylepšit.
Každý Intro Pack obsahuje dvě vzácné karty, z nichž je jedna pofoilovaná. Foilové karty Intro Packů jsou shodné s Return to Ravnica prerelease promo kartami.

Intro Pack guildy Golgari se jmenuje Golgari Growth a jejich novou mechanikou je scavenge. Tato mechanika se vyskytuje pouze na bytostech a funguje pouze tehdy, je-li bytost v hřbitově. Scavenge říká, že když se bytost ocitne ve hřbitově, můžete zaplatit její scavenge cost. To znamená, že zaplatíte určité množství many a tuto bytost z hřbitova vypovíte. Poté na cílovou bytost položíte tolik +1/+1 žetonů, kolik byla síla vypovězené bytosti. Scavenge je možna aktivovat pouze tehdy, kdy můžete hrát sorcery. +1/+1 žetony můžete pokládat i na soupeřovy bytosti, kdybyste tímto způsobem třeba chtěli zabránit v blokování unleash bytostem. Síla a odolnost bytostí jsou v hřbitově rovny vytištěným číslům, +1/+1 žetony se z nich při odchodu do hřbitova odstraní. V tomto Intro Packu najdete mnoho bytostí se scavenge a hlavní rare foil bytost se scavenge spolupracuje.

Golgari Growth WotC
Main Deck Sideboard
12 Forest
1 Golgari Guildgate
12 Swamp
1 Acidic Slime
1 Corpsejack Menace
2 Daggerdrome Imp
1 Dreg Mangler
2 Drudge Beetle
1 Gobbling Ooze
2 Golgari Longlegs
1 Korozda Guildmage
2 Korozda Monitor
2 Slitherhead
1 Sluiceway Scorpion
1 Slum Reaper
1 Stonefare Crocodile
1 Terrus Wurm
1 Veilborn Ghoul
3 Walking Corpse
1 Wild Beastmaster
1 Aerial Predation
1 Disentomb
2 Golgari Keyrune
1 Grisly Salvage
2 Launch Party
1 Murder
1 Rites of Reaping
1 Serpent’s Gift
1 Treasured Find
 

Corpsejack Menace je 4/4 bytost za čtyři many, která říká, že pokud by na vaši bytost měly být umístěny +1/+1 žetony, umístí se na ni dvojnásobek tohoto počtu +1/+1 žetonů. Scavenge nyní působí ještě mnohem lépe. Corpsejack Menace navíc vůbec není předražený a stihnete jej zahrát celkem brzy.
Druhá vzácná bytost
Wild Beastmaster, kterého je lepší hrát ve více kopiích. Když zaútočí, všechny vaše další útočící bytosti dostanou bonus +X/+X, kde X je Wild Beastmasterova síla. Ta je na začátku pouze 1/1, ale pokud na něj přenesete žetony ze scavenge, dokáže vaši armádu při každém útoku posílit.


 

Guildovním mágem Golgari je Korozda Guildmage, uncommon 2/2 bytost za BG, která má stejně jako ostatní guildmágové dvě schopnosti. První přidá cílové bytosti intimidate (to znamená, že ji mohou blokovat pouze bytosti, které s ní sdílí barvu a bytosti artefaktové) a +1/+1 do konce kola. Druhá schopnost je ještě lepší: přeměníte vaši bytost na tolik 1/1 Saproling tokenů, kolik byla síla takto obětované bytosti. Když třeba vaše bytost musí blokovat a je jasné, že nepřežije, můžete v reakci schopností Korozdy Guildmage tuto bytost obětovat a vyrobit si armádu 1/1 Saprolingů a to vůbec nezní špatně.

 

Golgari Keyrune se kromě přidávání many také umí proměnit na 2/2 černozeleného brouka s deathtouch. Řekl bych, že golgarijský Keyrune je jeden z těch silnějších, protože bytosti s deathtouch oponent často ani nebude blokovat, protože se mu nebude chtít přijít o bytost a při oponentově útoku můžete Golgari Keyrune proměnit v bytost a blokovat, navíc se také vyhýbá všem sorcery kartám soupeře.


 

Nyní se podíváme na jednotlivé bytosti se Scavenge. Slitherhead je 1/1 za černozelenou hybridní a má scavenge za 0. To znamená, že po smrti se z něj stane +1/+1 žeton zdarma pro jednu bytost. To nepůsobí moc silně, ale Slitherhead může od druhého kola útočit a jeho smrt vám nevadí.

Horší bytostí se scavenge je Drudge Beatle, což je 2/2 za 1G, jejíž scavenge cost je 5G. Šest man za dva žetony je opravdu nic moc, na draftu je to pěkný bonus do late-game, ale na Standardu opravdu Drudge Beatle dobrou bytostí není.

Korozda Monitor, 3/3 trampler za 2GG, má scavenge 5GG. Opět sedm man za tři žetony, to není dobrá nabídka. Za čtyři many můžete mít scavengového Deadbridge Goliatha. Největší hrůzou je ovšem Terrus Wurm, 5/5 za 6B se scavenge za 6B. Za sedm man chceme opravdu něco lepšího než 5/5 téměř bez schopností.

Sluiceway Scorpion je konečně něco trochu lepšího – 2/2 deathtouch za 2BG zabije bytost, se kterou bojuje a za tři many se umí proměnit na další dva žetony. Ale nejlepší bytostí, dokonce tak dobrou, že se hraje v playsetech na Standardu, je Dreg Mangler. Za tři many získáváte 3/3 haste bytost se scavenge 3BG. Dreg Mangler soupeře překvapí hned na začátku hry a po smrti z něj získáte žetony za výhodný scavenge cost.



 

Co bytosti bez scavenge? V rámci common zde najdeme Daggerdrome Impa, 1/1 letce s lifelinkem za 1B. To nejsou úplně špatná čísla, ale ještě donedávna jsme měli na Standardu Vault Skirge, který se dal seslat za jednu manu a byl artefaktem. Daggerdrome Imp je zajímavý až ve chvíli, kdy na něj přesunete nějaké +1/+1 žetony. Další commonovou bytostí je Stonefare Crocodile, 3/2, které můžete za 2B dodat lifelink do konce kola. Pokud by se vám podařilo na Stonefare Crocodila dostat +1/+1 žetony, byl by s lifelinkem celkem zajímavý. Ale jelikož musíte lifelink aktivovat opakovaně, radši bych si zahrál jinou bytost.

Mezi uncommon bytostmi najdeme dvě bytosti z Return to Ravnica – Gobbling Ooze a Slum Reaper. Gobbling Ooze umí přeměnit každou vaši bytost, která by měla být zničena nebo zabita, přeměnit za G na +1/+1 žetony pro sebe. Stejně jako u Korozda Guildmage i tuto schopnost můžete aktivovat instantně, takže jakékoliv soupeřovo ničení může přijít nazmar. Slum Reaper při vstupu na bojiště donutí každého hráče obětovat bytost. Vy tak můžete získat bytost se scavenge ve hřbitově a soupeř může přijít o nejlepší bytost. Pokud nebudete v době příchodu Slum Reapera na bojiště kontrolovat jinou bytost, musíte obětovat Slum Reapera samotného.

Další dvě uncommon bytosti jsou z Magic 2013 Core Set – Acidic Slime je 2/2 deathtouch ooze, která při příchodu zničí artefakt, zemi nebo očarování. Dokáže vám tedy vyřešit problémové permanenty, hraných artefaktů, zemí i očarování je nyní celkem dost. Druhá bytost z M13 je horší, je jí Veilborn Ghoul, pětimanová 4/1, která neumí blokovat, ale můžete si ji vrátit na ruku, kdykoliv hrajete Swamp.

 

Na úplný konec přehledu bytostí jsem nechal bytosti bez schopností, které doporučuji vyřadit: Walking Corpse (2/2 za 1B) a Golgari Longlegs (5/4 za 3B/GB/G).


 

Nyní se dostáváme k části instanty a sorcery. Čekali jste od černozelené něco jiného než zabíjení? Čtyřmanová Launch Party vás donutí obětovat bytost, ale za odměnu jednu bytost zničí a navíc kontrolor oné bytosti ztratí 2 životy. Třímanový Murder zničí jakoukoliv cílovou bytost bytost. Rites of Reaping přidá cílové bytosti +3/+3 a jiné cílové bytosti “přidá” -3/-3, takže jím svou bytost posílíte a soupeřovu bytost zabijete. Aerial Predation je třímanové ničení letců, které vám navíc přidá 2 životy. Serpent's Gift není ničení v pravém slova smyslu, ale instantně přidá deathtouch bytosti do konce kola, takže dokáže jakoukoliv bytost při udělení zranění zabít.
Ne všechna kouzla jsou pouze zabíjení – Grisly Salvage odhalí vrchních pět karet vaší knihovny. Vy si z nich vyberete bytost nebo zemi a zbytek karet odložíte do hřbitova. Z pěti karet si tedy vyberete tu, kterou právě potřebujete nejvíce. A karty z hřbitova si můžete dostat zpátky na ruku. Černý Disentomb vám dokáže vrátit kartu bytosti a Treasured Find za BG vám vrátí na ruku jakoukoliv kartu z vašeho hřbitova.

 

Manovou základnu tvoří Foresty, Swampy a jedna Golgari Guildgate.



Jak Intro Pack vylepšit
Pokud chcete, můžete zařadit golgarijskou sférochodkyni Vrasku. Lepší uncommon karty z Intro Packy doporučuji zařadit v playsetu. Novou bytostí se Scavenge je čtyřmanový Deadbridge Goliath a přidal jsem také samotného vůdce guildy Golgari - elfa Jarada. Vylepšený decklist poté může vypadat třeba takto:

Golgari Growth - update AdamF
Main Deck Sideboard
2 Corpsejack Menace
3 Wild Beastmaster
4 Slitherhead
4 Sluiceway Scorpion
4 Golgari Guildgate
2 Jarad, Golgari Lich Lord
2 Deadbridge Goliath
4 Korozda Guildmage
4 Golgari Keyrune
4 Dreg Mangler
2 Acidic Slime
10 Swamp
10 Forest
4 Grisly Salvage
1 Treasured Find
 

Doufám, že se vám dnešní recenze líbila. Pokud vás Intro Pack zaujal, můžete si jej zakoupit u našeho partnerského eshopu Veselý drak. Těším se na viděnou u recenze selesnyjského Intro Packu Selesnya Surge.

AdamF

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí