čtvrtek 25. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pátek 26. října 2012
Recenze Return to Ravnica Intro Pack: Selesnya Surge
Autor: AdamF @ 13:06 :: 4176 Přečtení :: 9 Komentáře :: :: Recenze
 

Vážení čtenáři Magic-Guru,
vítejte u rozborů Return to Ravnica Intro Packů!
Jak jste se mohli dočíst v úvodním článku k Return to Ravnica, v této velkolepé edici se vracíme na svět Ravnica, sféru, jež je celá pokryta rozlehlým městem. Tato říše je domovem deseti dvoubarevných guild. V Return to Ravnica se setkáváme s pěti z těchto guild: Azorius, Izzet, Rakdos, Golgari a Selesnya. A každá guilda dostala svůj vlastní Intro Pack!
A co že to vlastně ten Intro Pack je? Jedná se o předpřipravený 60karetní balíček, který je určen pro začínající hráče. Spolu s tímto balíčkem v Intro Packu najdete také dva 15karetní boostery Return to Ravnica, v nichž můžete nalézt karty, kterými svůj Intro Pack můžete vylepšit.
Každý Intro Pack obsahuje dvě vzácné karty, z nichž je jedna pofoilovaná. Foilové karty Intro Packů jsou shodné s Return to Ravnica prerelease promo kartami.

Posledním rozebíraným Intro Packem bude Selesnya Surge. Nová selesnyjská mechanika se jmenuje populate a stejně jako mechanika Selesnye ze staré Ravnicy spolupracuje s tokeny. Když zahrajete kartu s populate, vytvoříte token, které je kopií bytosti tokenu pod vaší kontrolou. Je jasné, že bude velký rozdíl v tom, jestli kontrolujete 1/1 tokena bez schopností nebo žádného tokena. S jedním jakýmkoliv tokenem získáte dalšího, pokud tokena nemáte, populate pro vás nic neznamená. Spousta karet v tomto Intro Packu (včetně té hlavní foilové) umí tokeny vytvářet.
Takto vypadá kompletní decklist.

Selesnya Surge Wizards of the Coast
Main Deck Sideboard
12 Forest
1 Grove of the Guardian
11 Plains
1 Selesnya Guildgate
1 Arbor Elf
1 Axebane Stag
1 Brushstrider
3 Centaur Courser
1 Centaur Healer
2 Centaur’s Herald
1 Healer of the Pride
1 Phantom General
1 Risen Sanctuary
3 Seller of Songbirds
1 Vitu-Ghazi Guildmage
1 Wayfaring Temple
2 Bountiful Harvest
2 Call of the Conclave
2 Chorus of Might
1 Coursers’ Accord
1 Druid’s Deliverance
2 Eyes in the Skies
1 Heroes’ Reunion
1 Rootborn Defenses
2 Savage Surge
2 Selesnya Keyrune
2 Trostani’s Judgment
 

Začneme opět vzácnými kartami. Vůbec poprvé je hlavní rare foil kartou Intro Packu země. Mě toto rozhodnutí Wizards velmi překvapilo, ale rozhodně to není špatná věc, alespoň je Selesnya Surge v něčem opravdu speciální. Grove of the Guardian se dříve nebo později v bytost opravdu přemění. Za pět man, tapnutí dvou netapnutých bytostí a obětování Grove of the Guardian si na bojiště položíte 8/8 zelenobílého Elementala s vigilancí. Grove of the Guardain tedy na začátku funguje jako normální země a v pozdější části hry se přemění na skvělého bojovníka a materiál pro populate.

Druhá vzácná karta, Wayfaring Temple, umí provádět populate opakovaně. Jeho síla a odolnost jsou rovnu počtu bytostí pod vaší kontrolou a kdykoliv udělí bojové zranění protihráči, provedete populate. Každé kolo tedy můžete zaútočit, vytvořit další bytost a Wayfaring Temple tím posílit.
 


 

Selesnyjský Vitu-Ghazi Guildmage umí přesně to, co byste od něj očekávali. Vytváří tokeny a umí provádět populate. Jeden 3/3 token stojí docela nákladných šest man, ale nás bude zajímat spíše čtyřmanový populate. Jelikož jsou schopnosti průtokové, můžete populate aktivovat třeba dvakrát za kolo. Šestimanové tvoření tokenu je tady spíše proto, abyste si mohli tokena vytvořit, kdybyste náhodou žádného tokena neměli.

 

A stejně jako v každém Return to Ravnica Intro Packu i v Selesnya Surge nalezneme Keyrune. Selesnya Keyrune stojí tři many, umí přidávat zelenou a bílou manu do mana poolu a za dvě many se umí do konce kola přeměnit na 3/3 zelenobílého vlka. V počátcích hry vás Selesnya Keyrune urychlí, později představuje bojovníka, který se navíc vyhýbá soupeřovým sorcery kartám.


 

Nyní se podíváme na další karty s mechanikou populate. Některé karty s touto mechanikou nedříve vytváří tokena, některé pouze provádí jiný efekt plus populate. Rootborn Defenses, třímanový instant za 2W, do konce kola učiní vaše bytosti nezničitelnými a provede populate. Pokud máte tokena, získáte dalšího, pokud ne, alespoň zachráníte své bytosti před Supreme Verdict. Druid's Deliverance je populate variací na klasickou mlhu. Kromě zabránění všemu bojovému zranění navíc provedete populate. Šestimanový instant Trostani's Judgment ze hry vypoví cílovou bytost a provede populate.

Eyes in the Skies nejdříve položí na bojiště 1/1 bílého Birda s flying a až poté provede populate. Materiál pro zkopírování tedy máte zajištěný, ale můžete zkopírovat třeba 3/3 zeleného Centaura, pokud vám jej vytvořilo jiné kouzlo. Coursers' Acord nejprve vytvoří 3/3 zeleného Centaura a poté provedete populate. Můžete samozřejmě zkopírovat jiného tokena. Pokud vám například Grove of the Guardian vytvořil 8/8 zelenobílého Elementala, můžete si tímto způsobem vytvořit dalšího.


 

Další skupinou jsou karty, které vytváří tokeny, ale neumí populate. První z nich je Seller of the Songbirds. Tato 1/2 s sebou na bojiště přinese také 1/1 bílého Bird tokena s flying. Horší bytostí je Centaur's Herald, což je 0/1, která za 2G a obětování na bojiště přivolá 3/3 zeleného Centaura. Jediné využití, které mě napadá, je Centaur's Heraldem blokovat a před udílením zraněním jej obětovat. Nejlepší kartou na tvoření tokenu je Call of the Conclave, která se s velkým úspěchem hraje na Standardu. Toto sorcery za GW vytvoří 3/3 zeleného Centaura. Připomíná původního Watchwolfa z Ravnicy, ale Call of the Conclave se Selesnyi líbí mnohem více, protože spolupracuje s populate.

 

Mezi dalšími bytostmi najdeme lorda pro tokeny, Phantom Generala. Tato čtyřmanová 2/3 bytost přidá všem vašim tokenům bonus +1/+1. Z každé vaši příchozí bytosti bude mít radost Healer of the Pride, který vám za každou příchozí bytost přidá dva životy. Arbor Elf slouží jako manové urychlení – v druhém kole si budete moci zahrát kartu za tři many. Centaur Healer, 3/3 za 1GW, vám příchodem na bojiště přidá tři životy. Pak tady máme dvě bytosti s vigilancí: sedmimanovou 8/8 Risen Sanctuary a dvoumanovou 3/1 Brushstrider.


 

Intro Pack obsahuje i dvě bytosti bez schopností: Centaur Courser (3/3 za 2G) a Axebane Stag (6/7 za 7G).

 

Poslední skupinu tvoří karty, které nejsou bytosti a netvoří tokeny. Čtyřmanový instant Chorus of Might přidá cílové bytosti bonus +1/+1 za každou vaši bytost a trample do konce kola. Sice je předražený, ale s velkým množstvímtokenů na stole je opravdu zničující. Dvoumanový instant Savage Surge cílovou bytost odtapnete a přidá ji +2/+2. Na přidávání životů zde je dvoumanový instant Heroes' Reunion, jenž vám jednorázově přidá 7 životů, a Bountiful Harvest, které vám přidá 1 život za každou vaši zemi. Bountiful Harvest je opravdu špatná karta a doporučuji vám vyřadit ji.

 

Manovou základnu tvoří Plains, Foresty a jedna Selesnya Guildgate.


 

Jak Intro Pack vylepšit
Pokud se do balíčku nebojíte investovat, skvělou volbou je Thragtusk, který vám přidá životy a po odchodu z bojiště vytvoří tokena. Manovou základnu můžete stabilizovat pomocí Temple Garden. Armada Wurm s sebou na bojiště přináší 5/5 zeleného Wurma! V Avacyn Restored vyšla skvělá karta Entreat the Angels, která vám vytvoří armádu andělů. Můžete zařadit také Trostani, vůdce guildy Selesnya.

Upravený decklist může vypadat takto:

Selesnya Surge update AdamF
Main Deck Sideboard
1 Trostani, Selesnya’s Voice
2 Grove of the Guardian
3 Wayfaring Temple
2 Heroes’ Reunion
4 Selesnya Keyrune
4 Selesnya Guildgate
2 Rootborn Defenses
2 Druid’s Deliverance
2 Arbor Elf
4 Vitu-Ghazi Guildmage
2 Eyes in the Skies
2 Coursers’ Accord
4 Call of the Conclave
4 Phantom General
9 Plains
10 Forest
3 Healer of the Pride
 

A to je k Return to Ravnica Intro Packům ode mě vše. Pokud vás zaujal Intro Pack Selesnya Surge, můžete si jej zakoupit u našeho partnerského eshopu Veselý drak.

 

AdamF

Komentáře
Autor: milape @ pondělí 29. října 2012 9:37
Tradiční článek od autora k intropackům. Nejvíc místa zabírají obrázky karet a decklist, text je především překlad vlastností karet, naprosto chybí jakákoli taktika a způsob hry, návrhy vylepšení jsou vzhledem k ceně decku úsměvné. Pořiďte si Thragtuska za 4 kila/kus, sežente si Shocklandy za cenu intropacku/kus, že existuje levnější řešení pro tenro deck v podobě Sunpetal Grove, respektive Selesnya Guildgate autor pozapomněl. O Entreatech nemluvě.

Články na mě působí už delší dobu dojmem, hlavně rychle něco napsat, ať mám splněno. Přidaná hodnota naprosto minimální.

Autor: Rektorator @ pondělí 29. října 2012 11:06
Presne to si myslim aj ja. Ani nemusim citat, staci ked si pozriem decklist na nete. Je to to iste. Skoda. Mohli to byt super clanky.

Autor: troglodit @ pondělí 29. října 2012 22:30
Já se bohužel musím přidat k ostatním komentujícím.
Udělal bych to tak již dávno, ale vzhledem k tomu, že stále doufám, že mi redaktoři odpoví na email, zda bych nemohl jednou zkusit rozbor intropacku napsat já, abychom okusili třeba něco jiného, tak si nejsem jist, že by to vypadalo jako nezaujatá kritika.
Nyní však již postrádám naději. Odpověď se něco přes měsíc nedostavila a články mají stále stejnou (možná nepatrně snižující se) hodnotu. Srovnám-li to s rozbory dual decků od milape, jsem rád, že se autor stále dost snaží a využiji zde známou frázi - jen tak dál!
K mé obhajobě; rozbory intropacků jsem psal, myslím, že pouze k jedné edici, protože poté během letních prázdnin jsem byl časově indisponován a na mou tvorbu navázal Adam. Ze začátku mi to tolik nevadilo, některé články od něj se mi líbily, když ale vidím, že poslední dobou články opravdu vypadají tak (hrozně), jak to shrnul milape, musím se vyjádřit.
Nejsem zrovna spisovatel a věřím, že některé věty v mých rozborech byly nesnadno čitelné, ale zde je vidět, že autor nepracuje pouze na jiných článcích, ale k tomu ještě píše pro jiné magicové internetové stránky - prakticky pro všechny, o nichž jsem slyšel, - což možná poslouží k jeho obhajobě, proč jsou rozbory tolik "odfláknuté". Možná kdyby se více soustředil na tvorbu jednoho dvou článků za měsíc, dopadlo by to jak obsahově, tak v komentářích o něco lépe.
Toť můj názor, třeba se ho někdo chytí nebo naopak zkritizuje :-)

Autor: troglodit @ pondělí 29. října 2012 22:33
Omlouvám se, chybička se do mého sáhodlouhého komentáře vloudila - měl jsem samozřejmě na mysli rozbory EVENT DECKŮ od milape a ne dual decků. Ačkoliv ty také nejsou špatné, přestože dual deck bych si pravděpodobně nekoupil, poněvadž hraju především na standartu.

Autor: rosťa @ úterý 30. října 2012 10:24
myslím, že je rozdíl rozebírat intro pack a event deck. event decky jsou určeny pro standartní turnaje a určitě se rozebíraj snadněji. tyto balíčky jsou určeny nováčkům a taková recenze stačí, mě se líbila :-) tyto recenze se skvele doplnuji s timto clankem, kde jsou hry s intro packy: http://hraj.cz/view.php?cisloclanku=2012102901http://hraj.cz/view.php?cisloclanku=2012102901

Autor: Rektorator @ úterý 30. října 2012 13:06
Recenzie su odflaknute. Vlastne sa ani nedaju nazvat recenziami. Je to obrovska skoda. Hoci su to len intropacky, zasluzia si kvalitnu recenziu kvoli zaciatocnikom. Mal by ich pisat niekto iny, kto ma viac chuti a casu.

Autor: entombak @ středa 31. října 2012 13:07
A kde jsou ty slavne recenze na ED? Ktere jsou dlouhe a nudne? Game day RTR uz byl docela davno. Me se libi strucnejsi recenze tohoto typu, zadne romany cist nemusim. Mimochodem: Adam v upravenem decklistu guild gaty uvádí a drazsi vyjmenovane karty neobsahuje, takze prvni komentar je trochu mimo. Pekny clanek!

Autor: milape @ středa 31. října 2012 13:33
entombak: Recenzi na slavný nudný a myslím, že ještě delší nový Event deck /vlastně dva/ má Jakub ode mě poslanou od neděle večera....sám čekám, až je vyvěsí.
Nicméně by mě zajímalo, v čem jsou ty recenze nudné, rád to zvážím a ten článek klidně upravím. Domnívám se ale, že by čtenář měl o takovéhle věci dostat komplexní informace. A pouhý výpis karet s vlastnostmi tam psát opravdu nebudu, to mě osobně přijde prostě málo. V komentu k ED se žádná námitka, krom anonymních kliknutí na hvězdičky kolikrát dle osobních preferencí a kamarádských vazeb, nic neobjevilo.
Ad gate - možná by sis ten můj první příspěvěk měl přečíst ještě jednou...zminuji je v něm/a nejen je/ hlavně proto, že v !návrhu! vylepšení nad decklistem jsou psané karty za kus dražší, než pořizovák celého IP a doporučují se tam schocklandy namísto 2 levnějších řešení, jež by spíš odpovídala ceně IP. Že jsou pak v decklistu může dost lidí přehlédnout.

Každý holt od "recenze" čeká něco jiného...podle vkusu každého soudruha či soudružky...

Autor: Aggrokumano @ neděle 4. listopadu 2012 3:09
Já musím říct, že články od Milana skoro nikdy nedočtu do konce, jsou moc dlouhé a tak v půlce mě to už začne nudit... Tady ty Adamovy rozbory jsou zase naopak úplně o ničem :D Kdybychom ty dva sloučili do jednoho člověka, asi by z toho byla pro mě ideální recenze :P

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí