čtvrtek 25. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

čtvrtek 1. listopadu 2012
Constructed občasník vol.2: Rakdos aggro
Autor: Aggrokumano @ 11:16 :: 3786 Přečtení :: 2 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků
 
Nejprve bych se chtěl omluvit, že jsem nedokončil rozbor M13 a že jsem zatím nenapsal nic k Return to Ravnica. Někdy se stane, že na karty prostě není nálada. Oba články mám doma rozepsané, ale asi už je nikdy nezveřejním... Teď už se ale vrhněme k dnešnímu článku.

Jakožto konstruktér dvojkových decků se vždy těším na období po rotaci, kdy se zkouší plno nových decků a nikdo neví, co se ukáže jako nejlepší… A v tomto bodě se standard nachází právě teď, máme zhruba měsíc po vydání Return to Ravnica a každý velký turnaj od té doby (rozuměj hlavně SCG Open) vyhrálo vždy něco naprosto jiného.
 
A jelikož se Ravnica skládá z guild, jak určitě víte, tak dnes bych se podíval na jednu z nich, která mi zatím přirostla nejvíce k srdci (ne, že bych se s ní snad ztotožňoval charakterově ). Řeč bude o Rakdosu (BR).
 
Rakdosské bytosti jsou kruté, krvelačné a nemilosrdné, takže je nasnadě, že všechny decky, o kterých dnes bude řeč, jsou víceméně přímočará aggra. Pokud máte rádi kontroly, tak vás dnes musím zklamat…
 
Možnosti, jak postavit aggro v barvách Rakdosu, jsou v podstatě tři – Monored (fritka), Zombies a RB tlačák.
 
Můj nejoblíbenější deck jsou v současnosti zombies, takže ty si nechám až na konec. A začneme třeba fritečkou.

1. Monored
 

 
Fritku bych v současnosti vřele doporučil všem začátečníkům, nejen pro její snadnou pilotáž, ale taky proto, že v současnosti se jedná o velmi levný a zároveň i silný deck (do takových 1500,- by se měl určitě vejít).
 
V současné době se fritka spoléhá hlavně na bytosti, máme zde tři vynikající jednomanovky: Vexing Devil, Stromkirk Noble a Rakdos Cackler - ty by v žádném případě neměly v balíku chybět.
Dvoumanový slot už je dost nabitý a je jen na vás, co z něj si vyberete: Lightning Mauler, Mogg Flunkies, Ash Zealot, Rakdos Shred-Freak a někdo hraje třeba i Gore-House Chainwalkera.
Vrcholem křivky by měl být čtyřmanový slot, kde je vynikající Hellrider. Ale je samozřejmě možné hrát i Thundermaw Hellkity. A pokud máte dost peněz na koupi duálů (nebo už je prostě máte doma), tak bych rozhodně zařadil i vynikající Falkenrath Aristocratku.
 
Nedílnou součástí fritky jsou samozřejmě i „direct damage“ spelly. Nejlepší je určitě trojička Pillar of Flame, Searing Spear a Brimstone Volley. Ve druhé vlně je pak Bonfire (ten většina lidí nehraje, ale já osobně ho mám rád, protože dokáže vyhrát spoustu her, které byste jinak prohráli) a Flames of Firebrand. Jako sidovka se dá použít i Thunderbolt (na Resoration Angela).
 
A teď je čas na decklisty:

Monored Aggro Anders Simpson-Wolf
Main Deck Sideboard
4 Ash Zealot
4 Gore-House Chainwalker
3 Hellrider
3 Mogg Flunkies
4 Rakdos Cackler
3 Rakdos Shred-Freak
1 Stonewright
4 Stromkirk Noble

4 Brimstone Volley
4 Searing Spear
2 Nightbird’s Clutches
4 Pillar of Flame

20 Mountain
 
3 Forge Devil
1 Hellrider
2 Reckless Waif
1 Electrickery
3 Flames of the Firebrand
3 Mark of Mutiny
2 Tormod’s Crypt
 
 
S touhle verzí se Anders Simpson-Wolf dostal do TOP16 na SCG Open Providence, kde bylo 351 hráčů. Je to takový standardní build, zvláštně tu vypadají jen Nightbird's Clutches, které se starají o to, aby soupeř neblokoval. A taky moc nerozumím absenci Vexing Devila. Na druhou stranu, tuhle verzi balíčku seženete tak za 500 korun, což je opravdu příjemná cena, za takto dobrý balík.
V sidu je ještě jedna zvláštní techovka v podobě Forge Devila, který je dobrý proti balíčkům hrající Arbor Efly a Pilgrimy.
 
Monored Aggro Jakub Havelka
Main Deck Sideboard
4 Rakdos Cackler
4 Vexing Devil
4 Stormkirk Noble
4 Ash Zealot
4 Rakdos Shred-Freak
4 Mogg Flunkies
4 Hellrider

4 Pillar of Flame
4 Searing Spear
4 Brimstone Volley

20 Mountain
 
3 Bonfire of the Damned
2 Thundermaw Hellkite
2 Thunderbolt
3 Mark of Mutiny
3 Reckless Waif
2 Zealous Conscripts
 

Takhle bych monored postavil já, prostě co nejpřímočařejší verze. Jak jste si asi všimli, tak zrovna nemám moc v oblibě Gore-House Chainwalkera, protože nevidím důvod hrát medvěda, když ani neumí blokovat… Jinak něco k sidu – Bonfire je skvělý na mirror (i když smutnou pravdou je, že nejdůležitější je vyhrát v mirroru hod kostkou) a jiné potvorové decky jako GW aggro či různé verze Humanů. Hellkita a Konskripti jsou na kontrol. Thunderbolt proti již zmiňovaným Andělům. Waifa proti všem pomalejším deckům, u kterých tušíte, že v prvním kole nic nezahrají a Mark of Mutiny proti deckům, které hrají Thragtuska.
 
2. Rakdos Aggro

 
Pokud uvažujete o obohacení o černou, tak to je pochopitelně také dobrá volba, i když samozřejmě Vám kvůli duálům podstatně zdraží deck. Pokud chceme jen lehkou splash, tak jako první volba je určitě již zmiňovaná Aristocratka a pak také Bump in the Night. Balík by pak mohl vypadat nějak takhle:
 
Rakdos Aggro Jakub Havelka
Main Deck Sideboard
4 Vexing Devil
4 Rakdos Cackler
4 Rakdos Shread-Freak
4 Ash Zealot
3 Hellrider
3 Falkenrath Aristocrat

4 Pillar of Flame
4 Bump in the Night
4 Searing Spear
4 Brimstone Volley

11 Mountain
4 Blood Crypt
4 Dragonskull Summit
2 Rakdos Guildgate
1 Swamp
 
 

 
Oproti předchozí verzi bych vyřadil Stromkirk Nobla, který mi přijde moc „pomalý“ a vzhledem k úbytku jednomanovek i Mogg Flunkies. Nejdůležitější změna je pochopitelně v manabázi, kde je hned deset duálů. Někomu se možná nelíbí Guildgaty, ale z vlastní zkušenosti vím, že osm duálů je málo a je lepší mít taplou zemi (tj. kolo zdržení), než třeba celou hru smutně sušit na ruce Aristocratku bez černé many. Díky většímu množství čtyřdropů bych doporučoval hrát 22 zemí.
Sideboard bych neměnil, i když se otevírá možnost hrát třeba Slaughter Games. Ale ty mě zatím o své kvalitě moc nepřesvědčily…
 
Další možnost, jak hrát dvojbarvu je přidat „zombie toolkit“ – Diregraf Ghoul, Gravecrawler a Geralf’s Messenger. Takový balík hrál známý americký hráč Joe Bernal (což je mimochodem tvůrce současné verze legacy balíčku Deadguy Ale, který byl předmětem první dílu nepravidelného constructed) a dostal se s ní do top8 na jednom z turnajů SCG Open (SCG Open Cincinnati, 4. místo z celkových 406 hráčů).
 
Rakdos Aggro Joe Bernal
Main Deck Sideboard
4 Blood Artist
4 Diregraf Ghoul
4 Falkenrath Aristocrat
4 Geralf’s Messenger
4 Gravecrawler
4 Rakdos Cackler

3 Brimstone Volley
4 Searing Spear
4 Bump in the Night
3 Pillar of Flame

10 Swamp
4 Blood Crypt
4 Dragonskull Summit
4 Rakdos Guildgate
 
3 Rakdos, Lord of Riots
2 Tragic Slip
3 Dreadbore
1 Pillar of Flame
2 Sever the Bloodline
3 Underworld Connections
1 Mountain
 

Tahle verze už se hodně blíží k BR zombies – navíc hraje vlastně jen Rakdos Cacklera a Bump in the Night. Můžete si všimnout, že Joe hraje dokonce čtyři Guildgaty. Side má celkem dost zaměřený proti kontrolům – hned troje Underworld Connections, Dreadbory a Rakdose, kterého já osobně moc nemám rád, hlavně kvůli náročnému manacostu, raději bych hrál Desecration Demona. Ani Dreadbore se mi moc nelíbí, sorcery speed v kombinaci s manovou náročností mi nepřijde moc dobrý.

 
Nakonec ještě můžu říct, že zajímavou alternativou do decku může být jak Bonfire, tak Liliana of the Veil. Bonfire je dobrý, pokud očekáváte hodně creature decků a pokud je ve vaší metagame hodně Humanů, GW aggra a koneckonců i jiných Rakdosů, tak bych se nebál dát Bonfire do mainu. Liliana je samozřejmě skvělá proti různým midrange deckům (Jund, Naya) a kontrolům, které dokáže řádně vydiscardovat.
 
3. BR zombies
 

 
Tohle je v současnosti můj nejoblíbenější balík na standardu. Hned zkraje Vám představím verzi, kterou v současnosti hraju:
 
BR Zombies Jakub Havelka
Main Deck Sideboard
4 Blood Crypt
4 Dragonskull Summit
4 Cavern of Souls
8 Swamp
2 Rakdos Guildgate

4 Gravecrawler
4 Geralf’s Messenger
4 Diregraf Ghoul
4 Blood Artist
4 Falkenrath Aristocrat
3 Highborn Ghoul
2 Bloodthrone Vampire

3 Sign in Blood
2 Tragic Slip
3 Bonfire of the Damned
3 Brimstone Volley
2 Searing Spear
 
3 Pillar of Flame
2 Slaughter Games
2 Zealous Conscripts
2 Duress
1 Underworld Connections
2 Victim of Night
1 Rakdos Charm
2 Vampire Nighthawk
 

Základem je samozřejmě již zmiňovaný zombie toolkit. K němu pochopitelně patří i Falkenrath Aristocrat a Blood Artist. Hodně lidí pak hraje i Cacklery, ale já je nemám rád. Jednak nejsou dobří s Cavernami a hlavně pokud v mirroru nezačínáme, tak buďto máme 2/2, která neumí blokovat (a zůstáváme stále pozadu v damage racu) a nebo 1/1, která nic neumí. No a samozřejmě když si ho lízneme v lategamu, tak je také naprosto k ničemu. Namísto toho hraju Highborn Ghouly, které jsou dobré proti všemu, kromě mirroru, na který je odsidovávám.
Poslední a taky na první pohled trochu zvláštní bytost v balíku je Bloodthrone Vampire. Tenhle malý vampírek je skvělý s Gravecrawlerem! Mnohokrát se stane, že ho prostě za manu pumpujeme o +2/+2. No a samozřejmě poskytuje „kombo“ s Blood Artistou, Gravecrawlerem a libovolným jiným zombákem. Sice se teď asi trošku usmíváte, že jde o čtyřkaretní kombo, které je ještě k tomu dost manově náročné, ale ve skutečnosti se povede ho roztočit relativně hodněkrát.
 
Zbytek balíku je pak removal. Nejlepší červené smažení v podobě Brimstone Volley a Searing Spearů samozřejmě nesmí chybět. Raději než Pillary pak hraju Bonfire, protože prostě vyhraje spoustu her, které by jinak byly prohrané. A místo zbylo i na nejlepší černý removal – Tragic Slip.
Poslední kartou v balíku je pak Sign in Blood, který je dobrý hlavně proti kontrolům a midrange balíkům, kdy se extra draw vždy hodí. V mirroru ho spolu s Highborn Ghoulem odsiduju.
 
Co se týče sideboardování, tak v praxi je to zhruba takto:
 
Aggro (mirror, humani, GW):
 
Side in: 3× Pillar of Flame, 2× Vampire Nighthawk (skvělá sidovka, většinou ho nikdo nečeká)
Side out: 3× Sign in Blood, 2× Highborn Ghoul
 
Kontrol (UWr, Grixis):
 
Side in: 2× Duress, 2× Zealous Conscripts, 1× Underworld Connections, (2× Slaughter Games – ty nejsou nutné, lepší jsou na decky s Thragtuskem, ale když se hodně bojíte Terminusu nebo Entreatů, tak se sidovat klidně můžou)
Side out: 3× Bonfire of the Damned, zbytek většinou tak nějak podle citu
 
Midrange (Jund, Naya, Bant):
 
Side in: 2× Zealous Conscripts, 2× Slaughter Games, 2× Victim of Night
Hlavní zbraní těchto decků je Thragtusk, proti němu máme Konskripty a Slaughter Games. Naya a Jund pak mají často velké bytosti jako Armada Wurm, Huntmaster, nebo Wolfir Silverheart a na ty je Victim výborný. Bohužel neumí zabít Olivii, ale ta je proti nám stejně moc pomalá.
 
Junk, 4C Reanimator:
 
Side in: 2× Zealous Conscripts, 1× Rakdos Charm, 1× Underworld Connections (2× Victim of Nght)
Side out: 3× Highborn Ghoul (moc pomalý), pak podle citu (asi jeden Bonfire)

 
Na konec rozboru bych zmínil, co balíku opravdu vadí. Hodně lidí si myslí, že prostě dáte do hry Thragtuska a už je vyhráno, což ale není pravda, na toho jsme poměrně dobře připraveni. Vadí nám hlavně tři karty: Angel of Jubilation – zakazuje nám obětovávat vlastní potvory, což vadí víc, než se na první pohled zdá, ale můžeme ho lehce zabít. Grafdigger’s Cage – svačí Gravecrawlera a Messengera, krom jednoho Charmu v sidu se jí nemáme jak zbavit. Terminus – naše nemesis, zesměšní Gravecrawlera, Messengera, Blood Artistu i Aristocratku. Pokud ho dá soupeř z vršku v takovém třetím nebo čtvrtém kole, většinou už se vítězí dost těžko. Navíc se kolem něj dost těžko hraje.

 
Samozřejmě na úplný konec nesmí chybět ukázka toho, jak se s balíkem hraje – minulý týden jsem byl na dvou Game Dayích a na obou se mi celkem dařilo.

První byl v Pardubicích, tam jsem nejdříve porazil svojí Nayu, kterou měl půjčenou kamarád, když jsem ho v první hře trošku míchnul a ve druhé přišla Aristocratka a Thragtusk se jen smutně koukal. Pak jsem hladce porazil GW Aggro, i přesto, že ve druhé hře mu přišel nasidovaný Purify the Grave. Jedinou porážku v základní části mi uštědřil monored a to víceméně proto, že jsem prohrál hod kostkou a první hru jsem nezvládl vyloženě kvůli tomu. Ve třetí hře mi pak Bonfire smolně přišel o kolo dřív… Pak mě čekal další mirror, kdy soupeř trošku zkazil druhou hru (očividně ho rozhodil Nighthawk, na kterého neměl blesk). Nakonec jsem si dal remízku s UW tempem a do top8 jsem šel z prvního místa.
 
První zápas v topce byl znovu mirror se stejným soupeřem, jako ve čtvrtém kole. Po dvou vyrovnaných hrách měl ve třetí trošku slabší draw a prohrál. Ve čtyřce mě čekalo velmi pěkně postavené UW tempo. Může říct, že Augur of Bolas je docela dost nepříjemný. První hru jsem zkazil, když jsem zbytečně moc útočil a soupeř mě dostal na Faith’s Shield. Druhou jsem docela v pohodě vyhrál. A ve třetí jsem byl bohužel míchnutý (nechal jsem ruku čtyři země a Aristocratka), ale i to k magicu patří... Nakonec z toho bylo třetí místo.
 
Druhý Game Day byl v Liberci. Nejprve jsem porazil Bant Aggro, když jsem měl v první hře ideálku a druhou mi vyhrál Bonfire z vršku. Pak jsem v pohodě porazil Nayu. Pak mě čekaly dva mirrory. První mirror byl asi nejzajímavější zápas, který jsem s balíkem zatím odehrál.
První hru jsem prohrál, protože soupeř měl dva Blood Artisty a já jen jednoho… Druhou jsem vyhrál, protože to soupeři moc nepřišlo. Ve třetí jsme si všechny zombáky navzájem exilnuli Pillary a pak jsme se dostali do situace, že soupeř má Aristocratku a je na čtyřech životech (nic v ruce), já mám Blood Artistu a Brimstone Volley v ruce. Na osmi životech už si říkám, že snad budu muset zabít Aristocractku, když v tom soupeř potáhne z vršku Lilianu a místo discardu zvolí možnost ediktu .
Pak jsem prohrál druhý mirror 2:0, obě hry ani nebyly moc zajímavé (za zmínku stojí, že soupeř očekával hodně GWček a dal si do základu Knighty of Infamy). A nakonec jsem porazil GW Humany, kdy jsem zvládl hru z mulliganu do pěti i přes soupeřův start T1 Champion of the Parish, T2 Pilgrim a Rancor na Pařížana. Nakonec to stačilo na druhé místo. A tady dokonce patřily Rakdosu celé stupně vítězů .
 
A to je pro dnešek všechno, v nejbližší době se pokusím sepsat pravděpodobně něco o Selesnyi.
 
Kumano
Komentáře
Autor: preman @ neděle 11. listopadu 2012 18:03
Ahoj, díky za pěkný článek. V této barevné kombinaci mám jeden balík pro modern, takže jsi mi vnuknul několik nápadů. Také musím potvrdit, že kombo o kterém píšeš u BR zombies se opravdu podaří roztočit často. Tento zombie toolkit mě už nekolikrát potrápil :) hlavně Blood Artist je (s prominutím) pěkná svině. To se člověk kolikrát bojí ty haldy zombíků zabíjet :/
U Rakdos, Lord of Riots jsi mi malinko pootevřel oči, mám ho v mainu 2x a teď se začínám té manové náročnosti trochu bát. Na druhou stranu tam mám i dražší jednotky, které by se bez něj na stůl nejspíš nedostaly.
Nakones jen malý dotaz, kde kupuješ karty? Buďto jde o překlep, nebo jsem z drahého kraje. U balíku, který jak píšeš se vejde do 500kč vidím 4xAsh a 4xNoble a už jsme překročili 600kč, to ani nepočítám vše kolem...

Autor: Aggrokumano @ neděle 18. listopadu 2012 16:16
V té době ty karty ještě nebyly tak drahé a na stránce, kde čerpám decklisty bylo u toho decku total price 28$, tak jsem to trochu zaokrouhlil :D

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí