sobota 20. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

čtvrtek 9. května 2013
Recenze Dragon's Maze Intro Pack: Azorius Authority
Autor: JakubMG @ 21:57 :: 3428 Přečtení :: 2 Komentáře :: :: Recenze
 

Recenze Dragon's Maze Intro Pack: Azorius Authority


Zdravím, jmenuji se Dan Fantyš a byl jsem požádán, abych pro změnu já zhodnotil Intro Packy z nově příchozí edice. Kolega Jakub Štingl je bohužel zaneprázdněn školou, tak vám zkusím představit můj pohled na nové Intro Packy z edice Dragons Maze.

Opět tu máme pět předpřipravených balíčků, které jsou určeny především pro začínající hráče, kteří si tak úplně neví rady se stavbou svého vlastního decku. Svou silou jsou určeny především ke hře jeden proti druhému, nebo proti starším Intro Packům, ale samozřejmě si s nimi můžete zahrát proti jakémukoliv jinému balíku. Z deseti cechů, které ovládají sféru Ravnica, si mohla svůj vlastní Intro Pack vytvořit jen polovina z nich. Jsou to dvě guildy známé již z edice Return to Ravnica, Rakdos a Azurius, a tři edice z o něco mladší edice Gatecrash, tedy Orzhov, Gruul a Simic. V každém z nich naleznete předpřipravený šedesátikaretní balíček a dva boostery aktuální edice, tedy Dragon’s Maze.



Prvně si řekněme, co to vlastně intro pack je a pro koho je určený. Intro pack je balení karet magic, kde najdete šedesátikaretní předpřipravený hrací balíček, pravidla, jak hrát karetní hru magic a nějaké typy ke hře konkrétně s tímto balíčkem, a dva booster packy – patnáctikaretní balíčky na vylepšení vašeho decku. Koupíte-li intro pack z aktuální edice, nemusíte se bát, že by nějaká obsažená karta nebyla povolena na turnaje formátu standart. Následuje odpověď na otázku, pro koho je intro pack určený. Význam intro packů se totiž po příchodu novějších Event decků na trh trochu změnil. Intro packy jsou určeny pro hráče, kteří jsou s magicem v začátcích a ještě se neplánují v blízké budoucnosti věnovat nějakým turnajům v této karetní hře. V opačném případě by jim totiž mnohem lépe posloužil zmíněný Event deck, který obsahuje balíček lépe přizpůsobený pro hru. Na druhou stranu intro pack je levnější a vedle předpřipraveného balíčku obsahuje ještě dva boostery, kde určitě najdeme nějaké nové karty, které můžeme vyzkoušet v našem hracím balíčku anebo můžeme karty z nich vyměnit za nějaké jiné s kamarády. Obecně je v současné době úloha intropacku těšit především mladší hráče, které přiláká jak foilový generál v balíčku tak vzrušující pocit překvapení, co asi najdou ve svém zabaleném booster packu :o).

Jako první z těchto balíčků jsem se rozhodl rozebrat ten modro bílý, tedy Azorius Authority. Hned na úvod se sluší umístit jeho decklist:

Azorius Authority WoTC
Main Deck Sideboard
4 Azorius Guildgate
10 Island
12 Plains
2 Ascended Lawmage
2 Azorius Arrester
1 Azorius Justiciar
2 Haazda Snare Squad
2 Jelenn Sphinx
1 Lavinia of the Tenth
1 Lyev Skyknight
3 Silvercoat Lion
1 Soulsworn Spirit
2 Stealer of Secrets
2 Sunspire Gatekeepers
3 Wind Drake
1 Arrest
2 Avenging Arrow
2 Azorius Cluestone
2 Lyev Decree
1 Martial Law
1 Protect // Serve
1 Restore the Peace
2 Righteous Charge
 

Cíl balíku s velkým množstvím schopnosti detain je jasný, nejdříve poslat do hry pár menších bytostí, pak použít detain na soupeřovy bytosti a nakonec s využitím bytostí s flyingem protihráče definitivně umrtvit. Velkou nevýhodou balíku je ovšem malé množství bytostí s mana costem dvě a méně, a to konkrétně pouze dvou Azorius Arrester a třech kopií Silvercoat Lion. Za tři many je jich už dostatek a obzvláště Lyev Skyknight je celkem silný. Čtyřmanových karet je zde již opět méně, ale to zase tolik nevadí, protože jsou všechny velice dobré. Například Ascended Lawmage umí protihráči, který nemá dost létajících bytostí, pořádně zatopit. Z pětiranových karet je zde jen dvojice Jelenn Sphinx a Lavinia, takže dvacet šest zemí a navíc ještě dvakrát Azorius Cluestone je trošku přehnané. V balíku je také několik zabíjení, velmi dobrý Arrest a dvě výrazně slabší Avenging Arrow. Když už vám nezbývá detain, může vítězně naladěného protihráče poněkud rozladit Restore the Peace, který je zpravidla správné hrát až na konci kola, aby potvory jím vrácené nemohl jejich vlastník dané kolo už seslat, a naopak vaše řady umí k finálnímu útoku posílit, a to dost výrazně, Righteous Charge.

Jednotlivé karty:

Ascended Lawmage- Tato bytost se v balíku vyskytuje právě ve dvou kopiích. Dobrá je především v pozdější fázi hry, kdy dokáže protihráče, který nemá létající potvory se sílou dva nebo více, během několika kol zabít.

Azorius Arrester- Vzhledem k tomu, že v tomto balíčku můžeme najít jen pět bytostí za dvě many, bude občas nutností zahrát tuhle bytůstku jen jako za dvě many dva na jedna, ale v pozdějších kolech se jeho schopnost dá velice dobře využít. Schopnost detain má hned dvě funkce, a to, že vašim hordám na jedno kolo odklidí z cesty jednoho, toho nejsilnějšího blockera, a navíc si na vás tato bytost ještě příští kolo nezaútočí.

Azorius Justiciar- Tahle bytost by se dala nazvat dvojitým Azorius Arresterem. S dostatečnou podporou svých druhů na stole dokáže být velice zákeřný.

Haadza Snare Squad- Jeho útočné číslo je velice nevýrazné a jeho schopnost se aktivuje, když útočí…to nejde příliš dohromady, ale opět umí odklidit dobrého obránce, tudíž do balíku zapadá.

Jelenn Sphinx- Umí všem bytostem na té správné straně zvýšit útočné i obranné číslo, a to je velice cenné, navíc je velice silná v bloku, takže patří k tomu nejlepšímu, co je k nalezení v tomto balíčku.

Lavinia of the Tenth- Paní tohoto balíku je také jeho nejlepší kartou. Na jedno kolo dokáže vašeho protihráče téměř úplně vypnout. Tím získáte často naprosto rozhodující výhodu.

Lyev Skiknight- Tak tohle je druhá nejlepší karta celého balíku. Čísla 3/1 flying jsou sama o sobě dobrá, pokud uvážíme jejich cenu, ale navíc detain…tak to je prostě super.

Silvercoat Lion- Jedna z karet s nejvyšším zastoupením v balíku má naprosto průměrná čísla, ale vzhledem k tomu, že zde chybí jiné karty za dvě many, nezbývá, než si ho vážit.

Soulsworn Spirit- Když tohohle borce porovnáme s Azorius Justiciarem, zjistíme, že ten bude většinou lepší, protože zatčení dvou bytostí je zcela skvělé, ale ani tahle karta se neztratí a občas vám dopomůže k udělení posledních zranění, která vám chybí k výhře.

Stealer of Secrets- Čísla která má tahle bytost jí sice nejsou ke cti, ale pokud je váš protihráč z lidí, kteří preferují pomalejší balíky, může mu Stealer svou schopností pořádně ublížit.

Sunspire Gatekeepers- Za čtyři many toho moc nenabízí, ovšem pokud vám náhodou přijdou dvě Gate landy, tak není vůbec špatný. To se ale bohužel příliš často nestane, a proto milí Gatekeeper patří k tomu nejhoršímu, co v balíku můžeme najít.

Wind Drake- Znovu klasická čísla, znovu průměrná bytost, ale nikoliv špatná.


Arrest- Tak tohle je nejlepší zabíjení celého balíku, takový detain napořád.

Naopak Avenging Arrow nestojí za moc. Cílem vašeho balíčku rozhodně není nechat nepřátelské bytosti, ať si udělují zranění.

Restore the Peace je na tom podobně, neboť ačkoliv umí občas velice překvapit, často bude spíše zbytečný.

Lyev Decree- Schopnost Justiciara…nikoliv on sám, když chcete poslat za mříže dvě bytosti, téměř vždy už stejně máte k dispozici čtyři landy.

Martial Law- Tato karta patří k těm pomalejším, ale když si počkáte, dokáže toho docela dost, vždycky na kolo vypne tu nejlepší bytost pod soupeřovou kontrolou.

Protect//Serve- Každá polovina sama o sobě nestojí za moc, ale dohromady mohou mít pro vás velice blahodárné účinky.

Righteous Charge- V ideálním případě vám vyhraje hru, jindy jen zbytečně zůstává na ruce a k ničemu se nemá, protože máte zrovna málo bytostí, jde o hodně situační kartu.

Azorius Cluestone- Nejhorší karta balíku, která má snad dopomoci k rychlému seslání pětiranových karet, které ale nejdříve na stole stejně potřebují další bytosti, aby se projevili v plné síle.

 
To by bylo o samotném balíku vše, pusťme se do úprav.


První upravená verze

První úpravu jsem se rozhodl pojmout ne jako vytvoření nového modro bílého balíku, ale jen jako změnu některých karet v tom dosavadním, konkrétně přesně patnácti karet z Return to Ravnica bloku s cenou na Černém Rytíři do dvaceti korun za jednu.

Azorius Authority upgraded #1 Dan
Main Deck Sideboard
4 Azorius Guildgate
10 Island
11 Plains
2 Ascended Lawmage
4 Azorius Arrester
3 Azorius Justiciar
3 Cloudfin Raptor
2 Deputy of Acquittals
2 Haazda Snare Squad
2 Jelenn Sphinx
1 Lavinia of the Tenth
4 Lyev Skyknight
1 New Prahv Guildmage
3 Silvercoat Lion
1 Soulsworn Spirit
3 Wind Drake
3 Arrest
1 Protect // Serve
 


Touto úpravou se balík svým přístupem ke hře nezměnil, avšak síla jednotlivých karet v něm šla výrazně nahoru. Pořád to samozřejmě není optimální, ale jeho hlavní nedostatek, tedy malé množství bytostí za jednu a dvě many, byl zlikvidován a některé zbytečné karty, především většina zabíjení, se proměnily v přínosné bytosti. Síla tohoto balíku by měla být především v souboji s druhým aggrem. Trošku zvláštní kartou je Deputy of Acquittals. Kromě toho, že se dá zahrát beze své schopnosti jako prostá 2/2 bytost za dvě many, umí toho i mnohem více: Ochránit vaší bytost před zabíjením, vrátit do ruky bytost, která se v combatu setkala s větší nestvůrou, nebo vrátit například Lavinii, či třeba Azorius Justiciara, do vaší ruky a tuto kartu pak můžete seslat znovu a zopakovat efekt, který se vyhodnotí ve chvíli, kdy daná kreatura přichází do hry. Lyev Skiknight, Azorius Arrester a Azorius Justiciar byli všichni posíleni na počtu a místo pomalého Martial Law přišel do balíku New Prahv Guildmage, který zvládne to samé a ještě mnoho dalšího, tedy s dostatkem many. Nejzajímavější a největší změnou je zařazení simického Cloudfin Raptora, což celý balík velice urychlilo. Nutno dodat, že ve chvíli kdy jsem tento článek psal, byla cena všech nově přidaných karet na Černém Rytíři celkem jen šedesát tři korun, což je investice, která se dle mého názoru vyplatí.

 

Druhá upravená verze

Tenhle balík už se od toho původního celkem výrazně liší. Následující verze byla vytvořena přidáním karet, které jsou legální na standardu a zároveň stojí méně než padesát korun za jednu na Černém Rytíři. Balík se tímto výrazně změnil a zbylo v něm jen málo karet z původního Intro Packu.

Azorius Authority upgraded #2 Dan
Main Deck Sideboard
4 Azorius Guildgate
10 Island
10 Plains
4 Azorius Arrester
4 Cloudfin Raptor
4 Deputy of Acquittals
4 Knight of Glory
3 Lavinia of the Tenth
4 Lyev Skyknight
1 New Prahv Guildmage
4 Riders of Gavony
4 Thraben Doomsayer
4 Oblivion Ring
 


Na začátek uvedu cenu této úpravy (opět na Rytíři), která je čtyři sta třicet šest korun, z toho je sto osmdesát korun za Thraben Doomsayery, kteří se dají nahradit například Arctic Aven. Balík je nyní postavený jako aggro s detainem a kvalitou silně předčí původní Intro Pack.

Nové karty v balíku:

Knight of Glory- Je jedinou kartou v tomto balíku, která je primárně určena jako karta, kterou chci hrát ve druhém kole, děj se, co děj. Proti černým bytostem je zcela vynikající, ale neztratí se nikdy.

Riders of Gavony- Touto kartou jsem nahradil slabšího Azorius Justiciara, protože všechny bytosti v tomto balíku, kromě těch co mají flying, jsou human. Pokud jsou všechny bytosti, které u vašeho protihráče čekají na váš útok například zombie, zvolíte si je, a už si nezablokují. Pokud protihráčovy bytosti feature typ nesdílí, jmenujete prostě typ té nejnepříjemnější.

Traben Doomsayer- Je to sice pouze dva na dva bytost, ale postupem času vytvoří armádu, která je téměř neporazitelná. Pokud se cifra vašich životů navíc dostane pod hranici pěti, stává se opravdu mocným posilovačem, což často rozhodne hru.

Oblivion Ring- O téhle kartě se dá uvažovat jako o lepším Arrestu, plní naprosto stejnou funkci, ale umí zničit i jiný nepříjemný permanent, než je bytost.



Ani tenhle balík by se však na turnaji neprosadil, k tomu by potřeboval navíc karty jako Champion of the Parish a Silverblade Paladin, které ovšem stojí opět o hodně víc. Takovou verzi zde rozebírat nebudu, neboť s tímto Intro Packem souvisí opravdu jen vzdáleně. Takže tohle je k tomuto balíku všechno, doufám, že se vám tento jednoduchý rozbor líbil.


Pokud by se vám zalíbil samotný Intro pack Azorius Authority, můžete jej zakoupit v našem partnerském internetovém obchodě Veselý drak za zvýhodněnou cenu 299 Kč. Děkuji všem, kteří dočetli až sem a všem, kterým tato recenze něco přinesla.



Dan

Komentáře
Autor: Roxxor @ čtvrtek 16. května 2013 17:07
Zdar, možná bych zvážil vložení Detention Sphere místo Oblivion Ringů. Sice je to +100,- ale mohou udělat víc než OR.. Ale jinak fajn..

Autor: Fantak @ sobota 18. května 2013 17:59
Osobně Detention Sphere samozřejmě hraju radši, než O'Ring, ale tady se bavíme o Intro Packu, takže nemá smysl psát, že Falkenrath Aristocrat a Geis of Saint Traft jsou lepší, než Carnage Gladiator a Lyev Skyknight (i když tady to není ve všech balících pravda).

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí