úterý 23. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 25. června 2013
Kostlivec ve skříni: Rozbor Dragon's Maze na constructed
Autor: Aggrokumano @ 18:40 :: 3422 Přečtení :: 1 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků
 

Dragon’s Maze – rozbor sady

 
 
Vítám Vás u rozboru Dragon’s Maze (dále jen DGM). Na začátek si dáme nějaké to obecné info, jak tomu ostatně bývá zvykem.
 
Dragon’s Maze je třetí edice bloku Return to Ravnica, obsahuje 156 karet, z nichž je většina multicolored. Na rozdíl od předchozích sad se tu objevuje všech deset guild z původní ravnicy.

 
V sadě se objevují všechny mechaniky příslušející jednotlivým guildám. Pro pořádek si je zopakujeme:
 
Azorius/Detain (zadržet, zajistit) – Detain je „keyword action“. Znamená to: „Cílený permanent nemůže útočit a blokovat a jeho aktivační ability nemohou být aktivovány, do začátku příštího kola kontrolora permanentu nebo spellu s Detainem.“
 
Selesnya/Populate (zalidnit, osídlit) – Další kayword action. Populovat znamená vybrat token, který kontrolujeme a položit do hry token, který bude jeho kopií. Pokud při vyhodnocení Populate už žádný token nekontrolujeme, Populate se neprovede.
 
Izzet/Overload (přetížení) – Overload znamená: „Když kastíš tohle kouzlo, můžeš se rozhodnout zaplatit „overload cost“ namísto jeho mana costu. Když tak učiníš, nahraď všechny výrazy „target“ v něm obsažené výrazem „each“.“ Pokud hraješ kouzlo s overloadem za jeho normální mana cost, kouzlo musí mít k seslání platný cíl. Když ho hraješ za „overload cost“, kouzlo nemá žádný konkrétní cíl.
 
Rakdos/Unleash (pustit z řetězu) – Keyword reprezentující dvě statické ability: „Můžeš nechat tento permanent vstoupit na bojiště s extra +1/+1 kántrem.“ a „Tento permanent nemůže blokovat, pokud na sobě má +1/+1 kántry.“
 
Golgari/Scavenge (nakrmit se) – Aktivační abilita, která se může aktivovat pouze, pokud se bytost se Scavengem nachází ve hřbitově: „Zaplať „scavenge cost“, exilni tuto bytost ze hřbitova: Polož počet +1/+1 kántrů rovný síle bytosti, kterou jsi exilnul, na cílenou bytost. Scavenge lze aktivovat pouze jako sorcery.“
 
Orzhov/Extort (vydírání) - Triggerovaná abilita. Její přesné znění je: "Když kastíš kouzlo, můžeš zaplatit B/W. Pokud tak učiníš, každý oponent ztratí život a ty si přidáš tolik životů kolik je celkový počet, který soupeři tímto způsobem ztratili.“ Pokud kontroluješ více permanentů s Exortem, každý triggeruje zvlášť. 
 
Boros/Battalion (legie, pluk, prapor) – Battalion je triggerovaná abilita, která se spouští pokud zaútočíte alespoň třemi bytostmi, včetně bytosti s battalionem. Bytosti nemusí útočit do stejného hráče či planeswalkera a při vyhodnocení ability už nezáleží na tom, jestli Vám oponent nějaké z útočících bytostí zabil.
 
Dimir/Cipher (šifra) –Pokud hraješ kouzlo s Cipherem, tak ihned po vyhodnocení ho můžeš exilovat a „zákodovat“ (encode) k bytosti, kterou kontroluješ. Encode tudíž nejde obehrát kartami jako Rest in Peace či Leyline of the Void.
Encodovaná bytost má poté abilitu: „Pokud dá tato bytost kombat damage do hráče, můžeš tuto kartu zkopírovat a můžeš jí zakastit bez placení mana costu.“
 
Simic/Evolve (vývoj, rozvinutí) – Evolve je trigerovaná abilita, která se objevuje u některých bytostí. Její celé znění je: Pokud vstupuje bytost na bojiště pod tvojí kontrolou, pokud je útok či obrana této bytosti vyšší, než útok či obrana této bytosti, polož na tuto bytost +1/+1 žeton.“ A stejně jako u Extortu, pokud by měla jedna bytost dvakrát Evolve, tak by každý triggeroval zvlášť.
 
Gruul/Bloodrush (krvežíznivost) – Bloodrush je aktivační (activated) abilita, která umožňuje discardnout danou kartu z ruky k dočasnému posílení útočící bytosti.
 
Fuse - Samotný DGM pak přináší pouze jednu novou abilitu, která se týká tzv. Split Karet. Split karta je karta, která má dvě poloviny a mi si můžeme vybrat, kterou polovinu zakastit. Split karty v DGM mají ale vlastnost Fuse, která umožňuje zakastit obě poloviny najednou. Více zjistíte v článku od Flamberga.
 

Promo karty

 
Jak bývá zvykem, tak ke každé edici se pojí několik různých promo karet a nejinak je to i s DGM:

 
Prerelease promo (27-28.4.2013)
 

 
Launch promo (k prvnímu FNM s edicí – 3.5.2013)
 

 
Booster Box promo
 

 
Dragon's Maze league promo
 

 
Game Day proma (25-26.5.2013)
 

 
A jediný nový token k edici (za chvilku zjistíte, která pěkná karta ho má na svědomí)
 
K DGM se váže ještě jedna zajímavost – v boosterech nejsou přítomny basic landy. Místo nich jsou v boosterech Guildgaty, Maze’s End a když budete mít opravdu štěstí, tak narazíte na duál z Gatecrashe či Return to Ravnica. Duály jsou v poměru ke gateám zhruba 1:25.
 

A teď už hurá na samotný rozbor karet!

 
Poznámka: Jelikož je DGM malá sada a je tu hodně multicolorů, rozbor není členěný podle barev, nýbrž je rozdělený na tři části (monocolored, mulitcolored a split karty)
 
 
Monocolored
 

 
Renounce the Guilds – zajímavé zabíjení, které se zbaví nepříjemných bytostí jako Geist of Saint Traft, Boros Reckoner, Obzedat a dokonce i Falkenrath Aristocrat. Umí také zabít některé planeswalkery (Sorin, Ral Zarek).
 
Jelikož stojí jenom dvě many, tak dobře spolupracuje se Snapcasterem. Podle mě jde o pěknou sidovku použitelnou proti výše vypsaným kartám.


 
Scion of Vitu-Ghazi – Pokud by Scion neobsahoval formulku „if you cast it from you hand“, pak by byl velmi dobře hratelný na standardu s různými blink efekty (dívám se na tebe, Restoration Angeli). Takhle je to spíše casual záležitost do různých tokenových jednokarťáků (napadá mě hlavně EDH Rhys, the Redeemed).
 

 
Aetherling – Aneb Morphling 2013. Hlavní rozdíl oproti Morphlingovi je samozřejmě o manu dražší mana cost. Výměnou za to je ale de facto nesmrtelnost. To nám ale Aetherlinga prakticky zdražuje o další manu, pokud tedy nechceme riskovat, že se zatapujeme a soupeř nám ho zabije.
 
Ve srovnání s Angel of Serenity či Obzedatem navíc nemá Aetherling žádný přímý vliv na hru a tak si myslím, že ho na dvojce moc neuvidíme.
 
Do jednokarťáků a různých tower decků je to ale karta jako dělaná :)
 

 
Uncovered Clues – Pokud by tohle byl instant, 100% by se hrál. Jako sorcery je to ale slabší, zvlášť v konkurenci Augura of Bolas a Forbidden Alchemy…
 

 
Blood Scrivener – Variace na téma Dark Confidant a Phyrexian Arena.
 
Pro standard je podstatné, že je to zombie, tedy doplňuje se s Cavernou a Gravecrawlerem. Druhé plus je, že stojí dvě many a pomůže tak vyplnit dvojmanový dlot, který byl v Rakdosu trochu vysláblý.
 
Podle mě má také skvělou synergii s Lilianou, která nám rychle pomůže vyprázdnit ruku (i když v Rakdosu jí stejně většinou vyprázdníme rychle i bez ní) a tudíž budeme pravidelně tak od pátého kola lízat po dvou kartách.
 
Troufnu si říct, že se Scrivener bude hrát i na modernu v zombákách, kde tak budeme mít spolu s Confidanty velmi slušnou karetní výhodu!
 
A pro různé casual formáty je také důležité zmínit, že Scrivener nelíže extra karty jenom ve draw stepu, ale kdykoli si máte líznout a nemáte kartu v ruce, čehož lze využít třeba s Greedem.
 

 
Crypt Incursion – možná sidovka proti Junku, ale Deathrite Shaman je nesrovnatelně lepší. U téhle karty je samozřejmě plus, že s ní lze dobře vytrikovat soupeře, takže by se možná jednou dvakrát do sidu mohla vejít, třeba v Esperu.
 

 
Pontiff of Blight – další zábavná karta do jednokarťáků, extra vypečený s efekty, které dublují manu (Caged Sun, Nirkana Revenant, Crypt Ghast).
 

 
Skylasher – proporce 2/2 z něj nedělají zase tak velkou hrozbu, ale proti kontrolu oceníme flash i nekántrovatelnost. Neblokne ho Snapcaster ani Augur of Bolas a naopak je to dobrý bloker proti Geistovi of Saint traft. Evolvuje Experiment One i Cloudfin Raptora, takže je zajímavý v UG Flashi.
 
Osobně mi přijde dobrý i v EDH, kde se hraje spousta tzv. counter-draw decků (mají spoustů kántrů a levných prolizů a vše hrají na konci kola), proti kterým je pavouček skvělý.
 
 
Multicolored
 

 
Advent of the Wurm – naprosto úžasná karta! Hodí se skvěle do GW Aggra, ale i do Bantu, kde je dobrý jak ve verzi se Zeganou, tak v agresivní verzi s Delverem.
 
Osobně bych Advent zkusil splashovat i v UG aggru, které hrál Petr Brožek na WCQ. Jako další bílá katra na splash se samozřejmě nabízí Geist of Saint Traft.
 
Vypečený je pak Advent v EDHčku, s kartami které dublují tokeny – Rhys the Redeemed, Paralel Lives nebo Doubling Season.
 

 
Blood Baron of Vizkopa – na první pohled dobrá karta, ale na dvojce musí soupeřit o své místo s Obzedatem a pravděpodobně tenhle závod vyhrává, protože nejde zabít Murderem ani Putrefy.
 
Podle mě se i tak bude jednat spíše o sidovku –jednak proti aggrům díky lifelinku (proti Naya Blitz má navíc protekci proti polovině bytostí), ale i proti Esperu, kde má protekci na všechen removal.
 
Dobře se taky kombí s Rhox Faithmenderem, kdy nám zajistí skutečně brutální lifegain! A jednou za sto her možná zabijete soupeře i na jeho bonusovou abilitu…
 

 
Bred for the Hunt – dobrá adice do EDHčka s Experiment Krajem
 

 
Council of the Absolute – na první pohled je asi každému jasné, že tahla karta je dělaná proti Sphinx’s Revelation, což samo o sobě není špatný nápad, jakožto sidovka v souboji dvou kontrolů, ale to by nám tu nesměl vyjít Notion Thief, který je díky flashi samozřejmě o mnoho lepší.
 
Takže Council jde využít maximálně jako sidovka v souboji dvou kontrolů, pokud jsme kontrol bez černé, což je na mythic dost slabé...
 

 
Deadbridge Chant – další mythic, ovšem tentokráte o mnoho lepší. Pro midrange se jedná o skvělou zbraň proti kontrolům a proti jiným midrangům. Bonus je i to, že v porovnání se Staff of Nin nejde zabít Putrefy.
 
Odemletí deseti karet je zároveň dobré s Deathrite Shamanem.
 
Dobrý bude Chant i v jednokarťácích, ale spíše jenom na „hospodské“ hraní, protože pro competitive hraní je tu daleko lepší „hrobařina“ (Witneska, Genesis, Oversold Cementary).
 

 
Deputy of Acquittals – nenápadná bytost, leč podle mě velmi užitečná. Jednak funguje jako kántrspell na zabíjení. Pak s ní lze samozřejmě vracet do ruky value bytosti jako Snapcaster Mage, či Vendilion Clique, ale co mi na ni přijde nejlepší, jsou možná komba na legacy.
 
Dvě Deputy jsou nekonečný storm s Omnisciencí, ale co mi přijde nejzajímavější, nekonečný storm s Alurenem. Plus je samozřejmě i to, že může posloužit jako náboj do Forsáže.
 

 
Drown in Filth – celkem zajímavá komonka do Junk Reanimátoru, ovšem proti Mulchi a Grisly Salvage má tu nevýhodu, že nám nedá nic do ruky. Samozřejmě jako všechny podobné karty je další nevýhoda, že výsledný efekt je naprosto náhodný.
 
Využít by se ale mohla na modernu v dredgi, kde máme daleko více hrobolezců než na dvojce a také můžeme snadno naplnit hrob zeměmi (fečky).
 

 
Emmara Tandris – karta vyloženě dělaná jako generál do EDH, ale bohužel je v archetypu GW tokeni až třetí nejlepší generál - po Rhysovi a Trostani. V obou dvou zmiňovanýh generálech bych si jí ale dal klidně do decku.
 

 
Exava, Rakdos Blood Witch – velmi dobrá karta do Rakdos či Jund Aggra, v BR zombies bude podle mě lepší než Hellrider, jelikož nemá dvě červené v manacostu. Díky first striku se těžko zabíjí v combatu a navíc jí nezabije Searing Spear ani Ultimate Price.
 
Pokud se zamyslím nad její druhou abilitou, prakticky mě napadá jenom Lotleth Troll (Messenger si haste moc neužije), ale i malá výhoda je výhoda :)
 
Co se týče EDH, tak si myslím, že jde jasně o nejlepšího agresivního generála v barvách Rakdosu! Pokud ale máte raději kontroly, pak je lepší volbou Olivia.
 

 
Gaze of Granite – pokud máte rádi Pernicious Deed, tak se vám určitě líbí i tahle karta. Tohle sice není legacy playable, ale jedná se o pěkné ničení, které se na nic neptá a smete všechno.
 
Aby bylo efektivní, tak je ale potřeba hrát nějakou akceleraci, což je na současném standardu Farseek a Arbor Elf, tudíž se bude hodit hlavně do Jundu nebo do Golgari Midrange. Jenom pozor na to, že ho může zkántrovat Frontline Medic! Také se bude jdnat o dobrou sidovku proti Aurám.
 
No a samozřejmě se jedná o výbornou kartu do jednokarťáků a to nejen do Golgari, ale klidně i do vícebarevných goodstuffů.
 

 
Gruul War Chant – zajímavá karta pro souboj dvou aggro decků, kdy nám dá prakticky nekokovatelnost, čili myslím, že se o ní dá uvažovat jako o sidovce. A klidně bych si to zahrál i v EDH.
 

 
Legion's Initiative – Zajímavá anténka, použitelná hlavně v monoredu, kde bude bílá jenom jako minimální splash (asi jenom Boros Charm a toto), jelikož přidávat bílým bytostem 1 do obrany je prakticky irelevantní. Naopak je celkem výrazný bonus dát 1 dopředu Boros Reckonerovi nebo Ash Zealotovi.
 
Problém ale je, že Legie se v Borosu moc nehodí do křivky. Spíše bych se na ni díval jako na čtyřmanový spell, který vyložíme v čtvrtém kole a ochráníme si tím své bytosti před Verdictem. Problém ale je, že ne pokaždé má Boros ve čtvrtém kole čtyři many…
 
Zajímavá je takhle karta i v EDH, osobně ji plánuju vyzkoušet v Aurelii :)
 

 
Master of Cruelties – bytost vhodná spíše na causal hraní, konkrétně třeba do Kaalie, kdy může ve čtvrtém kole stáhnout soupeře na jeden život. A je to taky vynikající bloker díky kombinaci first strike & deathtouch.
 
Teoreticky se dá použít i na dvojku jako sidovka proti deckům typu Turbofog, kde absolutně ignoruje soupeřovy mlhy.
 

 
Melek, Izzet Paragon – nádherná karta pro všechny jednokarťáky. Nejlépe se kombí s tutory, které dávají karty na vršek knihovny. Prostě ideální karta pro hospodské hraní :)
 

 
Notion Thief – další karta dělaná proti Sphinx’s Revelation. Tady se podle mě jedná o jasnou sidovku proti kontrolům.
 
Troufám si dokonce tvrdit, že Zloděj se sá hrát i na Legacy a na Vintage, kde má několik výborných cílů, jako Brainstorm (potažmo Jace, the Mind Sculptor), Time Spiral, Enter the Infinite (nejlibovější tech ze všech) nebo na vintage Ancestrall Recall.
 
Ze stejného důvodu bych ho hrál i v EDH a v různých goodstuffech.
 

 
Obzedat’s Aid – potenciální kombo na standard s Omnisciencí či Nicolem Bolasem, ale jedná se pouze o funny decky na nějaké to FNM…
 

 
Plasm Capture – nový Mana Drain, to nezní špatně, že? Obzvláště, když tu máme karty jako Zegana nebo Sphinx’s Revelation, do kterých se dá krásně narampit.
Na druhou stranu, má relativně složitý manacost pro kastění a pokud zrovna nemáme žádné macaté kouzlo na zahrání, tak to bude jenom hodně špatný Dissipate…
 

 
Progenitor Mimic – další funny karta pro casual formáty, hlavně pak pro Bant. Na standardu tvoří úsměvné kombo s Acidic Slimem a Restoration Angelem. Možná že by se dal pěkně hrát právě s Plasm Capturou.
 

 
Putrefy – v době, kdy se díky nedostatku dobrého removalu musel hrát Murder je Putrefy velmi vítaným zbožím pro midrange decky jako Jund nebo Golgari.
 

 
Ral Zarek – jediný planeswalker v edici a také jedna z konstrukčně nejzajímavějších karet edice. V prvních turnajích se hodně hrál v UWR nebo RUG kontrolu, ale tam spíš fungoval jako zabíjení na nožičkách.
 
Zajímavější mi přijde podívat se, s kterými kartami je zajímavá jeho untapovací abilita - Beguiler of Wills, Bloodline Keeper, Mercurial Chemister a konečně Izzet Staticaster, se kterým se doplňuje podle mě ze všeho nejlépe.
Jako konsenzus bych tedy viděl nějaký RUG kontrol, který by využíval engine Peddler + Staticater. A nějaký Grixis s Bloodline Keeperem by také nemusel být vůbec špatný.
 
Také nezapomínejte, že se dá Ral zcela jednoduše použít jako manarampa, se kterou lze v Grixisu urychlit seslání třeba Niv Mizzeta, nebo Sire of Insanity!
 

 
Render Silent – pěkný kántr do EDH decků, kde dokáže přerušit všelijaká komba. Ze stejného důvodu by se dal hrát i na legacy, jakožto sidovka proti Stormu.
 
Na standard bych ho nedoporučoval, jelikož je tam spoustu reanimace a Snapcasterů, tak je výhodnější Dissipate a Syncopate, které rovnou exilují.
 

 
Ruric Thar, the Unbowed – Výborná zbraň pro potvorové decky jednak proti kontrolům a také proti deckům s velkým počtem zabíjení (např. Jund Midrange). Pokud Vám ho soupeř nezabije v kombatu, bude ho Ruric stát minimálně šest životů.
 
Jako vrchol křivky bych ho hrál v Naye, v Big Gruulu a zkusil bych ho i v Jund Aggru.
 
Vzhledem k nedostatku generálů v barvách Gruulu si zároveň myslím, že máme tu čest s nejlepším Gruul generálem všech dob!
 

 
Sin Collector – pěkná posila pro Junk či Aristokraty v boji proti kontrolům. Doporučuje se kombinovat s Restoration Angelem. I tak se jedná spíše o sidovku, jelikož v mnoha matchupech jde čistě jenom o 2/1 za tři many…
 

 
Sire of Insanity – jedna z nejbrutálnějších karet v edici!  Sire není výborná karta jenom proti kontrolům, je výborná pokaždé, když máme lepší board position než oponent.
Pokud nemá oponent ve hře bytost, která může Sira zabít v kombatu, tak má zhruba dvě kola na to, aby topdecknul odpoveď, než ho Sire zabije…
 
Podle mě jde Sire hrát i v legačkové Reanimaci, protože prostě proti 95% procentům decků je zahození ruky v prvním/druhém kole jistá výhra!
 

 
Spike Jester – hráli jste někdy v Rakdosu Rakdos Shred-Frieka? Tak teď už nemusíte, protože tenhle Goblin je daleko lepší. Sice ho v combatu zabije úplně všechno, ale zase se hodí parádně ke spouštění různých batalionů, jako má třeba Firefist Striker a samozřejmě proti kontrolům je to výborná bytost do tlaku. Jeho největší nevýhodu bych viděl v tom, že nejde zakastit přes Burning Tree Emissaryho…
 
Ideální deck by pro něj mohl být monored, kde budeme z černé splashovat jenom jeho a Falkenrathku.
 

 
Unflinching Courage – V posledních letech dělají wizardi s oblibou „překvapivé“ reprinty (Nantuko Shade, Grim Lavamancer, Rancor) a tentokráte se dostalo na Armadillo Cloak. Už na první pohled je jasné, že to je výborná posila pro Bant Aury.
Podle mě je to ale dobrá sidovka také v souboji dvou aggro decků, kdy výrazně obrací damage race. Doporučil bych proto dát do sidu nějaké extra Abrupt Decaye ;)

Jediná věc, která se mi na kartě ani torchu nelíbí je obrázek, který je opravdu velmi nepovedený...
 

 
Varolz, the Scar-Striped – vynikající bytost do Jund Aggra, BG zombies a do podobných aggro decků. Ukázková je jeho synergie s Lotleth Trollem, kdy si můžete jednoduše vytvořit tramplující monstrum! Spolu s Trollem navíc také ignorují Supreme Verdict a jsou tak velice dobří proti kontrolům.
 
Na standardu se pak také velmi dobře kombí s Vexing Devilem.
 
Varolz by se mohl hrát i na ostatních formátech, třeba na modernu v dredgi, kde máme Death’s Shadow, což je vcelku příjemný scavenge... Na legacy pak Death’s Shadow doplňuje ještě Phyrexian Dreadnought.
 

 
Viashino Firstblade – velmi agresivní bytost vhodná do Borosu, a také často vídaná v Naya Blitz, kde nahrazuje Frontline Medica. To se mi ale nelíbí z několika důvodů – není to human, neumí zkántrovat Revelaci a Bonfire a hlavně poté co jednou zaútočí je to už jenom tupý medvěd, zatímco medicův batalion často vyhrával hry.
 

 
Voice of Resurgence – zlatý klenot edice. Výborný v GW aggru, Bant Aurách, v Naya Aggru či v nově vzniklém Junk Aggru. Dobrá sidovka v Bant Aurách, Junk Reanimaci či v Bant Flashi. Není vynikající jenom proti kontrolu, který nutí hrát instanty v jeho kole, ale i proti jiným creature deckům, kde může chumpovat, čímž kolikrát vytvoří token, který má daleko větší proporce, než jaké měl původní „Jelen“.
 
Díky tomu, že vytváří token je dobrý s různými populate efekty, jako třeba Trostani. Často je taky dobré zabíjet s ním soupeřovi bytosti skrze efekty jako fightování Ulvenwald Trackera či Domriho.
 
Na modernovém GP se hrál v Birthing Podu, kde spolu s Lingering Souls a Gavony Townshipu dokázal zabíjet klasicky na damage a samozřejmě i na modernu to je dobrá value bytost proti kontrolům a v neposlední řadě přináší value i při obětování do Podu.
 
A jsem zvědav, jestli se bude hrát třeba i na legacy v Mavericku :)
 

 
Vorel of the Hull Clade – hezká bytost pro různé černal decky, které si rády hrají s countery. Namátkou mě napadá třeba již dříve zmiňovaný Experiment Kraj. Vorel je zajímavý ale i na standard, do simic tempa, kde můžeme doublovat kántry na Experiment One a Cloudfin Raptorovi.
 
A kdyby to někdo chtěl vzít pořádně od podlahy, tak tu taky máme Master Biomancera, Fathom Mage nebo Increasing Savagery. A snad netřeba zmiňovat, že s Ral Zarekem jde Vorel (moc hezké jméno mimochodem) použít dvakrát za kolo…
 

 
Warleader's Helix – větší brácha Lightning Helixu je skvělý v UWR decích, kde umí jednak efektivně zastavit nápor aggrodecků a se Snapcasterem může soupeře jednoduše ufritovat…


 
Warped Physique – dobré zabíjení pro kontroly, ačkoli Agony Warp by byl lepší. Umožní jim zbavit se nepříjemných bytostí jako Falkenrath Aristocrat, Lotleth Troll, Varolz, či Predator Ooze. A možná jednou za uherský rok pomůže pumpnout Obezdata nebo Restoration Agela pro finální damage.
 

 
Zhur-Taa Druid – zajímavá akcelerace pro Gruul nebo Jund Aggro s vyšší křivkou (Hellkite, Wolfir). O své místo by se měl poprat s Gyre Sagem. Rozdíl je patrný na první pohled – zatímco Gyre Sage dokáže dávat víc, než jen jednu manu, Druid zase dokáže dávat do soupeře damage spolehlivě každé kolo. Druid stojí rozhodně za zkoušku!
 
 
Split karty
 

 
Beck // Call – nová Glimpse of Nature, což může být jednak adice do elfů na legačku (přidal bych k tomu rovnou i jednoho Edrica a Spell Pierce do sidu), ale hlavně reinkarnace elfů na modern!
 
V Gatecrashi vyšel Master Biomancer, který se kombí s Joraga Warcallerem, takže elfové teď mají dva spolehlivé game winning enginy. To ale nic nemění na tom, že třeba takový UWR kontrol je takřka nevyhratelný matchup… Stejně jsem ale zvědav, zdali se během modernové sezóny objeví nějaký kombodeck s Beckem.
 

 
Down // Dirty – Dirty je reprint Recollectu, takže by se mohl objevit v různých jednokarťákových goodstuffech (i když do Regrowthu mu pořád jedna mana chybí ^^)
 

 
Far // Away – tohle je přesně karta, která podle mě chyběla Esperu. Získává potřebný čas k zahrání Vedictu či Revelace, je skvělá proti Bant Aurám, ničí Advent of the Wurm, zabije dokonce i Obzedata…
 
A pokud máme na stole třeba Aetherlinga, Obzedata či Restoration Angela, tak tempo, které zahráním pomocí fuse získáme, je kolikrát lepší než nějaká Revelace či Verdict.
 

 
Profit // Loss – pro změnu nová Zealous Perzekuce, i když o dost dražší. Dobrá bude proti deckům s Lingering Souls a občas by si mohla smlsnout na nějakém tom Lotleth Trollovi, Falkenrath Aristocratce nebo Predator Ooze.
 
Nejlepší pak samozřejmě bude, když s ní ještě dokážete posílit vlastní tokeny ze Soulsů. Viděl bych jí proto hlavně jako sidovku v Aristocratech, nebo v potenciálním Junk Aggru.
 

 
Ready // Willing – na první pohled dobrá sidovka do Junku či GW aggra proti Supreme Verdictu, nebo jako dobrý combat trik proti aggům. Na druhý pohled ale vlastní zjistíme, že jenom dělá trochu hůř to, co už umějí jiné karty lépe – Vault of the Archangel a Rootborn Defenses.
 
Skutečně dobrá bude jenom, pokud se Vám nějakým prapodivným způsobem povede překvapit soupeře v combatu fúzí… Do jednokarťáku je to ale pěkný kousek.
 

 
Turn // Burn – karta trošku připomínající starý dobrý Fire // Ice. A podle mě má stejně tak všestranné využití – hodí se do UWR tempa/kontrolu, nebo do RUG Flashe. Většinou se stane, že budete používat jenom Turn a zmenšenou bytost pak lehce zablokujete. A za pět man pak samozřejmě dostáváme jedinečnou možnost vyměnit se s Thragtuskem 1 za 1 :)
 
Jenom pozor na to, že pokud na sobě má cílená bytost nějaké +1/+1 kántry, tak Turn funguje tak, že tyto kántry se přičítají k 0/1, takže třeba Olivii se dvěma plusovými kántry Turn // Burn nezabije.
 
A pozorný čtenář si také jistě všimnul, že jsme se konečně po dvaceti letech dočkali fritíci karty s názvem Burn.
 
 
Colorless
 

 
Cluestony & Gaty – vítaná manová akcelerace do speciálních formátů jako Highlander 200+ či Tower Deck. Fajnšmekři si jistě seženou celé sety ve foilu :)
 

 
Maze’s End – karta dělaná jasně proto, abyste za dlouhých zimních večerů mohli vyprávět historky o tom, jak jste s ní zabili soupeře… Vhodná je (odmyslíme-li si 5C balíček, který se hraje jenom na bloku) pouze do různých jednokarťáků, kde bude sloužit podobně jako Thawing Glaciers.
A samozřejmě je to takové „polokombo“ se Scapeshiftem (je poté potřeba Maze’s End ještě jednou aktitovat).
 

A nakonec – moje top10 edice

 

 
10. Notion Thief – karta, která je prostě stylová a pokud se vám s ní podaří soupeře nachytat, určitě budete mít dobrou historku do hospody. Na dvojce se bude hrát jednou-dvakrát v sidu proti Revelaci, lepší ale bude na legacy, kde se běžně hraje Brainstorm (a Jace TMS). A dokonce jsem ho zahlédl i na vintage!
 
9. Sin Collector – dobrá zbraň proti kontrolu, ale třeba i proti reanimaci, kde umí exilnout Unburiály a Sever the Bloodline, dobře se navíc doplňuje s Restoration Angelem.
 
8. Turn & Burn – výborný removal do UWR balíků, dokáže se zbavit Thagtuska bez drawbacku, zesměšní i Angela of Serenity (v reakci na první abilitu ho zabijeme a cílené bytosti zůstanou navždy exilnuté) a nebo prostě v blocku zesměšní soupeřovu bytost a ještě mu zabije jinou (klasická výměna 2 za 1 :) )
 
7. Varolz, the Scar-Striped – dobrá karta do BG Zombies a do Jund Aggra, bude brutální s Rancorem a možná s ním někdo bude zkoušet komba na modernu a legacy
 
6. Putrefy – nejlepší removal na standardu, který zabije problémové bytosti jako Obzedat, Boros Reckoner & ETA…
 
5. Unflinching Courage – karta, která vystřelila Bant Aury mezi nejlepší decky na standardu, ale je obecně dobrá v sidu proti aggrům
 
4. Far & Away – další univerzální zabíjení/tempo karta do Esperu, nebo také do Grixisu, který teď bude s Aetherlingem a Turn/Burn také docela dobře hratelný
 
3. Sire of Insanity – Skvělá karta proti kontrolům a midranžům na dvojku (zejména pak s Cavernou), hodí se i do reanimátoru na legacy
 
2. Advent of the Wurm – vynikající agresivní karta, které se kromě do aggra hodí i do různých variant Bant Controlu, kde je excelentní se Snapcasterem. Velice libová je také se Silverblade Paladinem!
 
1. Voice of Resurgence – all star standardu, ale prostě vynikající karta na všech formátech. Kontrol nutí hrát instanty ve svém kole, proti aggru chumpuje a pak vytváří monstrózního útočníka. Výborná je všeobecně i proti kántrování (proto bych řekl, že je hratelná i na legacy v Mavericku) a excelentní je třeba i na modernu proti Splinter Twinu…
 
A to je pro dnešek vše, ale už zítra se múžete těšit na speciální vydání nepravidelného constructed, kde se podíváme na speciální dvojkový deck. Článek bude zároveň ve velmi neobvyklém formátu – stay tuned!
 
Kumano
Komentáře
Autor: Grahf @ středa 26. června 2013 10:48
ten článok bol asi písaný ešte pri príchode DGM, však? Inak si neviem vysvetliť ten text pri Aetherlingovi, ktorý sa momentálne na standarde hraje skoro vo všetkom, čo obsahuje modrú a aspoň z časti control. Čo ma osobne vôbec neprekvapuje, už pri prvom pohľade mi prišiel ako dokonalý control finisher a myslím, že ani staršie formáty niečo podobné nemajú. Hranie s ním je jednoduché. Vyložiť ho pri siedmich manach a na 95% to znamená game over pre súpera. AoS, anio Obzedat sa s ním nemôžu rovnať.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí