čtvrtek 25. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pátek 2. srpna 2013
Worlds 2013 - Shrnutí 2. dne
Autor: JakubMG @ 9:28 :: 2184 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Novinky
 

Co se za druhý den událo?

  1. Draft M14 - 3 kola

  2. Community Cup – Oznámen team hráčů 

  3. Modern - 3 kola

  4. Shrnutí základní části a představení TOP4

     

1. Draft M14

I druhý den Players Championshipu začal draftem. Modern Masters nahradil Core set M14, Goyfa Kalonial Hydra a Affinitu UW Flyers. Českým hráčům se bohužel opět nedařilo a Martin navázal na svou včerejší šňůru dalšími dvěma prohrami a měl tak skóre 0:8. Poslední kolo draftu vyhrál a dostal se tak na 1:8 po devíti kolech. Normálně by na tomto místě nebylo o co hrát, ovšem Martin pořád získá za každou výhru jeden ProPoint. Zajímavostí bylo to, že Martin se pravděpodobně stal prvním hráčem, který byl se skóre 0:6 pozván na Feature Match.
Standovi se bohužel také nedařilo a uhrál pouze 1:2 a s pěti prohrami tak byly jeho šance na TOP4 spíše teoretické.
Několik zajímavostí: Willy Edel před turnajem prohlašoval, že M14 mu nejde a musí se jí naučit. Jak se mu to podařilo asi nejlépe zodpoví jeho skóre 0:3. Eric Froehlich, takový světový Kikáč (hráč s největší smůlou), si dal tu práci a spočítal, jakou že to měl smůlu tentokrát. Vyšlo mu, že šance na prohru byla 1 : 1 840 000. Pro jeho smůlu to však nebyla žádná výzva a Efro si tak dal 0:3 a rozhodl se dát si pauzu s Magicem. Z těch štastnějších příběhů. Ben Stark uhrál 3:0 a prošel Limited částí turnaje bez poskvrny 6:0 a potvrdil tak pověst krále Limited.



2. Community Cup

I pro tento den si Wizardi připravili nějaké to zajímavé oznámení. Tentokrát to byla jména těch, kteří budou reprezentovat hráčskou komunitu na Community Cupu. Pokud vám Community Cup nic neříká, tak jen krátké připomenutí. Jedná se o teamovou soutěž mezi teamem zaměstnanců Wizards of the Coast a teamem, který reprezentuje hráče. Do teamu hráčů se můžete dostat v případě, že se Wizárdům bude líbit vaše práce pro magicovou komunitu. Nemělo by se tedy jednat jenom o populární hráče, ale spíše o hráče, kteří dělají něco navíc. V seznamu si můžete všimnout jak několika známých jmen, tak několika neznámých. Osobně se mi akorát moc nezdá volba Melissy (z těch co znám).

Reid Duke (@ReidDuke)

Melissa DeTora (@AllWeDoIsWinMTG)

Michael Jacob (@Michael_A_Jacob)

Jan van der Vegt (@DasSzy)

Kenji Egashira (@NumotTheNummy)

Keya Saleh (@FFTR_Keya)

Tom Delia (@mtgradio)

Matthew Watkins (@oraymw)

Link na seznam hráčů naleznete
zde.

 

3. Modern

Posledním formátem turnaje byl Modern. Metagame bylo o něco rozmanitější, než na Standardu. Opět dominovalo UWR, které hrálo 7 hráčů, mimo jiné i oba čeští zástupci. Na druhém místě se pak umístil BG Rock se čtyřmi zástupci. Zbylé balíčky byly zastoupeny pouze jedenkrát. Celková metagame byla: 7 UWR 4 BG Rock, Hate Bears, Domri Naya, Hexproof, Scapeshift a BW Tokens (Willy Edel Twitter).
Martin na Modernu nasbíral druhou výhru a poslední výhru, kdy ho v posledním kole zabil i rezignovaný Efro. Standu pak v jedenáctém kole porazil Watanabe a vyřadil ho ze hry o lepší umístění.

V důsledku nového systému pomocných hodnocení (tiebreakers) byla TOP4 i TOP8 jasná již po jedenáctém kole (pomocné nemohlo poskočit). Poslední dvanácté kolo se tak hrálo pouze o ProPointy a o to, kdo bude v TOP4 začínat. Uvidíme s jakým systémem pomocných přijdou Wizards na příštím Players Championshipu.

Nový systém má za úkol odměnit dřívější výhry a není již závislý na náhodném faktoru s kým jste hráli. Pomocné se určuje podle toho, v jakém pořadí jste nasbírali výhry. Výhry v dřívějších kolech mají větší hodnotu, než výhry v pozdějších kolech - značně zjednodušené.  Tedy pokud začnete 3:0 a pak prohrajete, tak máte lepší pomocné, než hráč, který prohraje ve třetím kole a má také 3:1. Pokud by tento systém byl použit i minulý rok, tak by Martin Jůza místo deváteho místa byl v TOP4. Link na podrobnější rozbor je
zde.

Pokud máte chvíli, tak doporučuji shlédnout zápas Stark vs Kibler v předposledním kole. Množství zajímavých interakcí hlavně s Aether Vial. Také ukázka toho, že i nejlepší hráči dokáží udělat hru dosti zmatenou :) Brian nakonec tento zápas prohrál a se skóre 6:5 byl tak mimo dosah TOP4. Zajímavostí je, že tři z pěti Brianových proher jsou právě s Benem Starkem.


 

4. Shrnutí základní části a představení TOP4

V posledních dvou dnech jsme mohli sledovat zcela unikátní turnaj. Střet vybraných hráčů, kteří patří ke světové špičce. Specifická metagame, kterou jinde na světě nenajdete. Bohužel se dvěma českým zástupcům na turnaji vůbec nedařilo a finále tak bude bez české účasti. Přesto si oba naši zástupci odváží 1000 USD a několik bonusových ProPointů, které se budou v probíhající sezóně hodně hodit. Suma sumárum Martin 2:10, Standa 5:7, celkově 7:17.

Osobně bych turnaj hodnotil jako zajímavý, jedinou nevýhodou bylo pomalé tempo turnaje a časté mirrory UWR, které už tak pomalé tempo ještě zpomalovaly. Také trio hráčů, kterým jsem fandil se nedokázalo probojovat ani do TOP8 :)

Reid Duke – Právě Players Championship minulý rok odstartoval Reidovu kariéru v papírovém Magicu. Možná i protože minulý rok Reid pohořel, tak tento rok se snažil o to více. Reid vedl téměř celý turnaj a s klidem postoupil do TOP4. Reid je známý svou slabostí pro Jund, s kterým i nedávno vyhrál GP.

Shahar Shenhar – Pokud pravidelně čtete Středeční výhledy, tak by vám toto jméno nemělo být cizí. Na Shahara pravidelně upozorňuji, protože je dle mého názoru nejnadějnějším hráčem budoucnosti. Již se mu tuto sezónu povedlo vyhrát jedno GP a jeho finishe jsou neuvěřitelně konzistentní.

Ben Stark – Ben jede na dobré vlně. Svůj 6:0 výsledek na Limited podpořil čestvým jmenováním do magicové Hall of Fame a

Josh Utter-Leyton – Tento hráč vždy překvapí. Na PT Dragons Maze si svým umístěním v TOP4 znenadaní zajistil titul hráče roku a i zde to táhl od záchodků. První den nenápadný výsledek 3:3 však dokázal Josh vytáhnout a zajistit si místo v nedělním finále.

 

Jaký je váš tip na vítěze? My vsázíme na Bena Starka.


Zítra se můžeme těšit na teamovou soutěž v podobě Team Sealedu a Unified Standard.

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí