úterý 23. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pátek 23. srpna 2013
Grand Prix Praha 2013 Guide
Autor: JakubMG @ 16:29 :: 2376 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Novinky
 

 Grand Prix Praha 2013 Guide



 

Sekce 1: Obecné informace o GP Praha

Grand Prix: Kdy, kde, jak, proč?

Od 30. srpna do 1. září se bude v Praze na výstavišti konat třídenní magicová akce jménem Grand Prix. Největším lákadlem je sobotní hlavní turnaj. Ten se skládá z dvou dnů. První den je na programu M14 Sealed deck, který se bude hrát 9 kol. Na konci dne poté všichni hráči se skóre 7:2 a lepším postoupí do druhého dne, kde na ně bude čekat 6 kol Draftu opět s M14. Poté nejlepších 8 hráčů postoupí do závěrečné playoff, kde je bude čekat zase Draft M14. Vstupné na tento turnaj je 1300 Kč na osobu a krom 6 boosterů M14 s kterými budete hrát získáte ještě promo All is Dust. Je zde možnost online předregistrace, která vám nejen ušetří pár korun, ale také nějaký ten čas stání ve frontě. Link na předregistraci je zde.

Na Grand Prix není třeba se kvalifikovat a zúčastnit se tedy může víceméně kdokoliv. Samozřejmě určité znalosti Magicu jsou doporučeny. Odhadovaný počet hráčů je dle mého názoru něco přes 1000.

Přestože první den není nijak obtížná záležitost, tak se počítá s tím, že ovládáte pravidla Magicu a pro úplné začátečníky bych spíše doporučoval nějaké ty side-eventy (viz. níže soupis side-eventů).

Více informací o GP, rozložení cen, kdy se otvírá sajta a tak dále naleznete zde.

 

Co to jsou bye a jak je získám?

Bye je automatická výhra v daném kole. V našem kontextu se bavíme o tzv „awarded bye“, tedy ne těch, které získá lichý hráč. Bye se vždy započítávají od prvního kola a pokud tedy máte například 2 bye, tak první dvě kola nehrajete a začínáte ve třetím kole se skóre 2:0. Musíte však stále být přítomni na začátku turnaje. Výhodou Bye je krom lepšího skóre i čas, který můžete strávit testováním vašeho sealedu a třeba si i nechat poradit co a jak změnit, sidovat a tak dále. Pokud pak máte Bye 3 (maximální počet), tak dost často lze pohodlně stihnout i oběd. Bye vám také zlepšuje pomocné hodnocení. Jen poznámka. Samotné Bye se do pomocného hodnocení nijak nepočítá (oproti populárnímu názoru, že dává 100%). Pomocné se vám zlepšuje tím, že začínáte turnaj mezi hráči s lepším skóre a tedy bude mít lepší pomocné. Je tedy velice vítané nějaké ty Bye mít.

Bye zle získat různými způsoby, nejčastější jsou Grand Prix Trialy (GPT) a Planeswalker Pointy (PWP). Na PWP se můžete podívat zde. Zajímají vás výsledky předchozí PWP sezóny, tedy 18/03 až 11/08. GPT jsou teď defacto jedinou možností, jak ještě získat Bye, pokud je nemáte. V pátek si budete moci na sajtě (místo konání GP) zahrát GPT. Ty jsou eliminační pro 32 hráčů. Jediný hráč se skóre 5:0 získá 2 bye. Za každou výhru pak získáte nějaký ten booter navíc. Turnaje se otvírají kdykoliv, kdy se naplní kvóta 32 hráčů.

 

Co si nezapomenout vzít s sebou?

Z osobní zkušenosti doporučuji následující věci:
80 obalů – Přestože budete hrát pouze 40 karet, tak je možné, že budete chtít během sidování prohodit celou barvu. Odobalit a obalit půlku balíčku je dost náročný úkol a tak je lepší si vzít více obalů a obalit si i další karty, které chcete sidovat. Jen pro ilustraci. Může se stát, že špatně postavíte balíček a budete každé kolo chtít sidovat na jiný balíček. Získáte tak dobrý pool, že půjdou postavit 2 balíčky a vy budete chtít balíčky střídat, aby jste soupeři znemožnili dobře sidovat. Váš pool bude mít jednu dobrou barvu a 4 střední a vy budete chtít barvy střídat podle toho, která se aktuálně více hodí proti konkrétnímu soupeři. Možností je více.

Kostku + papír + tužku – Kostka na házení (nikoliv počítadlo) a několik kostiček na počítání counterů. Na GP pak budete mít povinnost zapisovat si životy hráčů na papír a nikoliv na počítací kostku (jakkoliv bude pěkná).

Lahev s pitím + drobné občerstvení – GP je celodenní turnaj a rozhodně nečekejte pauzu na oběd. Často se vám také stane, že se hry protáhnou a končíte chvíli před začátkem dalšího kola. Doporučuji si vzít minimálně lahev s pitím, jídlo je možné koupit na sajtě za vcelku rozumnou cenu (minule to tak alespoň bylo).

Na závěr bych pak chtěl upozornit, že GP je opravdu dlouhý turnaj a proto zvažte, co si s sebou vezmete. Tahat 12 hodin pětikilový batoh je opravdu únavné a neuvěřitelně z toho bolí záda. To pak může ovlivnit i kvalitu vaší hry. Druhou věcí je pak bezpečnost vašich karet. Ještě dnes se můžeme na turnajích setkat s krádeží karet. GP je velký turnaj s množstvím lidí, které neznáte a kteří se neustále někam přemísťují. Naposledy jsem se osobně setkal s krádeží tento rok ve Veroně, takže doporučuji si na své věci dávat rozumný pozor.

 

Co to jsou side-eventy?

Side-eventy jsou menší doprovodné turnaje pro ty, kteří si buď netroufnou na hlavní turnaj, nebo se jim moc nedařilo na hlavním turnaji (popřípadě jim nevyhovuje formát atd.). Obvykle je možné mezi nimi najít jak zajímavé a netradiční formáty, které v Čechách nemáte možnost zakusit (Chaos draft, Old & New Ravnica team sealed), tak klasické formáty jako Standard. Osobně mohu jen doporučit zúčastnit se nějakého toho side-eventu. Pokud se na sajtu podíváte již v pátek, tak jednoznačně doporučuji Foiled Again side-event. Jedná se o větší FNM, kdy za výhry dostáváte FNM Proma. Výhodou je vcelku rozumný vstup 500 Kč a velice casual rozložení cen. Další dva větší side-eventy bych nedoporučoval. Jedná se o GPT a poté Trial na nedělní Legacy turnaj. Pokud však zoufale netoužíte po Bye na GP, tak GPT se vstupem 950 je opravdu hrozný turnaj, který se vám nezaplatí ani pokud zvítězíte. V pátek pak bude samozřejmě možné také hrát klasické eliminační Pick up eventy, tedy ty nejmenší turnaje o 8 lidech. Z nich mohu doporučit Legacy 8-men, kdy za vítězství (tedy 3:0) získáte modrou fečku nebo Wasteland (dle vašeho výběru). Dobrou volbou je i Chain draft, kdy při jeho vítězství dostanete další draft zdarma a nějaké ty boostery navíc. Pro fajnšmekry je pak Chaos draft, který ale bohužel neustále zdražuje a v Praze bude stát již 650 Kč. Standard 8-men bych se pak snažit nehrát, protože několik boosterů pro vítěze není žádný oheň.

V sobotu se pak začal v poslední době prosazovat tzv. Rebound sealed. Pokud se vám již nebude chtít hrát hlavní turnaj, tak se můžete do šesti hodin zaregistrovat do Rebound sealedu, který máte za polovinu, tedy 400 Kč. Hraje se 4 kola swiss a ceny jsou pro všechny s 3:1 a více.

Neděle je pak vždy svátkem side-eventů. Můžete si vybrat z množství formátů. Pro ty více ambiciózní je tu Super Sunday Series a Legacy Championship. Osobně se mi nejvíce líbí Modern Full Set Challenge, která představuje rozumný poměr cena výkon. Zajímavý je také Modern Masters sealed deck, který ale bohužel nedává Modern Masters boostery :(

Jako bonus pak organizátoří věnují set CC Planeswalkerů mezi dva hráče s nejvíce odehranými side-eventy. Ano, je to ten set alternativních černých planeswalkerů, který stoji přes 15 000 Kč.

Link na kompletní seznam side-eventů naleznete zde.

Osobně bych zvýraznil Legacy 8-men a Modern Full set challenge jako turnaje s nejlepším poměrem cena výkon.

 

Obchodování:

Grand Prix představuje také skvělou možnost jak rozšířit svou kolekci, či naopak jak se kolekce zbavit. Do Prahy se krom hráčů sjedou i tradeři z celé Evropy a rozhodně nebude nouze o pěkné korejské foily, stohy starých dualů a všechny fečky světa. Na sajtě budou k dispozici 4 stánky zahraničních obchodníků. U nich můžete bez problémů sehnat množství karet za vcelku rozumné ceny (je to samozřejmě individuální). Budete u nich moci i legálně prodat kartičky, ovšem této možnosti bych rozhodně nevyužíval, protože jejich výkupní ceny jsou neuvěřitelně nízké a Černý rytíř vám dá za karty rozhodně více. O dost zajímavější jsou pak neoficiální obchodníci na místě. Na místě je sice zakázáno karty prodávat mimo oficiální stánky, ale pokud se vám naskytne dobrá nabídka, je možné prostě opustit prostory sajty a obchod dokončit venku. U těchto obchodníků je často možno sehnat karty i pod výkupem Černého rytíře. Jedná se však hlavně o méně zajímavé kousky. Zendicarové fečky se například o moc levněji sehnat nedají.

Osobně doporučuji si dát tu práci a zjistit si cenu svých karet před turnajem. Zároveň si i promyslet, které karty to vlastně chcete a kolik za ně jste ochotni dát. Grand Prix je skvělou obchodní příležitostí, ale zároveň se vám lehce může stát, že se vás pokusí někdo ošidit (v poslední době se tato tendence výrazně snižuje, protože skoro každý má smart phone a dokáže si ceny rychle zjistit, takže to lidé přestávají zkoušet. Stejně je ale lepší mít se na pozoru).

Jen pro jistotu. Prodávání a nákup karet je na sajtě zakázán (středně se kontroluje a dodržuje), tradovat by se mělo jen ve vyhrazené zóně (nedodržuje se), každý člověk by měl mít pouze jedny desky (složky) (nedodržuje se). Je zakázáno mít v deskách napsané ceny karet (toto se moc nehlídá, ale je to lehce postřehnutelné, tak se mi už stalo, že mě donutili ceny odstranit).

Dalším bonusem jsou pak hostující umělci, kteří vám mohou podepsat nějaké ty kartičky, či prodat některé ze svých kreseb. Obvykle bývá problém s tím, jak pak takovou kresbu dopravit domů, ovšem u domácího GP tento problém odpadá a mohu jen doporučit pořídit si velice pěkný suvenýr.

 

Sekce 2: M14 Limited

Sealed deck je vždy náročný na testování. Každému se asi nechce načínat kopec boosterů, aby si zkusil, jak postavit a hrát větší množství sealedů. Pokud se ale chce připravit více než jedno Prerelease, trial a pár FNM, tak vám mohu doporučit několik možností.

Nejlepší je Magic Online, kde můžete hrát Phantom Sealed decky (Phantom = karty si nenecháváte). Ten stojí pouze 6 tixů a je Swiss a se skóre 2:1 máte víceméně zaplacený další sealed deck, takže stačí poměrně mala investice a můžete hrát sealedy donekonečna (Phantom eventy prošly ve středu výraznou změnou, více v dalších výhledech).

Pokud se vám nechce investovat vůbec žádné peníze, tak můžete zkusit nějaký z internetových booster generátorů a výsledné balíčky poté hrát přes MWS s kamarády. Možností je také sesbírat c a u po pár draftech a jen z toho namátkově skládat balíčky, aby jste viděli, jaké barvy jsou dobré a jaké ne.
Druhou část testingu by pak měla tvořit teoretická příprava v podobě článků a videí ze zahraničních serverů a samozřejmě CMUSu.

 
Nejdříve bych rád připomněl, že nepatřím mezi žádné Limited specialisty a že zde prezentuji svůj vlastní názor, který je odvozen od mé vlastní zkušenosti s formátem ovlivněné názory lidí, které respektuji.

 

Sealed deck:

Víceméně všechny barvy mají na commonovém slotu dva removali a protože hráči mají obvykle tendenci hrát ty barvy, kde si otevřou více removalu, tak removal v M14 sealedu nebude pravděpodobně moc chybět. To by mělo ovlivnit hlavně vaše hodnocení aur. V M14 vás budou pokoušet hlavně dvě aury v podobě Trollhide a Mark of Vampire. Trollhide je dle mého názoru lepší, protože se umí vyhnout některému removalu a nezabíjí ho Deadly Recluse ani Deathgaze Cockatrice (obě commony). Obě aury jsou velice dobré proti červené a velice špatné proti modré a bílé. Pokud budete aury hrát, tak je třeba být s nimi velice trpělivý a pokusit se ze soupeře vylákat removal před jejich zahráním. Ostatní aury bych radši nechal v sidu s tím, že i Marka a Troll Hide jsou na pováženou. Za zmínku stojí ještě Shivs Embrace, která je účko a asi by se mi do mainu vešla.



Nejsilnější barvou na sealed deck je zelená v těsném závěsu pak modrá. Proto by jste svůj sealed měli stavět s tím, že budete s větší pravděpodobností hrát proti zeleným a modrým balíčků. Váš balíček by tak měl umět vyřešit 4/4 bytost za 2GG a počítat s Time Ebem, Claustrophobia a Dispers v modré (aury nejsou moc dobré) a neměl by vzdát proti pár letcům.

V sadě je poměrně málo karetní výhody a poměrně dost 1 za 1 removalu. Osobně tedy na sealed decku volím možnost být na draw, protože hry jsou dle mého názoru hlavně o měnění a vyhrává ten, komu na konci zbude poslední útoku schopná bytost. Určitou nevýhodou této teorie je to, že nejsilnější barva je zelená, která dokáže dost tlačit.

Barvičky: M14 nemá téměř žádnou hratelnou manafixaci a dost lepších karet stojí dvě barevné many. Proto bych se pokusil zcela vyhnout splashovnaí třetí barvy a zůstal pouze u dvojbarvy. Jen absolutní bomby by mě přesvědčily ke splashi. Jednou z nich je například bílá Invokace.

 

Draft:

 

Pokud se vám povede projít přes první den, tak vás v druhém dni čekají dvě kola draftu. Z prvního dne často postoupí množství hráčů se slabými draftovacími schopnostmi a tak vás o to více odmění, pokud bude ovládat archetypy v M14 draftu. Jen pro inspiraci několik archetypů. BR Sacrifice, GR tlak, MonoU elixír.
Matthew Watkins jako vždy prozkoumal data z MTGO a výsledky stojí za přečtení. Link
zde.
Martin Jůza pak napsal zajimavý pohled na M14 draft ve svém článku na stránce Channell Fireball. Link
zde.

 

Závěr:

Na závěr bych pak jen rád dodal, že na GP se mísí soutěživost se zábavou a je samozřejmě lepší, když se snažíte hru si co nejvíce užít a případné prohry vás moc nermoutí. Musíte počítat s tím, že nějakou tu chybu uděláte, něco přehlédnete a tak dále. Přesto pokud budete cítit, že to malinko nesedí tak se nebojte za jakýchkoliv okolností zavolat rozhodčího! Rozhodčí jsou na místě proto, aby vám pomohli a i když vám třeba nakonec nerozsoudí situaci pro váš prospěch, tak vám alespoň vysvětlí, proč se to stalo a jak tomu například zabránit do budoucna. Zároveň doporučuji za žádných okolností nelhat rozhodčímu a nepřimýšlet si jak to vlastně bylo, pokud nabudete dojmu, že to dělá váš soupeř, tak to oznamte rozhodčímu i v případě, že bylo rozhodnutí ve věš prospěch. Také doporučuji si po každé hře zkontrolovat karty v balíčku a v aktivním sidu. Důkladně míchat balíček, ať se vám země nestackují u sebe. Prostě snažit se koncentrovat na hru a předejít zbytečným chybám.

Pokud se tedy rozhodnete navštívit Grand Prix Praha ať již zahrát si hlavní turnaj nebo jen okusit atmosféru a vyhrát si pár hezkých cen na side-eventech, tak vám přeji hodně štěstí a dobrou zábavu. Já budu na sajtě celé tři dny a pokud mě zahlédnete, tak se klidně stavte na kus řeči.

 

S pozdravem

 

Tomáš Vaněk

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí