pátek 29. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 4. září 2013
Constructed občasník vol.5: Dark Junk
Autor: Aggrokumano @ 17:16 :: 3383 Přečtení :: 4 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků
 
Dark Junk
 
Zdravím všechny čtenáře magic-guru, po delší odmlce je tu další článek ze série “Constructed Občasník“. Dnes to bude o mém aktuálním decku na standard, který jsem pracovně nazval Dark Junk (Junk = bílá, zelená a černá = WGB).
 
Příběh balíčku začal asi před dvěma týdny, kdy jsem se díval na turnaj ze série StarcityGames Open. Během večera byl ve vysílání hned několikrát Brian Braun-Duin, se svým BW Midrangem. Deck mě zaujal, ale chyběla mi tam zelená, resp. nejlepší kamarád Restoration Angela, Thragtusk.

BW Midrange BBD
Main Deck Sideboard
12 Swamp
4 Godless Shrine
4 Isolated Chapel
3 Mutavault
3 Orzhov Guildgate

3 Desecration Demon
2 Disciple of Bolas
3 Geralf’s Messenger
4 Restoration Angel
3 Vampire Nighthawk
2 Obzedat, Ghost Council

1 Doom Blade
2 Tragic Slip
1 Ultimate Price
2 Victim of Night
2 Mutilate
4 Sign in Blood
2 Blind Obedience
2 Oblivion Ring

2 Liliana of the Veil
1 Vampire Nighthawk
1 Obzedat, Ghost Council
1 Doom Blade
1 Ultimate Price
3 Duress
1 Mutilate
2 Pithing Needle
1 Blind Obedience
1 Curse of Death’s Hold
2 Underworld Connections
1 Liliana of the Veil
 

Při psaní Flash News jsem pak narazil na decklist, který na jednom z turnajů na magic-online (oficiální aplikace pro online hraní) uhrál 4:0. Byl jsem potěšen. Bylo to přesně to, co se mi rýsovalo v mysli.
 
Junk Midrange hobbymax
Main Deck Sideboard
2 Cavern of Souls
4 Godless Shrine
4 Isolated Chapel
4 Overgrown Tomb
6 Swamp
1 Vault of the Archangel
4 Woodland Cemetery

3 Desecration Demon
3 Disciple of Bolas
3 Geralf’s Messenger
3 Lifebane Zombie
2 Obzedat, Ghost Council
4 Restoration Angel
3 Sin Collector
4 Thragtusk
3 Vampire Nighthawk

1 Abrupt Decay
3 Tragic Slip
1 Putrefy

1 Liliana of the Veil
1 Sorin, Lord of Innistrad
3 Appetite for Brains
1 Curse of Death’s Hold
1 Lifebane Zombie
2 Mutilate
3 Scavenging Ooze
1 Sin Collector
1 Tragic Slip
1 Underworld Connections
2 War Priest of Thune
 

Samozřejmě, některé karty se mi tam nelíbily, například Sin Collector – je dobrý proti UW(r) kontrolu, ale v plno zápasech bude k ničemu. Sorinovi v balíčku bez Lingering Souls také moc nerozumím a naopak jedna Liliana mi přijde málo…
 
Nakonec jsem došel k následujícímu:

Dark Junk Kumano
Main Deck Sideboard
6 Swamp
4 Godless Shrine
4 Overgrown Tomb
4 Isolated Chapel
4 Woodland Cemetery
2 Orzhov Guildgate
1 Cavern of Souls

4 Desecration Demon
2 Disciple of Bolas
3 Vampire Nighthawk
4 Restoration Angel
3 Thragtusk
2 Obzedat, Ghost Council
2 Geralf’s Messenger

3 Tragic Slip
3 Sign in Blood
2 Putrefy
2 Oblivion Ring
2 Blind Obedience
2 Underworld Connections

2 Liliana of the Veil
1 Putrefy
1 Blind Obedience
1 Liliana of the Veil
2 Lifebane Zombie
2 Barter in Blood
1 Underworld Connections
1 Sin Collector
1 Curse of Death’s Hold
1 Sever the Bloodline
1 Garruk Relentless
1 Ratchet Bomb
2 Duress
 
 
S balíčkem jsem plánoval vyrazit na sideevent na GP Praha (SSS - Sunday Standard Series). Jelikož jsem neměl čas na testování, bylo asi nejtěžší dát dohromady nějaký sideboard. Nakonec jsem ho postavil prostě všeobecně na neznámý field, přičemž jsem tam dal více karet proti Bant Hexproofu (Bant = zelená, bílá a modrá = GWU).

Jak už jsem předeslal, před turnajem jsem z balíčkem neodehrál "ani Ň", takže jsem měl trochu strach, aby to nedopadlo jako třeba na WCQ, kde jsem hrál Junk Aggro a už po pár hrách mi bylo jasné, že deck je špatně postavený... Nakonec jsem byl ale mile překvapen, s balíčkem se hrálo moc pěkně a nakonec jsem uhrál 5:2, přičemž druhá prohra přišla až v posedním kole, kdy jsem hrál o postup do top8.

A teď přichází to hlavní - rozbor balíku:




1. Manabase

Nejdůležitější krok při stavění decku. Pokud nezajistíte, že budete mít k dispozici správný poměr zdrojů many, balíček Vám nebude nikdy fungovat na 100%!

První věc, která mi byla jasná, bylo že všechny země musí dávat černou manu. Je velmi důležité zahrát ve druhém kole Sign in Blood a ve třetím Nighthawka, nebo Messengera.

Jelikož je v balíku také celkem dost bílých karet, je důležité zajistit, aby jsme vždycky měli bílou manu k dispozici ve druhém, nejpozději ve třetím kole (a dále dvě bílé na Obzedata). Proto je osm základních duálů (Godless Shrine, Isolated Chapel) docela málo. Na standardu ale máme k dispozici i "horší" duály v podobě Guildgate. Ty jsou v tomhle balíku naprosto OK, protože v prvním kole odtaplou zemi v 90% případech nepotřebujeme.

Naopak, co se zelených zdrojů týče, tak osm základních duálů (Overgrown Tomb, Woodland Cemetery) bude naprosto dostačující. Máme zde jenom pět zelených karet a žádnou z nich nutně nepotřebujeme a bude stačit, když budeme mít zelenou k dispozici třeba v sedmém-osmém kole.

Single Cavern of Souls - jedna Caverna takzvaně "na chuť" je tu proti kontrolům. Nejdůležitější karta proti kontrolům je Obzedat, takže bych si ji šetřil na něj. Je lepší jmenovat spirity, pokud řeknete advisor, prakticky tím soupeři prozradíte, že máte Obzedata. A v poslední řadě jde taky Caverna použít jako další zdroj zelené pro Thragtuska.

2. Bytosti

4× Desecration Demon - Demon je tu hlavní win condice (způsob, jak vyhrát hru). Ohromné tělo s létáním za málo many je proti většině deckům naprosto skvělé. Jedinou výjimkou jsou balíčky s Lingering Souls - proti nim jednoho či dva s klidem odsiduju.

4× Restoraton Anděl - nejvšestranější bytost v balíku - vlastně je to jako koření při vaření (všechny naše bytosti jsou dobré, ale ním jsou ještě lepší). Dělá všechno, co si jen umíte představit - můžete ho zahrát jen tak na konci kola a pak s ním začít útočit, můžete ho zahrát po soupeřovu útoku a zablokovat menší bytost, zachráníte s ním vaši bytost před soupeřovým removalem, je úžasný s Thragtuskem, někdy ho zahrajete agresivně pro "blinknutí" Messengera, nebo Obzedata, ale vůbec nejlepší je v tomhle decku s Disciplem!

3× Thragtusk - je výborný, ale nemá evasion (abilita, kteá znesnadňuje možnost blokovat ho - např. Flying, Trample, Intimidate) a zelenou nemusíme v některých hrách líznout, proto stačí třikrát

3× Vampire Nighthawk - klasická midrange bytost, dá se s ním výborně útočit a naopak soupeřům se nebude chtít útočit, když si ho necháte do bloku

2× Disciple of Bolas - neskutečná, výborná, impozantní karetní výhoda, naše Sphinx's Revelation! Další "kombo" s Thragtuskem, vypečený je i s Messengerem a občas si rádi líznete i šest karet za Démona. A jak už jsem říkal, pokud ho použijete vícekrát přes Restoration Angela, už byste neměli prohrát.



2× Obzedat, Ghost Council - skvělá bytost proti všem deckům, ale asi nejdůležitější je proti kontrolům bez černé, které ho prakticky neumějí zabít (i tak ho z běžně hraných zabíjení zabije jenom Putrefy). Já osobně s ním neútočím, pokud má soupeř volné many, abych nedostal Azorius Charmem, či Celestial Flarou.

2× Geralf's Messenger - další bytost do komba k Restoration Angelovi a Disciple of Bolas (vidíte, že deck je krásně synergický). Dobrý je ale jenom v matchupech, kde figurujeme jako aggra, tedy proti midrangům (Jund) a proti kontrolům. Na aggra ho vždy odsidovávám.

3. Zbytek maindecku



Removal - 3× Tragic Slip, 2× Putrefy, 2× Oblivion Ring - podle mě vůbec tři nejlepší a nejspolehlivější removaly na standardu. Tragc Slip zabíjí manové elfy v prvním kole a pracuje pěkně s Disciplem a Demonem. Nejlepší je ale samozřejmě, že zabije Falkenrath Aristocratku, nebo třeba Predator Oozu. Putrefy je zase dobrá na midrange bytosti jako Olivie, Boros Reckoner, Thundermaw a soupeřovy Obzedati, Desecration Demoni, atd... Jednou za uherský rok taky zničí něco jako Trading Post, Pithing Needle nebo Staff of Nin. A konečně Oblivion Ring - ten je samozřejmě nejlepší na nepřátelské planeswalkery a jinak zvládá to samé, jako výše uvedené s jedním obrovským bonusem - exilne i Fiendslayer Paladina! A vlastně si ani nevzpomínám, že by mi ho někdo na současném standardu zničil. 

2× Blind Obedience - na první pohled poněkud zvláštní karta, ale do decku se skvěle hodí. Problém pro deck totiž představují rychlá aggra (zvláště když prohrajeme hod kostkou) a Obedience proti nim dělá hned dvě nejdůležitější věci - vypíná haste a přidává nám životy. Překvapivě dobrá je ale i proti kontrolům - můžete hrát kouza a bytosti a nevadí Vám tolik kántrspelly a removal, protože přes ni můžete poměrně rychle soupeře "uextrortovat" k smrti.

3× Sign in Blood - hlavní úloha téhle karty není ani tak v získání karetní výhody, ale spíše nám pomáhá naplno využít manu v úvodních kolech a hlavně se díky extra kartám nestane, že bychom nepoložili čtvtou a pátou zemi. A samořejmě tajným achievementem téhle karty je zabít soupeře tím, že ho necháme líznout dvě karty.

2× Underworld Connections - tohle je právě karta, která nám zaručí masivní karetní výhodu. S takovým množstvím lifegainu v decku navíc prakticky nemá žádnou nevýhodu. S úsměvem vždy říkám, že je to naše obrácená Revelace (líznout kartu, ztratit život).
Tip pro hraní: Pokud Váš soupeř dá "Konekce" jako první, dejte je na stejný land jako on, tím se ochráníte před Pithing Needlem.

2× Liliana of the Veil - nejlepší černý planeswalker všech dob. Výborná proti midrangům, kontrolům a Bant Aurám. Nejlepší je samozřejmě proti kontrolům, protože je jednak zbavuje karetní výhody a hlavně je nutí hrát agresivně takže se často zatapují ve svém kole a to je naše cesta k vítězství!

4. Sideboard



V rozboru kaýdého decku by měl být i rozbor sidu. Zmínil bych tu jednu věc - někteří hráči často bez rosmyslu kopírují z netu celé decklisty, včetně sidu a přitom kolikrát vůbec netuší k čemu konkrétní karty jsou. Věděli byste například bez tohoto rozboru, že extra Blind Obedienci sidujete proti deckům se Sphinx's Revelation?

Pokud stavíte sideboard, měli byste nejenom vědět, jaká karta Vám pomáhá v jakém matchupu, ale také samozřejmě, které karty kdy odsidovat.

2× Lifebane Zombie - jasná sidovka na decky se zelenou a bílou. Výborná je s Restoration Angelem. Důležité - proti deckům s Geistem of Saint Traft ji sidujte jenom pokud začínáte. Pokud začíná soupeř, tak je pochopitelně k ničemu, protože dá Geista dřív, než vy ji.

1× Garruk Relentless - původní myšlenka byla, že bude proti aggrům jako další removal a proti kontrolům jako nekonečný zrdoj bytostí, ale moc mě nenadchnul. V budoucnu ho hodlám vyměnit za Ratchet Bombu a s touto změnou budu počítat v následujícím odstavci.

1× Sever the Bloodline - ideální odpověď na Voice of Resurgence a samozřejmě výborná na tokenové decky.

1× Curse of Death's Hold - obecně proti deckům s Lingering Souls a Falkenrath Aristocratkou 

1× Sin Collector a 2× Duress - proti kontrolům a třeba i Junk Tokenům, Collector je opět další bytost k Restoration Angelovi 

1× Underworld Conections - proti midrangům a kontrolům

2× Barter in Blood - na decky s Geistem (hlavně Bant Aury), nebo Blood Baronem of Vizkopa.

1× Liliana of the Veil - proti Geistovi a na kontroly

1× Blind Obedience - aggra, kontroly

1× Putrefy - midrange (Olivie se bojíme) a aggra s vyšší křivkou, jako třeba GW Aggro, nebo Domri Naya

1× Ratchet Bomb - na aggra, Bant Aury a decky s Lingerig Souls

Alternatvní side: Mutilate - pokud se ve vaší metagame vyskytují hodně aggra, doporučuji vyzkoušet Mutilate. Osobně ji nemám, takže jsem ji nemohl vyzkoušet, ale při počtu 14 Swampů by měla být dostatečně spolehlivá.

Rozbor vybraných matchupů


Jund Midrange / Golgari Midrange - zhruba 50:50, vadí nám hlavně Olivia, Garruk a Rakdos' Return, klíčem k výhře je kartní výhoda a těžce řešitelné bytosti jako Obzedat a Demon

Nasidujeme



Odsidujeme



UWx kontrol - vcelku dobrý matchup, díky Konekcím a Lilianám v mainu. Výborný je samozřejmě jak Thragtusk, tak Obzedat

Nasidujeme



Odsidujeme



Aggra s Burning-Tree Emissary - podle mě jeden z nejhorších matchupů, důležité je vyhrát hod kostkou, mít Tragic Slip a Nighthawka ve třetím. Také nám dost vadí Reckoner, kterého naše velké bytosti nerady blokují

Nasidujeme

 a pokud začínáme, tak i

Odsidujeme

 a případně i

Decky s Voice of Resurgence - další nepříznivý matchup, Voice nás docela omezuje, ačkoli se to na první pohled nezdá.

Nasidujeme



Odsidujeme



Decky s Domri Rade - mají vyšší křivku než aggra s Burning-Tree Emissary a proto se proti nim hraje lépe. Blind Obedience je skvělá na Hellridera i Hellkitu, stejně tak Putrefy.

Nasidujeme

 možno sidovat též i

Odsidujeme

 případně

Decky s Lingering Souls / Falkenrath Aristocrat - dobré matchupy, hlavně po sidu

Nasidujeme



Odsidujeme



Bant Hexproof - před sidem vyhrajeme jenom se dvěma Lilianami. Po sidu bychom neměli prohrát. Rozdílně tu siduji když začínám (navíc jdou Lifebane Zombie) a když začíná soupeř (klidně nechám jeden dva Slipy na Pilgrima, aby nemohl dát soupeř ve druhém kole Geista)

Nasidujeme

 a dle potřeby  a pokud hraje soupeř Pilgrimy, Stalkery i Gladecover Scouty, tak i

Odsidujeme

 případně

A to je pro tentokrát vše. Doufám, že vás balík zaujal a že ho vyzkoušíte a zase někdy na viděou.

Kumano
Komentáře
Autor: polkoi @ neděle 8. září 2013 16:18
neni to troch mimo když polovina decku za 3 týdny rotuje ?

Autor: Koumák @ pondělí 9. září 2013 12:17
je tu úplně zbytečné, ale kam jinam měl Kuba napsat, že smolně neuhrál topku na GéPéčku ...

Autor: Aggrokumano @ úterý 10. září 2013 23:18
To nebylo žádný GP... A ten deck jsem nikde jinde nehrál, tak jsem nemohl dát jinej příklad. A jinak moc díky, takovýhle komentáře vždycky moc povzbuděj do další práce...

Autor: Miky9 @ středa 11. září 2013 13:44
Skvělý deck. Nějak ani nepotřebuju znát výsledky testování. Na druhou stranu bych se v žádném případě nepovažoval za žádného průkopníka. Vzít ty nejnadupanější karty, které se hrají po celý rok ve všem kde to hrát jde a ještě zároveň kopírovat jiný deck, kde je přidaná hodnota? Vlastně bych se cítil docela trapně. To už je, ale každého věc samozřejmě. Jde přece o výsledek. Někdy to tam prostě spadne. Přeju hodně štěstí. Osobně si myslím, že je článek v tuto chvíli úplně k ničemu. Před rotací málokoho zajímá jak někdo sjíždí soupeře Thragtuskama. Užitečnější by byl postupný rozbor karet Therosu pro limited třeba. (nejlépe těsně před prerelease) Ale díky za snahu.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí