sobota 20. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 21. října 2013
Toulky po EDH – díl první, představení formátu
Autor: Aggrokumano @ 19:05 :: 6015 Přečtení :: 6 Komentáře ::
 
Už za 14 dní nám vychází nový produkt určený speciálně pro Commander a to je ta pravá příležitost začít s rubrikou, která bude zasvěcena právě tomuto formátu.
 
1. Co je to vlastně Commander

 
Commander (někdy také EDH – Elder Dragon Highlander) je varianta Highlanderu, tedy formátu, kde můžete hrát každou kartu, kromě basic landů, pouze jednou.
 
To, co dělá formát, tak specifickým, je to, že každý balík je postavený kolem vybrané legendární bytosti – generála.
 
Generál určuje, jaké barvy můžete hrát ve svém decku. Jsou to všechny barvy obsažené v jeho mana costu a také v rules textu (to dává dohromady tzv. „Color identitu“).
Takže pokud si jako generála zvolíte Rhys the Exiled, můžete v balíku hrát zelené i černé karty, pokud Reaper Kinga, můžete hrát všech pět barev. V balíku s Kiki-Jiki, Mirror Breaker, ale už nemůžete hrát Boros Reckonera.
 
Pokud by se stalo, že hráč by dostal do mana poolu barvu jinou, než je color identita jeho generála (např. přes Birds of Paradise), tak místo toho dostane manu bezbarvou.
 
Takovýto hrací balík pak musí obsahovat přesně 100 karet, včetně generála.
 
2. Další základní pravidla
 

 
Před hrou každý hráč umístí svého generála do tzv. „Command zóny“. Odtud může každý hráč generála zakastit (dodržují se u toho stejná pravidla, jako při kastění bytostí z ruky).
 
Pokud generál zemře, může ho jeho vlastník dát zpět do command zóny (pokud je jenom vrácen do ruky, normálně se zakastí). Při jeho dalším kastění ale už je potřeba zaplatit dvě many navíc (tento efekt se pak dále sčítá).
 
Pokud by měl být generál položen na vršek/spodek knihovny, zamíchán do knihovny, nebo exilnut, může ho jeho vlastník dát zpět do command zóny.
 
Když dá generál jednomu hráči 21 a více combat damage, tento hráč prohrává hru (nefugnuje na to lifegain, tj. je jedno, jaký je v tu dobu váš „life total“).
 
3. Způsoby hraní
 

 
EDH má dvě základní formy hraní, každá má několik specifických pravidel a také vlastní banlist.
 
Commander multiplayer
 
Oficiální formát, který podporují WOTC. Všichni hrají zároveň u jednoho stolu, hraje se na 40 životů.
 
Duel commander (French EDH)
 
Formát, ve kterém se pořádá většina velkých turnajů. Tento formát je nejvíc populární ve Francii, proto se mu často říká French EDH. Základní rozdíl oproti klasickému commanderu je v tom, že se hraje 1 vs 1 (ale při hraní v hospodě od tohoto lze pochopitelně upustit a může se hrát i ve více lidech podle „french“ pravidel).
 
Tento formát mám nejraději, a proto budu v dalších článcích brát v potaz právě tenhle formát.
 
Specifika French EDH
 
1. Žádné free mulligany
 
 Jedná se o formát turnajový, čili je pochopené že tu není free mulligan. Mulliganuje se tu tak, že dáte na stranu X karet z ruky, líznete si X-1 karet a poté zamícháte knihovnu i s kartami, které jste předtím dali na stranu. Samozřejmě, pokud hrajete pouze pro zábavu s kamarády v hospodě, není nic jednoduššího, než se domluvit na free mulliganu…
 
2. Méně životů
 
Jelikož se French EDH hraje klasicky na dvě vítězné hry (ale pochopitelně tu není sideboard), trvaly by hry na 40 životů příliš dlouho dobu, a proto se tu hraje pouze na 30 životů.
 
3. Vlastní banlist
 
French EDH má vlastní banlist, který se liší od oficiálního. Jeho aktualizace najdete na stránce Duelcommander.com
 
Aktuálně vypadá takto:
 
Ancestral Recall
Ancient Tomb
Balance
Back to Basics
Black Lotus
Channel
Crucible of Worlds
Gifts Ungiven
Grindstone
Hermit Druid
Humility
Imperial Seal
Karakas
Library of Alexandria
Loyal Retainers
Mana Crypt
Mana Drain
Mana Vault
Mind Twist
Mishra’s Workshop
Mox Emerald
Mox Jet
Mox Pearl
Mox Ruby
Mox Sapphire
Necropotence
Protean Hulk
Sensei’s Divining Top
Serra Ascendant
Shahrazad
Sol Ring
Strip Mine
The Tabernacle at Pendrell Vale
Time Vault
Time Walk
Tinker
Tolarian Academy
Vampiric Tutor
Vanishing
Winter Orb
Yawgmoth’s Bargain
 
Několik dalších karet nemůžete hrát jako generály, ale můžete je použít ve vašem balíku, jsou to:
 
Braids, Cabal Minion
Edric, Spymaster of Trest
Erayo, Soratami Ascendant
Rofellos, Llanowar Emissary
 
Ostatní varianty
 


Jelikož mám EDH velice rád (a MTG všeobecně, proto jsem taky pro každou „blbůstku“), vyzkoušel jsem i několik méně rozšířených variant.
 
Non-mythic EDH – pokud Vám přijde, že je EDH plné přesílených karet, jako jsou různí planeswalkeři či meče (Sword of Feast and Famine a spol.), není nic jednoduššího, než si dát omezení na decky bez mýtických rér.
 
Uncommon EDH – opět finančně dostupný formát, hlavně pro hospodské hraní. Jako generála si zvolíte libovolnou rare, či mythic rare legendu a zbytek decku tvoří pouze commony a uncommony.
 
Jelikož je to formát hraný hlavně pro zábavu, je dobré se vyvarovat karet jako Force of Will, Mana Drain, Wasteland, či Skullclamp.
 
Common EDH – formát, který má aktuálně v MTG komunitě, jejíž jsem součástí, velmi velkou oblibu. Jako generála si zvolíte libovolnou uncommon bytost a zbytek balíku jsou pouze commony. Výhodou je, že balíček tady stojí skutečně pouze pár korun.
 
Z našeho hraní vyplynulo, že je dobré vyvarovat se Capsizy a Whispersilk Cloaku.
 
Pentagram – multiplayer formát, který se hraje v pěti. Každý z hráčů má monocolored (jednobarevný) deck, který zastupuje jednu z pěti barev MTG.
 
Tribal EDH – jak již napovídá název, jedná se o variantu založenou na creature typech. Vyberete si klasicky libovolného generála, zvolíte si jeden z jeho creature typů a bytosti v decku pak musí mít všechny bytosti zvolený creature typ. Ani žádné další karty by neměly vyrábět tokeny jiného typu, než je onen zvolený. Deck pak musí obsahovat alespoň 25 bytostí.
 
Myslím si, že na úvod toho bylo akorát. Další článek očekávejte v průběhu týdne!
 
Kumano
Komentáře
Autor: Grahf @ úterý 22. října 2013 9:46
Sice EDH nehrajem, ale som si docela istý, že commandera môžeš vrátiť do command zony len vtedy, ak zomrie, alebo ide do exilu. Ak sa ocitne v knižnici, tak tam ostáva.

Autor: Aggrokumano @ úterý 22. října 2013 11:19
Tohle pravidlo patři mezi ty novější, tuším, že vyšlo v platnost někde kolem data, kdy se měnilo "legendární" pravidlo. Kdyžtak se podívej na http://duelcommander.com/rules/ ;)

Autor: Grahf @ úterý 22. října 2013 12:43
to pravidlo sa ale týka asi len duel (french) commandera, v oficiálnom si ho z knižnice do command zone dať nemôžeš.
http://community.wizards.com/forum/rules-qa/threads/3945806

podľa mňa by sa mali spraviť jedny pravidlá pre celé edh, alebo jasne oddeliť multiplayer a duel verzie, sú v tom zmatky.

Autor: kralkoni @ čtvrtek 31. října 2013 19:29
Rád bych tímto pozdravil autora článku a popřál mu více takových podařených projektů. A jestli se ještě mohu zeptat, kumano nemáš odkaz na blog toho komu patří karty pod číslem 3. ?

Autor: kralkoni @ čtvrtek 31. října 2013 19:31
V pořádku ,už jsem si to našel.

Autor: ngur @ čtvrtek 31. října 2013 21:11
No u frech je tusim primo napsany jen put into library ze se da zamenit s command zonou. o shuffle efektu tam nepisou.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí