sobota 20. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 30. října 2013
Toulky po EDH 2 – Building The Manabase
Autor: Aggrokumano @ 19:04 :: 6762 Přečtení :: 12 Komentáře ::
 


Minule jsme si představili základní pravidla EDH a dnes už se vrhneme na stavbu samotných decků. A začneme u části, která je pro každý deck to nejdůležitější, tedy mana base (skladba zemí v decku).
 
Základní teorie
 
Na constructed formátech, kde se hraje se šedesáti-karetními decky, se obvykle hraje 22-26 zemí, v závislosti na tom, zda hrajeme aggro, nebo kontrol (nebereme-li v potaz výjimky, jako třeba Naya Blitz z minulé sezony standardu, nebo aktuálně Maze’s End).
 
To by v přepočtu znamenalo 37-42 zemí ve stokaretním balíku. Počet zemí samozřejmě i tady závisí na tom, jakého si zvolíme generála a jaká je strategie celého balíku. Například, hrajeme-li BR kontrol s Olivií, určitě chceme ze začátku hry pokládat každé kolo zemi, a tak bych se nebál hrát více, než čtyřicet zemí. Naopak, pokud budeme hrát monogreen s Ezurim, postačí 36-37 zemí.
 
Další rozdíl je v tom, zdali chceme hrát jenom tak s kamarády v hospodě, nebo jít na turnaj. V hospodě si můžete v klidu zmuligenovat, dokud nemáte potřebný počet zemí, zatímco na turnaji je klasický ostrý muligan, takže bych všeobecně doporučoval hrát na ostrém turnaji více zemí.
 
Kromě zemí samozřejmě můžeme hrát i různé další manová urychlení, jako různé „manašutry“ a či „manaelfy“.
 

Jaké jsou možnosti

1. Mana Fixace (fečky a duály) - High Budget

 
Je pravda, že magic jde hrát i s levnými balíky, ale samozřejmě, všude, tedy i zde, platí fráze „za kvalitu se platí“. I proto jsem se rozhodl začít rovnou s těmi nejlepšími, ale také nejdražšími možnostmi.
 
Původní cyklus dual landů
 

 

Do vícebarevných decků prostě není lepší možnost, než hrát staré duály z alfy a bety, prostě vysoká kvalita bez omezení.
Nevýhodou je samozřejmě relativně vysoká pořizovací cena (ty levnější seženete od nějakých 800Kč, ty nejdražší - Underground Sea, - stojí i přes 2 000Kč).
Ale vzhledem k tomu, že staré duály stále mírně zdražují, se vám tahle investice 100% vyplatí – pokud byste v budoucnu s hraním chtěli skončit, nebude problém je prodat za dobrou cenu.
 
Ravnicové duály (Shocklandy)
 

 

Po klasických duálech druhá nejlepší volba. Výhodou je jejich nedávný reprint, který výrazně srazil jejich cenu (200 – 300Kč) a udělal je snadno dostupnými.
 
Fetchlandy (fečky)



Nezbytná součást vícebarevných balíků. Kromě toho, že za pomocí výše uvedených duálů skvěle fixují manu, také zmenšují pravděpodobnost líznutí přebytečných zemí a také se dobře doplňují s kartami jako Brainstorm, nebo Jace, the Mind Sculptor.
 
Samozřejmě, i tady jsme zabrousili do dražších cen, kolem 700 – 1 200Kč, ale stejně jako u starých duálů i tady platí, že je to dobrá investice.
 
Filterlandy (filtrovačky)


 
Vedle feček a duálů se patrně jedná o nejlepší fixaci – chodí do hry untaplé, nedávají nám žádný damage, jedinou nevýhodou je pouze fakt, že v prvním kole jsou k ničemu… Stejně jako u duálů a feček i tady platí, se tyhle země jsou dobrou investicí.
 
Buddy lands (duály typu „M10“)
 

 
Další poměrně slušná manafixace, sice potřebují podmínku, aby šly do hry untaplé, ale to spolu s fečkami a duály není problém. Plusem je také nízká pořizovací cena (50 – 100Kč).
 
Scar lands (Fastlands)
 

 
Cyklus zemí ze Scars of Mirrodin je také velmi dobrou fixací. Ačkoli se to nezdá, tak EDH je docela rychlý formát a mít hned v prvních kolech přístup ke všem barvám bez drawbacku (nevýhody) je super. Občas se bohužel stane, že nutně potřebujeme líznout čtvrtou manu na Vrata a příjde nám tahle země, ale to je hold magic. I navzdory této nevýhodě bych ale „Scar landy“ hrál ve všech vícebarevných decích.
 
Pain lands (kousačky)
 

 
Podobný cyklus jako „M10 duály“, původem s Ice Age. Výhoda je, že jdou do hry vždy untaplé, nevýhoda je, že nám za hru dají pár damage, ale opět i tady platí, že je doporučuji do všech vícebarevných decků.
 
Future Sight landy
 

 
Ve Future Sightu vyšel specifický cyklus duálů – některé se chovají jako filter landy, jiné mají zase specifické ability (např. Grove of the Burnwillows je kombo s Punishing Firem). Každopádně chodí do hry untaplé a v kombinaci s ostatními duály jsou velmi dobré, takže další jasná volba.
 
Nevýhodou bohužel je, že Horizon Canopy a Grove of the Burnwillows se hrají na legacy a jsou docela dost drahé a ještě k tomu se špatně shání.
 
Worldwake Manlands
 

 
Manland je všeobecné označení zemí, které lze za zaplacení konkrétního množství many do konce kola (nebo i napořád – viz Stalking Stones) proměnit na bytosti. Nejlepší manlandy vyšly ve Worldwaku, jelikož zároveň poskytují i manovou fixaci. Fakt, že jdou do hry taplé tolik nevadí, protože v late gamu plně oceníte jejich všestrannost.
 
Filtrovačky z Odyssey
 

 
Vedle cyklu z Eventide/Shadowmooru vyšly i horší filtrovačky v Odyssey. U nich je nevýhoda, že vždy dávají tu samou kombinaci a moc si nerozumí s kartami přes dvě many jedné barvy (např. s Forestem a Mossfire Valley nejste schopni zahrát Rofellose). Tyhle země bych tedy moc nedoporučoval.
 
Ostatní "duály"
 
Tu a tam se stane, že v edici vyjde nějaký osamělý duál, který nespadá do žádného cyklu. Mezi ty nejlepší patří Command Tower, City of Brass, Reflecting Pool, Grand Colliseum, Murmuring Bosk, Forbidden Orchard nebo Exotic Orchard.
 

 
Command Tower – karta navržená speciálně pro EDH a tudíž co se fixace týče, jde o nejlepší zemi vůbec!
 
City of Brass – ve dvojbarvě bych ho raději nehrál, zbytečně vám dá moc damage, pokud vám přijde na úvodní ruku, ve trojbarvě a vícebarevných decích je ale dobré.
 
Reflecting Pool – s fečkami a duály fajn fixace, hrál bych ho ve všech vícebarevných decích!
 
Grand Colliseum – de facto pětibarevný painland, ale s docela podstatnou nevýhodou. Pokud se vám ale nechce moc utrácet a nebo hrajete jenom s kamarády v hospodě, tak je to dobrá náhrada za dražší kousky.
 

 
Murmuring Bosk – dává vám damage, přichází do hry taplý, tak proč ho vlastně zmiňuji? Pointa je v tom, že má podtyp forest, takže jde hledat fečkami a proto se jedná o jednu z těch lepších fixací.
 
Forbidden Orchard – pokud jste hodně nároční na manu (např. 5C Sliver Queen) a nevadí vám nějaké ty 1/1čky od soupeře, jedná se o kvalitní fixaci.
 
Exotic Orchard – tady už je to trochu horší, pokud narazíte na moocolored soupeře, bude to v podstatě basic, který jde navíc zničit Wastelandem. Takže bych ho nedoporučoval, ale pokud fechcete utrácet za drahé duály, tak bude ok.
 

 
Ancient Ziggurat – zajímavá zemička, v heavy creature decích vlastně funguje stejně, jako Command Tower. Pěkným příkladem takového decku je Animar.
 
Glimmervoid – do artefaktových decků to vypadá lákavě, ale v prvním kole ji většinou nechcete hrát a pokud náhodou dostanete Ancient Grudgí, nebo Akroma’s Vengeancí, tak to může být free Wasteland pro soupeře, což bych nechtěl riskovat…
 
Tarnished Citadel – tady se nejvíce nabízí srovnání s City of Brass. Řekl bych, že ty 3 damage jsou spíše psychologický efekt a že za hru vám dá zhruba stejně damage. V pětibarvě bych hrál klidně obě dvě země.
 

2. Mana Fixace (fečky a duály) - Low Budget

 
Scry landy
 

 
Aktuálně nejnovější cyklus duálů. Ve dvoubarvě bych je hrál určitě, ve troj a vícebarvách už bych je asi oželel. Náhodný scry 1 není ve stokaretním balíků taková pecka a většinou chcete hrát kouzla po křivce a taplé země zbytečně zdržují.
 
Tribal buddylands
 


Zajímavý cyklus zemí z Lorwynu. Pokud hrajete tribal EDH a zrovna se tyto země „strefily“ do tribalu vašeho generála (např. Wort, Boggart Auntie), tak jsou docela dobré. Jinak bych je ale nehrál, protože budou fungovat jako guildgaty, s tím rozdílem, že za ně při koupi zaplatíte několikanásobně vyšší cenu.
 
Další levné varianty
 
Jak už jsem říkal, EDH je docela rychlý formát a proto pokud bych šel na turnaj, země, které jdou do hry taplé a nemají žádnou sexy abilitu (viz manlandy z WWK), bych nehrál. Pro hospodské hraní s kamarády jsou ale naprosto ok. Jsou to například:
 















Cyklus guildgate, cyklus zemí z Invaze, Coldsnapu, Refuge cyklus ze Zendikaru, cyklus „trojitých“ zemí z Alary (ten je vcelku dobrý), staré kousačky z Tempestu, Vividky, nebo cyklus Tained zemí z Tormentu (ty jsou také dobré, zvláště pokud hrajete dvojbarvu se zaměřením na černou (např. Olivia Voldaren).


 
A pak jsou tu i „filtrovačky“ jako Transguild Promenade, Shimmering Grotto, Rupture Spire, nebo Mirrodin´s Core.
 






Svoje levné verze mají i fečky – starý cyklus z Mirage, který je dobrý v tom, že hledá duály, Krosan Verge a pak levné náhražky jako Evolving Wilds, Terramorphic Expanse, Terminal Moraine a cyklus „panoramat“ z Alary.
 



 
Země, které bych pak hrál velice nerad, ale také se dají použít, jsou tzv. spořičky (trvá to moc dlouho, než z nich dostaneme nějakou výhodu) a „Hoplandy“ (někdo o nich mluví také jako o Karoo landech), protože zpomalují a přímo vybízejí ke zničení Wastelandem.
 

3. Utility lands

 
Země jsou všeobecně známé pro fakt, že dávají manu. Plno zemí ale umí i velmi nestandardní kousky a proto se je vyplatí hrát. Ty nejlepší jsem vybral zvlášť a pojmenoval je souhrnně jako Utility země (užitečné země). Seřazeny jsou čistě náhodně.
 

 
Nykthos, Shrine to Nyx – nejčersvější kousek na seznamu. Ve správném balíku bude stejně dobrá, jako bývala za starých časů Tolarian Academy (ta je pro svou sílu zabanovaná).
Ideální decky pro ni jsou například elfové, decky s enchantment tématikou (Hanna, Ship's Navigator), ale třeba i monoblack, který s kartami jako Liliana of the Veil, nebo Phyrexian Arena nemá problém rychle se dopracovat k vysokému devotionu.
 
Eye of Ugin – pěkná země jednak pro decky s eldrazi bytostmi (monogreen rampa s Azusou) a pak také pro různé artefaktové decky (Karn), kde de facto slouží jako regulérní tutor.
 
Cavern of Souls – i když nehrajete tribal deck, možnost mít nezkántrovatelného generála je natolik lákavá, že bych Cavernu prostě hrál v každém EDHčku!
 
Tolaria West – zajímavá země, kterou prakticky pro manu nikdy nevyužijete. Nejčastěji se používá jako tutor na země typu Maze of Ith, či Academy Ruins, ale také lze použít ke hledání chuťovek jako Engineered Explosives, nebo Slaughter Pact.


 
Wasteland/Dust Bowl/Tectonic Edge/Ghost Quarter/Encroaching Wastes – nedílnou součástí EDH je i landdestrukce. Občas vám přinese tzv. „free win“ (soupeř má málo zemí a vy mu ještě k tomu nějakou zničíte) a někdy jsou potřebné, abyste se zbavili karet jako Maze of Ith, nebo Volrath’s Stronghold.
Nejlepší je v tomto ohledu Wasteland, který se na competitive úrovní hraje prakticky v každém decku. Velmi dobrá je i Dust Bowla, která v nějakém ramp decku může soupeři hodně zatopit. Další alternativy jsou Tectonic Edge, Ghost Quarter a Encroaching Wastes. Jednotlivé landdestrukce se pak také pěkně doplňují s různými kartami – např. Wasteland je výborný s Life from the Loam a Ghost Quarter s Aven Mindcensorem.
 

 
Urborg, Tomb of Yawgmoth + Cabal Coffers – tyhle dvě země uvádím záměrně dohromady, protože jednu bez druhé nemá cenu hrát. Společně pak ve správně postaveném decku (např. s Deserted Templem, nebo Cloud of Faeries, apod.) produkují absurdní množství many, takže nemáte problém zakasit Emrakula, nebo zabít soupeře třeba Consume Spiritem.
 
Academy Ruins – další pěkná adice do decků s modrou. Jednak vám může prostě vracet artefakty, které vám soupeř ničí, ale hlavně s ní jdou dělat věci typu protáčení Engineered Explosives a zejména pak protáčení Mindslaveru :)
 

 
Thespian's Stage/Vesuva + Dark Depths – opět kombinace, kterou uvádím dohromady, protože se jinak ani nehraje, i když první dvě jmenované jsou celkem všestranné samy o sobě – zkopírovat si Maze of Ith, nebo Wasteland není nikdy špatné, ale co teprve, když si zkopírujete Dark Depths (pro ty co kombo neznají, tak vězte, že stačí zkopírovat Dark Depths a podle nového legendárního pravidla si můžete vybrat, který si ponecháte, takže si ponecháte ten bez counterů a máte tak ihned nezničitelnou 20/20 bytost)! Dark Depths se pak kombí ještě s Vampire Hexmagem.
 

 
Arena – pěkné zabíjení pro decky s generály jako Thrun, nebo Uril. Při stavbě decku je ale potřeba brát v potaz, že nedává manu a je na ni tudíž třeba hledět spíš jako na kouzlo, než na zemi.
 
Thawing Glaciers – mezi hráči velmi oblíbená země, de facto se jedná o pomalou karetní výhodu, protože jednak vás rampí a také čistí balík od zemí. Fajnšmekři jistě ocení, že se dá sehnat i jako velmi pěkný promo foil.
 
Miren, the Moaning Well & Diamond Valley – země s velmi užitečnými abilitami, jednak si můžete přidávat životy v reakci na soupeřův removal, pak to obehrává různé kradení typu Control Magic, či Gilded Drake, ale hlavně u některých bytostí vyloženě chceme, aby nám zemřely, namátkou třeba Solemn Simulacrum, Anger, Academy Rector, nebo třeba Woodfall Primus.
Nevýhoda Diamond Valley je pak v tom, že nedává manu, ale hlavně v tom, že se jedná o sběratelský kousek, který se dá sehnat zhruba za 2 000,- Pokud ji máte ve svém EDH, tak klobouk dolů :)
A když už je řeč o zemích, které jsou dobré proti kradení, tak je třeba ještě zmínit Homeward Path a High Market.
 

 
Maze of Ith, Kor Haven, Mystifying Maze – trojice zemí poskytující velmi silný efekt, vynulovat soupeřova nepříjemného útočníka je samo o sobě velmi dobré, ale co oceníte nejvíce je fakt, že se vysmívají kartám jako Sword of Feast and Famine a Umezawa’s Jitte (a ty se hrají prakticky v každém decku).
 


Boseiju, Who Shelters All – zajímavá země, která se hodí hlavně, máte-li v decku kombo kusy jako Natural Order, Tooth and Nail, nebo třeba Primal Surge.
 
Gaea´s Cradle – asi nejlepší ze všech utility zemí, v zelených rampách (Ezuri, Azusa) je naprosto neskutečná (a se Sliver Queenou je taky brutální) a prakticky se kolem ní staví celý balík (elfové třeba extra zařazují karty jako Argothian Elder, Voyaging Satyr, nebo Krosan Restorer), což jenom dokazuje, jak je hromně silná.
 
Serra´s Sanctum – v EDH se sice nedá tolik nakombit, jako na legacy, ale pořád platí, že země, která dává dvě a více many, je velmi dobrá. S enchamtmenty pak přímo spolupracuje několik generálů - Zur the Enchanter, Ertai, the Corrupted, nebo Uril, the Miststalker. Kromě toho pak tvoří velice libové kombo s Enchanted Eveningem.
 

 
Phyrexian Tower – jak už jsem říkal, u některých bytostí se prostě vyplatí, když umřou a Towera nám k tomu ještě dá dvě many, co víc si přát… Jinak generál, ke kterému pasuje asi nejvíce ze všech je podle mě Varolz.
 
Yavimaya Hollow – jedna z těch karet, u které podle mě platí: pokud na ni nemáte odpověď, tak prohrajete. Když ji soupeř vyloží, nemůžete pořádně útočit, ani blokovat a pokud zrovna nemáte Terminate, tak ani zabíjet bytosti…
 
Volrath´s Stronghold – karta podobně silná jako předchozí kousek. Představte si, co dovede s obyčejným Bloodbraid Elfem, Witneskou, nebo Mulldrifterem
 

4. Ostatní země

 
Ačkoli se to nezdá, různých zemí je opravdu velká hromada, tady jsou další zajímavé, které se nevešly do žádných jiných kategoriií:
 

 
Windbrisk Heights, Mosswort Bridge, Spinerock Knoll, Howltooth Hollow, Shelldock Isle – země poskytující „karetní výhodu“, seřadil jsem je podle toho, jak jsou podle mě dobré, příčemž poslední dvě bych asi nehrál ani v monocolored decích…
 


 
Alchemist's Refuge, Slayers' Stronghold, Desolate Lighthouse, Vault of the Archangel, Grim Backwoods, Gavony Township, Kessig Wolf Run, Nephalia Drownyard, Moorland Haunt. Stensia Bloodhall – všestranný cyklus, který znají hlavně ti, kteří pravidelně hrají standard. I podle toho už asi tušíte, že nejlepší z nich je Kessig Wolf Run. Velmi dobré jsou i Vault of the Archangel, Gavony Township, Slayers‘ Stronghold a Alchemist´s Refuge. Naproti tomu taková Nephalia Drownyard je v EDH téměř nepoužitelná, jedině pokud snad hrajete dredge…
 

 
Bojuka Bog, Halimar Depths, Sejiri Steppe, Khalni Garden, Smoldering Spires, Teetering Peaks – další populární cyklus. První dvě jmenované země jsou podle mě nutností do každého decku, který hraje modrou a černou, Sejiri Steppe je techovka k „Relikviářovi“ a Khalni Garden je, jak s oblibou říkám, kombo s Skullclampou. Poslední dvě bych hrál pouze v agresivně laděném monoredu.
 

 
Emeria, The Sky Ruin, Oran-Rief, the Vastwood, Valakut, the Molten Pinnacle, Crypt of Agadeem – a další cyklus. Ve vakuu je z něj nejlepší Emeria, která v late gamu může vyhrát hru sama o sobě. Oran-Rief je příjemný bonus do balíků se zelenou. Poslední dvě země jsou pak spíše kombo kousky. Valakut toří známé kombo s Prismatic Omen a Scapeshiftem, Crypta může být ve správném balíku totéž, co Gaea‘s Cradle pro Elfy.
 

 
Novijen, Heart of Progress; Rix Maadi, Dungeon Palace; Skarrg, the Rage Pits; Sunhome, Fortress of the Legion, Svogthos, the Restless Tomb; Vitu-Ghazi, the City-Tree – cyklus, z něhož nic neoplývá nějakou neobyč;jnou silou (nejlepší je podle mě Sunhome), ale pro hospodské hraní (v mém uncommonovém Ruricovi byl například velmi dobrý Skarrg) je to v pořádku.
 

 
Eiganjo Castle; Minamo, School at Water's Edge; Shizo, Death's Storehouse; Okina, Temple to the Grandfathers; Shinka, the Bloodsoaked Keep – zdá se, že různých cyklů je téměř nekonečné množství a tenhle vypadá, jako by byl navržen přímo pro tento formát :) Nejlepší je určitě Eiganjo Castle, která přímo září v kombinaci s Geistem of Saint Traft (mě osobně teda spíše vždycky rozčiluje), ale jinak si myslím, že každá z nich je vítaná posila do decku.
 

 

Darksteel Citadel, Ancient Den, Great Furnace, Vault of Whispers, Seat of the Synod, Tree of Tales
– pokud váš balík nějak využívá artefakty, jsou tyhle zemičky příjemným bonusem. Zejména vypečený je fakt, že je můžeme tutorovat Trinkeťákem, nebo Tezzeretem.
 

 

Forgotten Cave, Barren Moor, Lonely Sandbar, Secluded Steppe, Tranquil Thicket
(tzv. Cyklovačky) – další užitečný cyklus, podobně jako u artefaktových zemí. V late gamu určitě uvítáte možnost prolíznout nepotřebné země. Kromě toho můžou přinášet docela pěknou karetní výhodu v kombinaci s Life from the Loamem.
 

 
Riptide Laboratory, Unholy Grotto, Wirewood Lodge, Contested Cliffs – tribal cyklus z Onslaughtu, z něhož má nejvšestrannější využití určitě Riptide Laboratory, protože ačkoli se to nezdá, tak spousta běžně hraných modrých bytostí jsou wizardi – namátkou třeba Snapcaster Mage, Vendilion Clique, nebo Venser, Shaper Savant. Ostatní země už jsou víceméně pouze doplňky pro příslušné tribal decky.
 

 

Cephalid Coliseum, Barbarian Ring, Cabal Pit
– konečně jsme se dočkali, toto je poslední cyklus. Řekl bych, je jeho využití je dosti úzké. Coliseum využijí hlavně decky pracující s hrobem, Barbarian Ring je zase pouze pro agresivní červené decky, Cabal Pit pouze pro monoblack… „Zelenou a bílou“ zemi snad ani nemá cenu zmiňovat…
 

 
Urza´s Power Plant, Urza´s Tower, Urza´s Mine (Urzovky) – starý dobrý set, který má v EDH ale docela úzké využití, jelikož je potřeba hrát hodně tutorů na země, aby z toho byl nějaký užitek. To umí samozřejmě nejlépe zelená, ve které už několikrát zmiňovanou Azusu. Použít se pak dají i v Karnovi, což je také docela nechutný deck.
 

 

Temple of the False God, City of Traitors, Crystal Vein
– země, které dokáží produkovat více, než jednu manu vždy vzbuzují zvláštní pozornost, protože jich lze využít k rychlému rampení, což ocení různé kombodecky. Pamatuji si, jak kamarád hrával Skithiryxe se všemi možnými urychleními a nebylo to špatné :)
 

 

Hellion Crucible, Keldon Necropolis, Shivan Gorge
– příjemné adice do monoredu, pár „free“ damage není nikdy na škodu.
 



 

Inkmoth Nexus, Dread Statuary, Mutavault, Blinkmoth Nexus, Nantuko Monastery, Treetop Village, Faerie Conclave, Ghitu Encampment, Mishra's Factory, Gargoyle Castle, Dryad Arbor
 – už jsem psal, že nejlepší manlandy vyšly ve Worldwaku, ale rozhodně to nejsou jediné manlandy, které se dají hrát. Tady je pár dalších, které se dají bez problémů hrát.
 
Několik dalších užitečných landů, o kterých asi nemá moc význam se déle rozepisovat:
 


Proti Batterskullu

5. Nonland část manabase

 
Součástí manabase nejsou jenom země, patří do ní i různé manové urychlení a další vychytávky. Nejčastější a najvíce hrané urychlení poskytují různé artefakty, které se souhrně označují jako „manašutry“. Nejlepší jsou všeobecně ty za dvě (či méně) many, nebo takové, které dávají větší počet man. Jsou to například:
 
Ravnicové signety

 
 

 
 


Manoví "Mirci"


 
Další dobré dvoumanovky
 


 
Ostatní vychytávky, co se „šutrů“ týče
 







 
Nejlepší manové fixace samozřejmě najdeme v zelené, ale pár unikátních efektů nám poskytuje i bílá, mezi ty nejlepší patří hlavně ty, které umí hledat duály, více zemí najednou, nebo různé nonbasicy.

Manovací klasika:



Hledání nonbasiců:




Hledání duálů:





Zajímavá hledání zemí v bílé:

 
Další kvalitní fixace & akcelerace:




 
A to je pro dnešek vše, příště se podíváme na nové exkluzivní karty z Commanderu 2013 a podíváme se na jejich potenciál na constructed. Do té doby naviděnou a nechť vás provází správná mana!
 
Kumano
Komentáře
Autor: Ufin @ čtvrtek 31. října 2013 18:33
pecka

Autor: aldapetr @ čtvrtek 31. října 2013 19:57
pekny;) palec nahoru;)

Autor: Koumak @ pondělí 4. listopadu 2013 17:20
takovej seznam a bublina se ti tam nevešla, styď se ...

Autor: Aggrokumano @ pondělí 4. listopadu 2013 18:33
Co se týče nonlandů, tak jsou tam jenom dobrý věci :)

Autor: Koumák @ úterý 5. listopadu 2013 7:30
jenže z nezelných karet, tam mas jen povětšinou jen kamence resp. myrky a ty na pwr lvl bubliny prostě nemaj :-)

Autor: Joe @ úterý 5. listopadu 2013 13:29
zdravím, bohužel jsem vůbec nepobral, jak je to myšleno s tím kombem Thespian's Stage/Vesuva + Dark Depths a to konkrétně s tím ponecháním bez counterů. Asi to potřebuji polopatisticky prosím.

Autor: Aggrokumano @ úterý 5. listopadu 2013 15:20
@Joe - Dle pravidla o legendárních permanentech si ve chvíli, kdy máš pod kontrolou dva legendární permanenty se stejným jménem, můžeš vybrat, který z nich si ponecháš ve hře a který dáš do hrobu. A ve chvíli, kdy si zkopíruješ Dark Depths máš na bojišti dva legendární permanenty se jménem Dark Depths. Ty si vybereš, že dáš ten původní do hrobu. Na stole si zůstane kopie Dark Depths a v tu chvíli se spouští trigger (When Dark Depths has no ice counters on it, sacrifice it. If you do, put a legendary 20/20 black Avatar creature token with flying and indestructible named Marit Lage onto the battlefield.) a ty obětuješ onen zkopírovaný Dark Depths a uděláš si Marit Lage token.

Autor: jo @ úterý 5. listopadu 2013 15:58
to agrrokumano: stejně je mi to nejasné. první dark depth přijde do hry s 10ti countery, a druhý taky přijde s 10ti countery, a pokud druhý přijde v tu chvíli, kdy má 10 counterů a odstraním ten první, tak pořád mám na druhém 10 counterů. A když druhý přijde až když první nemá na sobě žádný, tak už to pak ztrácí smysl ne? já říkal že to potřebuji polopatisticky:D asi mi něco uniká, a neznám úplně toto pravidlo, můžeš prosím ještě jednou zkusit vysvětlit?

Autor: joe @ úterý 5. listopadu 2013 16:02
to agrrokumano: ahááá:D ty ho obětuješ stejně, prostě tě vůbec netankuje, že je na něm 10 counterů. stále se nabízí otaázka k pravidlům, jedná se o sacrifice a nebo destroy? předpokládám že sacrifice, jinak by asi toto kombo nefungovalo.

Autor: Aggrokumano @ úterý 5. listopadu 2013 20:32
Kopie vytvořená pomocí Thespian's Stage na sobě žádné kántry nemá, protože nepřichází do hry (ve chvíli kopírování už je dávno ve hře) a nemůže se tudíž uplatnit abilita, že přijde do hry s deseti kántry.

Autor: joe @ úterý 5. listopadu 2013 21:03
to agrrokumano: v pořádku, ale na vesuvě je napsáno: vesuva comes into play tapped as copy..
nedalo mi to a podíval jsem se na reprint, a tam už je jiný text než na printu co máš v článku.

Autor: levitias @ středa 13. listopadu 2013 21:22
Skvele clanky! Budu este dalsie? ak ano na ake temy?

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí