pátek 19. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 13. listopadu 2013
Recenze Magic Theros Intro Pack: Devotion to Darkness
Autor: JakubMG @ 20:55 :: 3973 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Recenze
 

Recenze Magic Theros Intro Pack: Devotion to Darkness


 Po čase se opět setkáváme u recenze na Intro Pack aktuální edice. Jde tu o jeden z pěti balíčků, které Wizards of the Coast připravili začínajícím hráčům. Tento nese název Devotion to Darkness a jedná se o černo-modrý balíček založený na mechanice Devotion.


 
 Prvně si řekněme, co to vlastně intro pack je a pro koho je určený. Intro pack je balení karet magic, kde najdete šedesátikaretní předpřipravený hrací balíček, pravidla, jak hrát karetní hru magic a nějaké typy ke hře konkrétně s tímto balíčkem, a dva booster packy – patnáctikaretní balíčky na vylepšení vašeho decku. Koupíte-li intro pack z aktuální edice, nemusíte se bát, že by nějaká obsažená karta nebyla povolena na turnaje formátu standart. Následuje odpověď na otázku, pro koho je intro pack určený. Význam intro packů se totiž po příchodu novějších Event decků na trh trochu změnil. Intro packy jsou určeny pro hráče, kteří jsou s magicem v začátcích a ještě se neplánují v blízké budoucnosti věnovat nějakým turnajům v této karetní hře. V opačném případě by jim totiž mnohem lépe posloužil zmíněný Event deck, který obsahuje balíček lépe přizpůsobený pro hru. Na druhou stranu intro pack je levnější a vedle předpřipraveného balíčku obsahuje ještě dva boostery, kde určitě najdeme nějaké nové karty, které můžeme vyzkoušet v našem hracím balíčku anebo můžeme karty z nich vyměnit za nějaké jiné s kamarády. Obecně je v současné době úloha intropacku těšit především mladší hráče, které přiláká jak foilový generál v balíčku tak vzrušující pocit překvapení, co asi najdou ve svém zabaleném booster packu :o). 

 Jednotlivé balíky této edice jsem nechal hrát proti sobě navzájem, tady je skóre tohoto balíku.

 

B/W

R/G

G/W

R/U

U/B

3:2

2:3

3:2

3:2

 

   Ve skóre druhého nejúspěšnějšího balíčku se vyskytuje jen jedna prohra a tři, byť velice těsné, výhry. A přece mohu říct, že pokud bych si měl vybrat některý z těchto pěti balíčků, zvolím si právě tento. Je založený na tak silném devotionu to black, má nejsilnější rare ze všech…no prostě u mě na všech frontách vyhrává. Skóre 11:9 není nijak oslnivé, myslím si, že by si balík zasloužil spíše asi 13:7, protože nad vším, kromě R/G balíku, měl převahu.


 Pojďme se podívat na Magic the Gathering Theros Intro Pack: Devotion to Darkness:


Devotion to Darkness WoTC
Main Deck Sideboard
16 Swamp
9 Island
2 Child of Night
2 Returned Phalanx
2 Blood-Toll Harpy
2 Mogis’s Marauder
2 Undead Minotaur
2 Disciple of Phenax
2 Insatiable Harpy
2 Gray Merchant of Asphodel
2 Horizon Scholar
1 Minotaur Abomination
1 Abhorrent Overlord
1 Witches’ Eye
1 Boon of Erebos
1 Ordeal of Thassa
1 Voyage’s End
1 Pharika’s Cure
2 Glimpse the Future
1 March of the Returned
1 Griptide
1 Whip of Erebos
1 Lash of the Whip
1 Rescue from the Underworld
1 Sea God’s Revenge
2 Sip of Hemlock
 

Jednotlivé karty:

 Abhorrent Overlord je karta, kolem které je celý balík vystavěn. Vytvořit slušný devotion a pak zahrát nějakou bombu…přesně tak balík pracuje. K tomuto účelu je Overlord kartou nanejvýš vhodnou. Klíčem k výhře ovšem může být i některá jiná z bytostí s devotion schopností. Disciple of Phenax je poněkud náročný na manu, soupeře nezabije, přesto mu však umí uštědřit nemalou ránu zahozením karty, která je pro něj klíčová. Mogis's Marauder je jak schopným trojmanovým útočníkem, tak i silným zdrojem mnoha damage v late game. Nejlepší bytostí balíku je však Gray Merchant of Asphodel. Tento šílený zombie snadno soupeři ubere pět i více životů. Je třeba se jej obávat, protože jinak vás prostě zabije. Navíc se skvěle doplňuje s Whip of Erebos.

 Aby nebyl trojmanový slot úplně prázdný, nasadili Wizardi do balíku Blood-Toll Harpy. A udělali dobře, Harpie je totiž právě tím, co tento balík tak postrádal. Umí útočit, mírně i blokovat, ale především vytváří půdu pro další karty s devotion. Ze stejného důvodu je tu i Undead Minotaur.

 O manu níže tento účel mají, a popravdě jsou obě z těchto karet ještě výrazně lepší, než Minotaur s Harpyí, Child of Night, které přidá nějaký ten život a ještě lepší Returned Phalanx. Ten je vynikajícím blokerem, ale v pozdější fázi umí dokonce i útočit.

 Druhá z Harpyí, Insatiable Harpy, je opravdu velice zajímavou bytostí, uvažoval bych o ní ale jinak, kdybych neznal Vampire Nighthawk, který je v každém ohledu lepší, ale i tato bytost podporuje devotion, není prostě zas tak špatná.

 Za šest many jsou zde dvě bomby. Ani jedna není nijak zvlášť dobrá. Minotaur Abomination alespoň podporuje devotion, Horizon Scholar je o hodně lepší, nejenže má scry, ještě létá, takže umí být dobrým blokerem, ale i útočníkem, což těžkopádnému Minotaurovi schází.

 Jako vždy budu mít ke kartám, které nenesou typ feature větší výhrady, než k bytostem. Boon of Erebos se například do balíku tohoto typu vůbec nehodí, jelikož se nechci nějak přehnaně účastnit combatu, kde se mění bytosti jako na běžícím pásu. Glimpse the Furure se nehodí do balíku na devotion a Witche’s Eye prostě vůbec nic nedělá. Jiné karty jsou však zdařilejší, ale Ordeal mezi ně rozhodně nepatří, ten se nehodí ani do balíku, který se profiluje útočně, natož do tohoto decku.

 Griptide zamezuje dobrému top decku, je to karta za kartu, univerzální, instantní, no prostě zabíjení. Stejně tak je dobrý i Lash of the Whip . Ještě dražší, o to však spolehlivější, variantou je Sip of Hemlock. Levná zabíjení reprezentuje Pharika’s Cure, nejlepší zabíjení balíku a skvělá odpověď na rychlou bytost. Posledním ze zabíjení, tedy v tomto případě spíše vracení, je Voyage’s End, vynikající karta, pokud se potřebujete zbavit nějakého velkého problému a zrovna máte možnost soupeři hodně ublížit. 

 Sea God's Revenge- Problém jen oddálí, ale zase už má nějakou sílu. Navíc zde už hrozí i to, že ve chvíli, kdy jste vy ten, kdo udává combatu tempo, zrušíte na jedno až dvě kola jakýkoliv soupeřův odpor, čímž mu přivodíte existenční problémy.

Ještě tu zbývá vracení z hrobu. To se do této strategie skutečně hodí. Výjimečně zde platí, že čím vyšší rarita, tím lepší karta.

 

Upravené verze

 Tentokrát, jelikož je standartové dění v plném proudu, budu další stupně tvořit odlišně. Nejdříve přijdu s balíkem pouze z edice Theros a toho, co už je k dispozici zde, který využije karty mimo tento balík s maximální cenou na Černém Rytíři 50 Kč. Další verze bude standartový balík do pěti set a nakonec levný legacy balík, který bude postavěný na hru s kamarády, ne na turnaj. Všude se budu držet víceméně v mezích barevnosti tohoto decku.

 

První upravená verze


Devotion to Darkness #1 Daniel Fantyš
Main Deck Sideboard
10 Island
15 Swamp
1 Abhorrent Overlord
4 Disciple of Phenax
4 Gray Merchant of Asphodel
4 Mogis’s Marauder
4 Returned Phalanx
4 Shipwreck Singer
2 Nighthowler
2 Griptide
2 Pharika’s Cure
3 Rescue from the Underworld
1 Whip of Erebos
 
 

 Dobré karty jsem doplnil do playsetu, špatné odstranil. Balík má nyní pevnější obrys křivky, více devotionu, více černých mana symbolů…ale karty jsou to vlastně pořád stejné. Přibyli tu jen dvě nové, a to Nighthowler, který umí být velkou silou na stole a Shipwreck Singer. Obě karty jsem zařadil kvůli potvorovým balíkům. Popud se vám soupeř snaží vymlátit bytosti a vy zahrajete Nighthowlera na nějakou druhou bytost, může si tím soupeř vytvořit v podstatě sám bytost, co jej zabije, tedy pokud nemá dvě zabíjení.

 

Druhá upravená verze


Devotion to Darkness #2 Daniel Fantyš
Main Deck Sideboard
23 Swamp
4 Tormented Hero
4 Rakdos Cackler
4 Rakdos Shred-Freak
4 Pack Rat
4 Mogis’s Marauder
4 Liliana’s Reaver
4 Gray Merchant of Asphodel
2 Doom Blade
1 Whip of Erebos
4 Dark Prophecy
2 Gift of Orzhova
 

 Na rozdíl od černých devotionů, jenž můžeme vidět na standardu nyní, jsem se rozhodl postavit rychlou verzi okolo karty Dark Prophecy. Ta vlastně sama o sobě nic nedělá, ale už s několika málo bytostmi ve hře naprosto převrací situaci, neboť z výměny dvou bytostí vám zůstane karta. Merchanti navíc s touto kartou naprosto skvěle spolupracují, takže se nebojím, že by se mi někdy nehodila. Tormented Hero je zařazen pouze proto, že stojí jenu manu. Není nijak silný, ale také poslouží.


 

Třetí upravená verze

 
Devotion to Darkness #3 Daniel Fantyš
Main Deck Sideboard
20 Swamp
4 Bloodghast
4 Lifebane Zombie
4 Geralf’s Messenger
4 Hypnotic Specter
4 Nantuko Shade
4 Gravecrawler
4 Unearth
4 Tortured Existence
3 Cabal Therapy
3 Inquisition of Kozilek
2 Dismember
 

 Než jsem vymyslel tento decklist, napadlo mě asi tak deset jiných, a ani tento není nijak dobrý. Prostě jen hrajete nějaké bytosti, které si pak znovu vracíte. K tomu nějaký discard…no prostě mám rád kartu Tortured Existence. Tady se asi nijak víc rozepisovat nebudu…nemám prostě co říct, snad jen, že tento balík rozhodně nemíním jako návrh něčeho, co by si snad někdo chtěl vzít na turnaj.

 

 Jelikož jsem byl dnes hotov nějak rychle, inu, recenze je o něco kratší, než bych chtěl, přidám ještě malý bonus.

 V Therosu vyšla nová mechanika Heroic. Protože nás bude provázet minimálně ještě v jedné edici, velice pravděpodobně se nějaké karty s touto schopností objeví i na constructed. Zde bych vám chtěl blíže představit karty, které touto mechanikou disponují a její nejlepší spouštěče na standardu.

V Therosu vyšlo 18 bytostí s Heroikem. Nejzajímavější z nich jsou tyto:

Akroan Crusader: Pokud jej ověnčíte několika enchantmenty, vytvoří si vlastně osobní armádu, navíc stojí jen manu, takže určitě stojí za zamyšlení.

Phalanx Leader: Ten zase cukruje vaše bytosti. Snadno tak z malých tokenů vytvoří velký problém.

Fabled Hero: Má Double Strike, takže se k němu posilování vyloženě hodí.

Anax and Cymede: Sám o sobě má dobrá čísla a schopnosti, k tomu si rozumí s dalšími bytostmi. Červeno bílí Heroic je mým favoritem, ale jsou tu i jiné možnosti.

Agent of the Fates je nejlepší z těchto bytostí, ale je ve špatných barvách. Nebo ne? Nejsou náhodou všichni hrdinové Humans, kromě nějakých modrých a zelených (Necromancer). Za zmínku stojí i Artisan of Forms.

 

 Mnohem zajímavější jsou však spouštěče Heroicu. Tady je máme, tedy ty nejzajímavější:

Unflinching Courage a Gift of Orzhova –To jsou silné aury sami o sobě, takže se vyloženě nabízejí. Dávají možnost porazit aggro, ale nabíhají si do karetní nevýhody proti kontrolu.

Madcap Skills a Dragon Mantle- Červené aury zvětšují čísla, jsou velice silné, ale hlavně velice levné.

Zelená má tradičně spoustu karet, co cílují, ale tentokrát jí chybí cíle. Mezi tyto karty patří například Alpha Authority, Common Bond, Warrior’s Lesson, Selesnya Charm, Giant Growth.

Červenobílá kombinace má však i cíle. V jejím podání se Heroic aktivuje kartami jako Boros Charm, který dodává sílu i na kontrol, zabíjením Pit Fight, posilovačkou Titan’s Strenght, ochrannou kartou God’s Willing nebo kartami, co spouští dva Heroiky, tedy Dauntless Onslaught, Martial Glory a Coordinated Assault.

Uvidíme, co vyjde v dalších edicích, ale této mechanice osobně docela věřím.

 

Pokud by se vám zalíbil samotný Intro pack Devotion to Darkness, můžete jej zakoupit v našem partnerském internetovém obchodě Veselý drak za zvýhodněnou cenu 299 Kč. Děkuji všem, kteří dočetli až sem a všem, kterým tato recenze něco přinesla.    
   
        

Dan
Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí