čtvrtek 28. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 19. února 2014
Pozor na čínské padělky karet Magic: the Gathering
Autor: JakubMG @ 10:17 :: 3301 Přečtení :: 1 Komentáře :: :: Novinky
 

Čínské padělky karet Magic: the Gathering - recenze


Snad každý zaregistroval pozdvižení, které se v minulých týdnech zvedlo na internetu ohledně (údajně) vysoce kvalitních padělků, které měly pocházet z nenápadné malé čínské továrny, doposud vyrábějící hlavně pokerové karty. Když jsem viděl fotografie a první postřehy ohledně kvality na zahraničních fórech, vzbudilo to mou zvědavost a rozhodl jsem se vymámit z obchodníka z čínské továrny nějaký ten vzorek padělků zdarma. Vzhledem k tomu, že minimální objednávka vyjde na několik tisíc korun, bylo třeba obchodního zástupce přesvědčit, že plánuji velkou objednávku. Povedlo se a zhruba za týden poté dorazil malý vzorek (9 karet) i k nám do ČR.

V této recenzi se zaměřím na mnohé nedostatky, které tyto padělky mají. Hned začátkem však můžeme konstatovat, že počáteční panika rozhodně již není na místě. Padělky jsou sice dost dobré na to, aby se s trochou podvodnické talentu daly prodat online, s notnou dávkou drzosti i hrát na turnajích (raději ve starších ošoupaných obalech), nedostačují svou kvalitou však k tomu, aby je kdokoliv koupil při osobním obchodu. Tyto padělky jsou tak nebezpečné pouze pro horkokrevné online nákupčníky, popřípadě začátečníky, kterým ještě rukama moc magicových karet neprošlo. Žádné zhroucení trhu s kusovkami se tedy pravděpodobně nekoná, ačkoliv jistá zvýšená míra opatrnosti bude od této události jistě potřeba.

Obsah recenze

1) První objev
2) Dostupnost padělků
3) Rozpoznávání padělků – bez přímého kontaktu
4) Rozpoznávání padělků – přímý kontakt
5) Testy pravosti
6) Ochranné prvky na zadní straně karet
7) Shrnutí
8) Závěr
9) Pro majitele obchodů a heren

První objev

Poprvé se tyto karty objevily v několika menších obchodech v USA, specificky North Carolina. Nepozorní majitelé obchodů vzali pár kusů do výkupu, když pak došlo k jejich prodeji v samotném obchodu, pozorní zákazníci si všimli, že s kartami není něco v pořádku. Padělky byly poprvé identifikovány a fotografie a panika zaplavila internet. Na některých fórech (The Source, MTGS) se začalo diskutovat o formálních nedostatcích, zatímco jinde (reddit, 4chan) se hráči začínali domlouvat na hromadných objednávkách ve vidině tier 1 legacy balíčku v pořizovací ceně pouhých stovek korun. Zpočátku nabízela fabrika pouze 55 rozličných padělaných karet (staré duály, fetchky, goyfy, ale i levnější dvojkové a modernové karty), v současnosti rozšířili sortiment na více než 80 různých karet.



Dostupnost padělků

Karty si může objednat doslova každý, jediné co potřebujete je aktivní PayPal účet a elementární znalost angličtiny. Kontaktovat můžete přímo obchodního zástupce fabriky z jejich webových stránek a to buď přes online komunikátor, nebo přes Alibaba Trade Manager. V polovině února údajně odešly dvě velké zásilky (přes 300 000 karet) do Španělska, je tedy pravděpodobné, že brzy budou dostupné i od různých evropských překupníků. Další možnost nákupu padělků je Ebay, kde se již prodalo mnoho playsetů. Pro představu například playset Jace, the Mind Sculptor za $25. Reálná cena padělků je při nejmenší možné objednávce z Číny cca $1 za kus, při velké objednávce (50 000 kusů a více) se dostaneme na cenu 16 centů za kus.

Rozpoznávání padělků – bez přímého kontaktu

Nyní se podíváme, jak tyto padělky rozpoznat, pokud nakupujete online (Ebay, Aukro, MCM, FB, MOTL...). Tato identifikace dle mě patří k nejtěžším, jelikož záleží na tom, jak moc šikovně to prodejce padělků vyfotil a také na tom, jak moc pozorné popřípadě barvoslepé jsou Vaše oči. Pokud se MtG nevěnujete denně a nemáte (zaručeně) originální kartu pro porovnání, je šance, že budete napálení velmi vysoká.

Když jsem zkusmo pořídil několik fotek padělků (buď namíchané s originály, popřípadě pouze padělky), hranice rozpoznání pouze na základě fotky se pohybovala cca okolo 20% (tohoto výzkumu se účastnilo přes 100 lidí, zejména na The Source a české MtG FB skupině). Nebylo výjimkou ani to, že lidé zuřivě obhajovali pravost jedné karty na fotce, kde byly pouze 4 padělky.

Jak tedy padělky poznat z obyčejných fotek, když nemáme k dispozici scany, na kterých to vynikne lépe? A ještě k tomu, když mazaný podvodník vyfotí karty v obalech popřípadě pod šikovným úhlem, aby schoval nadměrné lesknutí a jiné nedostatky těchto padělků?

Prvním dobrým indikátorem, zda inzerovaná karta je či není padělek, je text. U recenzovaných čínských padělků se potvrdilo, že některé kusy (pozor, padělek od padělku se liší), mají větší odsazení písmen v textu. Dalším častým jevem je tučné písmo například na jménu malíře, popřípadě ztučněný štětec u jeho jména. Poslední vady v textu jsem objevil u copyright symbolu, který také občas býval výraznější, avšak toto není příliš spolehlivý ukazatel, jelikož i pravé karty v tomto případě rozhodně nejsou uniformní. Pokud fotograf nebyl příliš zručný, můžete koukat také po zvýšeném lesknutí karet. Ani toto však není nejspolehlivější indikátor, jelikož některé prémiové MtG produkty se také lesknou více než běžné karty.

Rozpoznávání padělků – přímý kontakt

Pokud máte možnost vzít kartu do ruky, před tím, než uzavřete obchod, jste vůči těmto padělkům asi v nejmenším riziku. Zejména pokud nejste v MtG noví, poznáte padělek okamžitě. Po vyndání z obalu se karta nápadně leskne, rozlišení tisku je menší (mírná rozmazanost obrázku i textu). Papír je hrubší, měkčí. Povrch je takový plastový, což je zřejmě důsledek toho, že továrna vyrábí především plastové pokerové karty. Některé padělky mají také podezřelé barvy na první straně (například Goblin Lackey, který dorazil jako vzorek, viz foto – 2 karty vlevo padělek, 2 vpravo originál). Shodné pak je, že zadní strana padělků je výrazně dohněda. Pokud vedle sebe položíte X otočených padělků a jednu originální kartu, uvidíte rozdíl okamžitě (viz foto – vpravo dole originál, zbytek padělky).




Testy pravosti

Mimo rychlých a ne příliš spolehlivých testů jako sledování nezvyklého fontu a lesklosti karet jsme také padělky podrobili sérii seriózních testů, které se dají brát jako závazné. Nevedly si špatně, nicméně zklamání (zejména pro Číňany) je, že padělky prošly některými složitějšími testy, ale neprošly například úplně nejobyčejnějším bend testem, který může v několika vteřinách na turnaji provést jakýkoliv rozhodčí.


Bend test - FAILED

Bend test spočívá v ohnutí karty tak, aby se horní a spodní strana dotknuly. Pokud toto karta vydrží bez zlomení (opakovaně) a lze ji následně narovnat zpět do původního stavu bez viditelného trvalého poškození, můžete se ohledně pravosti karty cítit relativně bezpečně.

Test:
Padělaný Goblin Lackey vs originální zendikar Mountain.
Výsledek:
Mountain bez úhony přežil 5 ultimátních ohnutí.
Goblin Lackey: První ohnutí bez problému. Po druhém ohnutí došlo v půlce karty k mírnému zvrásnění, zatím v pořádku. Třetí ohnutí, zvrásnění se zvětšilo na celou šířku karty. Čtvrté ohnutí, karta je téměř zlomená a nejde bez viditelných následků vrátit do původního stavu. Páté ohnutí, karta se zlomila.


Water testPASSED

Tento test spočívá v nanesení kapky vody na povrch karty a následném „masírování“ této kapky po povrchu karty za pomocí například tyčinek na čištění uší. Pokud se nezačne uvolňovat barva, karta testem prošla.

Test:
Padělaný Pernicious Deed vs originální mirrodin Chalice of the Void
Výsledek:
CoTV prošla. Pernicious Deed prošel.


Light testFAILED

Tento test spočívá v přiložení karty k jasnému zdroji světla. Karta by měla být lehce průsvitná a mělo by se objevit pravidelné modré žilkování.

Test:
Padělaný Goblin Piledriver vs originální ONS Goblin Piledriver
Výsledek:
Originál ukázal dobrou průsvitnost a krásné modré žilkování. Padělek byl téměř neprůsvitný a modré žilkování bylo přítomno velice nevýrazné.


UV test
PASSED

Pravé karty by měly pod UV světlem zářit. S tímto testem jsem původně nepočítal, nakonec se UV žárovku podařilo sehnat.

Test:
Padělaný Snapcaster Mage vs originální mirrodin Chalice of the Void
Výsledek:
Obě karty pod UV světlem svítily. Toto se shoduje s prvními online testy i s tím, co deklaruje samotná firma padělky vyrábějící.


Blue layer testFAILED

Originální karty mají uvnitř modrou vrstvu. Když je roztrhnete, tato vrstva je jasně viditelná. Padělky jí mají také, avšak mírně odlišnou.

Test:
Padělaný Goblin Lackey vs originální basic Mountain
Výsledek:
Obě karty mají po roztrhnutí modrou vrstvu, originál však má tuto vrstvu tmavší (viz foto). Dalším zjištěným faktem je také to, že originál nešel podélně rozdělit, aby se odhalil celý ten vnitřní modrý papír. U padělku to nebyl problém. Ačkoliv tímto testem padělek tedy teoreticky prošel (modrou vrstvu obsahuje), vyhodnotil jsem test neúspěšně, jelikož struktura papíru a jeho typ je od originálu značně odlišný.




Ochranné prvky na zadní straně karet

Originální karty mají zabudováno určité množství, na prvních pohled kolikrát nepatrných ochranných prvků. Podívejme se nyní na to, jak se s tímto vyrovnal čínský průmysl.


Na výše vloženém obrázku můžete vidět několik bezpečnostních prvků, které se na MtG kartách vyskytují již od počátku. Začněme tedy odshora.

V levém horním rohu si všimněte dvou bílých teček, hned vedle toho oranžového kolečka. Tyto tečky padělky nemají, zatímco jakákoliv jiná pravá MtG karta ano.

Dále se podívejte na nápis „The Gathering“, vedle nějž je trademark. Značka TM, konkrétně písmeno T by mělo procházet přesně tou elipsou charakteristického MtG „vajíčka.“ Toto padělky splňují, tímto testem tedy prošly.

Další ochranný prvek je „čmáranice“ na konci nápisu „DECKMASTER“, kterou rovněž mají všechny pravé MtG karty. Naneštěstí i tímto padělky prochází, čmáranice je přítomna.

Z bezpečnostních prvků zadní strany tedy padělky neprošly pouze absencí dvou bílých teček a odlišnou barvou celé zadní strany, o které jsem psal výše.

Shrnutí


Obchodování s padělky:


I přes mnohé nedostatky si stojím za tvrzením, že v případě online obchodování jsou padělky snadno prodejné. Na fotkách nejsou tak dobře poznat, když nenastavíte moc podezřelou cenu, lidé to s čistým svědomím koupí. Dají se prodat dokonce, i když je deklarujete jako padělky, z důvodů, které zmíním dále.

Turnajové hraní:

V ohraných dvojitých obalech, zejména na legacy turnajích, kde lidé karty moc nečtou, Vám hraní těchto padělků pravděpodobně také projde. Z protihráčovy židle poznat nejsou, dal jsem to k nahlédnutí několika lidem a bez důkladnějšího zkoumání nebyli schopni poznat, jestli se jedná o pravou kartu či padělek. Z tohoto vychází, že lidé si tyto karty koupí, i když je inzerujete jako padělek.

Nicméně, jediný deckcheck Vás odhalí, takže situace, kdy si za $50 postavíte Tier 1 legacy deck a jdete shrábnout 40 duálů za Bazaar of Moxen je značně nereálná.

Osobní obchodování:

Jediný případ, kdy padělky naprosto pohoří. Pokud je nebudete nabízet desetiletému klukovi, každý hráč je po vyjmutí z obalů pozná.

Závěr

Ačkoliv jsou to nejkvalitnější padělky, které jsem za mnoho let zkušeností s MtG měl v ruce, žádné zhroucení trhu s kusovkami se pravděpodobně konat nebude. Padělky nejsou dost dobré na to, aby se s nimi dalo dlouhodobě obchodovat a pokud se na větších turnajích zvýší počet deckchecků, minimálně na výherních pozicích, je téměř vyloučené, že by si nějaký hráč s padělaným balíčkem přišel hraním k jakémukoliv zisku.

Pro majitele obchodů a heren

Vzhledem k tomu, že první várka byla pouhých 9 kusů, dostal jsem z čínské továrny pod pohrůžkou stornování první platby za poštovné zdarma dalších 55 kusů, které by měly dorazit v následujících týdnech. Kdo máte zájem o vzorky padělků pro svůj obchod/hernu, kontakujte mne prosím na prateta@gmail.com. Do předmětu prosím napište „padělky pro hernu/obchod“, ať se mi to snáze identifikuje. Původní výzvu jsem zveřejnil i na Facebooku, nicméně došlo k zahlcení mých zpráv nabídkami k odkupu, ztratil jsem tedy přehled o tom, kdo to skutečně chce pro hernu/obchod. Padělky neprodám. Kdo máte hernu/obchod a máte o pár kusů zájem, pošlete mi prosím adresu, kam Vám to mám poslat. Dobré by také bylo připojit něco, co by mi alespoň rámcově potvrdilo, že skutečně nějakou tu hernu/obchod provozujete, jelikož se nemám zájem angažovat v distribuci padělků mezi řadové hráče. Poté, pokud mi uhradíte poštovně, odešlu Vám pár kusů pro vlastní posouzení.

Petr Husák


P.S. Pokud se chcete vyvarovat koupi padělku, tak vám doporučujeme nakupovat kusovky v ověřených obchodech nebo nakupovat sealed produkty např. v našem partnerském eshopu Veselý drak.

Komentáře
Autor: aldapetr @ pátek 21. února 2014 18:58
padelky vypadaji dobre ale na original nemaj :)

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí