středa 24. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 7. dubna 2014
Pravidlové okénko - Drawing extra cards
Autor: Flamberg @ 22:00 :: 2910 Přečtení :: 21 Komentáře :: :: Pravidla
 

Drawing Extra Cards aneb jak (ne)dostat Game Loss

V tomto článku se budeme zaobírat pravidly turnajového Magicu a to zejména situacemi vzniklými při chybné manipulaci s knihovnou jako je například lízání více karet. Cílem je předat vám informace, s jejichž pomocí se vám podaří vyvarovat se zbytečně prohraných her na Competitive turnajích. Předesílám, že postupy při takových prohřešcích se liší v závislosti na důležitosti turnaje (tj. pod jakým Rules Enforcement Levelem je turnaj pořádán). Na vašem pátečním FNM na vás rozhodčí nebude tak přísný jako třeba na turnaji typu Grand Prix Trial nebo CMuS SixTour.

Improper drawing at start of game

Stane se to snadno - člověk líže a líže a najednou zjistí, že má na úvodní ruce osm karet. Nebo se hráč po mulliganu zapomene a místo šesti si lízne znovu sedm karet.

Takový problém je poměrně snadné odhalit a náprava situace je také poměrně snadná. Proto bude obvykle "oceněn" pouze Warningem. Game Loss by přišel na řadu pouze, pokud by se tento prohřešek opakoval v průběhu turnaje minimálně třikrát (stejně jako u jiných warningových porušení pravidel).

Standardně rozhodčí takovou ruku s chybně nalízanými kartami spraví tak, že vám náhodně vybere o jednu kartu více, než jste si nalízali navíc, a zamíchá je do balíčku. Tedy pokud jste si měli líznout šest karet a místo toho jste si líznuli sedm, tak vám rozhodčí dvě zamíchá a vám zůstane v ruce pět.

Druhou variantou, kdy můžete dostat Warning za "Improper drawing at start of game", je, pokud z nesoustředěnosti líznete kartu v prvním kole, i když začínáte. Tady je dobré zmínit, že aby se jednalo o "Improper drawing at start of game", tak ale nesmí před vašim líznutím dojít z vaší strany k žádné viditelné herní akci (typicky položení nějaké Leyline z úvodní ruky). Pak by se totiž z pohledu pravidel už jednalo o "Drawing extra cards".

Těmto problémům lze poměrně snadno předejít.

  1. Přemýšlet, co dělám, a uvědomit si, kolik si vlastně mám líznout. Případně si potvrdit se soupeřem počet karet a kdo tuto hru začíná.
  2. Nelízat karty rovnou do ruky. Karty nejprve odpočítat lícem dolů na stůl a při tom si dávat pozor, zda nejsou třeba k sobě dvě "slepené". Technicky vzato se sice karty dostaly mimo knihovnu, ale pokud je jasné, že jste karty nemohli vidět, většina rozhodčích vám Warning neudělí a také vám neprovede výše zmíněný "povinný mulligan" - pouze vrátí znáhodně pátky do balíčku karty, jež přebývají. 
                                     

Looking at extra cards                                          

Toto je další prohřešek z kategorie těch častých a méně nebezpečných. V podstatě pokaždé, když saháte na balíček, tak existuje riziko, že omylem uvidíte karty, jejichž líc byste vidět neměli. Typicky se jedná o případy, kdy si líznete karty slepené k sobě (ano, v sedmém kole PTQ, po celodenním míchání a při upocených rukách, už ty obaly nekloužou tak hezky). Případně kdy špatně mícháte soupeřův balíček a prostě uvidíte líc některé karty nebo vám, nedej bože, nějaká upadne na stůl (ano, úplně nové obaly kloužou až moc). 

V případě tohoto porušení pravidel vás standardně čeká Warning. Navíc, pro napravení situace, je nutné karty, jež neměly být vidět, zamíchat zpátky do knihovny (a přitom na své pozici nechat karty, o jejichž pozici v knihovně se ví třeba díky schopnosti Scry).

Dále je dobré zmínit, že karty, jež jste viděli, i když jste neměli, se nesmějí dotknout karet na vaší ruce. Jakmile se nedá jasně rozlišit, co je vaše ruka, nejedná se již o "Looking at extra cards" ale o "Drawing extra cards".

Jak se vyvarovat těchto zbytečných warningů?

  1. Dávat pozor při lízání karet. Ideálně lízanou kartu nejprve položit na stůl, zběžně se přesvědčit, že se nejedná o dvě slepené k sobě, a až potom kartu zvednout.
  2. Pokud lížete více karet, nelízat je postupně rovnou do ruky, ale nejprve si je odpočítat lícem dolů na stůl.
  3. Při míchání balíčků dávat pozor zejména na soupeřovy kluzké obaly (typicky obaly čerstvě rozbalené).
  4. Volit takovou techniku míchání balíčků, která omezí riziko, že karta upadne, nebo že uvidíte líc některé karty.
  5. Balíček soupeři podávat tak, abyste nemohli nic zahlédnout. 

Drawing extra cards

A je to tu - neúmyslné líznutí více karet než je dovoleno. Tady přituhuje. Zejména vzhledem k tomu, že se takový prohřešek dá soupeřem snadno přehlédnout, následuje obvykle Game Loss (tedy automatická prohra v právě probíhající hře a tedy jeden bod pro soupeře, kterému pak stačí vyhrát jen jednou, aby vyhrál celý zápas).

K "Drawing extra cards" dojde, pokud se na vaši ruku dostanou karty, jež patří někam jinam (do knihovny, do hrobu), nebo pokud nejste schopni dohledat, proč máte na ruce daný počet karet. 

Pokud ale nesprávnému počtu karet na ruce předcházelo nějaké jiné porušení pravidla, nejedná se o "Drawing extra cards". Například, když sešlete Brainstorm a líznete si čtyři karty místo tří, naplnili jste definici "Drawing extra cards" a dostanete Game Loss. Pokud ale líznete správně tři a pak dáte omylem zpátky na vršek knihovny pouze jednu kartu, sice máte kartu na ruce navíc, ale nejedná se o "Drawing extra cards". Přesně toto se například nedávno "povedlo" vítězi GP Paris Javierovi Dominguezovi.

O "Drawing extra cards" se také nejedná, pokud si před líznutím nesprávného počtu karet se soupeřem potvrdíte, kolik karet si chcete líznout. Například tedy sešlete Brainstorm, soupeři omylem řeknete "lížu čtyři" v domnění, že to je správně, a on vám toto schválí. 

Jak už jsem zmínil, standardně je postihem za "Drawing extra cards" Game Loss. Jsou nicméně případy, kdy většinou dostanete pouze Warning. Jedná se o situace, kdy oba hráči vědí, která karta je na ruce navíc. Například zaútočíte, soupeř sešle Away, vy si myslíte, že seslal Far, a vrátíte si bytost na ruku. Sice se vám ocitla na ruce karta, jež tam nemá co dělat, ale oba hráči vědí, která karta na ruku nepatří. Je ale nutné přesně vědět, o kterou kartu se jedná (tj. musela se před "líznutím" nacházet na stacku, na bojišti, v hrobě nebo v exilu, aby oba hráči mohli vidět její líc). Nestačí být schopen kartu určit vylučovací metodou (například při nepovoleném líznutí karty za již neexistující Howling Mine na prázdnou ruku).  

 

Takže:

  1. Každé líznutí si ideálně nechat potvrdit od soupeře.
  2. Na vteřinu se zamyslet s rukou na knihovně, než si líznete.
  3. Při líznutí nedávat kartu hned do ruky k ostatním kartám (aby z toho byl v případě chyby maximálně Warning za "Looking at extra cards").

Cheating

Všechna výše napsaná moudra platí pouze, pokud k chybě došlo neúmyslně. V opačném případě se dostáváme do oblasti diskvalifikací a případných dalších postihů od DCI.

Sem samozřejmě patří klasické pokusy o "kouzelnické triky" - nenápadné líznutí navíc z knihovny či ze hřbitova. Také sem ale patří pokusy o "free shuffle" či zdržování při úmyslném "looking at extra cards".

Také sem bohužel patří různé "blikance". Například, hráč si omylem lízne kartu navíc, ale všimne si toho pouze on, má strach z postihu a tedy na chybu neupozorní. Později se na chybu přijde a vyšetřování odhalí, že o chybě hráč věděl. Tedy, pokud si své chyby všimnete, vždy ihned zavolejte rozhodčí! Nenechávejte situaci "vyhnít"!

Tak poučování už bylo pro dnešek dost. Doufám, že tento článek nebyl moc velká nuda a že si z něj odnesete alespoň něco.

Neváhejte se do komentářů podělit o vaše tipy jak předcházet podobným chybám.

Hodně štěstí na turnajích!

Váš Flamberg

Zdroje:
http://www.wizards.com/WPN/Document.aspx?x=Magic_The_Gathering_Infraction_Procedure_Guide

Komentáře
Autor: Maissi @ pondělí 7. dubna 2014 23:04
Zdar Flambergu!
Mám dva dotazy:
Tzv. natajnočku se domluvím s protihráčem (třeba protože je to kámoš nebo už jsme jasně mimo ceny apod.), který si například nalízne o kartu víc, aby si nabral nových sedm. Co by nás mohlo čekat, kdyby to viděl třeba nějaký přihlížející nebo přímo rozhodčí?
Když bych ke zmiňované situaci zavolal rozhodčího a žádal ho, aby si protihráč mohl nalíznout normálně sedm, co by se asi dělo?
Turnaj to bude řekněme kalibru CLVS....

Autor: Jukebox @ úterý 8. dubna 2014 16:14
no, nevim, ale pokud dojde k situaci, ktera je u "friendly games" docela bezna, a to "oba mulliganujeme na sedm", tak sem si liznuti extra karty nechal potvrdit od soupere. tudiz mu poruseni pravidel nevadi, na velkym turnaji bych to asi ale nedelal :D

Autor: David74 @ středa 9. dubna 2014 13:55
Ahoj, jak řešit případ když si naopak kartu zapomenu líznout a uvědomím si to až ve svém dalším kole?

Autor: Flamberg @ středa 9. dubna 2014 22:23
Ahoj všem a díky za komentáře!

Maissi:
Záleží hodně na konkrétní situaci. Já osobně, bych vám určitě nejprve položil pár otázek, abych se ujistil, že jsme se nedostali do oblasti "Velmi Špatných Věcí". Například, pokud by se mi zdálo, že návrh na nalízání nové ruky, přišel od soupeře a ten to tak dopředu plánoval, jedná se o jasné podvádění a tedy diskvalifikaci pro soupeře.

Jelikož, ale návrh přišel od tebe (a tedy jsi akci sám schválil) zůstáváme stále u "Improper Drawing at Start of Game". Soupeř dostane Warning a dvě náhodné karty z těch osmi nalízaných se zamíchají do balíčku.

Také bych se vás pokusil nějakým rétorickým projevem pokusil přesvědčit, že sice už o nic nejde, ale pořád jste součástí competitive turnaje, a tedy je třeba dodržovat jisté dekorum :-)

Naopak, pokud byste mě před provedením takové "klukoviny", tak bych sice také udělil Warning, ale pěkně bych vám poděkoval. Hráči u nás totiž obecně málo volají rozhodčí sami od sebe (což je samozřejmě škoda).

Mimochodem, omluv moji neznalost, co je CLVS? :-)


David74:
Pokud si zapomeneš líznout, tak obvyklým postupem u takových situací je udělit Warning (za Game Play Error - Game Rule Violation) a nechat tě dolíznout. Záleží ale i hodně na konkrétní situaci, nelze toto úplně zobecnit!

Autor: Maissi @ čtvrtek 10. dubna 2014 22:17
CLVS jsou ZUZYho turnaje Czech Legacy and Vintage Series....
A jak by se řešila situace, kterou jsem si právě shlédnul na tomto videu?
http://www.youtube.com/watch?v=lC7Qd0w1Q6w&list=PL5d1KNNFArSORYPNuWQSUy7novPlzaTrn
Tedy ovšem samozřejmě za předpokladu, že by si toho jaksi někdo vůbec všimnul bo přihlížející tam byly tak nějak k ničemu (a to sice včetně modro-bíle oblečeného)....
Jedná se tedy konkrétně o to, že pan Černý zaútočil bytostí se summoning sickness a díky tomu vyhrál, protože protihráč by ho ve svém kole dorazil Andělem....
Přičemž velkoryse pomiňme zapomínání untapování Nettle Sentila a placení many za některá kouzla....

Autor: Maissi @ čtvrtek 10. dubna 2014 23:09
Edit: Neměl jsem puštěný zvuk. V coverage si toho všimli. Protihráč Samovi zřejmě odsouhlasil, že Visionář nemá summoning sickness. Smutný....

Autor: Flamberg @ sobota 12. dubna 2014 10:52
Samozřejmě hoši správně měli zavolat rozhodčího. Výsledek by záležel na tom, jestli si někdo z přihlížejících vzpomene, že ten Visionary přišel na bojiště až v průběhu kola. Navíc rozhodčí nesmí použít záznam z coverage (ten lze použít pouze při vyšetřování po eventu).

Také se samozřejmě nabízí varianta, že Sam od začátku věděl, že proti té hromadě životů z Baneslayera nemá jen se samotným Behemothem šanci a tak to na protihráče prostě zkusil. To by bylo podvádění a diskvalifikace, ale to by mohlo odhalit opět jedině vyšetřování.

K zapomenutým triggerům z Nettle Sentinela: toto byla pouze Samova chyba a nikdo není povinnen ho na tento typ triggerů upozorňovat (upozorněn může být pouze velkorysým protihráčem).

Autor: NekraOX @ sobota 12. dubna 2014 17:19
Proč rozhodčí nesmí během turnaje použít záznam? Nechci nějak moc prudit, ale nechápu, jakou to má logiku. (Co je na tom zákazu logického.) Nenahrává takový zákaz spíše podvodníkům (předpokládám správně, že na diskvalifikaci je třeba podvodníka chytit na turnaji, ne až po něm)?
Tyto dotazy pokládám nezávisle na odkazovaném videu, pouze na základě Flambergovy věty "Navíc rozhodčí nesmí použít záznam z coverage (ten lze použít pouze při vyšetřování po eventu). " .

Autor: Maissi @ sobota 12. dubna 2014 21:23
No a kdyby třeba při sideování přišla hláška od těch, co dělají coverage, že Sam měl prohrát, tak by se stejně se samotným duelem nic nedělo, jestli tomu správně rozumím, že? Až posléze vyšetřování....

Autor: Maissi @ sobota 12. dubna 2014 21:26
Jinak s tím Nettle Sentinelem máš samozřejmě pravdu. Nicméně dvakrát při jejich seslání nezaplatil sesílací cenu. To mne překvapilo bo od tak zkušeného hráče, bych to nečekal. Na druhou stranu se již hrálo 8. kolo a únava asi hraje jistou roli....

Autor: Aggrokumano @ úterý 15. dubna 2014 10:58
Video je každopádně velmi poučné - takhle děti perník proti elfům doma nepoužívejte :D

Autor: Flamberg @ středa 16. dubna 2014 11:36
Sorry, za prodlevu v mých odpovědích (trpím v horečkách v posteli :-().

Nekra:
Záznam se nepouživá hlavně z časových důvodů. Nepoužívá se u normálních "rulingů" (jako například problém s Visionářem bez summoning sickness), je možné ji použít při vyšetřování podvádění. Diskvalifikovat a vyšetřovat hráče lze i po turnaji. Viz MTR:

"Video Coverage

Some Competitive and Professional REL events use video for live streaming or replay broadcast of matches. Players may decline to appear on camera if they wish. Video commentators are considered spectators for the purpose of the tournament, but may talk during the match as long as they are out of earshot of the players being covered. They are responsible for behaving respectfully to all tournament participants during coverage.
Spectators are also permitted to record matches provided that they do so unobtrusively.
Because of the delays inherent in using video replay, judges are not permitted to use it to assist in making rulings during a match. Video replays may be used for investigative purposes at a later time."



Maissi:
Pokud by hráče na jejich chybu někdo upozornil po zápase, je už pozdě a nelze s tím nic dělat. Hráči si už sbalili karty, nelze rekonstruovat hru a ani nelze jasnovidecky předvídat, kdo by hru prohrál (i když selský rozum říká, že by prohrál Sam). Maximálně by Sam mohl ukázat tvář gentlemana a v následující hře protivníkovi vzdát...

Autor: Maissi @ středa 16. dubna 2014 12:40
Tak nebo tak díky, že tomu vůbec věnuješ svůj čas....

K tomuto: "Maximálně by Sam mohl ukázat tvář gentlemana a v následující hře protivníkovi vzdát..."
Jedná se samozřejmě jen o hypotézy, nicméně ani tak by to vlastně nebylo dostačující gesto. Protože kdyby protihráč vedl 1:0, tak mu k celkovému vítězství stačí vyhrát jednu z následujících dvou her. Kdežto kdyby mu Sam druhou vzdal, tak by byl stav 1:1 a protihráč by k celkovému vítězství musel poslední hru nutně vyhrát. Píšu to už jen tak na doplněnou....

Autor: NekraOX @ středa 16. dubna 2014 14:57
Díky Flambergu za odpověď a brzo se uzdrav!

Stejně mi to připadá takový ... divný.
Hlavně rozporově znějící věty "Vyšetřovat a diskvalifikovat hráče lze i po turnaji." a "Pokud by hráče na jejich chybu někdo upozornil po zápase, nejde s tím nic dělat.".

Připomělo mi to diskuzi http://www.mtgsalvation.com/forums/magic-fundamentals/magic-general/545324-do-you-have-to-be-a-bad-player-to-win-a-gp o podvádění a chybách při turnajovém Magicu, hlavně že "vyhrávajícího" podvodníka nelze trestat zpětně - zrušit jeho výhru, zabavit mu ceny apod.

Což mi připadá, že je spíš to "Nelze s tím nic dělat". Protože když se na podvod přijde až po turnaji, tak to podvodníkovi "pro tentokrát prošlo". Osobně si myslím, že za to "zdržení" pouštěním videozáznamu by to vyčištění od podvodníků stálo ;).

Jo, ono se mi snadno kecá o systému a podvodnících, když nemám zkušenosti z praxe - na druhou stranu, články o nepostižených (nebo nepostižitelných? - když se na to přijde až po zápase ) podvodnících snadno odradí nějakou praktickou zkušenost (s nimi :X ) získat.
Ale možná jen nacházím snáz články, kde se píše, jak jim to prochází/prošlo, než ty o jejich exemplárním potrestání.

Autor: Flamberg @ středa 16. dubna 2014 15:54
Chápu Tvoje obavy, nicméně je to fakt složité :-)

1) Tím "nejde s tím nic dělat", jsem myslel to, že nebude možné se vrátit a hru dohrát, pokud by hráči zavolali rozhodčí. Něco jiného je, pokud by z následného zjišťování, co se stalo, vyplynulo, že Sam úmyslně porušil pravidla.

2) Zpětně rušit výhry a zabavovat ceny nelze. Nejsem právník, ale umím si představit, že to může mít nějaký právní dopad (něco někomu dát -> je to jeho -> někomu něco vzít, co je již jeho).

3) Podvádění a diskvalifikace neznamená jen vyřazení z právě probíhajícího turnaje. Také často znamená nějaký ban od DCI.

4) Podvodníci často využívají "dobrotivosti" svých obětí. Dokud bude zavolání rozhodčího považováno za něco negativního, nelze čekat, že by rozhodčí s podvodníky něco mohli udělat.

5) Odhalit podvodníka je často složité a vyžaduje často velmi zkušeného rozhodčího na druhé straně.

6) Vyhledávání článků o podvodnících je určitě užitečné (stylem "poznej svého nepřítele"). Jen ty triky nesmí člověk začít zkoušet sám :-)

Autor: NekraOX @ středa 16. dubna 2014 19:50
Ahoj

To "Poznej svého nepřítele" zní sice hezky, ale takhle od obrazovky to ve mně vyvolává často dojem "Turnaje jsou skoro plné podvodníků a slušné (rozuměj - ti, co se třeba spletou, ale nepodvádí úmyslně) hráče spíš najdu u casual (neturnajového) hrani." Což samozřejmě nemusí ( a asi nebude) odpovídat skutečnosti, ale to je tím, že o podvodnících se píše dost (a podvádění obecně), zatímco zmínku "hráč XY hrál celou dobu přesně podle pravidel a neudělal chybu" jsem ještě neviděl ;). Dodržování pravidel se nejspíš (jo, taky mi to přijde logické), považuje za normální a proto se to tolik nevyzdvihuje.

2) Jo, to psali v diskuzi na salvation taky. Přitom takový podvodný vítěz má na hru široký dopad - pokud se dopodváděl do finále, tak to má dalekosáhlý dopad na ostatní hráče - kdyby ho totiž stihli včas vyloučit, finálová skupina (TOP 8, TOP 16 nebo kolik jich tam kdy je) by byla posunuta o jednoho (v případě jednoho podvodníka) hráče dozadu (tj. dostal by se tam i první hráč pod čarou na finále (TOP)), zápasy měly být úplně jiné a výherci taky (bez podvodníka).
Takže když se na podvod hráče přijde až PO rozdělení cen, tak jsou na tom ostatní TOPkaři (a ten jeden pod čarou), pokud hráli poctivě, byti na cenách.
To je v pořádku? No to se snad shodnem, že NE. Že se podvodníkovi zabrání účasti na dalších turnajích, to je jen prevence před dalšími podvody.
I když mu nejde ceny "zabavit", tak by to bylo v pořádku jen, když by musel odškodnit ty podvedené hráče (třeba jim doplatit to, o co díky jeho podvodu přišli na cenách) - to by právně vymahatelné být mělo i při zpětně zjištěném podvodu ;).

Zastávám názor, že model "Na další turnaj sice nemůžu, ale namastil jsem si na tom kapsu a nemůžou mi to vzít." je pro podvodníky pořád výhodný :(.

3) Jo, ale pokud jim zůstane podvodně získaná výhra a nemusí odškodnit poškozené hráče, tak na tom v té konkrétní situaci stejně vydělal a podvod se mu vyplatil :(.

4) S tímhle zkušenosti nemám. Jak rozhodčí soudcují nevím. Proto vás nemůžu z něčeho vinit ;).
Za sebe ovšem můžu tvrdit, že kdyby mě po nějakém zavolání rozhodčího (kdybych šel na turnaj) ten rozhodčí diskvalifikoval, tak si z toho v danou chvíli odnesu "Zavolat rozhodčího=být diskvalifikován. Nevolat rozhodčího -> nejlepší, co můžu udělat."
Vůbec bych se nedivil, že pokud hráč bude mít se zavoláním rozhodčího špatnou zkušenost, tak ho volat nebude.

K čemuž mne napadá důležitá otázka - jak se pozná podvodník od chaotického a zmateného hráče (který sice dělá chyby, ale nejsou úmyslné a záměrné)? To je velmi důležité, protože podvodníci se při přistižení často vydávají za omylisty :(.

5)To asi jo - hlavně když ti *** podvodníci budou hodně mazaní :(.
Umíte to rozlišit i u dvojice bez stálého dozoru (ten rozhodčí na ně nekouká pořád), u níž nejsou diváci, když hráči mají odporující si tvrzení? Si říkám, že bez nějakého psychologického tréninku lze jen těžko rozlišit, kdo mluví pravdu a kdo lže :(.

6) Protože by ho to začalo bavit? Upřímně, po článku o Zapomenutých triggerech mi to v hlavě udělalo pořádný bordel - pořád mi není úplně jasné, kdy je to podvod a kdy se jen nechá protihráči legálně vyžrat, že si nevšiml svého triggeru :/. Což mi přijde jako "triky", i když nejsou proti pravidlům. V Casualu takový taktizování o zapomenutých triggerech není potřeba.

Do pryč s podvodníky!

Autor: Flamberg @ čtvrtek 17. dubna 2014 20:57
Ad odhalování podvodníků:

Jak jsem psal, tohle vyžaduje zkušeného rozhodčího s přehledem a ideálně znalostí "speciálních dovedností". Dost často takové vyšetřování sklouzává k něčemu, co by se vzdáleně mohlo podobat scéně ze seriálu Anatomie lži.

Taky je důležité poznamenat, že k tomu, aby hlavní rozhodčí hráče diskvalifikoval, nemusí mít v ruce stoprocentní důkaz. Stačí, že je rozhodčí přesvědčen o tom, že hráč podváděl (či jinak ohrozil integritu turnaje).

Mimochodem, vyšetřování a odhalování podvodníků je samozřejmě i jedním z evergreenů na konferencích rozhodčích, kde se na takové vykuky snažíme připravit. DCI a WotC vědí, jaký problém podvádění představuje. Jen je to asi nikdy nekončící boj (dokud budou součástí turnajů hodnotné ceny a prestiž, vždy je reálné riziko, že to někdo "morálně neustojí").

Autor: Maissi @ čtvrtek 17. dubna 2014 22:19
Tohle se nám dokonale hodí k tématu (čas 13:10):
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eEQ1gCHxeJc&list=PL5d1KNNFArSPVvS-2MRg1wqUFnf3EwI2L#t=822

Neměl náhodou Eddie Solis dostat Game Loss? Volcanic Island se zbytku karet nedotknul, o to mi nejde. Ale on si (de facto) lízl kartu bezdůvodně a zcela prokazatelně v protihráčově kole (ještě před udělením zranění)....

Jak se posuzuje zásah někoho zvenčí? Bo ten modrokabátník (jehož funkci neznám) se ho snažil zastavit a dost možná ho zachránil od toho Game Lossu. Mohu třeba jako přihlížející takhle hráče zastavit nebo musím vyčkat jeho chyby a na ni pak upozornit? Taky hezký téma, řekl bych....

Autor: Flamberg @ čtvrtek 17. dubna 2014 23:57
Díky, Maissi, za pěkné video!

Podle mě to bylo posouzeno naprosto správně: vzhledem k tomu, že díky Goblin Guide i protihráč viděl, jakou kartu si Eddie líznul navíc, jedná se sice stále o "Drawing Extra Cards", ale Game Loss je snížen na Warning. Píšu o tom i přímo v článku.


Pokud jde o zasahování přihlížejících do hry, toto je povoleno a dokonce podporováno. Tedy kromě REL Professional (PT, druhý den GP...), tam naopak nikdo do hry zasahovat nesmí.

Pokud si divák myslí, že se ve hře děje nějaké porušení pravidel, je vhodné, aby hru přerušil a zavolal rozhodčího. Vždy ovšem musíš počkat, až když si opravdu myslíš, že probíhá nějaké porušení pravidel. Nikdo není jasnovidec, a tedy nelze dopředu na sto procent vědět, co kdo udělá. Také je třeba dát pozor na to, abys jako divák nikomu neradil (jinak by se jednalo o "Outside Assistance" s Match Lossem pro tebe).

Ten "modrokabátník" je podle mě pouze nějaký coverage man (a asi to ani není judge), takže spadá také do kategorie "spectator".

Autor: Aggrokumano @ pátek 25. dubna 2014 13:30
Není pravda, že nelze potrestat cheatera po dohrání turnaje. Určitě si všichni vzpomeneme na Alexe Bertonciniho, který po odhalení musel vrátit výhru z SCG Invitationals ;)

Autor: Flamberg @ pátek 25. dubna 2014 14:06
Kumano, Bertoncini byl myslím trošku jiný případ.

1) Diskvalifikován byl za podvádění v jiném turnaji, ne za nějaké nepřístojné chování na Invitationals. Jen prostě DCI vyšetřování trvá nějakou dobu...

2) Cenu za Invitationals vůbec nedostal (a tedy neměl co vracet).

3) Tento krok ze strany SCG vyvolal i dost kontroverze, pokud se dobře pamatuju.

Uzavřel bych to tím, že oblast vracení udělených cen (či neudělení cen) spadá výhradně do kompetence turnajových organizátorů a my rozhodčí s tím nemůžeme nic dělat...

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí