sobota 20. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 14. dubna 2014
Balíčky z podtácku #3 - Standard UB Hidden Strings
Autor: MrDrooz3R @ 23:17 :: 2920 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků
 
Dnes se spolu podíváme na další standardový balíček z mojí série casual rozborů. Předchozí rozbory si můžete přečíst zde a zde. Stejně, jako minule, nejde o T1 deck a proto nečekejte že s ním vyhrajete nějaký velký turnaj. Článek by měl sloužit spíše jako inspirace začínajícím hráčům nebo lidem, kteří mají chuť zkoušet něco nového a neohraného.

Základní myšlenkou balíku je využívání abilit heroic a inspired. Heroic se aktivuje když castíme kouzlo, které cíluje vlastní bytost s touto abilitou. Trigger ability heroic přijde na stack hned po cílování bytosti, proto se provede i když tato kreatura během celého procesu zemře (například ji protihráč "zastřelí" bleskem). Na druhou stranu, abilita Inspired se aktivuje když se její nositel odtapne. Někdy je příliš nebezpečné útočit kvůli síle potvor na protihráčově straně stolu, jindy se nám to prostě nehodí do krámu. No a od toho jsou tu ostatní karty, které umí tapovat bytosti i bez útočení. A aby nám tahle kouzla nedošla, je tu mechanika cipher ze sady Gatecrash na kartě Hidden Strings. Ta umí nejen cílovat až dva permanenty a tím spouštět heroic, ale i tapovat nebo untapovat své cíle. Toho využijeme také proti našemu nebohému opponentovi, můžeme mu totiž deaktivovat potenciální blokery když to bude nejméně čekat. Celá sbírka různých synergií, jenž balík obsahuje, podporuje velice agresivní strategii zajištěnou levnými a rychlými příšerami, které protihráčovi pořádně zatopí.

Výhodou je že se dá postavit i velice levná alternativa, z celého decklistu jsou drahé snad jen země a ty se, za cenu určitého snížení konzistence, dají určitě nahradit levnějšími alternativami. Pro Mutavault sice alternativa na současném standardu neexistuje, ale i bez něj se při stavbě levného balíčku obejdeme.

Pojďme se tedy podívat na decklist z youtube kanálu Rogue Deckbuilder.

UB Hidden Strings Rogue Deckbuilder
Main Deck Sideboard
4 Agent of the Fates
4 Tormented Hero
4 Pain Seer
4 Xathrid Necromancer
3 Mogis’s Marauder
2 Duskmantle Seer
1 Ashiok’s Adept
1 Nighthowler
1 Siren of the Silent Song
2 Spiteful Returned
4 Hidden Strings
3 Triton Tactics
2 Boon of Erebos
2 Far/Away
2 Springleaf Drum
4 Watery Grave
4 Temple of Deceit
3 Mutavault
1 Dimir Guildgate
9 Swamp
3 Mizzium Skin
2 Gift of Orzhova
1 Hero’s Downfall
2 Retraction Helix
2 Bile Blight
4 Lifebane Zombie
1 Dark Betrayal

Země
Manová křivka končí na čtyřech zemích a čtyři many stojí v balíčku jen dvě kopie karty Duskmantle Seer. Hrajeme proto 21 landů, což by mělo bohatě stačit. Samozřejmě hrajeme playset shocklandů v našich barvách, tedy Watery Grave a playset therosového duálu Temple of Deceit. Tyto dvoubarevné landy doplňuje jedna Dimir Guildgate.
Protože žádná karta nemá v manacostu víc než dvě barevné many a jenom Agent of Fates potřebuje dvě černé, můžeme si dovolit hrát 3x Mutavault. Mutavault plní funkci další útočné síly a to není nikdy k zahození.
Pokud chceme postavit budget verzi balíčku, doplníme Dimir Guildgate do playsetu a vyndáme 3 Watery Grave, místo Mutavaultů a posledního Watery Grave pak přidáme 2x Swamp a 2x Island.

Dimir Guildgate Watery Grave    

Creatures
Bytosti jsou základním stavebním kamenem balíčku. Správné využívání mechanik heroic a inspired je většinou jedinou cestou k výhře, protože černá ani modrá nejsou schopné vyvinout tak rychlý agresivní tlak jako například White Weenie.
Agent of Fates je skvělá bytost. Proti creature-heavy balíkům chceme mít vždycky aspoň jednoho na stole, protože když se ho budeme snažit udržet našimi kouzly naživu, bude zároveň decimovat řady nepřátelských bojovníků jako morová epidemie.
Pain Seer svou schopností dodává obrovskou karetní výhodu. Díky nízkému manacostu našich kouzel by neměla být zranění, která způsobí, příliš velká.
Tormented Hero je asi nejlepší černý one drop a do naší agresivní stratege pasuje dokonale. Svou heroic abilitou umí docela slušne vyrovnávat ztrátu životů kterou způsobí Pain Seer.

Pain Seer Agent of Fates    

Dalšími bytostmi jsou Siren of the Silent Song a Ashiok's Adept. Tihle borci umí zahazovat protihráčovi karty z ruky, v tomhle balíku skoro zadarmo. Karetní výhoda, získaná pomocí Pain Seera, se tak ještě prohloubí a hlavně, pokud se podaří aktivovat jejich ability včas a v dostatečném množství, efektivně snížíme počet problémů, které bychom museli jinak řešit na stole.
Duskmantle Seer sice prakticky žádnou karetní výhodu negeneruje protože dává karty oběma hráčům, je ale vždycky dost velká šance, že nám ubere díky nízkým manacostům méně životů, než protihráči. Díky flyingu je taky ideálním cílem pro cipher Hidden Strings. Spiteful Returned je další skvělá agresivní bytost. Vždycky, když útočí, tak protihráč ztratí dva životy, ať dělá co dělá. Navíc umí přes bestow i aktivovat heroic. Co víc si přát?
Xathrid Necromancer funguje skvěle protože většina našich bytostí má podtyp Human. Pomáhá hlavně proti agresivním deckům, se kterými musíme, chtě nechtě, měnit bytosti abychom vůbec přežili. A pokud jsou na stole třeba dva, mohou dodat i velkou početní výhodu naší armádě.
Nighthowler je spíš taková chuťovka sloužící k otáčení her. Aktivuje heroic, což je jistě skvělá věc, nicméně osobně bych o možná vyměnil za něco, u čeho je jistější výsledek. Například za poslední bytost balíčku, kterou jsem si záměrně nechal nakonec.
Mogis's Marauder je totiž opravdová pecka. Proti balíkům bez černé umí vyhrát hru skoro z čista jasna, stačí mít na stole pár potvor. To je pak soupeři k ničemu i nekonečná armáda blokerů. Tři kopie jsou sice dost ale pokud vyměníme Nighthowlera za čtvrtou, nic tím nezkazíme.

 
Mogis's Marauder Xathrid Necromancer
 
Ostatní kouzla
Tahle kapitola je stejně důležitá jako ta předchozí. K našim bytostem potřebujeme hodně kouzel které dokáži aktivovat heroic, případně i inspired bez toho, aby se musela bytost tapnout do útoku. Jako hlavní zdroj těchto aktivací bude sloužit karta Hidden Strings. Díky abilitě cipher se umí kopírovat donekonečna, respektive dokud bytost, ke které ji připojíme, neumře a bude dávat damage do protihráče. Cíluje hned dva permanenty najednou, umí tedy aktivovat hned dvě heroic ability. A pokud zrovna nemáme druhý cíl pro aktivaci heroicu, vždycky si můžeme odtapnout vlastní zemi nebo takto deaktivovat protihráčův permanetnt. Hidden Strings slouží i jako takový pseudoremoval. Umí tapnout protihráčovi blokery, čímž nám zajistí drahocené body damage. Důležité je, že nejdřív cíluje a až potom se můžeme rozhodnout, zda budeme tapovat, respektive untapovat, cílený permanent. Proto není třeba se obávat použít Strings i k aktivaci heroicu na vlastní odtaplé bytosti, tapnout ji kvůli tomu nemusíme.


Hidden Strings Boon of Erebos

Triton Tactics a Boon of Erebos slouží jako ochrana vlastních bytostí a jako další aktivace heroicu.
Far//Away je klasický removal s možností vrátit do ruky třeba i vlastního Agent of Fates a tím znovu aktivovat jeho abilitu, protihráč tak bude muset seknout hned dvě bytosti.
No a nakonec nám zbyl Springleaf Drum, který slouží nejen jako rampa ale také jako aktivátor inspired.


Sideboard
Sideboard je celkem jednoduchý. Obsahuje removal proti aggru, obranu v podobě Mizzium Skin proti controlu a Lifebane Zombie proti čemukoliv, co hraje zelenou nebo bílou.
Proti aggru chceme většinou odsidovat Pain Seera, ztráta životů, jenž s sebou bohužel přináší, může být až příliš velkou nevýhodou. Místo něj přidáme Blile Blight a Retraction Helix.
Proti spot removalu pomůže karta Mizzium Skin, bez overloadu také aktivuje Heroic.


Bile Blight Mizzium Skin
 

Doufám že byl pro vás dnešní článek přínosný a že si třeba někdo z vás zkusí balíček i zahrát. Je docela zajímavou alternativou k ostatním aggrům hraným na standardu a určitě otevírá brány nové zábavě. Jako vždycky se těším na každý komentář, ať už pozitivní nebo negativní. Ve videích se můžete podívat jak se deck hraje a také na to, že se s ním opravdu dá vyhrávat.

 
White Weenie:
 



Jund Monsters:





MonoB Devotion1:




MonoB Devotion2:

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí