čtvrtek 18. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 28. dubna 2014
Balíčky z podtácku #4 - Modern Elemental Combo
Autor: MrDrooz3R @ 23:59 :: 4029 Přečtení :: 1 Komentáře :: :: Tvorba balíků, Modern
 
Pěkný pondělní večer vespolek přeji, dva týdny utekly jako voda a tak jsem tu zase s novým rozborem casual balíčku, se kterým sice příští Pro Tour nevyhrajete, ale přesto si s ním můžete užít kopec zábavy a naštvat nespočet protihráčů. A to je vlastně přání každého z nás, no ne?
Tento modernový deck spoléhá na dvě karty, Nivmagus Elemental a Kiln Fiend. Pomocí nich se snaží zabít protihráče ve druhém, respektive třetím kole. A když se to nepovede na první pokus, můžete se většinou vzdát. K takhle časnému zabíjení totiž využíváme kouzla placená phyrexianskou manou (místo many můžeme zaplatit dva životy) a většinou tak skončíme někde na 4-8 životech, což už pro většinu balíků opravdu není problém dorazit.
Schopnost Nivmagus Elementala nám dovoluje removnout vlastní kouzlo ze stacku a položit na něj dva +1/+1 countery. Kouzlo se tak sice neprovede ale Elemental se slušně zvětší a právě ve druhém kole umí projet protihráče přesně za 10 infect damage, pomocí karty Tainted Strike. Kiln Fiend se zase posiluje za každý instant nebo sorcery, které zahrajete, a tak útočí ve třetím kole také za lethal.
Původní konstruktér je nejspíš Gerry Thompson, hrál ho na modernovém PT Return to Ravnica a dopilotoval ho až na 130. místo z 382 hráčů. Pokud vezmeme v úvahu nekonzistentnost decku a jeho slabiny, je to na turnaji, kde dominoval jund, obdivuhodný výkon. Balíček je totiž velice náchylný na vyrušování ze strany protihráče, stačí jedna dobře mířená Thoughtseize v prvním kole nebo rychlý removal (hlavně Path to Exile) a je konec všech našich nadějí na výhru.

Modern Elemental Combo Gerry Thompson
Main Deck Sideboard
2 Flamekin Harbinger
4 Kiln Fiend
4 Nivmagus Elemental
4 Apostle’s Blessing
4 Gut Shot
4 Mutagenic Growth
4 Slaughter Pact
4 Tainted Strike
2 Assault Strobe
4 Gitaxian Probe
4 Ground Rift
3 Thoughtseize
1 Mountain
3 Arid Mesa
4 Blackcleave Cliffs
3 Blood Crypt
2 Gemstone Mine
4 Scalding Tarn
2 Flamekin Harbinger
4 Clout of the Dominus
2 Dismember
1 Faithless Looting
2 Inquisition of Kozilek
3 Pyroclasm
1 Thoughtseize
 
Slaughter Pact     Tainted Strike

Balík vypadá dost netradičně, hrajeme málo zemí i bytostí a proto nás čeká hodně mulliganů. V každé hře potřebujeme na ruce alespoň jednu bytost a ideálně dvě země. Základním cílem je zabít co nejříve protihráče pomocí Nivmagus Elemental nebo Kiln Fiend. K tomu slouží i všechny ostatní karty, hrajeme je za životy a tak umíme hned po zahrání Elementala posílit na vysoká čísla, přesně to stačí na zabití protihráče. Čím déle hra trvá, tím hůř pro nás, ale i delší hra se dá zvrátit pomocí stormového Ground Riftu nebo Apostle's Blessing. Nejvíce se bojíme levného removalu a discardu, counterování, na druhou stranu, nás trápit nemusí, protože většina kouzel funguje jenom jako palivo pro Nivmagus Elementala takže by stejně ani neresolvovala.
 
Mana Base
V každé hře chceme mít na stole ve druhém kole černou a červenou manu. Červená je potřeba na zahrání zabijáků Nivmagus Elemental a Kiln Fiend, případně na vyhledání těchto dvou pomocí Flamekin Harbingera. Ve druhém pak chceme mít možnost zahrát Tainted Strike kvůli infectu. Velkým plusem je to, že drahé fetchky můžeme pro casual hraní klidně nahradit jinými landy. Vznikne tak skoro stejně funkční budget alternativa. Pro naše účely tedy doplníme Blood Crypt a Gemstone Mine na celý playset, Scalding Tarn nebo vlastně kterýkoliv land, můžeme nahradit City of Brass nebo novou Mana Confluence.
 
Gemstone Mine     Mana Confluence
Creatures
V základu hrajeme deset bytostí, po playsetech Kiln Fiend a Nivmagus Elemental, na doplnění jejich počtu je tu Flamekin Harbinger který je oba umí najít a položit na vršek knihovny.
Nivmagus Elemental umí removnout vlastní kouzlo ze stacku a tak na sebe přidat dva +1/+1 countery. V základu je to slabá 1/1 bytost ale právě díky jeho schopnosti umí tenhle balík zabít už ve druhém kole. Potřebujeme do něj removnout čtyři kouzla, to nás dostane na 9/9 a Tainted Strike (ten necháme resolvnout) dodá poslední bod útoku a nutný infect. Tolik kouzel můžeme takhle brzy zahrát pomocí phyrexianské many, která se dá platit dvěma životy. Mutagenic Growth, Gitaxian Probe, Gut Shot a Slaughter Pact budou hlavním palivem pro elementala. Protože Slaughter Pact removujeme ze stacku ještě než se vyhodnotí, nemusíme na začátku dalšího kola platit potřebnou manu a prohra tak nehrozí.
Kiln Fiend se za každý instant nebo sorcery pumpuje do konce kola o tři dopředu. Například Mutagenic Growth tak přidá hned 5 bodů damage. Tato varianta je ale pomalejší, protože Fiend přichází do hry až ve druhém kole, zabíjet tak může až ve třetím.
Flamekin Harbinger slouží jako hledání předchozích dvou. Funguje také jako obrana proti Thoughtseize, jelikož je nedává do ruky ale na vršek knihovny.
 
Kiln Fiend     Nivmagus Elemental
Ostatní kouzla
Mutagenic Growth, Gitaxian Probe, Gut Shot a Slaughter Pact hrajeme většinou za dva životy a removujeme do Nivmaguse, případně necháváme resolvnout, pokud plánujeme vyhrát pomocí Kiln Fienda. Slaughter Pact umí vyklidit cestu pro útok, většinou chceme vyhrát v jednom kole a tak už na palcení nejspíš ani nedojde.
Apostle's Blessing je ochrana proti removalu. Není nic horšího, než když vyházíte všechny kouzla do Elementala a soupeř vám ho zabije jedním kouzlem. Právě kvůli Blessingu by nám v ideálním případě měla zůstat otevřená jedna mana, proto hrajeme kouzla z předchozí kategorie za životy i kdybychom teoreticky mohli použít odtaplý land.
Ground Rift má storm, umí vyčistit cestu pro útok, ale hlavně, každou kopii ze stormu umí Nivmagus Elemental removnout zvášť. Dá se tak za použití méně karet boostnout do větší velikosti a hlavně, nemusíme tolik mulliganovat když přijde třeba víc landů než by mělo.
Assault Strobe dává double strike, co k tomu říct. Snad jen to, že je vždy potřeba spočítat, jestli soupeř umře, nebo ne. Není moc dobré zahrát všechny kouzla a zjistit, že to na výhru nestačí.
Thoughtseize zahazuje removal a discard, v budget verzi nahradíme kartou Duress, není sice tak variabilní ale to, co nám vadí opravdu nejvíc, vyhazuje stejně.
Ground Rift     Apostle's Blessing

Mutagenic Growth
Sideboard
Clout of Dominus sidujeme proti balíkům které mají hodně spot removalu, ochrání Nivmagus Elementala a dokonce ho i posílí.
Zbytek sideboardu je dost tradiční, Pyroclasm a Dismember proti aggru, Harbinger když se bojíme discardu a když náhodou není potřeba celý playset Apostle's Blessing.
 
Clout of Dominus      Flamekin Harbinger
 
Celkově je balíček rychlý, ale při troše štěstí zvládne vyhrát třeba i kolem pátého nebo šestého kola. Hlavní síla spočívá v tom, že ve druhém nebo třetím kole zabíjí docela stabilně. Pokud hrajete v nějaké lokální metagame bez jundu tak umí opravdu zazářit a určitě i vyhrát menší turnaje. To, že budget verze nestojí na modernové poměry skoro nic, je určitě vítaný bonus pr všechny začínající hráče.
Doufám, že se vám dnešní článek líbil a že si přečtete i ten další. Za čtrnáct dní se nejspíš podíváme na další standardový budget/casual deck.
 

Komentáře
Autor: Mam-Lasak @ čtvrtek 24. července 2014 22:47
Před chvílí jsem koukal na TOP 8 decky přímo na wizardech.com a podobná balík se objevil na turnaji v USA.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí