středa 24. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 2. června 2014
Recenze Magic Modern Event Deck - March of the Multitudes
Autor: JakubMG @ 16:29 :: 2967 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Recenze
 

Recenze Magic Modern Event Deck - March of the Multitudes


Modernový Event deck je novým produktem WotC. Na rozdíl od Standard Event decků, které vycházejí vždy ke každé nové sadě, modernový vychází nezávisle na jakékoli sadě, taktéž je jeho náklad limitován a celkově se jedná o exkluzivnější produkt.

Dosud event decky obsahovaly herní balíček, sideboard, kostku, stručná pravidla Magicu, popis strategie a tipy k hraní daného balíku. Celé zabalené v pevnější papírové krabičce s foilovým potiskem, která zároveň slouží jako krabička na karty. Modernový event deck navíc v balení přináší pět oboustranných karet tokenů a sadu 80 obalů exkluzivních pro tento event deck.

Obsažené karty v modern event decku nemají své původní symboly edic, ze kterých pocházejí, ale jsou označeny novým symbolem edice patřící právě a jen balíku March of the Multitudes, tedy tak, jak bývá zvykem u Duel Decků. Struktura obsažených karet se také liší. Není zde pro Standard event decky typických 10 ale rovnou 19 Rare karet a k tomu dokonce dvě Mythic Rare karty.

Obsah event decku je hodně nestandardní, a i cena vybočuje z ceny obvyklé pro Standard event decky. Event deck si můžete zakoupit na partnerském e-shopu
Veselý drak za cenu 1999,- Kč, čímž mimo jiné podpoříte fungování serveru, na němž čtete dnešní recenzi.

Na řadu dnes přijde i 7 obligátních otázek pro recenze event decků, které zodpovím na konci článku. Otázky jsou pro pořádek následující:

1/ Je Event deck hratelný?
2/ Je Event deck určen pro začátečníka?
3/ Je Event deck určen i pro pokročilého či zkušeného hráče Magicu?
4/ Je Event deck turnajově konkurenceschopný?
5/ Lze Event deck dále kvalitativně vylepšit a použít jej jako základ decku konkurenceschopnějšího na turnaji?
6/ Vyplatí se jeho koupě ve srovnání s cenou obsažených karet?
7/ Jak dlouho Event deck ve stávající podobě vydrží?


Pro ty, kteří jsou v Magicu noví a neorientují se ve všech produktech a netuší co vlastně Event deck je, ho v krátkosti přiblížím.

Event deck je před konstruovaný balík, který by měl být bez dalších úprav hratelný a konkurenceschopný na lokálních turnajích a FNM. March of the Multitudes je event deckem určeným pro formát Modern, což je změna oproti dosud vydaným event deckům. Záměrem event decku je usnadnit hráči první krůčky na turnajovou scénu, avšak tyto balíky nemají ambice na výhru velkých a profesionálních turnajů. U Standard event decků často nebyly balíky konkurenceschopné ani na FNM, kde mnoho hráčů přináší ty nejlepší možné balíčky. Pro recenzovaný modernový to úplně neplatí, nebudu však předbíhat.

Balíky z event decků většinou staví na jedné konkrétní strategii a karty v nich obsažené se společně doplňují a tvoří funkční a logický celek. Většinu event decků lze snadno rozšířit tak, aby byly konkurenceschopnější i mimo lokální turnajovou scénu a mohli jste s takto upravenou verzí zavítat na větší turnaje.

Některým čtenářům teď přechází oči v sloup a říkají si „co je to vlastně ten Standard a Modern“ a co je lepší? V krátkosti se tyto otázky pokusím zodpovědět.

Jedná se o tzv. Formáty. Ty se dělí na skupinu limited, kde karty, se kterými budete hrát dostanete až na místě a constructed, kde si balíček sami připravíte předem z vlastních karet. Standard i Modern jsou contructed formáty. Každý formát definuje, jakým způsobem může být balíček sestaven, kolik karet musíte mít v balíčku, kolik kopií jedné karty do něj můžete zařadit a také i to z kterých edic můžete vybírat a kterých se musíte vyvarovat. Jednotlivý formát také mívá svůj Banned and Restricted list, což je seznam karet, které sice pocházejí z legálních edic, avšak díky své obrovské síle v daném formátu tyto karty nemůžete do svého balíku zařadit vůbec nebo jen v limitovaném počtu. Některé formáty mají takových karet na seznamu desítky, některé žádnou. Turnaj pak probíhá v určitém formátu a musíte si na něj přinést balíček odpovídající pravidlům konstrukce pro daný formát.

STANDARD
Standard je nejspíše nejobvyklejší turnajový formát. V balíčku mohou být karty pouze z posledních dvou bloků (blok jsou tři po sobě jdoucí rozšířující sady, blok je pojmenován vždy po první sadě v něm vydané) a posledního core setu. Aktuálně Standard obsahuje sady Return To Ravnica, Gatecrash, Dragon's Maze, Magic 2014, Theros, Born of the Gods a Journey into Nyx. Vždy koelm přelomu září a října, v den, kdy začíná oficiálně prodej nového bloku se tento blok stane legálním pro Standard a edice z dva roky starého bloku a rok starý core set ze Standardu odpadnou – odrotují – a dále s nimi na Standardu není možné hrát. Každý čtvrtrok vychází nová edice karet a ta se stane legální součástí Standardu. Standard se tak mění 4x do roka a aby jste mohli hrát konkurenceschopný balík, budete muset ideálně 4x ročně svůj balíček revidovat a zvážit zařazení karet z nové sady. 1x ročně jste navíc nuceni k obměně velké části balíčku, není však ničím neobvyklým, že zbylé torzo balíku už není s novým blokem použitelné k sestavení funkčního celku a jste tak nuceni změnit celý balíček. Obvyklá cena kvalitního turnajového balíku na Standard činí 5 až 10 tisíc korun.

MODERN
Na Modernu je možné hrát karty ze všech standardních edic od 8. edice dále (rok 2003 a novější, nejsou zde zařazeny speciální edice jako Commander, Planechase, Duel Decky nebo chystaná Conspirancy) a na rozdíl od Standardu nedochází k rotaci starých sad. S novými sadami se tak možnosti Modernu nemění o rotující karty, ale rozšiřují o karty z nových edic. Výhodou Modernu oproti standardu tak je trvanlivější finanční investice. Modern může vybírat z násobně většího počtu karet než Standard, proto jsou možnosti formátu rozmanitější a dává prostor pro existenci mnoha různorodých balíčků.

Proto, že je Modern v současné době hodně oblíbený a nejvíce rostoucí Magic formát, ceny některých vysoce hratelných karet o hodně přesahují hranici tisíce korun, o které si nejhranější Standard karty mohou obvykle nechat jen zdát. Úvodní investice do Modern balíku tak bývá vyšší, než do Standard balíku, ceny karet jsou však poměrně stálé a u velkého počtu dochází ke kontinuálnímu růstu, což je do značné míry způsobeno růstem obliby tohoto formátu a horší dostupností starších nebo hodně hraných karet. U Standardu, i když budete mít v patrnosti rotaci a rotujících karet se dokážete zbavit s předstihem, nakonec vždy získáte o nějakou tu korunu méně, než jste do karet investovali. Každá nově vydávaná Standard sada se stává legální i na Modernu, ale jen málokteré karty z nových sad dokáží v tomto formátu najít své uplatnění a jen výjimečné kousky dokáží Modern výrazněji pozměnit. To je dáno hlavně tím, že Modern obsahuje opravdu velké množství dobře hratelných karet. Z dlouhodobého hlediska je Standard, vyžadující pravidelné revize balíků, finančně náročnější, a jen díky rozpuštění ceny do postupné investice v několika letech není tento fakt na první pohled viditelný. Obvyklá cena kvalitního Modern balíku se pohybuje mezi 20 až 30 tisíci korunami. Vstup do tohoto formátu bývá finančně náročnější než vstup do Standardu.

 

Event deck March of the Multitudes

Obsah balení tohoto event decku jsem již zmiňoval, ale ještě jednou jej zrekapituluji. V balení naleznete 60 karet tvořící základ balíčku, 15 karet sideboardu, 5 oboustranných karet tokenů (Spirit, Soldier, Myr a Elspetin emblém), kostku na počítání životů se symbolem event decku, příručku s tipy a triky pro hraní balíčku, sadu 80 exkluzivních obalů (Ultra Pro Deck Protector) a krabičku na karty, která je dostatečně velká na obalený balíček i sideboard,vleze se do ní i hromada karet tokenů a kostek. Krabička je vyrobena z tvrdého kartonu, takže její praktičnost a životnost je daleko vyšší, než už event decků, které jsme doteď měli možnost koupit. Z obsažených karet je 19 Rare a 2 Mythic Rare.

Balíček je dvoubarevný, konkrétně staví na bílé a černé barvě a jeho hlavní strategií je vytváření tokenů a jejich podpora.

Pro čtenáře neznalých terminologie, token je speciální „karta“, která typicky reprezentuje nestvůru na stole. Tokeny vytváří vaše kouzla nebo efekty některých nestvůr a dalších permanentů. Token může být reprezentován v podobě speciální kartičky, které však není součástí balíku, není do něj zamíchána, ani není z pohledu pravidel „karta“. Token může reprezentovat například kostka nebo jakákoli jiná značka. Je však dobré mít v tokenech na stole jasno. Pokud vás tedy nějaký herní efekt nebo zahraná karta vyzve k umístění tokenu na stůl, jednoduše tento příkaz poslechnete. Pro tento účel je vhodné pořídit si zmíněné speciální kartičky tokenů, které typicky stojí maximálně pár korun, obsahují veškeré herní informace (jméno, typ, tělo, schopnosti a speciální pravidla) stejně jako kterákoli jiná karta. Na stole to vypadá hezky a nevznikají pochybnosti o tom, co je nějaká provizorní značka zač. V recenzovaném event decku již několik takových kartiček naleznete.

Balík vám umožní vybudovat velký zástup, převážně 1/1 létajících Spirit tokenů (odtud název March of the Multitudes), které pomocí dalších karet vylepšíte a přečísleného soupeře jednoduše zabijete. Strategie BW tokenů nepatří mezi nejrychlejší, protože vybudování armády, její ochrana a posilňování zabere dost času – rozuměj hodně many, kterou však balík neumí získat jiným způsobem než tapováním zemí. Proti agresivněji laděným soupeřům musí ze začátku hrát defenzivněji a v rámci možností i kontrolně, což nebude snadné.

Velkou výhodou zvoleného balíčku pro Modern event deck spatřuji v tom, že i když na Modernu nepatří mezi neznámé, rozhodně nepatří mezi balíky okoukané a ohrané a vsadím se, že se mnoho, turnaji protřelých hráčů, s tímto balíkem ještě na stole nesetkalo. Autoři event decku si za tento počin rozhodně zaslouží palec nahoru. Na druhou stranu si také musíme upřímně přiznat, že to má i svůj důvod. Dobrý Modern balík, pokud se nejedná o kontrol, za ideálních podmínek dokáže ukončit hru ve čtvrtém kole. BW tokeni do této kategorie nespadají. A jak už jsem napsal v předchozím odstavci, potřebují nějaký čas pro vybudování pozice, ze které mohou soupeře udolat. Ve chvíli, kdy už jiné balíky soupeře zabíjejí, tokeni teprve začínají hrát své nejsilnější karty. Pokud dokáží přestát úvodní nátlak a přežijí early game, v mid a late game dokáží většinu soupeřů hodně potrápit.

Pojďme si tedy něco říct, ke kartám z event decku a jejich využití. Jako obvykle ve svých článcích, začnu zeměmi.


Mana báze

 

Balíček obsahuje 24 zemí. Z toho je 9 basic landů – 5 plání a 4 bažiny, které doplňují 4 Innistrad Isolated Chapel, které, v případě, kdy kontrolujete pláň nebo bažinu přijdou do hry netaplé. 4 Caves of Koilos, které dají buďto bezbarvou manu, nebo, pokud zaplatíte jeden život, dokáží do mana poolu přinést buď bílou nebo černou manu. City of Brass pak dokáže dát manu jakékoli barvy, avšak její tapnutí bude stát také život.

Dále v balíku najdeme speciální země. První, které je v balíčku rovnou celý playset se jmenuje Windbrisk Heights. Tato země do hry přichází vždy tapnutá a produkuje bílou manu. Když přijde do hry, podíváte se na horní čtyři karty vaší knihovny a jednu z těchto karet odstraníte ze hry lícem dolů. Pokud v průběhu některého kola zaútočíte nejméně třemi nestvůrami, můžete zaplacením bílé many a tapnutím této země zahrát takto odstraněnou kartu, aniž by jste platili její mana cost. V ideálním případě budete mít na stole více nestvůr než tři, takže splnění této podmínky nebude velký problém.

Poslední zemí v March of the Multitudes najdete Vault of the Archangel, což je země která umí produkovat pouze bezbarvou manu, ale v případě kdy zaplatíte dvě bezbarvé, černou a bílou manu a k tomu tuto zemi tapnete, všechny vaše nestvůry do konce kola dostanou deathtouch a lifelink. Nemusíte se tak bát zaútočit, nebo bránit soupeřovy větší potvory. Přidání životů se bude také hodit, protože vám je bude ubírat nejen soupeř, ale i vy, díky tapování některých zemí.

Pro manovou křivku balíku je počet 24 zemí ideální, problémy s nedostatkem many by měly být jen výjimečné. Spíše se dá předpokládat, že zemí budete mít v určité fázi hry více, než budete schopni upotřebit. Díky zařazení 8 dual landů a dvou City of Brass, by měly být dobře naplněny i naše požadavky na barevnou manu. Vzhledem k většímu počtu basic landů ale mohou nastat situace, kdy bude problém se sesláním Spectral Procession ve třetím kole, který vyžaduje buď tři bílé many, nebo dvě jakékoli jako náhrada za každou z bílých man. Pokdu vám tak jako třetí země dorazí Swamp nebo Vault, budete muset seslání zmíněné karty nejméně o kolo odložit.


Nestvůry


Kapitola nestvůr je v Event decku poměrně stručná. Najdeme zde dvakrát Soul Wardena za jednu bílou manu. Jeho 1/1 tělo nijak neoslní, avšak pokud na stůl přijde jakákoli potvora a nejen naše, dostaneme jeden život. To se bude hodit jako kompenzace zranění, tak, jak už jsem zmínil v kapitole o mana bází a Vault of the Archangel. Tato karta navíc umí neutralizovat Splinter Twin kombo, za předpokladu, že soupeř hraje Twin na Deceiver Exarcha – každý vyrobený token nám přidá život a sám má jedničku dopředu, takže může odebrat maximálně tolik životů, kolik nám přidal Soul Warden.

Druhou zařazenou nestvůrou je dvou manový, černo bílý Tidehollow Sculler, což je artefaktová nestvůra s tělem 2/2, která, jakmile přijde na stůl donutí cílového oponenta k odhalení karet na ruce a vy z ní vyberete jakoukoli nonland kartu. Takto vybraná karta odchází do exilu, alespoň do doby, dokud je Tidehollow ve hře. Pokud bojiště opustí, vrátí se jím exilovaná karta do ruky jejího vlastníka.

S Tidehollow Scullerem si dovolím jednu pravidlovou vsuvku, která může méně zkušeného překvapit. Pokud totiž soupeř při příchodu zareaguje na jeho trigger tím, že zahraje nějaký removal, který Scullera zabije nebo jinak odstraní z bojiště, tak na stack přijde i jeho druhý trigger – vrácení exilované karty na ruku vlastníkovi – který se vyhodnotí nejdříve a protože ještě nedošlo k vyhodnocení prvního triggeru – exile karty z ruky – druhý trigger nemá co vracet. Následně dojde na první trigger, který je stále na stacku a vy soupeři vyberete kartu, která bude exilována a jelikož už Sculler bojiště opustil, karta zůstane exilována napořád.


Planeswalkeři


V event decku nalezneme i jednoho planeswalkera, který, respektive která, je jedním z obsažených Mythic Rare a je jím Elspeth, Knight-Errant. Elspeth je se svou cenou čtyř man nejdražší karta v balíku. Elspeth přijde do hry s čtyřmi loyalty countery a má, pro planeswalkery typické tři schopnosti z toho dvě dokonce za +1. První z nich umožní přidat do hry jeden token 1/1 bílého vojáka, takže si díky ní rozšíříte svou armádu. Druhá plusová schopnost umí jednu z nestvůr do konce kola nafouknout o +3/+3 a poskytnout jí létání. Poslední schopnost za -8 nám dá emblém, který říká, že naše atefakty, nestvůry, enchantmenty a země získají indestructible. Pro soupeře tak bude velký problém zbavit se našich permanentů, na druhou stranu si přiznejme, že k aktivaci této schopnosti dojde jen ve zcela výjimečných situacích a to pravděpodobně za stavu, kdy už hra probíhá plně v naši režii a v zásadě tak dalšímu průběhu hry nijak výrazně nepomůže.


Kouzla

 

Tato kategorie bude nejvýživnější častí event decku a čeká nás zde rovných 30 karet. Probereme si je postupně, hezky podle mana costu.

První kartou jsou tři kopie Path to Exile za jednu bílou manu. Path je jednou z nejhranějších bílých karet na modernu. Jedná se o univerzální cílený removal, který se neptá jak je soupeřova potvora velká a klíčovým faktorem je, že potvoru nezabíjí ale exiluje. Tím je vhodnou odpovědí na potvory, které nesnadno umírají, typickým příkladem jsou karty se schopností Persist, Undying a Indestructible, nebo potvory se speciálními schopnostmi, jako je například Voice of Resurrgence. Jako nevýhoda Pathu je fakt, že po jeho vyhodnocení bude hráč kontrolující exilovanou potvoru moci najít basic land, který si dá do hry taplý, proto jej nebudeme používat na první potvoru, kterou soupeř zahraje, ale budeme se ho snažit na něco, co nám bude hodně vadit. V případě nedostatku zemí můžete Path použít i na některou ze svých nestvůr a tím si zajistit zemi navíc.

Dvě kopie Inquisition of Kozilek umožní získat přehled o tom co soupeř hraje a co na nás chystá, tím, že se mu podíváme do ruky a můžeme zahodit nonland kartu s mana costem 3 a méně. Jedná se o jednu z možností, jak se bránit soupeřovu kombu.

První dvou manovou kartou, hned ve třech kopiích je Zealous Persecution. Jedná se o instant, na který potřebujeme jednu bílou a jednu černou manu, na oplátku naše nestvůry do konce kola vyrostou o +1/+1 a soupeřovy naopak zmenší o -1/-1. Persecution tak může sloužit nejen jako pěkný combat trik, ale také jako removal na soupeřovy malé bytosti. Soul Warden dokázal negovat Splinter Twin zahraný na Deceiver Exarcha, Persecution umí zastavit Splinter Twin zahraný na Perstermita.

   

Playset Intangible Virtue a tři Honor of the Pure mají v balíku téměř totožnou funkci, a sice tu, aby naše malé potvůrky vyrostly a dokázaly soupeře ohrozit více. Obě shodně stojí jednu bílou a jednu bezbarvou manu. V prvém případě se jedná o anténu, která podporuje všechny naše creature tokeny o +1/+1, navíc tokeny dostávají vigilance, mohou tak v klidu útočit a následně i blokovat. Druhá uvedená karta tentokráte podporuje nejen tokeny, ale všechny naše bílé nestvůry, a to také o +1/+1, bohužel však nepřináší vigilance, na druhou stranu, v balíčku nenajdeme jedinou nebílou bytost, takže i tato karta poskytne dostatek synergie se zbytkem balíčku.

Na řadu se dostává první kouzlo, které nám do hry přináší tokeny, v tomto případě dva 1/1 vojáky. Kouzlo je Raise the Alarm a jeho velkou výhodou je možnost seslat jej instantně a vyrobit tak pro soupeře překvapující blockery.

Posledním dvou manovým kouzlem je artefakt Shrine of Loyal Legions. Ten na sebe v každém našem upkeepu přidá jeden charge counter, další countery na něj přidáme ve chvíli, kdy sešleme bílé kouzlo. Když pak zaplatíme 3 many, tapneme a Shrine obětujeme, získáme do hry tolik 1/1 bezbarvých Myr artefaktů, kolik je na Shrine charge tokenů. Při déletrvajících hrách tak karta dokáže přinést poměrně velkou armádu bojovníků, navíc to umí udělat kdykoli v průběhu hry. Soupeř tak bude mít horší situaci při útoku. Nevýhodou je, že tokeny jsou bezbarvé a nemohou těžit z přítomnosti Honor of the Pure. Proti kontrolnějším strategiím však bude karta velice vítanou posilou.

  

Na řadu přicházejí tří manové kouzla v playsetech, v tomto případě se jedná o další generátory tokenů a sice Lingering Souls a Spectral Procession. Obě karty jsou sorcery a obě přinášejí tokeny 1/1 létajících Spiritů. Lingering Souly stojí jednu bílou a dvě bezbarvé many a dají nám dva Spirity s tím, že můžeme kouzlo zahrát podruhé z hrobu díky schopnosti Flashback, která stojí jednu černou a jednu bezbarvou manu. Po zahrání z hrobu se karta automaticky exiluje. Druhé Spectral Procession poskytují hned tři tokeny, avšak nemají možnost opětovného zahrání z hrobu. Podstatnější je ale rozdíl v manové náročnosti. Procession lze hrát buď za tři bílé many, nebo každou bílou manu můžete nahradit dvěma jakékoli jiné barvy. To dělá Procession hůře hratelné ve třetím kole, protože ne vždy budeme mít k dispozici právě tři země produkující bílou manu a jejich seslání se tak může oddálit.

Poslední kartou v balíčku najdeme jeden kus Sword of Feast and Famine. Což je zároveň druhá obsažená Mythic Rare karta. Meč stojí tři many a jedná se o Artifact – Equipment. Může jím vybavit některou z vašich nestvůr, která dostane +2/+2 a k tomu protekci proti černé a zelené. Equip bytosti vyjde na dvě many. Pokud takto vytuněná bytost způsobí combat damage hráči, hráč, který tuto damage obdržel musí zahodit jednu ze svých karet na ruce. Vy pak navíc odtapnete všechny vaše země. Meč je opravdu hodně silná karta a v případě event decku se jedná o kartu s nejvyšší finanční hodnotou. S mečem se nemusíte bát černého cíleného removalu a můžete se vesele postavit proti soupeřovým potvorám černé nebo zelené barvy a zároveň můžete nad soupeřem získat karetní výhodu.


Toto byl popis všech karet obsažených v hlavní části balíku March of the Multitudes. Pro vylepšení matchupů s jinými balíky zde samozřejmě najdeme před konstruovaný sideboard. Pojďme si tedy povědět něco k těmto kartám.


2 Burrenton Forge-Tender
Na modernu je velice oblíbená červená barva, která má mnoho cíleného i necíleného removalu. Bytost s protekcí na červenou se bude vždy hodit. Sama o sobě s tělem 1/1 a cenou jedné bílé many není ničím převratným, ale klíčová je dodatečná schopnost této karty, která se aktivuje jejím obětováním. Schopnost poskytne ochranu před damage způsobenou z jednoho vybraného zdroje. Proti cílenému blesku ji však použít nechceme. Hlavní využití bude proti sweeperům, které udělují damage do všech nestvůr. Mezi takové karty patří Pyroclasm, Volcanic Fallout nebo Anger of the Gods. Obětování Burrentona tak zachrání naše křehké tokeny, alespoň do doby, dokud dostatečně nevyrostou.

2 Dismember
Cílený removal, který v případě potřeby dokážeme zahrát jen za jednu, jakoukoli manu a čtyři životy, nebo za dvě černé a bezbarvou. Dismember dává cílové nestvůře -5/-5 do konce kola. Dokáže tak zabít i větší potvory, například nepřerostlou Scavenging Ooze nebo Tarmogoyfa.

3 Duress
Dodatečný discard noncreature spellu za jednu černou manu se bude hodit proti kontrolním balíkům, proti burnu, nebo proti kombo balíkům, kde zahodíme soupeři jeho klíčovou součást.


2 Ghost Quarter
Tato země se bude hodit proti balíčkům, které spoléhají na specifické země. Jednoduše je soupeři zničíme a tím ho v nejhorším případě alespoň zpomalíme v jeho plánech, byť soupeř namísto zničené země dostane náhradu v podobě basic ladnu. Uplatnění najde ve hrách proti všem verzím tronů (balíček hrající Urza's Tower, Urza's Power Plant a Urza's Mine), proti UWx kontrolům hrající Celestial Colonade nebo proti Scapeshift kombu, kde může trošku soupeře zpomalit a pokud dá na stůl klíčovou zemi Valakut the Molten Pinnacle, ještě před spuštěním svého komba, může to znamenat, že počty soupeři nebudou vycházet. I když se může hodit proti agresivním balíkům hrajících oživovací země, tak ji nebudeme hrát, protože tím zpomalíme i sebe, což proti agru rozhodně nechceme, už tak jsme na agro pomalí.

3 Kataki, War’s Wage
Kataki je nestvůra, která s 2/1 tělem za dvě many neoslní, ale na oplátku dá všem artefaktům ve hře další vlastnost a sice tu, že jeho kontrolér musí ve svém upkeepu zaplatit za každý artefakt jednu bezbarvou manu, jinak bude muset artefakt obětovat. Kataki se tak stává zdrcující pro Affinity, která kromě několik málo kouzel hraje výhradně artefakty. I když to bude svádět, proti jiným balíkům jej nepoužijeme. Hlavně musíme počítat s tím, že v případě, kdy je ve hře, budeme muset platit manu i za naše vlastní artefakty.

3 Relic of Progenitus
Poslední kartou ze sideboardu je Relic, což je artefakt za jednu manu. Za jeho tapnutí donutíme cílového hráče k exile jedné karty z jeho hrobu. Pokud zaplatíme jednu manu a Relic obětujeme, vyexilujeme všechny karty ze všech hrobů a jako bonus si lízneme kartu. Relic tak nachází uplatnění proti všem balíčkům, které spoléhají na práci s hrobem. Je dobrou odpovědí na Snapcaster Mága, je dočasnou odpovědí na Birthing Pod a jeho persist bytosti, degraduje reanimátory, Tarmogoyfa nebo Storm.


Takže popis všech obsažených 75 karet máme za sebou a pro pořádek uvádím i kompletní decklist March of the Multitudes.


March of the Multitudes WotC
Main Deck Sideboard
4 Caves of Koilos
2 City of Brass
4 Isolated Chapel
5 Plains
4 Swamp
1 Vault of the Archangel
4 Windbrisk Heights
2 Soul Warden
3 Tidehollow Sculler
3 Honor of the Pure
2 Inquisition of Kozilek
4 Intangible Virtue
4 Lingering Souls
3 Path to Exile
4 Raise the Alarm
2 Shrine of Loyal Legions
4 Spectral Procession
1 Sword of Feast and Famine
3 Zealous Persecution
1 Elspeth, Knight-Errant
2 Burrenton Forge-Tender
2 Dismember
3 Duress
2 Ghost Quarter
3 Kataki, War’s Wage
3 Relic of Progenitus


Manová křivka event decku March of the Multitudes vypadá (obrázky pocházejí z programu The Vault) takto:


Poznámka: Spectral Procession má díky specifické hybridní maně converted mana cost 6.


Poměr jednotlivých typů karet vypadá následovně:




A nakonec rozložení barev:


Strategie hraní a testování s balíčkem:

Jak už jsem naznačil v úvodu článku. Balík je postavený kolem generování tokenů a jejich podpory. Hrajeme tedy spelly, které nám udělají bojovníky a antény, které je podpoří. Další karty slouží k narušování soupeřových plánů, buď formou discardu nebo zabíjení. Balíček je velice přímočarý, bez nějakého komba, které by rozhodlo hru v jediném kole a ani nedisponuje žádnými velkými triky, je tak snadno uchopitelný i začínajícími hráči, pro které bude daleko větší problém dělat rozmanitost možností modernu.

A jaká je má praxe a poznatky z hraní s event deckem? Mana báze občas pozlobila, ne tolik v konzistenci barev, ale v počtu zranění, o které jsme díky ní pomohli soupeři. Nebudu popisovat konkrétní hry, ale závěry, které pramení ze samotného testování s balíčkem, zkušeností kamarádů, kteří BW tokeny hrají a přihlížím i ke zkušenostem Melissy DeTorra a Craiga Wescoeho (ten je však z mého pohledu příliš optimistický), kteří podobné balíky provětrávali na PRO turnajích.


Splinter Twin
Splinter Twin je asi nejhranějším balíkem na Modernu. Twinů se však objevuje více variant. Základ je UR, nicméně v poslední době se těší popularitě i verze se zelenou (kvůli Tamogoyfovi) a bílou (kvůli Restoration Angel). Dále se dá Twin hrát jako čistý kombo deck, který umí vyhrávat v podstatě jen kombem a to občas i dříve než ve 4. kole (Splinter Twin stojí 4 many), nebo tempo verze, které umí vyhrávat i bez komba.

Proti kombo variantám je hra velice těžká, soupeř ve většině her kombo sestrojit ve 4. kole. Pokud máme na stole Soul Wardena, kterého se soupeř nezbaví, nemusíme se bát Deceiver Exarcha, pokud máme na ruce Perzekuce, dokážeme zastavit soupeřovo kombo s Perstermitem. Popřípadě máme discard, který může zahrání komba oddálit nebo Path to Exile, kterým zabijeme potvoru v reakci na Splinter Twin nebo Kiki-Jiki. Problém však je, že tato verze Twinů hraje hodně jedno manových counterů. Pokud tedy o kolo zpomalí, mají k dispozici counter na náš removal. Pokud má soupeř Pact of Negation nebo Simian Spirit Guide, nepotřebuje ani vyčkávat na 5. zemi, případně už ve druhém kole zahraje Spellskite, která Path to Exile zesměšní. Po sideboardu se typicky matchup kombo Twinům zhoršuje. Bohužel tady neumí event deck poskytnout dostatek vhodných karet. Máme tu v zásadě jen Duressy a Dismembery.

Tempo verze Twinů nespoléhají tolik na kombo. Hrají se zde Snapcasteři, removal, counterování v podobě Remand nebo Cryptic Commandu. I když tato verze umí vyhrát kombem ve 4. kole, není to pro ni klíčové, zvláště po sideboardu, který často funguje jako transformační, kdy se balík více obrní na déletrvající hry a téměř zcela odprostí od komba. Náš balíček se umí tempu bránit stejně jako proti kombo verzi, ale zde musíme počítat s counterováním nejen karet, které ohrožují samotné kombo, tak i karet, které na soupeře vyvíjejí tlak.

Od všech Twin balíků můžeme očekávat Blood Moon, který ale proti event deck verzi tokenů není až tak dobrý, můžeme také očekávat Pyroclasm nebo Anger of the Gods. A hlavně Engineered Explosives, které budou fungovat jako dvou manový sweeper.

Závěr pro tento matchup zní, že kombo verze je velice problematická, ale ta se zase tak hojně nehrává a s tempo verzemi je sice hra o něco lepší, rozhodně ale stále nejsme u vyrovnané hry, v tempo verzi není typicky tolik kombo prvků a soupeři nějakou dobu trvá, než se k němu dolíže. Pokud se nám podaří vyvinout na soupeře tlak, máme velkou šanci.


Melira Pod
Melira Pod je další hojně rozšířený a výsledky ověřený Modern kombo balík, který však i bez komba hraje dostatek kvalitních bytostí na to aby mohl vyhrát „postaru“; férovým způsobem. Pod staví na artefaktu Birthing Pod, který umí po zaplacení dvou man, tapnutí a obětování vlastní potvory najít v balíčku jakoukoli potvoru s mana costem o 1 vyšším než byla ta obětovaná. V podu se hrají obvykle jen kvalitní potvory, které typicky mají nějakou speciální schopnost. Díky tomu hráč tohoto balíku umí rychle najít odpověď na soupeřovy hrozby. Jelikož pro funkci podu musí hráč obětovat nestvůru, velká část těch, které se v balíku hrají disponují schopnosti Persist – po tom co jde do hrobu se zpět vrátí na bojiště s -1/-1 counterem. Pokud je na stole Melira, Sylvok Outcast, pak se Persist potvora vrátí bez counteru a zde je poenta „nekonečného“ komba, kdy pomocí Viscera Seer umí balík obětovat potvory, Kitchen Finks pak po každém příchodu na stůl přidají dva životy, Murderous Redcap zase naopak dva životy soupeři odebere.

Event deck to na tenhle balík nemá dobré, Pod umí spustit kombo kolem 4. kola stejně jako twin, ale na rozdíl od něj umí nepříjemně tlačit a útočit na naše životy. Přirozenou obranou nám bude jen discard a zabíjení. Pomoci mohou Perzekuce, ale nebude to velká hitparáda. Velmi dobrou kartou se stává i Path to Exile, který obchází Persist a umí zastavit spuštěné kombo. Těšit nás může, že pod nehraje příliš letců, kteří by chtěli naše Spirity blokovat. První hra bude ale vždy nakloněna soupeři. Po sideboardu můžeme přidat Duress a doufat, že trefíme Birthing Pod a soupeře zpomalíme, také si pomůžeme s Relic of Progenitus, kterým v reakci na persist trigger, tedy když je soupeřova bytost v hrobě a má se vrátit na stůl, použijeme Relic k vyexilování buď karty, pokud je potvora jediná v hrobě nebo celého hrobu. Bohužel to je obvykle jen jednorázová akce, která soupeře jen o něco opozdí. Víc použitelného toho nemáme. Hra proti podu bude horší, než proti Twinům.


Affinity
Afinita je balík, který umí vyhrávat hry už ve třetím kole a má často velice silný start. I díky tomu se jedná o nejlepší Agro balík, jaký můžete hrát a patří mezi TOP3 balíky Modernu. To samozřejmě našemu pomalému, okrajovému balíku příliš nesvědčí, paradoxně proti Affinitě budou BW tokeni dobří. Pokud soupeř nezačne v 1. kole Inkmoth Nexusem a kupou artefaktů za nula, ztrácí šanci na výhru ve 3. kole. Pokud si náš start ohlídáme s Path to Exile a případným discardem, měli bychom být ve výhodě a soupeře přetlačit. Affinity typicky zabíjí lítacími nestvůrami, které jsou v základu jen 1/1 a rostou díky Cranial Plating. Jelikož soupeř nehraje nic co by mělo trample, jsme schopni bez problémů chumpblokovat nebo lépe měnit naše spirity za soupeřovy nestvůry. Pokud má soupeř Steel Overseera, snažíme se jej zbavit ideálně v reakci, když stihne cukrovat, naše šance se snižují. Největší problém bude dělat Etched Champion, který má téměř vždy protekce na všechny barvy a my ho tak nebudeme schopni rozumně blokovat. Pomoci mohou tokeny z Shrine, ale není to žádná hitparáda. Když Raveger dostane pláty, bude to rychlý konec, proto Inquisition of Kozilek bude primárně zahazovat právě jeho. Po sideboardu přidáme Katakiho a Burrenton Forge-Tender a popřípadě i Durresy. Kataki je pro Affinitu smrt, pokud na něj okamžitě neodpoví (Galvanic Blast, Dispatch), Burrenton nás ochrání proti Whipflare. Po sideboardu se náš matchup značně vylepší, byť Affinita v menším počtu hrává sweeper – za 2 do všech non artefakt nestvůr.

Závěrem je, že Affinita je tier 1 balík, se kterým bychom neměli mít výrazné problémy. Není to auto win, ale proti způsobu, který Affinity používá k výhře se umíme dobře bránit.


UW, UWR Control / Flash

To by bylo k třem, nejvíce hraným modern balíkům. Mezi další, hojně oblíbené patří UW kontroly, mnohdy splashující červenou barvu, nebo ve stejné barevné variaci tzv. Flash balík, což je balík hrající Snapcaster Mága a Restoration Angely a využívá jejich vzájemné interakce. Kontroly v těchto barvách bývají relativně příznivý matchup i přes velký počet counterů. Kontroly ale bývají pomalé, vybavené removalem, který si dokáže poradit typicky jen s jednou nestvůrou a nestíhají zabíjet ani counterovat záplavu tokenů, které na ně chrlíme. Cílený removal tak mění i v poměru jedna karta za jednu třetinu karty. Náš balíček je pak vybavený discardem, který může soupeřovy plány narušit, protože kontroly vyhrávají na karetní výhodu, pokud o ni přijdou, nedokáží většinou adekvátně reagovat. Flash verze už jsou problematičtější, protože se oproti kontrolu nesnaží hrát reaktivní, ale aktivní hru, ke které pomáhá už zmíněný Restoration Angel, ale třeba i Geist of Saint Traft, který umí ukončit hru opravdu rychlým tempem. Oba balíky hrají hodně podobných spelů, strategie sideboardu tak bude v podstatě stejná, byť Flash a Control se snaží o jinou hru. Po sideboardu si hru vylepšíme dalším discardem v podobě Duressu, do hry se podívají i Relicy, proti verzi s červenou uplatníme i Burrentona a na jejich Celestial Colonade budeme mít Ghost Quartery.

Vzájemné šance na výhru by měly být poměrně vyrovnané.


Tron
Tron, zvláště ten s červenou bude patřit mezi ty vůbec nejhorší soupeře, jaké můžeme potkat. Tento balík hraje pro nás nepříjemný plošný removal v podobě playsetu pyroclasm a oblivion stone nejméně v třech kopiích a nepotěší nás ani All is Dust nebo Firespout, které některé verze hrávají. Umí velice rychle vygenerovat hodně many a hru zcela opanovat. I když Tron typicky nehraje ze začátku žádné potvory, budou první tři kola vypadat dobře. Jakmile se ale soupeř dostane na alespoň na 6 man (typicky 7 v jeho 3. kole), začnou nám těžké časy. Pokud nemáme zrovna Path to Exile, tak damage race rychle obrátí Wurmcoil Engine. Následuje Karn Liberated, který nás buď zbaví karet, nebo jakéhokoli permanentu, který máme ve hře. Pokud se náhodou dožijeme soupeřovy 15. many, dost pravděpodobně se seznámíme s Emrakul the Aeons Torn, který toho umí hodně a proti našemu balíku na něm ve zkratce stojí „pokud mě zakástíš, vyhral si hru“. Po sideboardu si moc nepomůžeme, budeme mít více discardu, ochranu v podobě Burrentona, nutný Ghost Quarter k rozbití setu Urza zemí a tím to hasne. Pokud s event deckem proti Tronu někdy vyhrajete, můžete si opravdu gratulovat.


R, RW, RWB burn
Fritézy na všechny způsoby budou našim neoblíbeným soupeřem. Burn je poměrně rychlý balík, který nám nasází do hlavy opravdu spoustu damage. Klíčem do tohoto matchupu bude mít k dispozici země, které nám nedávají žádná zranění, to by soupeři maximálně pomohlo, také chceme co nejrychleji do hry protlačit Soul Wardena následovaného spoustou tokenů. Bohužel Soul Warden typicky na stole dlouho nevydrží. Proti tomuto typu balíku je klíčový discard, bohužel Tidehollow Sculler je pro soupeře jen malé zpoždění, protože mu z ruky vezmeme blesk, ale druhý okamžitě Scullera zabije. Těch několik málo potvor, co soupeř hraje, budeme schopni alespoň podskočit, ale dávka zranění vygenerovaných blesky se tak obrátí přímo na nás. Po sideboardu lze očekávat Volcanic Fallout nebo Pyroclasm, my zase přidáme Burrentona a Duressy, které nám dokáží eliminovat několik ztracených životů. Pokud soupeř hraje Grim Lavamancera, což bude typické pro vícebarevné verze, přisidujeme i Relic. Pořád ale máme velký problém ustát příval soupeřových blesků. Smiřte se s tím, že s fritou toho moc neuhrajete, není to ale tak tragické jako s Tronem, o to to ale bude rychlejší.


Zoo a obecně potvorové agra s nízkou křivkou
Zde hodně zobecňuji, nicméně tyto typy ager většinou nejsou tolik rozšířené, v menších hernách, někde na „vesnici“, kde se hledí i hodně na cenu balíčků, se s takovými ale budete setkávat častěji než na velkých turnajích. Podobně jako u burnu, budeme hrát proti rychlému soupeři a bude velice těžké vygenerovat dostatečnou pozici na stole. U těchto soupeřů je také třeba myslet na to, že podskakování soupeřových potvor nemusí být dostačující, protože spousta těchto balíků hraje protekce nebo instantní posilování. Jednu potvoru soupeři blokneme, ale druhá naroste do velkých čísel, nebo dokáže dát zablokované potvoře trample. Po sideboardu nemáme v zásadě nic, čím bychom si mohli matchup zásadně vylepšili. Pokud soupeř hraje oživovací země, můžeme přidat Ghost Quarter, pokud hraje hodně posilovacích kouzel, pomůže Duress, do určité míry i Dismember, nicméně pořád bude těžké vybudovat si na stole nějakou jistější pozici.


Z uvedeného popisu lze soudit, že balíček je v podobě, v jaké jej vybalíme z krabice poměrně slušně hratelný (mějme na paměti cenovku). I když je dvoubarevný, obsahuje manovou bázi, která nás dokáže dostatečně barevně stabilizovat, což bohužel bývalo častým problémem Standard vícebarevných event decků a nezřídka jste měli k dispozici pouze jednu barvu many v situaci kdy jste měli na ruce karty vyžadující druhou barvu. Neříkám, že manová báze nedozná při případných úpravách změn, ale v rámci ceny event decku je více než dostačující. Pokud pominu manu, tak až na pár výjimek se event deck v podstatě neliší od běžně hraných variant tohoto balíku. Má tak velice dobrý prostor pro snadný a relativně levný upgrade. Autoři si tedy zaslouží další palec nahoru i za konstrukci balíku a to i přes fakt, že se na toto téma pár připomínek najde.

Připomínky ke složení balíčku:

1. City of Brass
Jedna z věcí, která z balíku zcela vyčnívá a cvrnkne do nosu jako první, je zařazení City of Brass a to hned ve dvou kopiích. Ano, je to země, která přijde do hry netaplá, ale za každé její tapnutí životem zaplatíte. Pro tento balík by byla výhodnější Mana Confluence, ale tady chápu, že WotC nebudou reprintovat kartu z měsíc staré edice. Pořád tato země nedává v dvoubarevném balíku velký smysl. Daleko logičtější by bylo zařazení buď Godless Shrine, ta je ale stále snadno a levně dostupná díky RTR bloku, nebo třeba filtrační Fetid Heath, nejlépe také ve dvou kopiích, která poskytne dostatečnou barevnou stabilizaci.

Caves of Koilos nejsou pro balík ideálními zeměmi, ale dávají daleko větší logiku než City of Brass a díky ceně nijak výrazně nezvedají cenu obsažených karet a celkově nechávají Event decku budgetový ráz.

2. Sword of Feast and Famine
Meč je karta s nejvyšší cenovkou, kterou v event decku najdeme. Jedná se o jednu z nejhranějších karet na formátu Commander, do Modern BW tokenů mi ale příliš nepasuje. Pro soupeře hrajícího černé nebo zelené potvory bude meč poměrně nepříjemný, ale i tak si myslím, že v balíku nemá co dělat. Kdyby byl nahrazený například čtvrtým Path to Exile nebo třetí inkvizicí, bylo by to pro balík o něco lepší. Pokud by pak rozdíl hodnoty padl na rozdíl City of Brass vs Fetid Heath, hodnota karet by plus, mínus, zůstala stejná, ale hratelnost, resp. konkurenceschopnost se o něco zvedla.

3. Shrine of Loyal Legions
Tento artefakt sice do tokenové strategie zapadá, ale jen výjimečně dokážete jeho abilitu aktivovat ve výhodném poměru. Když už bych na zařazení karty trval, pak bych ji přesunul do sideboardu, kde může najít uplatnění proti kontrolům a pomalým balíčkům, se kterými bude hra poměrně dlouhá a na Shrine se může nastřádat poměrně slušný počet counterů.

4. Kataki, War’s Wage
Tato sideboardová karta je luxusní proti Affinity, která kromě zemí a několika kouzel nehraje nic jiného než artefakty. Proti jiným balíkům už Kataki tak dobrý není, protože za ojedinělý artefakt soupeř dokáže manu zaplatit. Katakiho se vyplatí hrát v balíku s Birthing Podem, který si jej ve hře proti Affinity umí rychle najít a dostat na stůl. Pro tokeny by bylo daleko lepší použít Stony Silence, ale o tom si řekneme ještě později.


Někdo může namítnout, že chybí fetch landy. Hodně lidí totiž po úniku informací, že event deck bude bílo černý, očekávalo přítomnost Marsh Flats. Jenže fetch landa by se do event decku nejspíše dostala jen v jedné kopii, a to z důvodu, aby cena obsažených karet nebyla radikálně vyšší, než cena event decku. Hlavně by jedna kopie Marsh Flats hratelnosti balíku a barevné konzistenci prakticky nijak nepomohla. Použitím levnějších zemí jich autoři mohou do event decku zařadit více a to bez nutnosti použít méně smysluplné a téměř bezcenné karty. Zdárným příkladem je použití Caves of Koilos, namísto Orzhov Guildgate, která by už docela pomalý balíček mohla ještě více zpomalit a udělat z něj nehratelnou obludu.

Možnosti vylepšení

Začnu úpravami, které považuji za bezpodmínečně nutné.


I když balík obsahuje plnohodnotnou a hratelnou mana bázi, v testovacích hrách se ukázalo, že není zdaleka dokonalá a některé prohry byly dány právě tím, že za manu padlo nemálo vlastních životů. Na prvním místě tedy bude upgrade manové základny. Rozhodně dáme pryč obě City of Brass a následovat bude playset Caves of Koilos. Tyto země sice fungují dobře co do barevné stabilizace, ale zranění, které od nich obdržíme, hlavně v hrách, které se protáhnou, mohou mít zásadní vliv na jejich výsledek.

Těchto šest zemí nahradíme playsetem Godless Shrine a dvěmi filtračními Fetid Heath, což znamená investici něco málo přes 1700 korun. Tato investice však značně zlepší konkurenceschopnost balíku. Další změnou bude vyřazení Sword of Feast and Famine, který mi v balíčku přijde jako něco navíc, co ne zcela dobře využijeme. Na jeho místo zařadíme čtvrtý Path to Exile, což je, v případě koupě verze z event decku investice dalších 120 korun. Čtvrtý Path se bude snad s výjimkou hexproof soupeře hodit vždy. Pokud ale preferujete prevenci před řešením důsledků, pak se bude lépe hodit další kopie Inqisition of Kozilek nebo Thoughtseize.

Shrine of Loyal Legions přemístíme do sideboardu a z něj dáme do mainu 2x Duress nebo Dismember (záleží, zda hrajete více proti potvorovým balíkům nebo balíkům, které hrají hodně jiných kouzel).

Katakiho můžeme nahradit stejným počtem Stony Silence, což znamená investici cca 150 korun. Jak už jsem naznačil dříve Kataki bude zničující pro Affinitu, ale ta není jediná, která hrává artefakty. Birthing Pod je klíčovou kartou stejnojmenného kombo balíku. Typicky je na stole jen jeden a soupeř tak vždy někde tu jednu manu na zaplacení vyškrábne. Artefakty jsou také klíčovou součástí všech variant Tronů, kde zajišťují barevnou manu a proliz a jeho Oblivion Stone, fungující jako hromadné ničení. Opět s Katakim na stole Tron dokáže jednu/dvě many zaplatit, kdežto Stony Silence znemožní použití těchto karet. V neposlední řadě bude fungovat i proti Ratched Bombě nebo na modernu rozšířenějším Engineered Explosives, což jsou artefakty, které najdete v mnoha různorodých balících a dokáží zabít všechny tokeny jednou ranou, tedy přesně to, co BW tokeni k smrti nenávidí.

Tímto končí první vlna úprav balíku March of the Multitudes. Změnami pár karet v ceně nepřevyšující 2000 korun, tedy nepřevyšující cenu samotného Event decku, získáme podstatně lepší konkurenceschopnost a nemusíme se bát, že v úvodní ruce uvidíte jeden City of Brass a dvakrát Caves of Koilos, což téměř vždy znamená muligan. Pokud se vám podaří rozumně prodat nebo vyměnit vyřazené karty, úprava vyjde na polovinu.

V ideálním případě vás tak hratelný BW token balík vyjde na, pro Modern, příjemné 3000 korun. Což si myslím je akceptovatelná částka za balík z něhož karty neodrotují a na méně kompetitivním fieldu bude vyrovnaným soupeřem. Méně movití nebo notoričtí šetřílkové tak přichází o argument, že modern balíky bývají hodně drahé.


March of the Multitudes v2. Jiří Kocman
Main Deck Sideboard
4 Godless Shrine
4 Isolated Chapel
2 Fetid Heath
5 Plains
4 Swamp
4 Windbrisk Heights
1 Vault of the Archangel
2 Soul Warden
3 Tidehollow Sculler
2 Inquisition of Kozilek
4 Path to Exile
3 Zealous Persecution
3 Honor of the Pure
4 Intangible Virtue
4 Raise the Alarm
4 Lingering Souls
4 Spectral Procession
1 Elspeth, Knight-Errant
2 Duress
2 Burrenton Forge-Tender
2 Dismember
1 Duress
2 Ghost Quarter
3 Relic of Progenitus
2 Shrine of Loyal Legions
3 Stony Silence



TOP Varianta
Pokud máte s balíkem vyšší ambice, nebo si můžete/chcete dovolit investovat více, přejdeme k TOP verzi. Tady je nutné vzít v úvahu fakt, že BW tokeny se dlouho na žádném velkém turnaji vysoko neumístily a nejde tak uvést příklad úspěšné verze. Pokusím se tedy o vlastní konstrukci, do které vezmu v potaz úvahy Melissy DeTorra a Craiga Wescoe, který tenhle balík hrál na nedávném Pro Tour Born of the Gods.

Opět začnu mana bází, i když už první úprava zvedla hratelnost, dá se na maně dále zapracovat. 24 zemí je poměrně hodně. Balíček hraje maximálně tří manové spelly s výjimkou Elspeth. Tu ale vyřadíme, proto si myslím , že s 23 zeměmi se dá v pohodě hrát. Čtyři kopie nejsou většinou potřeba, některé verze BW tokenů tuhle zemi vůbec nehrají, ale přijde mi, že dokáže urychlit náš jinak relativně pomalý balíček. Samozřejmostí bude vyřazení City of Brass a Caves of Koilos. K vyřazení dojde i u dvou kopií Isolated Chapel z důvodu snížení šance na situaci, kdy máte na úvodní ruce právě jen Chapely. Balík definitivně opustí Shrine of Loyal Legions.

 

A nebyl by to modern, kdybych nezařadil opěvované fetch landy. V tomto případě 4x Marsh Flats a 4x Arid Mesa. 8 Fetch landů nám pomůže dobře profiltrovávat balík od nepotřebných zemí a dává nám šanci na lepší draw. Dodáme dvě Fetid Heath, dvě Godless Shrine. Z basiců tak zůstanou 4 pláně a jedna bažina.

Dodatečná investice do mana báze dohromady čítá něco málo přes 8400 korun. Ano, je to v porovnání ceny event decku opravdu ranec peněz. Útěchou nám může být fakt, že tohle je opravdu nejradikálnější investice, kterou si žádá téměř každý modernový vícebarevný balík. Pokud si modern oblíbíte, fetch landy můžete později využít i v jiných balících, do kterých pak nebudete muset tolik investovat. Slibuji, že další investice už budou, oproti téhle, podstatně nižší.

Přejděme k nestvůrám. Soul Warden dokáže pomoci proti agresivním balíkům, ale ty většinou hrají removal, který se ho dokáže snadno zbavit. Jelikož proti agru a proti burnu je náš balík pomalý, zdroj životů navíc se rozhodně hodí, ale nechceme zde hrát kartu, o kterou lehce přijdeme. Do balíku se proto podívá Auriok Champion a to hned ve třech kopiích. Ten, oproti Wardenovi stojí o jednu manu navíc, ale má v sobě protekci proti černé a červené, tedy právě proti barvám, které se Soul Wardena umí zbavit nejsnadněji. Tidehollow Sculler v balíku zůstává v původním počtu. Investice do nestvůr tak vyjde na devět stovek.

Kdyby jednoho krásného dne ve WotC měli dobrou náladu a modernový ban list by opustil Deathrite Shaman, byl by do balíku žhavým kandidátem. Jelikož budeme hrát 8 fetch landů a nejlepší karty máme za 3 many, tzn. docela pomalé, Shaman by balíku mohl poskytnout vítanou akceleraci. Život by byl o mnoho veselejší, když bychom takové Spectral Procession hráli už ve druhém kole. Zatím však můžeme jen tiše doufat. Shamana by sice mohl nahradit buď Noble Hiearch nebo Avacyn's Pilgrim, ale to už bychom museli poctivě splashovat zelenou barvu a narušit tak barevnou konzistenci. Shaman má tu výhodu, že jej lze hrát za černou manu, kterou v úvodu stejně potřebujeme a zelenou pro jednu z Shamanových schopností buď zcela vypustíme, nebo si místo jedné z plání přidáme Temple Gardern a tu v případě potřeby můžeme pomocí fetchky najít.

Kategorie spellů dozná také úprav. Aby byl balík rezistentnější proti kombům, navýšíme discardování a to rovnou o to nejlepší, které můžeme hrát – 4x Thoughtseize. Sword, Shrine of Loyal Legions a Elspeth zcela vypustíme. Někteří hráči na Elspeth v tomto typu balíku nedají dopustit. Pokud mezi ně patříte, vypustil bych na úkor Elspety nejspíše jeden Intangible Virtue nebo Honor of the Pure, antén hrajeme poměrně dost a o jednu méně si dokáži představit. Čtyři přidané Seizy, pokud zvolíte levnější Theros variantu, vyjdou na 1440 korun.

Drobné úpravy dozná i sideboard. Tady ale hodně záleží na osobních preferencích a hlavně fieldu, na kterém hrajete. Na rozdíl od Standardu je Modern hodně variabilní formát se spoustou různorodých balíčků, v sideboardu tak není příliš místa na karty, které by byly specifické pro konkrétní balíček. Budu se snažit vytvořit univerzální sideboard použitelný proti neznámému fieldu.

Provedeme už dříve avizovanou výměnu Katakiho za Stony Silence. Přidáme jednou Burrenton Forge-Tender, protože červené se hraje hodně a ochrana proti sweeperům udělujících damage se hodí. Jelikož jsme přidali více discardu do mainu, dáme pryč Duressy. Dismember mi přijde jako nadbytečný, největší potvorovské zlo se snažíme discardovat, nebo řešit pomocí Path to Exile. Doplníme 2x Sundering Growth, protože si myslím, že disenchant efekt se může hodit. Tato karta oproti původnímu disenchantu sice stojí dvě barevné many, ale tuto cenu platíme za populate efekt, který tokenům určitě prospěje. Zařadíme také dvě kopie Torpor Orb, který pomůže proti oblíbeným kombo balíkům – zabrání spuštění komba se Splinter Twinem nebo Kiki-Jikim a komba pomocí Meliry, Kitchen Finks a Murderous Redcapa v Podu. Navíc může vypnout Snapcastera nebo Restoration Angela, se kterými se na modernu budeme hojně potkávat.


V boardu necháme Ghost Quarter a Relicy. Někdo může dát před Ghost Quarterem přednost Tectonic Edge, která při aktivaci soupeři neposkytne náhradní land, Quarter ale umí soupeře zbavit nepříjemné země dříve, než bude mít na stole čtvrtou zemi, což je dobré proti Tronu, kdy naruší jeho sestavení, Merfolkům nebo Faeriím zase rychle zlikviduje Mutavault. Podobně lze Relic of Progenitus vyměnit za Rest in Peace, který je permanentní odpovědí na hrob a vypíná kombo například v Melira Podu, nerozumí si však s Lingering Souls a neumí líznout kartu.

Celková investice do sideboardu už je jen kosmetická a to necelých 330 korun.


March of the Multitudes v3. Jiří Kocman
Main Deck Sideboard
4 Marsh Flats
4 Arid Mesa
2 Fetid Heath
2 Godless Shrine
2 Isolated Chapel
4 Plains
1 Swamp
3 Windbrisk Heights
1 Vault of the Archangel
3 Tidehollow Sculler
3 Auriok Champion
4 Thoughtseize
2 Inquisition of Kozilek
3 Path to Exile
3 Zealous Persecution
3 Honor of the Pure
4 Intangible Virtue
4 Raise the Alarm
4 Lingering Souls
4 Spectral Procession
3 Burrenton Forge-Tender
3 Relic of Progenitus
2 Ghost Quarter
2 Sundering Growth
3 Stony Silence
2 Torpor Orb


Součet této modifikace o pár kaček převýší 11000. Za předpokladu výměny přebývajících karet a přičtení ceny Event decku výsledný balík vyjde na cca 11700 korun, což na modern není nijak moc, přeci jen se zde typicky setkáte s balíky s cenou i třikrát vyšší. Výsledný poměr cena vs. herní výkon bude docela slušná, je však dobré mít na paměti, že v podobné cenové relaci dokážete postavit například RW nebo RWB Burn či Affinity, které budou na Modernu podávat lepší výkony, zvláště to platí pro Affinitu, která patří mezi turnajovou špičku. Oproti ní máte v balíku poměrně dost cenově výraznějších karet, které jsou využitelné v širokém spektru modernových balíků, což se o kartách z Affinity, kde její nejcennější karty v jiných balících nevyužijete, říci nedá.

Další možné úpravy:

Mezi další možné vylepšení spadá například Midnight Haunting, což je instantní generátor dvou Spirit tokenů za tři many, balík tak dokáže překvapit jak instantními vojáky, tak létajícími Spirity, což je obrovský bič například na Affinity, která spoléhá na letce s jedničkou vzadu. Jde však o kartu s nevýhodným poměrem cena a výkon. S cenovkou 5 korun je to ale zase jedna z těch nejlevnějších karet, které do balíku můžete dát, aniž by změnila jeho strategii. Pokud je pro vás nízká cena případných úprav event decku klíčová, budou Midnight Haunting jistě vítanou kartou, kterou mohou doplnit karty ve stejné finanční hladině: Doomed Traveler a Gather the Townsfolk.

Další kartou, která přichází v úvahu je Sorrin, Lord of Innistrad. Podobně jako Elspeth, se jedná o čtyřmanového planeswalkera, který přijde s třemi loyalty countery, za +1 umí vyrobit 1/1 token černého Vampýra s lifelinkem, za -2 poskytne emblém, který našim bytostem zaručuje boost +1/+0. A za ultimativních -6 dokáže zničit tři nestvůry a/nebo planeswalkery a tyto karty vrátit zpět do hry, pod vaší kontrolou. Sorin sice nepatří mezi nejlevnější karty, které lze do balíku přidat, ale díky jeho reprintu v DD je cena za foil Duel Deck verzi hratelného planeswalkera příznivých 170 korun. Opět je to karta, kterou uvítají spíše levnější verze úprav jako třešničku na dortu.

Někdo může chtít vyzkoušet Brimaze ze sady Born of the Gods, který je sám o sobě na modern slušné 3/4 tělo, které navíc při každém bloku a útoku dokáže přinést na field tokeny s vigilance. Případně může sáhnout po Hero of Bladehold, se kterým je právě Brimaz hodně porovnáván. Hero je o manu dražší. Při jeho útoku do hry dáte rovnou dva tokeny, byť bez vigilance a hlavně podpoří všechny ostatní útočící nestvůry. S ceno téměř 600 korun za Brimaze k němu šáhnou dražší varianty úprav, kdežto Hero, díky foil prerelease verzi vyjde jen na 120 korun a mohou si jej dovolit i levnější varianty balíku.

Pokud patříte mezi hráče, kteří doufají spíše v pomalejší hry, pak můžete vyzkoušet Archangel of Thune. Pět man už je na balík bez manové akcelerace docela velká zátěž, můžete jej sice do hry dostat o něco rychleji přes Windbrisk Heights, to však není moc pravděpodobné, takže jej stejně nejčastěji natvrdo sešlete za pět man. Pokud Archanděl na stole vydrží, bude se jednat velkou podporu vašich nestvůr, protože jakékoli přidání životů bude znamenat jejich růst. Archanděl má sám o sobě lifelink, pokud tak bude mít volnou cestu k útoku, garantuje minimálně jeden cukříček pro všechny. Pokud ve hře budete mít i Soul Wardena nebo Auriok Championa, může Archandělova schopnost triggerovat hned několikrát za kolo a původně 1/1 tokeni se najednou dokáží předčit leckterého Tarmogoyfa. Aktuální cenovka přes 400 korun z Archanděla dělá kartu, kterou ocení jen ti, kteří při úpravách nemusejí tolik myslet na peníze.

Určitě se najde hodně dalších, pro balík zajímavých karet. Černá i bílá barva otevírá hodně možností k vlastním invencím. Hlavně možností pro sideboard tyto barvy přinesou opravdu mnoho, záleží pak na prostředí, ve kterém budete se svým upraveným event deckem hrát.


Závěr:

A jsme u konce recenze prvního modern event decku s názvem March of the Multitudes a je potřeba zodpovědět na otázky položené v úvodu.

1/ Je Event deck hratelný?
Jednoznačně. Sice má své, již zmíněné mouchy, které mu škodí a ubírají na výkonu. Není ale problém rozbalit krabičku, obalit do přiložených obalů a hrát. Balíček má vše co potřebuje – hratelnou mana bázi a klíčové karty v dostatečném počtu kopií se vzájemnou synergií.


2/ Je Event deck určen pro začátečníka?
Odpověď je trošku komplikovanější. Balík má celkem jednoduchou strategii a z tohoto pohledu je pro začátečníka snadné s ním hrát a překvapit může snad jen schopnost Hideway na Windbrisk Heights. Pro dosavadní vydané event decky nebylo obvyklé zařazení Planeswalkerů, začátečník tak bude nucen pojmout jejich pravidla, které ale ve finále nejsou nijak obtížné. Větší problém pro začínající hráče vidím v obsažený discardovacích kartách, které, aby fungovaly efektivně, vyžadují od hráče minimálně přehled v tom co se na formátu hraje a jak jednotlivé balíky fungují, což samozřejmě nelze od začátečníka očekávat, v tomto případě se může jednat nejen o zcela nového hráče Magicu, ale i mírně pokročilého hráče Standardu, který se k modernu s tímto Event deckem dostane.


3/ Je Event deck určen i pro pokročilého či zkušeného hráče Magicu?
Ano, zcela určitě. Nevidím problém aby si tento balík zkušený hráč zahrál. Jak už bylo napsáno, je to plnohodnotný balík. V tomto případě jde spíše o to, zda takový hráč raději nezvolí nějaký balík, který je pro Modern typičtější a je turnajově osvědčenější.


4/ Je Event deck turnajově konkurenceschopný?
Pokud si jej vezmete na FNM, na kterém se nevyskytují jen Tier 1 balíky, tak rozhodně ano, byť čas od času dokáže přehrát i ty nejlepší balíky formátu. V závislosti na skladbě fieldu může klidně, nějaké to FNM vyhrát, nebo si alespoň udržet pozitivní skóre. Event deck ale stěží naplní očekávání turnajových harcovníků, kteří chtějí hrát o přední příčky, poháry a price money a to ani po drahých úpravách balíku. BW tokeni prostě nepatří k tomu nejlepšímu co na modernu můžete hrát, ale čas od času balík uspěje i na větších turnajích, stejně tak, jako ho občas provětrají Pro hráči. Konec konců, když mohl na posledním modernovém Bazaar of Moxen s 307 hráči do TOP8 postoupit Mono Green plný standardových karet s celkovou cenou zdaleka nedosahující ceny event decku, proč by to nemohli dokázat i BW tokeni, zvláště pak v modifikované podobě.


5/ Lze Event deck dále kvalitativně vylepšit a použít jej jako základ decku konkurenceschopnějšího na turnaji?
Ano, rozšíření balíku je možné a pokud nepůjde o top verzi nedosáhne ani ceny samotného Event decku, pokud navíc dokážete přebývající karty výhodně prodat, upgrade vyjde na tisícovku. V Top verzi se sice mnoho dalších karet nezmění, bohužel cenovka těch přidaných už značně stoupá. Největší investicí tak budou Fetch Landy, Fetid Heath a Thoughtseize.


6/ Vyplatí se jeho koupě ve srovnání s cenou obsažených karet?
Pokud s balíčkem chcete hrát, tak ano, vyplatí se. V době, kdy byl poprvé oficiálně vydán deck list Event decku, kusovky ze svých původních sad na Černém Rytíři vycházely přesně na 4700 korun. Event deckové karty mají ale vlastní symbol edice podobně jako Duel decky, kusovky z něj vyjdou levněji. Cena kusovek z event decku nyní atakuje hranici 3000 korun. Cenu obsažených karet negativně zasáhl zhruba před rokem vydaný Duel Deck Sorin vs. Tibalt, a rotace Innistrad bloku, které obsahovaly hodně karet totožných právě s tímto event deckem a je jich tak na trhu poměrně hodně. Lze tedy předpokládat ještě další mírný pokles ceny. Postupem času by měla cena karet spíše lehce růst. Jistotou jsou hlavně Path to Exile, Inquisition of Kozilek a Sword of Feast and Famine, možná i Elspeth, která ale není hraná tolik, co předchozí zmíněné karty. Pokud nedojde k jejich dalšímu reprintu, lze u nich očekávat kontinuální růst cen, protože tyto karty jsou nejen na modernu dobře hratelné v mnoha balících. Bohužel se zbytkem karet už je to horší, protože se vůbec, nebo téměř vůbec mimo tento balíček nehodí a nehrají se, ceny zbylých karet nejspíše zůstanou nízké a nejde předpokládat jiný než kosmetický pohyb. S tím souvisí fakt, že koupě March of the Multitudes se nevyplatí, pokud jeho koupi zvažujete pouze kvůli rozprodeji kusovek, s výjimkou pár kousků bude většina karet jen těžko vyměnitelných nebo prodejných.


7/ Jak dlouho Event deck ve stávající podobě vydrží?
Tato otázka je pro modernový balík irelevantní. Na rozdíl od přiložených obalů, u kterých v dlouhou trvanlivost nevěřím, karty v něm obsažené jsou zcela jinou kapitolou. Formát nepodléhá rotaci a je krajně nepravděpodobné, že by se v budoucnu některá z obsažených karet ocitla na Banned and Restricted listu. Daleko pravděpodobnější je, že v budoucnu vyjde nějaká karta, která se do balíku bude hodit více a vy tak některou ze stávajících vyřadíte na úkor nové karty.



Napsáno již bylo více než dost. Na úplný závěr bych rád otevřel téma pro případnou diskuzi a sice to, zda se s tímto event deckem BW tokení balík mezi hráče rozšíří a zda se s ním budeme pravidelně potkávat na FNM, nebo dokonce na blížících se PTQ.

Jiří Kocman





Magic the Gathering Modern Event Deck - March of the Multitudes zakoupíte v našem partnerském eshopu Veselý drak, specializovaném eshopu na Magicové produkty se skvělými cenami a expresním doručení. Objednávejte Modern Event Deck zde!

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí