sobota 20. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pátek 20. června 2014
Recenze Magic Journey into Nyx Intro Pack: Fates Foreseen
Autor: JakubMG @ 22:18 :: 2754 Přečtení :: 1 Komentáře :: :: Recenze
 

Recenze Magic Journey into Nyx Intro Pack: Fates Foreseen


Na začátku se omlouváme za trošku pozdní recenzi, ale původně psal recenzi na tento balíček Michalům kamarád, ale ta nedopadla úplně dle našich představ, tak vám ji aspoň částečně zprostředkujeme.

Prvně si řekněme, co to vlastně intro pack je a pro koho je určený. Intro pack je balení karet magic, kde najdete šedesátikaretní předpřipravený hrací balíček, pravidla, jak hrát karetní hru magic a nějaké typy ke hře konkrétně s tímto balíčkem, a dva booster packy – patnáctikaretní balíčky na vylepšení vašeho decku. Koupíte-li intro pack z aktuální edice, nemusíte se bát, že by nějaká obsažená karta nebyla povolena na turnaje formátu standart. Následuje odpověď na otázku, pro koho je intro pack určený. Význam intro packů se totiž po příchodu novějších Event decků na trh trochu změnil. Intro packy jsou určeny pro hráče, kteří jsou s magicem v začátcích a ještě se neplánují v blízké budoucnosti věnovat nějakým turnajům v této karetní hře. V opačném případě by jim totiž mnohem lépe posloužil zmíněný Event deck, který obsahuje balíček lépe přizpůsobený pro hru. Na druhou stranu intro pack je levnější a vedle předpřipraveného balíčku obsahuje ještě dva boostery, kde určitě najdeme nějaké nové karty, které můžeme vyzkoušet v našem hracím balíčku anebo můžeme karty z nich vyměnit za nějaké jiné s kamarády. Obecně je v současné době úloha intropacku těšit především mladší hráče, které přiláká jak foilový generál v balíčku tak vzrušující pocit překvapení, co asi najdou ve svém zabaleném booster packu :o).


Magic the Gathering Journey into Nyx Intro Pack: Fates Foreseen


Fates Forseen je modročervený balík stojící na schopnosti Scry. Tato schopnost se zapisuje jako “Scry X” a říká: "Podívej se na vrchních X karet své knihovny. Poté dej libovolný počet těchto karet na spodek knihovny a zbytek vrať na vrch v libovolném pořadí." Věštění vám tedy umožňuje vidět a ovlivňovat, co za karty na vás čeká.

Balík obsahuje dost bytostí, které mají tuto schopnost podmíněnou různými akcemi (útoky, tapování, příchod na stůl) a také přehršel "věštících" instantů a sorceries. Dá se říci, že s FF budete moci věštit každé kolo. To je velmi dobře, protože FF navíc obsahuje karty, jejichž schopnosti jsou spouštěné právě použitím Scry a které vám, vzhledem k dostupnosti věštění, mohou hru vyhrát.


Vysvětlení jednotlivých mechanik, které najdete v Intro Pacích:
-
Pravidlové okénko – Journey into Nyx
-
Pravidlové okénko – Born of the Gods
-
Pravidlové okénko – Theros



Pojďme se podívat na Magic the Gathering Journey into Nyx Intro Pack: Fates Foreseen:


Fates Foreseen WoTC
Main Deck Sideboard
13 Island
13 Mountain
1 Bladetusk Boar
1 Cloaked Siren
1 Crackling Triton
1 Cyclops of Eternal Fury
2 Flamespeaker Adept
1 Omenspeaker
2 Pensive Minotaur
1 Prescient Chimera
1 Prognostic Sphinx
1 Scourge of Fleets
2 Sigiled Skink
2 Sigiled Starfish
2 Stormcaller of Keranos
2 Divination
1 Font of Fortunes
1 Font of Ire
1 Interpret the Signs
2 Knowledge and Power
1 Lost in a Labyrinth
1 Magma Spray
1 Pull from the Deep
1 Rage of Purphoros
2 Riddle of Lightning
2 Rise of Eagles
1 Spite of Mogis
 

Co je tento balík zač?

Hlavní mechanikou tohoto balíčku je Scry, díky ní byste měli být většinu času o krok napřed, před vaším soupeřem.

Většina příšer v tomto balíčku stojí 2-3 many, což není vůbec špatné, navíc mají Scry, takže si můžete připravit karty do dalších kol. Startery balíčku jsou Sigiled Skink a Starfish a Omenspeaker, díky nimž si můžete karty připravit hned z kraje hry. Na třech manách jsou super kousky jako Stormcaller of Keranos (haste a dává průtokově scry) a Flamespeaker Adept (za scry dostává +2/+0 a first strike). Další kousky pak doplňují balíček v jeho duchu. Ze vzácných karet zde máme Scourge of Fleets - 6/6 promo kraken z obalu balíčku. Ten dovede soupeři pěkně zatopit, na druhou 7 man je celkem, ale pokud selže prvotní Scry plán, tak kraken zajisté pomůže. Druhým rare je Prognostic Sphinx, který létá + zapadá do Scry konceptu, takže balíčku určitě neublíží.

Hlavní karta tohoto balíčku se nachází v kouzlech. Je jím enchantment Knowledge and Power, který pořádně vylepší vaše Scry kouzla. 2 pecky kamkoliv za 2 many není vůbec špatné a chudák váš soupeř bude mít co dělat. Z dalších karet zde máme nejrůznější modré lízání karet, červená barva zde pak zastupuje frit. Většina karet má samozřejmě Scry, takže můžete skvěle trikovat. Na druhou stranu, pokud přijdete o trojici karet - Flamespeaker Adept, Stormcaller of Keranos a Knowledge and Power, tak nebudete mít hlavní sílu tohoto balíčku, takže je ochraňujte. Bez nich nejsou samotné Scry karty nejhorší, ale balík je o třídu dole.



Rozbor bytostí:

Bladetusk Boar – prasátko na výplň, které moc nezapadá do strategie balíku. Místo něj by byla lepší další Cloaked Siren, Crackling Triton, Sigiled příšery a další.

Cloaked Siren – oproti předchozímu prasátku má létání a díky schopnosti Flash ji můžete hrát instatně. Rozhodně se jedná o jednu z lepších příšer v balíku, kterou k průměrnému tělu vyzdvihuje flying. S tím může mít spousta oponentů problém.

Crackling Triton – skvělá potvora v kategorii cena/výkon, která může po své smrti dát dvě pecky do soupeře nebo nějaké jeho příšery. Sice musíte mít volné 3 many, ale případné damage za to stojí.

Cyclops of Eternal Fury – sedm man je hodně i na tento balíček, navíc 5/3 taky není úplně ideální a haste tomuto balíčku taky moc trn z paty nevytáhne. Sice můžeme hned scryovat, ale to je tak vše. Nějaká z levnějších příšer by byla daleko lepší.

Flamespeaker Adept – jedna z hlavních karet tohoto balíku. Díky velkému počtu scry karet v tomto Intro packu z něj může být váš obávaný bojovník. Navíc má first strike, takže skvěle zvládne likvidovat soupeřovi příšery. Na druhou stranu vám bude soupeř dávat do bloku kdejakého prcka, ale jednou mu příšery dojdou a bude ho to hodně bolet.

Omenspeaker – skvělá zídka do startu, která odrazí oponentův počáteční nápor a navíc dává scry 2. Takže, i když vám dojde v pozdější fázi, tak kvůli scry není úplně mrtvou kartou.

Pensive Minotaur – další vanilka na výplň, která strategii tomuto balíčku nepomůže. Jak skvělý by byl další Adept, Omenspeaker, Siréna a další karty, které něco umí, kromě této.

Prescient Chimera – manově jde už o dražší kartu, ale jelikož hrajeme 16 kouzel, tak její schopnost uvítáme. Díky flyingu může potrápit soupeře a zablokovat nějaké menší příšery. Při nejhorším nám dá aspoň scry 1. Furt lepší než cyclop.

Prognostic Sphinx – sfinga je po krakenovi druhý pán tohoto balíčku. Za discardnutí karty získá hexproof, takže se jí oponent moc nezbaví, a když útočí, tak nám dá scry 3. Takže dobrý kousek do tohoto balíku.

Scourge of Fleers – hlavní pašík tohoto balíku. Za sedm man je to brutální 6/6 potvora, která může soupeři pěkně zatopit. Navíc, když dojde do hry, tak si oponent vrátí do ruku všechny příšery s obranou tolik a níž kolik máte islandů. Takže super karta na reset. Jen do toho sedmého kola nějak vydržet a musí dojít i kraken.

Sigiled Skink a Sigiled Starfish – s Omenspeakerem skvělí startovači toho balíčku, kteří vám dají scry do začátku a pomohou trošku poblokovat počáteční nápor oponentových příšer.

Stormcaller of Keranos – druhá z kombo karet v tomto balíčku. Skvěle pumpuje Adepta a dává plnivo do Knowledge and Power. Navíc dává scry průtokově, takže v pozdější fázi hry to bude stěžejní karta balíčku.


Rozbor nebytostí:

Divination – lízání je u modrého balíčku základ a za 3 many 2 karty je super.

Font of Fortunes – další proliz, který dělá defakto to samé co Divination, jen nás stojí o manu a kolo víc. Takže určitě další Divination než tohle.

Font of Ire – červená fontána dává 5 damage do soupeře, ale stejně jako u modré fontány by bylo lepší nějaké kouzlo, které dává damage hned. Takto vám ji může soupeř zničit a nedáte žádné damage.

Interpret the Signs – drahé lízání se scry 3. Sice si můžete dát nahoru nějakou drahou kartu, díky které si líznete hodně karet, ale šest man je dost. Navíc pořád podstupujete riziko, že tam budou 3 země nebo nějaké karty za 1-2 many. Takže Divination nebo něco se scry bude lepší.

Knowledge and Power – třetí kombo karta tohoto balíku, která pokud vydrží na stole pár kol, tak má soupeř velký problém. Scryování má tento balíček dost, takže oponentovi hrozí brzká smrt. Na druhou stranu ji pořádně rozjede až v 6. kole, takže pokud to té doby nestabilizujete situace, tam vám ani Knowledge and Power moc nepomůže. Navíc pokud hraje soupeř ničení enchantmentů, tak moc rádi také nebudete.

Lost in a Labyrinth – zdržovačka se scry, ale lepší by byl další Magma Spray, který je schopný zabít příšeru natrvalo.

Magma Spray – klasický shock do příšery, který ji dá do exilu, pokud zemře.

Pull from the Deep – za 4 many si můžete vrátit až 1 instant a až 1 sorcery ze hřbitova do ruky. Proč by ne, další proliz, zabíjení a scry se hodí.

Rage of Purphoros - předražené zabíjení, ale zase má scry a nemožnost regenerace je taky fajn. Na druhou stranu 5 man je hodně a je spoustu účinějšího fritu.

Riddle of Lightning – podobná karta jako Interpret the Signs. Sice si teoreticky můžete nascryovat drahou kartu, ale nikdy nemáte 100% jistotu, že v těch kartách bude. Proto je lepší klasický frit, sice bez scry, ale aspoň pálí a zabijí.

Rise of Eagles – za šest man dva 2/2 létající orli nejsou špatní, ale šest man je dost a my vcelku hrajeme na rychlost, takže něco levnějšího se scry bude lepší.

Spite of Mogis – také hodně omezená karta, ale ve 3. kole+ by už nějakou pecku dát mohla. Navíc má scry, takže kvůli malé manové náročnosti nám nevadí.


 

Jak balíček upravit?

Jelikož má tento balíček celkem jasně vymezenou strategii – Adept + Stormcaller +Knowledge + scry, tak jsou možnosti úprav vcelku omezené. Každopádně je zde pár karet, které se sem vůbec nehodí, tak prvopočáteční úprava by byla následující:

- 1x Bladetusk Boar
- 1x Cyclops of Eternal Fury
- 1x Omenspeaker
- 2x Pensive Minotaur
- 1x Font of Fortunes
- 1x Font of Ire
- 1x Interpret the Signs
- 1x Lost in Labyrinth
- 1x Magma Spray
- 1x Rage of Purphoros
- 2x Riddle of Lightning
- 2x Rise of Eagles
- 1x Spite of Mogis

+ 4x Lightning Bolt
+ 4x Magna Jet
+ 1x Flamespeaker Adept
+ 1x Stormacaller of Keranos
+ 1x Knowledge and Power
+ 2x Sigiled Starfish
+ 2x Cloaked Siren
+ 1x Crackling Triton

Dost karet, které jsou v původním Intro Packu 1x nemá cenu nechávat, protože nic nedělají. Místo toho jsem doplnil karty podporující scry a core karty, dále pak základní karty z původního decklistu. Čtveřice fritu spolehlivě vyčistí cestu a Magma Jet má navíc scry. Tohle je úplně ta nejzákladnější úprava za pár korun a hned bude balíček o něco lepší. Pokud byste chtěli experimentovat s dalšími scry kartami, tak se podívejte na přehled modrých karet se scry a červených karet se scry a další úpravy můžete dělat dle libosti.

Pokud se vám červeno-modrá kombinace líbí, tak se můžete inspirovat i Event Deckem z Journey Into Nyx, který je blue-red tempo. Jeho recenzi najdete zde.

Na současném standardu bohužel není žádný čistokrevný modro-červený balíček, takže nad dalšími úpravami musíte popřemýšlet sami. Navíc u této barevné kombinace záleží na každém hráči, zda se bude chtít vydat cestou kontrolu nebo zda bude chtít zkusit agro/tempo balíček.


Případně se můžete inspirovat následující budget verzí:

Fates Foreseen - casual Hector Cordova Jr.
Main Deck Sideboard
3 Omenspeaker
3 Sigiled Starfish
4 Spellheart Chimera
1 Prognostic Sphinx
2 Aetherling
4 Curse of the Swine
1 Epic Experiment
4 Izzet Charm
2 Divination
2 Fated Conflagration
1 Pull from the Deep
4 Whelming Wave
2 Riddle of Lightning
1 Interpret the Signs
4 Izzet Guildgate
16 Island
6 Mountain
 

Plusy a mínusy balíku Fates Foreseen:

+ velmi zábavný balíček, se kterým budete hodně rádi, když budeme mít soupeřovu hru pod kontrolou
- pokud vám selže původní scry plán nebo dojdete o core karty, tak už toho moc neuděláte

+ díky tomu, že hráč musí přemýšlet nad určitými úkony a jednotlivé kroky pečlivě plánovat, tak Magicu a pravidlům porozumí daleko líp jak u obyčejného příšerkového balíku
- strategie tohoto balíčku může být trošku složitější na pochopení, takže se možná nezalíbí každému

+ modro-červená kombinace není teď moc populární, takže se nemůžete v úpravách inspirovat u nějakého profi balíku. Na druhou stranu máte tak větší prostor pro vlastní tvorbu a přijít s vlastní originální a úspěšnou úpravou
- pokud budete chtít přejít na profi balíček, tak v této kombinaci moc nepochodíte

+ v modro-červené kombinaci vyšel i Event Deck z Journey Into Nyx, který bude skvěle doplňovat tento Intro Pack
- stejně jako o Intro Packu, tak i u Event Decku budou profi úpravy limitovány


Pokud by se vám Intro Pack: Fates Foreseen zalíbil, můžete si jej zakoupit v našem partnerském internetovém obchodě Veselý drak za zvýhodněnou cenu 299 Kč. Děkuji všem, kteří dočetli až sem a všem, kterým tato recenze něco přinesla. 

Další odkazy se mohou objevit v komentářích, pokud na nějaké další narazím a budou mi připadat smysluplné.

Komentáře
Autor: NekraOX @ čtvrtek 3. července 2014 9:47
Díky za modrou recenzi, všiml jsem si jí až po "upoutávce" na souhrn všech intropacků, protože nebyla vydaná "nahoru" (nad všemi články dříve vydanými).
Újmu na kvalitě jsem nezaznamenal, jen po úvodním odstavci jsem začal uvažovat, co nejhoršího se dá na recenzi "zkazit".

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí