čtvrtek 28. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 10. září 2014
Top10: Journey into Nyx
Autor: Aggrokumano @ 2:11 :: 3554 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Tvorba balíků, Recenze
 
Tenhle článek jsem měl už opravdu dlouho rozepsaný, a jak se blíží release nové edice, tak už jsem ho prostě musel dokončit, protože je potřeba zhodnotit Magic 2015 a přece bych nevynechal jednu edici :) To tedy znamená, že na top10 Magic 2015 se můžete těšit ještě tento týden.

A teď už směle do díla!

10. Prophetic Flamespeaker



Pokud si vzpomenete na můj rozbor edice, tak tam jsem Flamespeakera vychválil až do nebes. Sice se zdaleka tolik neprosadil, ale pořád je to fajn karta s velkým potenciálem, a koneckonců spoilerů z nové edice ještě pár přibyde a třeba se k němu bude něco hodit.
 
Zatím je jeho problémem na standardu, že červená barva se spoléhá na extrémně agresivní strategie, do kterých Flamespeaker vůbec nezapadá. Na druhém konci spektra je zase Stormbreath Dragon, který také není k Flamespeakerovi to pravé ořechové.
 
To pravé místo po Flamespeakera tak budou jednokarťáky a ostatní eternal (nerotující) formáty. V poslední modernové sezóně dokázal Flamespeaker Jund urvat několik top8 na PTQ a na legacy jsme viděli plno zajímavých brew, například Stax s Moggcatcherem.

Flamespeaker Jund Timothy Thomason
Main Deck Sideboard
4 Raging Ravine
4 Blackcleave Cliffs
4 Verdant Catacombs
2 Marsh Flats
2 Grove of the Burnwillows
2 Blood Crypt
1 Overgrown Tomb
1 Stomping Ground
1 Graven Cairns
2 Swamp
1 Forest

4 Dark Confidant
4 Tarmogoyf
4 Prophetic Flamespeaker
2 Scavenging Ooze

4 Lightning Bolt
2 Slaughter Pact
2 Terminate
3 Abrupt Decay
4 Inquisition of Kozilek
3 Thoughtseize

3 Liliana of the Veil
1 Chandra, Pyromaster
1 Scavenging Ooze
1 Liliana of the Veil
1 Chandra, Pyromaster
4 Fulminator Mage
2 Sword of War and Peace
1 Jund Charm
1 Rakdos Charm
1 Golgari Charm
2 Ancient Grudge
1 Torpor Orb

9. Hall of Triumph



Zajímavý posilovací efekt, jehož hlavní výhoda je v tom, že jde hrát v barvách, které obvykle k podobným kartám nemají přístup.
 
Nejběžněji vídáme Hall v Monoblue, kde je vynikající ve spolupráci s Masterem of Waves. Špatná ale samozřejmě není ani s Rabblemasterem a v Monoblack Aggru také odvede kus práce. Takže až budete nadávat, že v posledních edicích nevycházejí žádné dobré artefakty, tak si vzpomeňte na Hall of Triumph.
 
8. Setessan Tactics



Při zveřejnění edice jsem téhle kartě nevěnoval takřka žádnou pozornost, a zřejmě jsem nebyl jediný. Postupem času se ale Taktiky začaly objevovat v sidech balíků jako Monogreen Devotion, či GW Aggro a nyní se začínají hrát i v maindecích.
 
Je to dáno tím, že jsou výborné proti potvůrkovým aggrům, jako je Rabble Red, Monoblack Aggro, ale výborné jsou i proti Monoblue. Extra vypečené jsou pak s Boros Reckonerem, kterým tak můžete zabít dvě bytosti naráz. A samozřejmě pak jsou brutální v mirroru, podobně jako to bylo v minulé sezóně třeba s Bonfirem. Vlastně by se dalo říct, že je dost možné, že v další sezóně standardu půjde o takový malý Bonfire :)

Next Level Green Yuusie Gotto
Main Deck Sideboard
18 Forest
4 Darksteel Citadel
2 Mutavault

4 Elvish Mystic
4 Golden Hind
3 Voyaging Satyr
4 Boon Satyr
3 Courser of Kruphix
4 Polukranos, World Eater
2 Briarpack Alpha

4 Setessan Tactics
4 Fated Intervention

4 Nissa, Worldwaker
4 Mistcutter Hydra
4 Nylea’s Disciple
1 Bow of Nylea
3 Reclamation Sage
1 Unravel the Aether
1 Scavenging Ooze
1 Pithing Needle

7. Mana Confluence



Nové City of Brass jistě potěšilo všechny milovníky jednokarťáků, ale i příznivce Standardu. Tříbarevné decky takovou fixaci potřebovaly jako sůl, zejména ty agresivněji laděné, jako třeba Naya Hexproof, BW Aggro, GW Aggro apod.
 
A co teprve, až přijde na standard Khans of Tarkir, se svými trojbarevnými guildami. Potom je klidně možné, že Confluence bude atakovat cenu 400Kč!
 
Trochu mimo pozornost je i fakt, že Confluence je dost možná nejhranější legacy kouskem z celé edice - různé kombodecky, jako je Storm, či Dredge totiž často hrají i celý playset.
 
6. Eidolon of Blossoms



Karta, která jasně říká: „postav kolem mne celý balík“. Takové karty jsou často velkou výzvou pro konstruktéry a vznikají kolem nich pravidelně nejzajímavější balíky.
 
První možnost je Monogreen Devotion, kde můžeme hrát Eidolona spolu s Courserem of Kruphix a Boon Satyrem. Díky Nykthosu umí být deck neskutečně explozivní, takřka jako nějaký kombodeck, třeba jako Storm, či High Tide na legacy…
 
Další možnosti jsou pak takřka libovolné tříbarevné midrange, z nichž nejlepší je patrně Junk. Černá má kromě Thoughtseizy a Hero’s Downfallu i skvělého Doomwake Gianta a bílá Banifhing Light a Elspeth. Extra vypečená vychytávka je pak Mana Bloom.

Junk Constellation Brain Braun-Duin
Main Deck Sideboard
2 Forest
2 Swamp
3 Godless Shrine
2 Mutavault
4 Overgrown Tomb
3 Temple Garden
4 Temple of Malady
4 Temple of Plenty

4 Sylvan Caryatid
3 Brain Maggot
4 Courser of Kruphix
4 Doomwake Giant
4 Eidolon of Blossoms

4 Banishing Light
4 Mana Bloom
2 Underworld Connections
2 Abrupt Decay
3 Hero’s Downfall

2 Elspeth, Sun’s Champion
1 Underworld Connections
3 Nyx-Fleece Ram
2 Bile Blight
2 Doom Blade
1 Golgari Charm
2 Obzedat, Ghost Council
4 Thoughtseize

5. Temple of Malady



Karta, na kterou si milovníci midrangů museli počkat přes půl roku. Veškeré midrange strategie na současném standardu totiž mají zeleno-černý základ, ať už jde o Junk, různé verze Jundu, BUG, nebo prostou BG Devotion. Není tak vůbec překvapivé, že je Temple of Malady suverénně nejdražší karta z celého cyklu.
 
4. Nyx-Fleece Ram



Už dlouho nevyšla karta, která by pro aggra byla takovým postrachem. Možnost si kontinuálně přidávat životy už od druhého kola a zároveň „pětka“ v obraně je naprosto dokonalá kombinace.
 
„Ovečka“ pak také jako bonus poskytuje kombo s Archangelem of Thune, přičemž se obvykle obě karty hrají pospolu v sidu. Na současném standardu tak platí jednoduchá rovnice – kde se hraje bílá, tam je v sidu Ovečka.

UW Control Ivan Floch
Main Deck Sideboard
6 Island
6 Plains
4 Temple of Enlightenment
4 Hallowed Fountain
2 Azorius Guildgate
2 Mutavault
1 Temple of Epiphany
1 Temple of Triumph

4 Quicken
4 Azorius Charm
4 Dissolve
4 Sphinx’s Revelation
4 Supreme Verdict
3 Divination
3 Planar Cleansing
2 Last Breath
2 Syncopate
1 Elixir of Immortality

3 Jace, Architect of Thought
2 Last Breath
2 Gainsay
2 Dispel
1 Deicide
1 Jace, Memory Adept
1 Elspeth, Sun’s Champion
4 Nyx-Fleece Ram
2 Archangel of Thune

3. Banishing Light



Při spatření této karty si možná někteří hráči říkali – „Proč hrát Banishing Light, když je na formátu Detention Sphere, která je lepší?“

Jak se ukázalo, tak důvodů je hned několik – ten hlavní je, že Detention Sphere má přílišné náročné manové nároky. Banishing Light se totiž dokáže zbavit planeswalkerů , bohů, Underworld Konekcí apod. To byl právě velký problém decků jako BW Midrange, Junk, nebo GW Aggro. Všechny tyto decky ihned sáhly po Banishing Lightu.
 
Banishing Light ale paradoxně začaly hrát i UW decky a to z jednoduchého důvodu – Detention Sphera nedokáže exilnout jinoi Spheru, kdyžto Banishing Light to dokáže.
 
A konečně Banishing Light začaly hrát i agresivní balíky, jako Boros Burn, nebo White Weenie, jakožto vrchol křivky – pomocí něj čistí cestu menším, agresivním hrozbám (dobrý removal na Ovečku, kterého třeba v Borosu příliš není).
 
2. Eidolon of the Great Revel



Do fritky vyjde zajímavá karta každou chvíli, v nedávné minulosti to byl Vexing Devil, Boros Charm, nebo třeba Skullcrack. Všechny z nich ale strčil do kapsy Eidolon of the Great Revel, který je podle mne nejlepší karta do fritky od dob Goblin Guidy!
 
Tenhle Eidolon je potvorová verze už dříve vydané karty – Pyrostatic Pillar. Ta se pravidelně objevovala v sideboardech většiny fritek a bylo tak jasné, že by jí Eidolon mohl nahradit. Eidolon ale nejen že ji nahradil, on jí naprosto zastínil.
 
Důvod je prostý, zatímco Pillar pouze seděl ve hře a „nic nedělal“, tak Eidolon může každé kolo útočit, což je přesně to, co se do fritky hodí. Není tedy divu, že se začal hrát na všech formátech, od standardu až po legacy.
 
Možná si říkáte proč je ve fritce tak dobrý, když tam všechny karty stojí méně než tři damage a všechny nás tak budou zraňovat. Inu důvod je prostý, fritka je za normálních okolností nejrychlejší deck na formátu a tak by měla soupeře zabít dostatečně rychle, i když si sama ubere pár životů.
 
Eidolon je zároveň záruka toho, že soupeři dáme alespoň dva damage. Soupeř se ho totiž bude muset zbavit, pokud bude chtít hrát nějaká levná kouzla. A některé decky, jako jsou na legacy Elfové nebo Storm a na modernu třeba Zoo, vlastně musí nejprve Eidolona zabít, aby vůbec mohly začít hrát férovou partii magicu.
 
A po rotaci by také Eidolon mohl být základním kamenem devition decků s červenou na standardu.

Burn Bryan Camidge
Main Deck Sideboard
13 Mountain
1 Arid Mesa
1 Bloodstained Mire
1 Scalding Tarn
4 Wooded Foothills

4 Goblin Guide
3 Grim Lavamancer
4 Eidolon of the Great Revel

2 Sulfuric Vortex
4 Fireblast
4 Lightning Bolt
4 Price of Progress
3 Searing Blaze
4 Chain Lightning
4 Lava Spike
4 Rift Bolt
2 Ensnaring Bridge
3 Relic of Progenitus
3 Vexing Shusher
2 Mindbreak Trap
2 Searing Blood
3 Smash to Smithereens

Ještě než se dostaneme k vítězi, pro zajímavost se podívejme, jak jsem tipoval top10 při rozboru edice a jak moc jsem se tedy mýlil :)
 
10. Disciple of Deceit
9. Gnarled Scarhide
8. Kruphix's Insight
7. Banishing Light
6. Pharika, God of Affliction
5. Temple of Malady
4. Ajani, Mentor of Heroes
3. Atheros, God of Passage
2. Mana Confluence
1. Prohetic Flamespeaker
 
A teď už k dnešnímu vítězi, kterým se stává:
 
1. Keranos, God of Storms



Troufnu si říci, že dnešní vítězná karta je trochu nečekaná. Není to totiž karta, kolem které se budou stavět balíky a určitě si ji nedáte do decku v playsetu – dokonce je pravděpodobné, že ji nebudete chtít hrát vícekrát, než jednou.
 
Proč je tedy Keranos vítězem dnešního vydání top10? Důvod je prostý – jedná se o spolehlivou winkondici, která se hodí do všech decků v UR kombinaci a drtivá většina decků se ho po tom, co přijde do hry, vůbec nedokáže zbavit.
 
Pro UR kombinaci je typické, že hraje spoustu instantního prolizu a kántrování. S tím se Keranos velmi dobře doplňuje, ačkoli to možná není na první pohled úplně zřejmé. Stačí se totiž jednou zatapovat a pak už do konce hry nemusíte nic dělat a pouze si šetříte své kántry, removal apod.
 
Zároveň se jedná o velmi dobrou alternativní winkondici pro balíky jako Splinter Twin, UR Delver, nebo UWR Miracly na legacy. Pokud totiž soupeř vyplývtá svůj removal na Splinter Twin, Young Pyromancera, či Jace (The Mind Sculptor), je nanejvýše pravděpodobné, že si s Keranosem už neporadí.
 
V neposlední řadě také Keranos zlepšuje kvalitu vašich draw – budete si lízat více nonlandů. Velmi pěkná spolupráce je například na standardu mezi ním a Courserem of Kruphix. A dokonce už jsem viděl Keranose i jako generála v EDH a jako hlavní winkondici UR Controlu na vintage!

Keranos Control Chubbyrain
Main Deck Sideboard
3 Cavern of Souls
2 Flooded Strand
3 Island
1 Mountain
4 Scalding Tarn
1 Tolarian Academy
2 Volcanic Island

1 Black Lotus
1 Mana Crypt
1 Mox Emerald
1 Mox Jet
1 Mox Pearl
1 Mox Ruby
1 Mox Sapphire
1 Sol Ring

2 Keranos, God of Storms
4 Trinket Mage
3 Vendilion Clique

2 Sensei’s Divining Top
2 Engineered Explosives
1 Grafdigger’s Cage
1 Time Walk
1 Ancestral Recall
1 Fire & Ice
1 Flusterstorm
4 Force of Will
3 Mana Drain
3 Mental Misstep
3 Spell Snare
1 Thirst for Knowledge

4 Jace, the Mind Sculptor
3 Grafdigger’s Cage
3 Ingot Chewer
3 Lightning Bolt
1 Magus of the Future
1 Pithing Needle
1 Pyroblast
1 Red Elemental Blast
2 Tormod’s Crypt

 

A to je pro dnešek vše, u dalších článků naviděnou.

Kumano
Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí