sobota 20. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

neděle 14. září 2014
Top10: Magic 2015
Autor: Aggrokumano @ 18:24 :: 4240 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Recenze
 
10. Liliana Vess



Při svém předchozím účinkování na standardu se Lilča takřka nehrála. Nyní je na tom lépe, hlavně díky tomu, že Monoblack a různé midrange strategie jsou aktuálně velmi populární.
 
Nejčastější využití má jakožto sidovka, která umí potrápit kontroly svým discardem. Proti midrangům zase může hledat one-ofy typu Obzedat, Whip of Erebos, nebo Vraska. Moje nejoblíbenější použití je v Monoblacku, kde můžeme „nachainovat“ Gray Merchanty – dáme na vršek jednoho, a když Lilča přežije, tak kolo poté najdeme druhého.
 
Lilča je samozřejmě excelentní i v EDH, kde jsou jednak velmi ceněným zbožím všechny tutory, ale hlavně vám čas od času vyhraje hru svojí ultimátkou, což se na standardu asi nikdy nepovede…

Monoblack Devotion Jakub Havelka
Main Deck Sideboard
17 Swamp
4 Mutavault
1 Temple of Deceit
1 Temple of Malady
1 Temple of Malice
1 Urborg, Tomb of Yawgmoth

4 Pack Rat
4 Desecration Demon
3 Lifebane Zombie
4 Gray Merchant of Asphodel
1 Erebos, God of the Dead

4 Thoughtseize
4 Hero’s Downfall
3 Bile Blight
3 Underworld Connections
2 Devour Flesh
1 Ultimate Price
1 Sign in Blood

1 Liliana Vess
4 Drown in Sorrow
3 Duress
3 Nightveil Specter
2 Doom Blade
1 Dark Betrayal
1 Pithing Needle
1 Devour Flesh

9. Ensoul Artifact



„Nůžky“ jsou z těch karet, které vyžadují, aby se kolem nich postavil celý balík. Do potenciálního artefaktového balíků nám na dvojku vyšlo i dalších pár pěkných karet, jako třeba Ornithopter, Shrapnel Blast ale hlavně Darksteel Citadela, což je taková snová kombinace. I tak bude tenhle balík stále spíše pro zábavu, než pro competetive hraní.
 
Nůžky ale všechny zaskočily někde trochu jinde – řada hráčů je totiž začala hrát v modernové Affinitě, namísto Steel Overseera, či Mastera of Etherium. Je to toiž velmi explozivní karta, která umí velmi rychle ukončovat hry, a když dostanete Path to Exile, nebo Dismember na nepotřebný Springleaf Drum, či Mox Opal, tak vás to asi zrovna dvakrát mrzet nebude.
 
Nůžky už si dokázaly připsat i jeden velký úspěch v podobě druhého místa na GP Kobe v rukou bláznivého konstruktéra Yuuseie Gottoa!

No Affinity Yuusei Gotto
Main Deck Sideboard
4 Glimmervoid
2 Mana Confluence
4 Blinkmoth Nexus
4 Darksteel Citadel

4 Memnite
4 Ornithopter
4 Vault Skirge
4 Tarmogoyf

4 Galvanic Blast
4 Shrapnel Blast
2 Thoughtseize
4 Chromatic Star
4 Springleaf Drum
4 Cranial Plating
4 Mox Opal
4 Ensoul Artifact
2 Spellskite
2 Aven Mindcensor
2 Ancient Grudge
2 Path to Exile
2 Wear // Tear
1 Thoughtseize
2 Whipflare
2 Sunbeam Spellbomb

8. Scuttling Doom Engine



Další karta, která vás odmění za správně postavený balík. Na rozdíl od Nůžek je i docela reálné, že by se mohla prosadit na standardu. Nejlákavější kombinace je s Generator Servantem a Hammer of Purphoros, což už předvedl Taisuke Ishii (všimněte si, že nejzajímavější decky pravidelně pocházejí z Japonska) na posledním Pro Touru.
 
Mne osobně jako nejrealističtější balík pro Engine přijde Monogreen s Nykthosem, nebo RG Monstra, kde je také plno akcelerace a na rozdíl od Monogreenu i velmi silný Xenagos, the Reveler. Jenom škoda, že na standardu nebyl dostatek karet k Trading Postu…
 
Zajímavý by mohl být Engine i na modernu, v decích jako Tron, nebo Tezzeret. Bohužel to má dvě velké nevýhody – na formátu je Path to Exile a hlavně Wurmcoil Engina, která je lepší, protože na formátu je plno agresivních decků – již zmiňovaná Affinita, Fritka a různé verze Zoa.

Generator Red Taisuke Ishii
Main Deck Sideboard
10 Mountain
3 Battlefield Forge
4 Sacred Foundry
4 Temple of Triumph
4 Nykthos, Shrine to Nyx

4 Burning-Tree Emissary
3 Frostburn Weird
4 Generator Servant
4 Boros Reckoner
2 Fanatic of Mogis
1 Purphoros, God of the Forge
3 Stormbreath Dragon
3 Scuttling Doom Engine

3 Mizzium Mortars
2 Shrapnel Blast
3 Hammer of Purphoros
3 Chained to the Rocks
1 Deicide
3 Nyx-Fleece Ram
1 Anger of the Gods
2 Banishing Light
4 Goblin Rabblemaster
1 Chandra, Pyromaster
2 Assemble the Legion
1 Harness by Force

7. Genesis Hydra



Nejvíce dobrých karet dostala v M15tce zelená, i když ani to jí nepomohlo k tomu, aby dokázala pravidelně porážet Monoblack a UW Control…
 
Pro post-rotační období to ale se zelenou vypadá dobře, má Nykthos, který se kombí s Voyaging Satyrem, Polukranose, Coursera (ten je s Hydrou velmi dobrý), Eidolona of Blossoms a ještě další karty, o kterých bude řeč za pár chvil.
 
Při hraní Hydry máte několik možností – buďto jí dáte za dva a doufáte, že najdete nějakého manovače, nebo jí dáte za čtyři a hledáte nějakou velkou hrozbu, jako je Polukranos, nebo Eidolon. Pokud se dostanete do fáze, kdy dáváte Hydru třeba za deset a více, tak zpravidla hledáte Nyleu, nebo Hornet Queenu, ale pokud se hra takto „vymkne“, tak už byste měli v pohodě zvítězit.
 
Hydra je samozřejmě skvělá i do jednokarťáků, jako ostatně každá zelená karta, která má v sobě zakódovanou nějakou karetní výhodu. Zcela nejlepší je na Hydře to, že dokáže do hry přinést planeswalkera, o čemž bude ještě v dnešním článku řeč - ale nerad bych něco prozrazoval dopředu, i když zelení už asi tuší :)

Gr Devotion Reid Duke
Main Deck Sideboard
10 Forest
4 Temple of Abandon
1 Temple of Malice
4 Stomping Ground
4 Nykthos, Shrine to Nyx

4 Elvish Mystic
2 Arbor Colossus
4 Sylvan Caryatid
4 Genesis Hydra
4 Voyaging Satyr
4 Courser of Kruphix
4 Polukranos, World Eater
2 Nylea, God of the Hunt

3 Domri Rade
1 Garruk, Caller of Beasts
2 Nissa, Worldwaker
3 Xenagos, the Reveler
4 Nylea’s Disciple
3 Mistcutter Hydra
1 Hornet Queen
1 Scavenging Ooze
1 Setessan Tactics
2 Mizzium Mortars
1 Bow of Nylea
2 Chandra, Pyromaster

6. Reclamation Sage



Je to trochu paradox, protože i když je zelená barvou, která umí dobře ničit enchantmenty a artefakty, tak doposud nebyla k dispozici čistě zelená karta, která by uměla zničit jedno, či druhé dle potřeby (pomineme-li extrémní případy jako Woodfall Primus, nebo Terrastodon) .
 
To bylo nejlépe vidět na legacy a v modernovém Birthing Podu, kde byli hráči nuceni využívat služeb Qasali Pridemage a Harmonic Slivera.
 
Po 21 letech jsme se konečně dočkali trojmanovky se zabudovaným Disenchantem, takže asi nikoho nepřekvapilo, že se Sage okamžitě začal hrát na všech formátech, včetně EDH a Vintage!
 
Se Sagem se budeme pravidelně setkávat i na standardu, kde jednak ničí enchantmenty typu Banishing Light, ale výborný je i proti deckům s Courserem of Kruphix a Eidolonem of the Great Revel.
 
Sečteno a podtrženo, Sage je určitě nejuniverzálnější bytost edice.

Comboelves Justin Mannix
Main Deck Sideboard
3 Gaea’s Cradle
3 Misty Rainforest
2 Windswept Heath
2 Bayou
2 Forest
2 Dryad Arbor
2 Verdant Catacombs
2 Wooded Foothills
1 Tropical Island

4 Wirewood Symbiote
4 Deathrite Shaman
4 Elvish Visionary
4 Quirion Ranger
3 Nettle Sentinel
3 Heritage Druid
2 Craterhoof Behemoth
1 Birchlore Rangers
1 Scavenging Ooze
1 Reclamation Sage
1 Llanowar Elves

4 Glimpse of Nature
4 Green Sun’s Zenith
3 Natural Order
2 Gitaxian Probe
1 Natural Order
3 Cabal Therapy
1 Progenitus
2 Swan Song
3 Abrupt Decay
1 Sylvan Library
1 Pithing Needle
1 Null Rod
2 Thoughtseize

5. Stoke the Flames



Pokud vyjde nějaká karta, kterou můžete hrát "for free", tak je téměř jisté, že se uchytí v plno balících. To je i případ Stoke the Flames. Hned na první pohled bylo jasné, že se uchytí ve frtice, kde jednak máme Young Pyromancera, což je přímo ukázková spolupráce, ale hlavně pak dokáže zabít problematického Blood Barona, což je striktní zlepšení oproti Mizzium Mortars (pokud soupeř nemá Barona, vždycky mu to můžeme dát za čtyři).
 
Bohužel Stoke není zase tak všestranný, aby se prosadil na ostatních formátech, přece jenom Lightning Bolt většinou postačí a na legacy máme Fireblast. Na standardu ale půjde po celý příští rok o jednu z nejlepších červených karet a určitě si s ním užijeme spoustu zábavy.

Boros Burn Rahman Aryabhima
Main Deck Sideboard
9 Mountain
4 Sacred Foundry
4 Battlefield Forge
4 Temple of Triumph
3 Mutavault

4 Young Pyromancer
4 Chandra’s Phoenix
1 Eidolon of the Great Revel

4 Shock
4 Lightning Strike
4 Boros Charm
4 Skullcrack
4 Searing Blood
4 Stoke the Flames
3 Warleader’s Helix
4 Satyr Firedancer
2 Glare of Heresy
2 Toil // Trouble
2 Chained to the Rocks
2 Chandra, Pyromaster
1 Wear // Tear
1 Anger of the Gods
1 Warleader’s Helix

4. Pain Lands



Ačkoli byl na standardu relativní dostatek manafixace (Temply, Shocklandy, Mana Confluence), ukázalo se, že Pain Landy byly klíčové pro vznik, či alespoň výrazné zlepšení, hned několika decků. Například takový BW Midrange, nebo GB Rock mnohdy prohrávaly hry kvůli „color screw“, nebo kvůli tomu, že prostě ruka s Temply a Guildgatami byla příliš pomalá.
 
Některé agresivnější balíky, čehož jsou ukázkovým příkladem BW Humani, pak vlastně bez přístupu k tolika duálům ani nešly pořádně hrát. Ono zahrát ve druhém kole Precinct Captaina a ve třetím Heralda of Torment není zdaleka tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.
 
V neposlední řadě pak painlandy umožnili vznik trojbarevných midrangů, kterým vyšly dva „do barev“. Nejlepším příkladem jsou různé RUG balíky, které často hrají plných osm painlandů.
 
3. Chord of Calling



Další z řady pěkných reprintů, kterými nás wizardi v posledních letech pravidelně obdařují. Zároveň je to po delší době velmi silný tutor na standardu. Přece jenom od dob Green Sun’s Zenithu a Birthing Podu už pár pátků uběhlo.
 
Hned na první pohled je jasné, že Chord bude dobrý v zelených decích s Nykthosem, kde jednak umožňuje hledání vychytávek jako Scavenging Ooze, Reclamation Sage, Nyleva, God of the Hunt, nebo Hornet Queen, ale také ho zcela jednoduše můžeme vnímat jako tutor na nejsilnější bytost v decku, což bude ve většině případů s největší pravděpodobností Polukranos.
 
Chord má ale možná trochu překvapivě spoustu podpůrných karet i v červené barvě, například už zmiňovaného Young Pyromancera, ale třeba i Xenagose, který nejenom, že vytváří bytosti do convoku, ale ještě za něj umí dát manu. Je tedy možné, že po rotaci by se Chord mohl hrát spolu s Xenasogem v RG midrangích.

Další zajímavou kartou, která na standardu slouží jako tutor, je Yisan, the Wanderer Bard. Ten se pro změnu pěkně doplňuje s modrými kartami, zejména s Prophetem of Kruphix a také s Kiora's Followerem. Další možnost pro hezký zelený balík je tak UG.
 
Na závěr se ještě sluší připomenout i další formáty, kde se Chord úspěšně hraje. To je v první řadě modern, konkrétně pak Birthing Pod, kde Chord slouží jako instantní tutor pro kombo kousky. A navíc tam skvěle spolupracuje s Wall of Roots.
 
Další uplatnění má v EDH, a to hlavně v Elfech a potvůrkových balících (například Animar), kde slouží zejména k sestavování nekonečných komb s Kiki-Jikim (Kiki + Pestermite/Deciever Exarch/Zealous Conscripts/Village-Bell Ringer, atd…)

UG Yisan Reid Duke
Main Deck Sideboard
4 Temple of Mystery
4 Breeding Pool
3 Nykthos, Shrine to Nyx
6 Forest
3 Island
4 Yavimaya Coast

4 Yisan, the Wanderer Bard
4 Kiora’s Follower
2 Courser of Kruphix
1 Nylea, God of the Hunt
1 Sylvan Caryatid
1 Nylea’s Disciple
1 Arbor Colossus
1 Reclamation Sage
4 Prophet of Kruphix
4 Polukranos, World Eater
4 Elvish Mystic
1 Aetherling
1 Burning-Tree Emissary
2 Prime Speaker Zegana
1 Scavenging Ooze

1 Negate
1 Plasm Capture
2 Chord of Calling
1 Setessan Tactics
2 Mistcutter Hydra
3 Nylea’s Disciple
1 Skylasher
2 Jace, Architect of Thought
1 Jace, Memory Adept
3 Negate
1 Reclamation Sage
1 Dispel

2. Nissa, Worldwaker



Zcela jednoznačně nejsilnější planeswalker edice a zároveň už čtvrtá zelená karta na seznamu!
 
Nissa je velmi všestranná karta, ačkoli se to na první pohled nezdá – k tomu svádí fakt, že umí untapovat pouze Foresty. Nissa je samozřejmě fantastická v Monogreenu, kde umí narampit například do Hornet Queeny, nebo do velkého Chordu. Často jí také použijeme jako „pětimanového Buring-Tree Emisssary“, tedy untapneme landy a zahrajeme další bytost.
 
Nissa je ale skvělá i ve vícebarevných decích, je to prostě tím, že je – zjednodušeně řečeno - dobrá v úplně každé situaci. Proti aggru může dělat 4/4 blokery, proti midrangi nebo monoblacku je sice pravděpodobné, že hned umře, ale zanechá po sobě minimálně jednu 4/4ku, a soupeř bude tedy potřebovat alespoň dvě karty, aby se zcela zbavil všech jejich následků. A konečně proti kontrolu je super, že máte každé kolo novou 4/4ku, která může rovnou útočit, takže vám příliš nevadí hromadné ničení. Takhle všestrannou zelenou kartu už jsme tu dlouho neměli.

Jund Walkers Yuuki Ichikawa
Main Deck Sideboard
2 Mutavault
3 Forest
2 Overgrown Tomb
1 Urborg, Tomb of Yawgmoth
3 Llanowar Wastes
4 Stomping Ground
4 Temple of Abandon
1 Blood Crypt
4 Temple of Malice

4 Elvish Mystic
4 Sylvan Caryatid
4 Courser of Kruphix

1 Golgari Charm
1 Abrupt Decay
1 Putrefy
2 Ultimate Price
2 Thoughtseize
3 Mizzium Mortars
2 Dreadbore
1 Rakdos’s Return

4 Xenagos, the Reveler
4 Nissa, Worldwaker
2 Chandra, Pyromaster
1 Vraska the Unseen
4 Mistcutter Hydra
2 Scavenging Ooze
1 Golgari Charm
2 Magma Spray
2 Doom Blade
2 Thoughtseize
1 Mizzium Mortars
1 Rakdos’s Return

Jako při předchozím top10, i tentokráte si před vítěznou kartou pro zajímavost můžete prohlédnout top10, jak jsem ji viděl při psaní rozboru edice:

10. Aggressive Mining
9. Scuttling Doom Engine
8. Heliod’s Pilgrim
7. Reclamation Sage
6. Ajani Steadfast
5. Goblin Rabblemaster
4. Sign in Blood
3. Garruk, Apex Predator
2. Nissa, Woldwaker
1. Chord of Calling
 
A nyní je čas se seznámit s dnešním vítězem:
 
1. Goblin Rabblemaster



O vítězi tentokráte nebyl sebemenší pochyb. Červená bytost, která se hojně hraje v aggrech, ale zároveň i v midrangích a prakticky na všech formátech, to se jenom tak nestává (snad s výjimkou Young Pyromancera – kolem toho se ale spíše staví celý balík).
 
Původně se hráči o Rabblemasterovi vyjadřovali skepticky, byl označován jako špatný Goblin Piledriver a to že nutí ostatní gobliny do útoku, bylo vnímáno jako velké negativum.
 
Rabblmaster má ale daleko více předností. V první řadě je to fakt, že umí zabít soupeře na tři útoky, aniž byste zahráli jedinou další kartu! Poté je výborný s convoke kartami – hlavně s již zmiňovaným Chordem a Stokem. V manacostu má pouze jeden barevný symbol, není tudíž vázán pouze na Monored balíky. Tokeni, které produkuje lze lehce využít – například s posilovacími efekty jako Hall of Trimph, se sacrifice outlety typu Goblin Grenade, v jednokarťácích se Skullclampou, atd...
 
Jeho variabilita je dobře vidět na standardu – nejprve se prosadil v archetypu, kam patřil už na první pohled, tedy Monored Sligh. Poté kolem něho vznikl RUG balík s Chordem of Calling a nakonec se začal hrát i ve více midrange-laděných balících, jako jsou Jund Monsters, nebo RB Midrange.

RUG Callbox Kumano
Main Deck Sideboard
1 Mana Confluence
2 Temple of Epiphany
4 Temple of Abandon
1 Forest
1 Mountain
3 Shivan Reef
4 Yavimaya Coast
4 Temple of Mystery
4 Stomping Ground

1 Hornet Nest
1 Purphoros, God of the Forge
1 Polukranos, World Eater
1 Izzet Staticaster
1 Scavenging Ooze
1 Reclamation Sage
1 Keranos, God of Storms
1 Scuttling Doom Engine
2 Courser of Kruphix
4 Goblin Rabblemaster
4 Young Pyromancer

4 Stoke the Flames
4 Lightning Strike
4 Chord of Calling
2 Turn // Burn
2 Izzet Charm

2 Xenagos, the Reveler
1 Hornet Nest
2 Nylea’s Disciple
1 Turn // Burn
1 Izzet Staticaster
1 Scavenging Ooze
3 Magma Spray
1 Negate
1 Reclamation Sage
2 Skylasher
1 Purphoros, God of the Forge
1 Phyrexian Revoker

Jsem zvědavý, zda-li příštím stupněm evoluce bude nějaký deck na modernu, a jestli pomůže navrátit zašlou slávu Goblinům na legacy.

A to je pro dnešek vše, u dalších článků naviděnou.
 
Kumano
Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí