sobota 20. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 15. dubna 2015
Recenze Magic the Gathering Fate Reforged 2-Player Clash Pack
Autor: JakubMG @ 17:21 :: 5098 Přečtení :: 1 Komentáře :: :: Novinky, Tvorba balíků, Recenze
 

Recenze Fate Reforged Clash Pack - Power and Profit


Clash Pack je jeden z novějších produktů WotC, konkrétně druhý v pořadí. Jedná se o dva 60-ti karetní balíčky připravené ke hře proti sobě, které jde podle Wizardů zkombinovat jednoho “super-awesome” balíčku. Jde tedy o kombinaci Event Decku a Duel Decku s tím, že všechny karty jsou legální na standardu.

Jeho cena se pohybuje okolo šesti stovek (v Americe prodejní cena 24.99$).  Balení obsahuje kromě balíčků krabičku s rozdělovačem, do které se vejdou oba decky bez obalů, stručný popis pravidel a strategie.

V tomto článku se podíváme na to, zda se koupě produktu vyplatí, jestli jsou jednotlivé balíčky vyrovnané, na jejich možná vylepšení a na výsledný zkombinovaný deck a jeho turnajovou hratelnost.



S cenou 600 kč se jedná o něco dražší produkt oproti předchozím Event Deckům a Duel Deckům. Obsahuje 6 alternate foil karet (3 v každém z balíčků) + 6 dalších rare karet (opět 3 v každém z balíčků). Alternativní obrázek mají následující karty: Sultai Ascendancy, Necropolis Fiend, Hero’s Downfall, Reaper of the Wilds, Courser of Kruphix a Whip of Erebos. Z dražších karet stojí za zmínku hlavně Courser of Kruphix a Hero’s Downfall, dále Whip Erebos, Eidolon of Blossoms, Monastery Siege a Doomwake Giant. Prodejní cena těchto karet se dohromady pohybuje okolo 450 kč. Zbytek karet obsahuje mimo jiné i spoustu hratelných uncommon (například Opulent Palace, Murderous Cut, Sultai Charm).

Koupě se tedy vyplatí, pokud máte zájem o samotný produkt, nebo chcete základ do nějakého Sulati nebo GB decku a nemáte žádné karty. Naopak jestli chcete pouze pár karet, nejspíš se vyplatí více nákup kusovek.

Nevýhodou však je, že drtivá většina karet je z Theros bloku, takže s nimi můžete hrát jen do podzimu a po rotaci jejich cena nejspíš značně klesne.





Clash Pack - Power WoTC
Main Deck Sideboard
1 Typhoid Rats
4 Satyr Wayfinder
1 Sultai Skullkeeper
1 Merciless Executioner
2 Necromancer’s Assistant
1 Herald of Torment
1 Returned Centaur
2 Sultai Soothsayer
2 Sultai Scavenger
1 Gurmag Angler
1 Scuttling Doom Engine
1 Necropolis Fiend
1 Despise
1 Annul
1 Naturalize
1 Neutralizing Blast
2 Taigam’s Scheming
1 Monastery Siege
1 Sultai Banner
2 Sultai Charm
2 Murderous Cut
1 Set Adrift
1 Treasure Cruise
1 Dead Drop
1 Sultai Ascendancy
1 Hero’s Downfall
4 Opulent Palace
2 Evolving Wilds
2 Dismal Backwater
7 Swamp
5 Island
5 Forest
 


Clash Pack - Profit WoTC
Main Deck Sideboard
1 Baleful Eidolon
1 Leafcrown Dryad
2 Brain Maggot
1 Nighthowler
1 Courser of Kruphix
1 Noble Quarry
2 Grim Guardian
2 Oakheart Dryads
3 Nyx Weaver
1 Graverobber Spider
1 Reaper of the Wilds
1 Eidolon of Blossoms
1 Doomwake Giant
1 Loathsome Catoblepas
2 Nemesis of Mortals
1 Font of Fertility
2 Vineweft
2 Dark Betrayal
1 Plummet
1 Defend the Hearth
1 Debilitating Injury
3 Commune with the Gods
1 Nyx Infusion
1 Whip of Erebos
1 Reviving Melody
2 Jungle Hollow
12 Forest
11 Swamp
 


Při hraní proti sobě mi přišly decky vyrovnané, Power vyhrával spíše delší hry, i když Profit to určitě neměl v lategame prohrané a nebyl zase nějak extra rychlý. Matchup je hodně závislý na draw, protože některé rare i nonrare můžou mít velký vlivna hru samy o sobě, například Doomwake Giant většinou sklidí většinu opponentova stolu svým příchodem a pokud nemáte odpověď na Whip of Erebos, v podstatě jste dohráli. Courser of Kruphix, Treasure Cruise, Dead Drop, Monastery Siege, Eidolon of Blossoms jsou zase velké zdroje karetní výhody, který pokud má jen jeden z hráčů tak toho druhého prostě přejede. Dále je v každém balíčku několik karet, které toho takříkajíc moc nedělají (Sultai Banner, Font of Fertility, Defend the Hearth, Neutralizing Blast a další), takže pokud si jich líznete víc než soupeř, jste ve značné nevýhodě.

I tak byly hry povětšinou zábavné a nepříliš jednostranné (až na výjimky).



V další části článku se budu věnovat možným úpravám pro casual hráče, budu psát spíše obecně než konkrétní decklisty, aby se mohl každý rozhodnout podle vlastních herních preferencí, rozpočtu nebo třeba karet, co má doma. Zároveň se budu snažit do balíčku nezasáhnout nijak drasticky.

Mana báze obou decků se zdá být stabilní a kromě toho, že by se možná dalo hrát o zemi méně, protože všechny drahé karty v Power mají Delve a Profit také nemá nijak náročnou křivku, bych ji nechala tak jak je.

V balíčku Profit se mi nezdá hned několik karet. Loathsome Catopeblas, Noble Quarry, Font of Fertility a Defend the Hearth jsou efekty, které tento deck nevyhledává a všechny tyto karty jsou dost podprůměrné. Plummet nemá příliš mnoho cílů a na ty cíle co má funguje i jiné, lepší zabíjení, je tedy zbytečné jej hrát. Nyx Infusion mi přijde jako o manu dražší Debilitating Injury, navíc jako zabíjení nemá příliš dobrý dosah a +2/+2 bytosti taky není nijak oslnivé. Podobně platí pro Vineweft, který září jen s větším počtem Constellation karet ve hře, v takové situaci je ale dobrý i jakýkoliv jiný enchantment. Baleful Eidolon je zase defenzivní karta, zatímce Profit chce opponenta dostat spíše pod tlak.

Myslím, že díky trojici Nyx Weaverů a Commune with Gods může balík podpořit Delve a tak se jistě najde místo pro nějaký ten Murderous Cut, který si poradí opravdu se vším v druhém decku. Zároveň si můžeme všimnout, že většina křívky je soustředěna na trojdropech, proto bych přidala playset Elvish Mysticů také proto, že nic jiného na jedné maně v balíčku není. Největší síla je v synergii enchantmentů, proto se kromě dalších kopií jakéhokoliv z šestice rare určitě neztratí další Oakheart Dryads nebo Grim Guardian.

Pro Power mi přišel nehratelný Sultai Banner a Neutralizing Blast, který nemá skoro žádné cíle a upřímně moc nevím proč ho tvůrci Clash Packu zařadili. Set Adrift je předražený efekt, který nepotřebujete, protože máte spoustu zabíjení. Necromancer’s Assistant a Sultai Skullkeeper sice pomáhají v Delve mechanikou, ale ve hře toho tolik neudělají a jsou otřesní proti Doomwake Giantovi.

Karty, které by se určitě neztratily jsou třeba další kopie Despise, který má spoustu cílů, i když jej většinou v prvním kole nezahrajete, protože chcete vyložit taplou zemi. Univerzální karta je Sultai Charm, ale možná to nechcete přehánět se zabíjením, abyste měli soupeře čím zabít. Je také důležité udržovat balanc mezi Delve kartami a kartami, které vás semílají. Lepší než Naturalize či Annul může být Reclamation Sage, nicméně rušení je podstatné kvůli Constellation triggerům a Naturalize má tu výhodu, že je instant.



Od věci také není nějaké karty mezi balíčky prohodit, třeba Herald of Torment mi přijde lepší v enchantment themed decku, co chce útočit, zatímco do kontrolnějšího Sultai je dobrý finisher Reaper of the Wilds.

Také bych připomenula, že balíčky mají být proti sobě vyrovnané a hry mají být zábavné, proto není dobrý nápad do Sultai decku dát 4 Naturalize a 4 Annul nebo hrát příliš mnoho zabíjení a čekat celou hru, než nějaká bytost zůstane na stole.



Dále se podíváme na to, zda je zkombinovaný deck doopravdy “super-awesome” a na jeho turnajovou hratelnost. Decklist od WotC:


 

Clash Pack - Power and Profit WoTC
Main Deck Sideboard
4 Satyr Wayfinder
2 Brain Maggot
3 Nyx Weaver
1 Merciless Executioner
1 Nighthowler
1 Courser of Kruphix
1 Herald of Torment
1 Eidolon of Blossoms
1 Reaper of the Wilds
2 Sultai Soothsayer
1 Doomwake Giant
2 Nemesis of Mortals
1 Gurmag Angler
1 Scuttling Doom Engine
1 Necropolis Fiend
3 Commune with Gods
2 Sultai Charm
1 Hero’s Downfall
2 Murderous Cut
1 Whip of Erebos
1 Font of Fertility
1 Debilitating Injury
1 Monastery Siege
1 Sultai Ascendancy
4 Opulent Palace
2 Jungle Hollow
2 Evolving Wilds
3 Island
8 Forest
5 Swamp
1 Typhoid Rats
1 Despise
2 Dark Betrayal
1 Baleful Eidolon
1 Set Adrift
1 Defend the Hearth
1 Graverobber Spider
1 Annul
1 Naturalize
1 Plummet
1 Dead Drop
1 Neutralizing Blast
1 Noble Quarry
1 Reviving Melody

 


Neočekávejte, že byste něco s tímto balíčkem uhráli na jakémkoliv turnaji, čemuž se však nemůžeme divit, protože v této cenové relaci se nedá postavit žádný tier 1 deck. Je v něm ale slušný základ jak pro Constellation balík tak pro Sultai Reanimator. Pro inspiraci uvedu pár decklistů:

 

GB Constellation  
Main Deck Sideboard
4 Courser of Kruphix
4 Doomwake Giant
4 Eidolon of Blossoms
4 Elvish Mystic
4 Hornet Queen
4 Sylvan Caryatid
2 Voyaging Satyr
1 Garruk, Apex Predator
3 Ugin, the Spirit Dragon
4 Frontier Siege
2 Hero’s Downfall
6 Forest
2 Jungle Hollow
4 Llanowar Wastes
2 Nykthos, Shrine to Nyx
3 Swamp
4 Temple of Malady
1 Urborg, Tomb of Yawgmoth
2 Windswept Heath
3 Bile Blight
1 Garruk, Apex Predator
1 Nissa, Worldwaker
4 Nylea’s Disciple
3 Read the Bones
3 Thoughtseize

 





 

Sultai Reanimator  
Main Deck Sideboard
4 Courser of Kruphix
3 Hornet Queen
4 Satyr Wayfinder
4 Sidisi, Brood Tyrant
1 Soul of Innistrad
4 Sylvan Caryatid
3 Tasigur, the Golden Fang
2 Torrent Elemental
2 Hero’s Downfall
4 Murderous Cut
3 Thoughtseize
3 Whip of Erebos
3 Forest
1 Island
4 Llanowar Wastes
1 Mana Confluence
4 Opulent Palace
3 Polluted Delta
2 Swamp
3 Temple of Malady
2 Yavimaya Coast
3 Ashiok, Nightmare Weaver
3 Crux of Fate
3 Disdainful Stroke
2 Drown in Sorrow
1 Pharika, God of Affliction
1 Reclamation Sage
1 Sultai Charm
1 Thoughtseize

 



Shrnutí:

  • Obsahuje alternate foil karty a další karty hratelné na Standardu, jejichž hodnota zaplatí většinu Clash Packu.

  • Zábavné a vyrovnané balíčky.

  • Univerzální - jedná se o Event Deck a Duel Deck v jednom.

  • Většina karet ze starého bloku, pouze jedno rare z Fate Reforged.






V našem partnerském obchodě pořídíte Clash Pack Power and Profit za 599 Kč. Tento produkt bych doporučila zejména casual hráčům nebo začínajícím hráčů, či hráčům co začínají se standardem.


Klára Čelikovská

Komentáře
Autor: Flamberg @ čtvrtek 26. února 2015 14:49
Pěkná recenze, jen tak dál, Kláro.

Jen bych možná ještě trochu poladil formátování odstavců. Ale vím, v jakém stavu je momentálně místní CMS, který editaci textu fakt neulehčuje...

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí