čtvrtek 28. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 15. července 2015
Magic Origins - základní informace
Autor: JakubMG @ 15:32 :: 4566 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Novinky, Recenze
 


Magic Origins - základní informace


Magic Origins je 17. a zároveň poslední základní edicí (Magic Core Set), která vychází 17. července 2015. Doposud jsme byli zvyklí na jeden blok o třech edicích + letní Core Set, ale od letošního podzimního bloku bude vše jinak. Od bloku Battle for Zendikar, který začíná letos v září/říjnu, budou každý rok vycházet dva bloky o dvou edicích. Tudíž přijdeme o základní edici, která byla velmi oblíbena zejména mezi začínajícími hráči. Uvidíme, možná přijdou Wizards s novými produkty pro začínající hráče příp. budou pokračovat s Deckbuilders Toolkitem i mimo Core Set.

Tato edice je úzce spjata s digitální verzí hry Magic Duels: Origins. Celkem zde najdeme 272 karet (101 common, 80 uncommon, 55 rare, 16 mythic rare, 20 basic landů + 16 karet, které najdete jen v Sample Decku nebo Deckbuilders Toolkitu), což je o 3 víc než je tomu zvykem ve standartní velké edici.

Kompletní vizuální spoiler karet z Magic Origins najdete zde. Pokud vás zajímá, které karty jsou nejlepší (nebo nejhorší) a které by mohli najít uplatnění v balíčcích, tak v tom případě nepřehlédněte rychlý rozbor edice zde.

Rotace

Jak již bylo zmíněno výše, tak Magic Origins je poslední Core Set a od další edice již budou edice vycházet systémem 2+2.

Takže letos na podzim roku 2015 vyjde edice Battle for Zendikar, která odstartuje novou éru a tento blok tedy bude obsahovat 2 edice. V roce 2016 nevyjde Core Set, ale 2 bloky o 2 edicích, takže počet 4 edice/rok zůstane zachován. Na Standardu tedy budeme mít 3 bloky, a jakmile vyjde 4., tak bude rotace.

Touhle změnou bude postihnut i Khans of Tarkir blok. Ten se rozdělí na Khans of Tarkir a Fate Reforged a jakmile vyjde nový blok po Battle of Zendikar bloku, tak tyhle dvě edice odrotují. Dragons of Tarkir a Magic Origins nám zůstane a ty odrotují až u dalšího bloku. Další informace najdete zde.


Flavor

"Ignite your Spark"

Příběh Magic Origins se točí okolo pěti planeswalkerů z nichž každý reprezentuje jednu z Magicových barev. Díky kartám z této edice odhalíme příběh jednotlivých postav a zjistíme, z jakých poměrů pochází. Velmi podstatným milníkem v příběhu každého z planeswalkerů je zažehnutí jeho jiskry. Tím získávají nové zkušenosti a zlepšují své kouzla a v podstatě se mění celý svět kolem nich. Tato transformace je zachycena na nových kartách s planeswalkery. Na jedné straně karty najdeme obyčejného smrtelníka, který se poté transformuje v planeswalkera. Životní pouť jednotlivých planeswalkerů můžeme sledovat na kartách se schopností spell mastery. Dále jsou zde nejrůznější legendární bytosti, které zásadním způsobem ovlivnili život jednotlivého planeswalkera a místa typická pro jednotlivého planeswalkera.

Planeswalker Domovina První navštívená
Gideon Jura Theros Bant
Jace Beleren Vryn Ravnica
Liliana Vess Dominaria Innistrad
Chandra Nalaar Kaladesh Regatha
Nissa Revane Zendikar Lorwyn


Mechaniky z Magic Origins

Double faced card/transform - hlavní lákadlo celé edice, ale tuhle mechaniku známe již z Innistrad a Dark Ascension. Takže planeswalkera zahrajeme prvně jako klasickou legendární bytost. Jakmile splníte určitou podmínku, tak bytost odstraníte ze hry a z exilu se vrátí do hry jako transformovaný planeswalker. Pokud jste měli na legendární verzi karty nějaké aury apod., tak ty už na planeswalkerovi nebudou, protože se jedná o úplně novou kartu. Jinak jakmile je bytost transformována na planeswalkera, tak se chová jako standartní planeswalker.

Planeswalkera můžete hrát standartně v balíčku nebo jej nahradíte checklistem, který pak ve vhodný okamžik vyměníte za planeswalkera, kterého máte bokem balíčku.

Renown - pokud udělí vybraná příšera poprvé combat damage do hráče a není Renowned, tak získá X +1/+1 counterů a stane se Renowned.

Spell Mastery - tato schopnost nám spíše odhaluje více z příběhu Magic Origins a ukazuje nám, že s přibývajícím počtem seslaných kouzel jsou mágové a planeswalkeři podstatně silnější. Efekt se spouští v ten okamžik, kdy máte ve hřbitově 2 a více instantů nebo sorcery. Spell Mastery pak posiluje nebo doplňuje původní efekt karty.

Menace - defakto se jedná jen o nový keyword pro již známou schopnost. Bytost s touto schopností může být blokovaná pouze dvěma a více bytostmi.

Prowess - stará známe schopnost z nedávného Tarkiru a jak to tak vypadá, tak se s ní budeme setkávat i nadále. Když zahrajete non-creature spell, tak bytost s touhle schopností získá +1/+1 do konce kola.

Scry - opět stará známá a velmi oblíbená schopnost. U karet se schopností Scry se podíváte na X karet z vrchu vaši knihovny, kde X je číslo u Scry. Tyto karty pak dáte v libovolném pořadí a kombinaci na vršek nebo spodek vaši knihovny.


Dále zde najdeme následující archetypy na limited:


Více informací o mechanikách z Magic Origins najdete v Pravidlovém okénku k této edici zde. Zjistíte, co nového nám sada z pohledu pravidel přináší. Kromě několika nových schopností si povíme něco i o několika dalších pravidlových změnách s dopadem zejména na turnajovou scénu.



 

Cykly karet

Transforming legends

Pětice double-faced mythic příšer, které se přemění na planeswalkera, pokud bude splněna určitá podmínka a tím pádem se zažehne jejich jiskra. Najdeme zde dlouho očekávané: Kytheon, Hero of Akros (Gideon, Battle-Forged), Jace, Vryn’s Prodigy (Jace, Telepath Unbound), Liliana, Heretical Healer (Liliana, Defiant Necromancer), Chandra, Fire of Kaladesh (Chandra, Roaring Flame), and Nissa, Vastwood Seer (Nissa, Sage Animist).
Jednotlivý planeswalkeři již vyšly v mnoho podobách, ale ukáže až čas, zda a kde se chytí tady tito noví.


Mentors

Mentoři mají spojitost s jednotlivými planeswalkery, když byli ještě mladí a hloupí. Tuhle skupinu představuje pětice rare legendárních bytostí: Hixos, Prison Warden, Alhammarret, High Arbiter, Kothophed, Soul Hoarder, Pia and Kiran Nalaar and Dwynen a Gilt-Leaf Daen. Jinak tyhle mentory najdeme v Intro Pacích jako promo foil s alternativním


Planes-linked uncommons

Jediné multicolored karty v této edici tvoří tahle desítka uncommon karet, které odkazují na jednotlivé světy: Blazing Hellhound, Bloodcursed Knight, Bounding Krasis, Cidadel Castellan, Iroas's Champion, Poseesed Skaaab, Reclusive Artificer, Shaman of the Pack, Thunderclap Wyvern a Zendikar Incarnate.


Same named

Jedná se o pětici common, které mají silný efekt, pokud je máte ve více kopiích - a je jedno, zda jde o bojiště, hřbitov nebo knihovnu. Jedná se o: Cleric of the Forward Order, Faerie Miscreant, Undead Servant, Infectious Bloodlust a Timberpack Wolf. Na Constructed formátech to nejsou žádné pecky, ale pokud se vám jich více sejde na draftu nebo sealed decku, tak zajisté potěší.


Enemy colored painlands

Co se týče rare zemí, tak nám zde zůstávají z předchozí edice staré známé nepřátelské painlandy: Caves of Koilos, Shivan Reef, Llanowar Wastes, Battlefield Forge a Yavimaya Coast. Fetchky to nejsou, ale na druhou stranu lepší jak drátem do oka a určitě tyhle země najdou své uplatnění.


Spell Mastery

Díky kartám se Spell Mastery můžeme sledovat pouť planeswalkerů a sledovat, jak se vyvíjeli jejich schopnosti a dovednosti.

Začneme common slotem, kde najdeme šest karet: Kytheon's Tactics, Calculated Dismissal / Send to Sleep, Dark Dabbling, Fiery Impulse a Nissa's Pilgrimage. Jedna se o slabší karty, kde najdeme planeswalkery na jejich domovině, kde začínají praktikovat nejrůznější kouzla.

Uncommon slot nám nabídne pětici karet: Swift Reckoning, Psychic Rebuttal, Necromantic Summons, Ravaging Blaze a Gather the Pack. Tyto karty reprezentují svět, kam se poprvé jednotlivý planeswalkeři vydali a můžeme vidět určitý vývoj v jejich kouzlech.

A nakonec na rare slotu najdeme Gideon's Phalanx, Talent of the Telepath, Dark Petition, Exquisite Firecraft a Animist's Awakening. Tyto karty prezentují dovednosti planeswalkerů na nejvyšším levelu.


Pivotal moments

Pětice rare nebo mythic rare, které zobrazují důležitý okamžik v životě jednotlivého planeswalkera. Do stěžejních okamžiků patří Tragic Arrogance, Day's Undoing (i když zde to není tak jednoznačné a lépe tomuto momentu odpovídá common Clash of Wills), Demonic Pact, Chandra's Ignition a Nissa's Revelation. Největší ohlas vzbudil Days Undoing, který připomíná starý známý Timetwister. Aktuálně tato karta patří mezi jednu z nejdražších karet edice, tak uvidíme třeba po Pro Tour, zda se chytne na Standardu nebo její hype velmi rychle odpadne.


Home Lands

Jedná se o pětici enchantmentů, které odkazují na domovinu jednotlivých planeswalkerů. Jde o: Valor in Akros, Sphinx's Tutelage, Shadows of the Past, Ghirapur Æther Grid a Zendikar's Roil.


 

Reprinty

Již výše jsme zmínili reprint nepřátelských fetchek, které neurazí, ale ani nepotěší. Na druhou stranu nemusíme zase shánět další země do mana poolů balíčku. Knight of the White Orchid je starý známý lvíček ze Shards of Alara, který se dříve hrál, a uvidíme, zda se uchytí i teď. Ovšem největším, nejlepším, prostě tím nej reprintem je zajisté Goblin Piledriver. Ten se ve své době hrál na všech možných i nemožných formátech, tak snad si goblini užijí svoji slávu i teď. Než nám odrotuje Magic 2015, tak má Pilník pár kumpánů k sobě a poté uvidíme, co nám přinese nový Zendikar blok. Každopádně díky Pilníkovi mají goblini skvělou šanci expandovat i na Modernu a snad se dočkáme nějakých pěkných gobliních balíčků.

 

Prerelease Magic 2015 Core Set

Prerelease turnaje proběhnou 10.-12. července 2015. Prerelease prom bude celkem 40 (8 pro každou barvu) a budou příslušná k vybranému planeswalkerovi/barvě: White (Gideon), Blue (Jace), Black (Liliana), Red (Chandra) a Green (Nissa). Tyto proma budou součástí seeded boosteru a můžete si je zařadit do balíčku. Release bude o týden později, tedy 17.-19. července 2015 a získáte zde promo kartu Mizzium Meddler.


S Magic Origins na nás nečeká žádný doprovodný program během prerelease, ale celé tematické týdny. A záleží jen na herně, jak tuhle akci pojme a zda vůbec. Každopádně počínaje pondělkem po preprelease bude každý týden věnován jednomu planeswalkerovi v pořadí WUBRG - Gideon, Jace, Liliana, Chandra a Nissa.

Nejenom, že na DailyMTG.com budou během těchto týdnů tematické věci, ale oslavovat planeswalkery můžete i ve vaši herně. Např. během týdne s Gideonem si můžete uspořádat řeckou hostinu, během týdne s Jacem můžete luštit nejrůznější hlavolamy, s Nissou pak přetvořit vaši hernu na místo plné flóry apod.

Herny obdrží plakáty s planeswalkery, samolepky a další doplňky, aby mohli tematické týdny aspoň trošku naznačit. Navíc na tyhle akce můžete použít svůj kostým z prerelease, takže hurá do toho!

 

Magic the Gathering Magic Origins Set 2-Player Clash Pack

Jedná se o produkt pro dva hráče, který obsahuje dva 60 karetní balíčky (Armed a Dangerous) pro hru proti sobě. Pokud vás omrzí, tak nemusíte zoufat! Stačí vybrat ty nejlepší karty z obou balíčku a postavit si balíček silnější a lepší (Armed and Dangerous). Je to tedy skvělý způsob pro uvedení nových hráčů do světa Magic: the Gathering. Aby se Magic ještě víc zalíbil novým hráčům, tak tohle balení obsahuje celkem 6 foilových karet s novým obrázkem a mě osobně se tyto foil moc líbí. Uvnitř ještě najdeme takové pecky jako GW fetch Windswept Heath, foil Siege Rhino, Dromoka's Command, Collected Company a mnoho dalšího! Takže se tento balíček velmi vyplatí i po finanční stránce. Pokud potřebujete vědět, zda si pořídit Clash Pack, Deckbuilders Toolkit nebo Intro Pack, tak se podívejte na tento článek a poradíme vám.


Magic Origins Sample Deck

Chcete začít s Magicem nebo si jen chcete zkusit zahrát tuhle hru, ale nechce se vám kupovat Intro Pack nebo nějaký balíček? V tom případě využijte Sample Deck, který vás snadno a rychle seznámí s Magicem. A co se vlastně jedná? Jde o 30 karetní balíček, který vás velmi jednoduše seznámí s Magicem. Každá barva má svůj balíček, takže si můžete vybrat barvu, která se vám líbí nejvíc, a můžete začít hrát. Více informací o Sample Decku najdete zde.


 

Promo karty a tokeny

Prerelease proma nebudou stejná jako v Intro Pacích, takže se můžeme těšit na lákavější promo karty. V každém prerelease packu najdete jednu z osmi promo karet dané barvy. Celkem se tedy můžeme těšit na 40 rozdílných promo karet s tím, že si můžeme rozbalit i planeswalkera jako promo kartu! Release promo získáte 17.-19. července 2015 na release turnaji a je jim Mizzium Meddler. Na Game Day turnajích, které se konají 8.-9. srpna 2015 získá každý účastník promo kartu Conclave Naturalists a TOP8 ještě navíc obdrží promo kartu Languish. Vítěz celého turnaje pak ještě získá exkluzivní hrací podložku. Přehled všech promo karet z Magic Origins a tokenů najdete v tomto článku.



Balené produkty

V Magic Origins najdete booster, booster box, intro pack, fat pack, clash pack a deckbuilder's toolkit - vizuální podobu těchto produktů najdete v tomto článku.
Z UltraPro sortimentu bude k mání šest druhů obalů, pět druhů krabiček na karty, pět druhů podložek na hraní a jedno stahovací A4 album na 360 karet a jedno 3 kroužkové album na karty - vizuální podobu UltraPro produktů
najdete zde. Všechny produkty pojí jedna věc - a to motivy jednotlivých planeswalkerů na produktech.


Přehled balených produktů z Magic Origins

Technické informace

Jméno edice: Magic Origins
Zkratka edice: ORI
Twitter Hashtag: #MTGORIGINS
Počet karet: 269
Vydání edice: 17. července 2015
Prerelease turnaje: 10.–12. července 2015
Release turnaje: 17.–19. července 2015
Vydání na Magic Online: 27. července 2015
Prerelease na Magic Online: 24.-27. července 2015
Game Day: 8.–9. srpna 2015
Pro Tour Magic Origins: 31. července-2. srpna, Vancouver, Canada - standard

Prerelease promo:


Gideon

Jace

Liliana

Chandra

Nissa



Launch Promo:
Mizzium Meddler
Buy a Box Promo:
Relic Seeker
Game Day Promo: Conclave Naturalists, TOP8 Languish a podložka pro vítěze


Původní koncept a design: Shawn Main (lead), Mark Gottlieb, Ari Levitch, Nik Davidson a Ian Duke
Finální design a vývoj:
Sam Stoddard (lead), Dave Humpherys, Ian Duke, Dan Emmons, Ethan Fleischer, Ari Levitch a Matt Tabak
Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí