čtvrtek 18. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pátek 18. března 2016
Recenze Magic the Gathering Blessed vs. Cursed Duel Decks
Autor: JakubMG @ 14:51 :: 3460 Přečtení :: 5 Komentáře :: :: Recenze
 

Recenze Blessed vs. Cursed Duel Decks

Po kratičké pauze zdravím znovu všechny čtenáře Magic Guru. Po pěti recenzích pojednávajících o Intro Pacích z edice Oath of the Gatewatch přichází recenze a rozbor nejnovějšího Duel Decku s názvem Blessed vs. Cursed. Název může trochu připomínat jeden z pradávných Duel Decků Divine vs. Demonic a nebyli bychom tak úplně daleko od pravdy, neboť i v tomto DD se najdou bytosti typu Angel nebo Demon.

Duel Deck se totiž váže k hororovému světu zvanému Innistrad. Ten je zamořen nočními nestvůrami, jako jsou upíři, zombie, vlkodlaci a duchové, proti nimž stojí jediný kmen bytostí stále věřících v návrat anděla Avacyn - lidé (humans). Prostřednictvím nadcházející nové edice, která vyjde začátkem dubna pod názvem Shadows over Innistrad se na tento svět znovu podíváme a jako taková menší ukázka nám poslouží právě nový Duel Deck, v němž věčně trvající boje lidí a nočních nestvůr opět započnou.

Struktura textu bude následující:

  1. Odpověď na otázky: Co je to Duel Deck a komu je tento MtG produkt určený?
  2. Rozbor Duel Decku Blessed vs. Cursed
  3. Rozbor samotného duelu balíčků
  4. Finanční návratnost Duel Decku
  5. Závěr

1. Co je to Duel Deck a pro jaký typ hráče je tento MtG produkt určený?

Jak určitě víte, s edicí Oath of the Gatewatch poprvé nevyšel pravidelně vydávaný produkt Event Deck a Wizardi oficiálně oznámili, že ED stejně jako Clash Packy definitivně ruší. Doplněno to bylo informací, že se budou více věnovat designu vycházejících Intro Packů a dalších MtG produktů. No, upřímně příliš mnoho nám toho nezbylo. Kromě různých spíše dárkových setů, jako jsou (dle mého názoru) poněkud předražené Fat Packy a nové Holiday Gift Boxy, máme k dispozici z preconstructed balení už jenom začátečnický Deckbuilder’s Toolkit, Intro Packy a konečně Duel Decky. Bohužel nám tak úplně vymizely produkty určené pokročilým hráčům, tedy takovým, kteří pravidla a základní mechaniky již znají natolik, že si s jednoduchými IP balíčky prostě nevystačí. A jelikož by patrně chtěli začít též se stavbou svých prvních constructed decků, tak jim IP ani nepřinesou žádnou opravdovou hodnotu. Celkově tento krok bude dle mého názoru hráče od kompetitivního Magicu buďto odrazovat, anebo se při stavbě svých prvních turnajových balíčků vůbec nebudou žádnými předpřipravenými produkty zabývat a jednoduše přijdou do nejbližšího prodeje kusovek, kde si dle decklistů stažených z internetu nakoupí vše potřebné a začnou hned hrát, aniž by věděli, jak jejich balíček vlastně funguje. Většina hráčů dnes jaksi přeskakuje tu fázi, kdy svůj první balíček staví a posléze ho pilují podle poznatků, jichž nabývají ze svých vlastních herních zkušeností. Je evidentní, že na vině je primárně internet, ale zrušení ED a CP onomu modernímu přístupu k Magicu vlastně dost přihrává.

To bylo jen jakési úvodní zamyšlení, ale vraťme se nyní k dnešnímu tématu. Jaká je vlastně v tomto zmateném světě role Duel Decků?

Jsem v podstatě velmi rád za to, že se DD stále těší takové oblíbenosti. Duel decky jsou po Intro Pacích produkty s nejdelší historií a jsem si docela jist, že stejně zářivou mají budoucnost. První Duel deck byl soubojem elfů a goblinů a vyšel v roce 2007, hned na jaře dalšího roku vyšel první Duel deck na téma souboj planeswalkerů – v tomto případě to byl Jace vs. Chandra. Od té doby jdou Duel decky stále ve stejném duchu – na podzim vyjde souboj mezi jednotlivými frakcemi, přičemž duel deck je navíc často jakýmsi úvodem do nadcházejícího bloku, a na jaře vychází souboj dvou planeswalkerů, kde proti sobě bojují balíčky v jejich typických barvách. Duel Deck Blessed vs. Cursed je tak vlastně docela zásadní výjimkou - po DD Zendikar vs. Eldrazi jde již o druhý souboj frakcí v řadě.

Kromě pár novinek objevujících se v soubojích frakcí v duel decích obecně najdete pouze reprinty starých karet. Některé jsou hratelné na standardu, některé jenom na modernu, ale některé jsou tak staré, že je nelze hrát ani na jednom z těchto formátů. Zato však všechny karty velmi hezky zapadají do balíčků, které okolo dané frakce/planeswalkera vznikly, a navíc jsou vybrány tak, že jsou síly obou decků velmi vyvážené. Kompetitivního hráče tak Duel Deck svým obsahem úplně nenadchne – ale zpravidla jej do jisté míry ovlivní. DD mají totiž mj. jakousi regulační funkci - občas v nich totiž najdeme reprint nějaké karty, jejíž cena díky častému zastoupení v top Tier decích constructed formátů (především se jedná o formát modern, případně Commander a občas legacy) byla už dlouhou dobu, jak se říká, přemrštěná, a díky jejímu znovu vydání se zpravidla dost razantně sníží U některých modernových1, popř. legačkových2 stálic, to může znamenat velmi přínosný faktor.

V duel decku (dále jen DD) tak nejenže máte možnost najít velice staré karty, které jsou třeba i z historického hlediska Magicu velmi významnými kousky, ale navíc mají některé z obsažených karet včetně obou generálů alternativní obrázek, který neseženete nikde jinde než právě v daném DD. Sběratelská hodnota je tak prvním důležitým aspektem. Tím druhým je zábavnost. DD přinášejí možnost zahrát si s balíčky, které by vás často ani vůbec nenapadly a často se odhalují úplně nové kombinace a synergie mezi různými kartami a jejich schopnostmi.

Duel Deck není tak úplně tím pravým ořechovým pro začátečníky – některé schopnosti obsažených karet mohou hráče dostávat do velmi složitých situací, které jsou spíše pro hráče znalé základů Magicu – ty doporučuji načerpat raději z produktů, jako jsou Intro Pack či Deck Builder's Toolkit.

Naopak sběratele, ať již protřelé, či úplné nováčky Duel Deck potěší asi ze všech MtG produktů nejvíce. Dvě mytické rarity, navíc ve foilovém provedení a k tomu navíc dva balíčky obsahující další nejen staré, ale mnohdy také velmi vzácné karty, to si nelze nechat ujít. Sám si dobře pamatuji, jakou nevýslovnou radost jsme s kamarádem měli, držíce svůj první Duel Deck s foilovou Elspeth a Tezzeretem! :-)

A samozřejmě nesmíme pominout ani ten fakt, že na rozdíl od obsahu většiny Intro packů a jiných poduktů, obsahy duel decků mají často tendenci na ceně nepatrně nabývat – buď právě kvůli obsaženým mythicům anebo díky oněm silným reprintům karet vhodných pro modern/legacy.

Jen pro pořádek zde uvedu, co konkrétně tvoří obsah duel decku:

  • Dvě krabičky v designu stvořeném pro vlastní deck – jedna pro frakci Blessed, druhá pro Cursed
  • Dva šedesátikaretní balíčky – jeden za frakci Blessed, druhý za Cursed
  • Počítadla životů, tokeny, strategický průvodce, pravidla

Obrázek Duel Decku Blessed vs. Cursed

 

2. Rozbor Blessed vs. Cursed Duel Decks

Duel Deck Blessed vs. Cursed, kterým se budeme dnes zabývat je netradičně opět soubojem frakcí (obvykle vychází na jaře Duel Deck, který je soubojem dvou Planeswalkerů). Modrobílá frakce Blessed, jak už bylo naznačeno na začátku, se zaměřuje na kombinaci lidí, andělů a několika “hodných” duchů, kteří i podle příběhu vztahujícího se k Innistradu byli na “straně dobra”. Balíček s názvem Cursed je černomodrá a jejím hlavní tažnou silou jsou zombíci, kteří jsou jak modří ala Frankenstein, tak černí, klasičtí nemrtví vylézající z hrobů, a dále zde najdeme množství upírů a nějaké ty démony.

Rozbor balíčku Blessed

Ačkoliv Innistrad byl a je dodnes mou nejoblíbenější edicí a magicovým světem a velmi mne proto baví zabývat se onou “příběhovou stránku”, musíme se přesto nyní zabývat produktem DD Blessed vs. Cursed především z hlediska hratelnosti jednotlivých obsažených karet a především se pokusit před propuknutím samotného duelu nastínit, které karty se v něm budou nejvíce vyjímat.

DD Blessed vs. Cursed - Blesse Wizards
Main Deck Sideboard
1 Bonds of Faith
1 Butcher’s Cleaver
1 Captain of the Mists
1 Cathedral Sanctifier
1 Champion of the Parish
1 Chapel Geist
1 Dearly Departed
1 Doomed Traveler
1 Eerie Interlude
2 Elder Cathar
1 Emancipation Angel
1 Fiend Hunter
2 Gather the Townsfolk
1 Geist of Saint Traft
1 Goldnight Redeemer
1 Gryff Vanguard
1 Increasing Devotion
1 Mist Raven
1 Momentary Blink
1 Moorland Inquisitor
1 Nephalia Smuggler
1 Pore Over the Pages
2 Rebuke
1 Sharpened Pitchfork
1 Slayer of the Wicked
1 Spectral Gateguards
1 Tandem Lookout
1 Thraben Heretic
2 Topplegeist
1 Tower Geist
1 Village Bell-Ringer
1 Voice of the Provinces
1 Seraph Sanctuary
4 Tranquil Cove
12 Plains
7 Island
 


Balíček Blessed je klasickým zástupcem bílých agresivních balíčků. Má dobrou manovou křivku, zpravidla se tedy dostává rychle na board, ale zato se vyznačuje, jak se říká, až přehnanou férovostí. Nedisponuje příliš velkým množstvím removalu, tato stránka je zastoupena především různými bounce efekty (vracení na ruku), tapováním, případně ojedinělými exile efekty. Na druhou stranu bychom mohli říci, že to je ta správná výbava v boji proti zombiím. Posílat zombie do hrobu nám problémy příliš nevyřeší - buď se vrátí zpět anebo se zformují do ještě obludnější příšery, takže odstraňování ze hry nebo neustálé tapování je možná tou lepší cestou. Hlavní zbraní proti Cursed balíčku je buďto rychlý nástup humanů anebo (a to především) velké množství létajících bytostí.

Humani zde mají své kvalitní 1- dropy: Champion of the Parish je asi nejlepším zástupcem kmene “human” vůbec. Poštěstí-li se nám křivka: Champion - Gather The Townsfolk (dá do hry dva 1/1 human tokeny, anebo pět tokenů v případě, že máme 5 nebo méně životů), tak máme velmi pěkně našlápnuto k výhře. Doomed Traveler, který se po smrti vrátí na bojiště v podobě létajícího 1/1 ducha také neurazí. Thraben Heretic se může zdát jako dost podprůměrná karta, v duelu Blessed vs. Cursed však půjde o jednu z klíčových bytostí - odstraňování bytostí ze soupeřova hrobu tak, aby si z nich nemohl vyrábět svoje Frankensteiny, rozhodně oceníme. Fiend Hunter je další skvělou odpovědí na soupeřovy nemrtvé - jak se říká, removal na nožičkách nikdy neurazí. Emancipation Angel, jakožto 3/3 Flying za tři many, který nás po příchodu do hry nutí k vrácení jednoho permanentu do ruky se může zdát jako příliš velká nevýhoda, na druhou stranu však ono zdržení, které podstoupíme tím, že si vrátíme jednu zemi snad za 3/3 letce ve třetím kole stojí, ne? A navíc mnohdy budeme mít příležitost vrátit si permanent s nějakým sympatickým ETB (“enters the battlefield”) efektem - příkladem může být zmiňovaný Fiend Hunter, cheme-li třeba odstranit něco silnějšího, nebo třeba Slayer of the Wicked, jehož schopnost také určitě rádi znovu použijeme. Na trojmanovém slotu se objevuje i samotný generál balíčku Geist of Saint Traft, který své kvality již ukázal za starého Innistradu a občas stále ukazuje v některých modernových balíčcích. Na jednu stranu je to naprosto skvělá posila pro Cursed, ale na druhou stranu je mi trochu líto, že byl do Duel Decku zařazen, protože se tím pádem s ním určitě nesetkáme v nadcházející edici.

Plynule přecházíme k druhé části balíčku, zastoupené především velkými létajícími bytostmi typu angel a spirit, v nichž, jak jsem již oznamoval, tkví naše hlavní síla. Zombíci z balíčku Cursed totiž létáním zpravidla nedisponují (pokud nejde zrovna o sešité draky - Stitched Drake) a upírů tam moc není, takže veškeré jejich naděje budou vkládány ve dva démony, které se nám snad podaří nějak odstranit. Prvním, dost důležitým zástupcem našeho letectva je Chapel Geist - ⅔ Flying za tři many je docela pěkný poměr. Mist Raven je výborná “tempo” karta - létající bytost + dost zásadní výhoda v kontrole boardu, to je za čtyři many moc pěkná kombinace. Podobně je na tom i Tower Geist, který zajišťuje karetní výhodu i kvalitní draw zároveň. Dearly Departed jako 5/5 Flying představují docela zásadní hrozbu, tudíž na ně soupeř dost pravděpodobně nějaký ten romaval vyčerpá, což nám ale nevadí, neboť i po smrti mají tito duchové pozitivní vliv na hru.

Champion of the Parish Geist of Saint Traft

Mezi noncreature spelly najdeme jedno brutální combo s Champion of the Parish a s Dearly Departed - Increasing Devotion, jehož flashback je vskutku fantastický. Také se zde najde nějaký klasický removal (Rebuke), případně nějaké univerzálnější karty jako například Bonds of Fait, které můžeme využít občas i jako trvalé posilování našeho člověka. Equipmenty jako Sharpened Pitchwork a Butcher’s Cleaver jsou samy o sobě dost slabé, ale používá-li je nějaký human, mohou být už docela smrtící (především druhý zmíněný).

V balíčku Blessed najdeme také dvě úplně nové karty, které dosud nevyšly a vyjdou poprvé v letošní jarní edici Shadow over Innistrad - Topplegeist, což je docela hezký 1-drop, který nám představuje novou mechaniku delirium (pokud se v našem hrobě vyskytují alespoň čtyři různé typy karet, např. land, bytost, instant a sorcery, tak má daná karta nějaký bonusový efekt), a druhou je Eerie Interlude, což je velmi zajímavý instant, kterým nejenom, že můžeme ochránit své bytosti jak před cíleným zabíjením, tak před hromadným ničením, ale navíc u všech můžeme znovu spustit jejich ETB efekty, což může mít mnohdy dost zásadní dopad na hru.

Rozbor balíčku Cursed

Zatímco balíček Blessed se snaží rychle sešikovat svá lidská vojska, zombíkům balíčku Cursed vůbec nevadí, že některý z jejich řad padne - ba naopak, velmi rádi této oběti využijí k vytvoření nové ještě děsivější příšery. A pokud ani temné plány s oživováním nemrtvých nevyjdou, postaví se na jejich stranu mocní démoni, kteří dokážou onen nerovný souboj ukončovat ještě rychleji.

DD Blessed vs. Cursed - Cursed Wizards
Main Deck Sideboard
1 Abattoir Ghoul
1 Appetite for Brains
1 Barter in Blood
2 Butcher Ghoul
1 Cobbled Wings
1 Compelling Deterrence
2 Diregraf Captain
1 Diregraf Ghoul
1 Dread Return
1 Driver of the Dead
1 Falkenrath Noble
1 Forbidden Alchemy
2 Ghoulraiser
1 Gravecrawler
1 Harvester of Souls
1 Havengul Runebinder
1 Human Frailty
1 Makeshift Mauler
1 Mindwrack Demon
2 Moan of the Unhallowed
1 Relentless Skaabs
1 Scrapskin Drake
3 Screeching Skaab
1 Sever the Bloodline
2 Stitched Drake
1 Tooth Collector
1 Tribute to Hunger
1 Unbreathing Horde
1 Victim of Night
4 Dismal Backwater
12 Swamp
8 Island
 


Cursed
nejdřív zahajují nástupem levných zombíků, jako je Diregraf Ghoul (2/2 za B, přijde do hry taplý) a Gravecrawler (2/1 za B, neumí blokovat, můžeme jej hrát z hrobu, pokud kontrolujeme nějakou jinou zombii), což jsou oba jedni z nejsilnější zombíků vůbec a kdysi za Innistradu tvořili nedílnou součást všech zombie decků. Druhý zmíněný se navíc hezky doplňuje s různými sacrifice efekty, příkladem může být Barter in Blood - oba hráči musí obětovat dvě bytosti. Podobně mrtvolní jsou i následující zombíci - Butcher Ghoul se jednoduše vrátí po své smrti a navíc si s sebou přinese +1/+1 žeton, zatímco Screeching Scaab připravuje náš hrob (tím, že do něj při příchodu přesune dvě karty z vrchu naší knihovny) pro ještě daleko odpornější praktiky. Bytosti jako Stitched Drake či Makeshift Mauler kdysi totiž možná byly něčím normálním, ale po jejich smrti se využilo jejich a dalších těl k rekonstrukci ohavných stvoření. Proto musíme jako součást jejich ceny i odstranit jednu mrtvolu z graveyardu - potřebnou k jejich “sešití”. “Sešívaný drak” je navíc velmi silnou bytostí ve vzduchu, jednou z mála konkurujících množství andělů a duchů ze strany Blessed. Dalšími skvělými zombíky jsou například Diregraf Captain - všechny zombie posiluje o +1/+1 a navíc, když některá z našich zombií zemře, tak soupeř ztratí jeden život, - nebo Ghoulraiser, 2/2 za 1BB, který nám jednu z našich zombií vrátí z hrobu zpátky do ruky. Takového Havengul Runebindera se bude muset soupeř co nejrychleji zbavit, jinak si z našich mrtvol vyrobíme armádu mrtvolnější, než jakou kdy spatřil tento svět. S naplňováním hrobu nám pomůže i samotný generál balíčku Mindwrack Demon, což je naprosto brutální démon ⅘ Flying, Trample za pouhé čtyři many, který navíc náš hrob obohatí o čtyři nové karty, ale za to mu musíme každé kolo obětovat 4 životy, pokud nesplňujeme delirium (alespoň 4 různé typy karet mezi kartami, co máme v hrobě). Po jeho zahrání tak bude patrně jistější nechat si jednu bytost vždy v hrobě :-). Druhým démonem je Harvester of Souls, což 5/5 Flying za šest man a kdykoliv umře některá z našich bytostí, lízneme si kartu. No, nám nevadí, že nám umírají bytostí, naopak - je to tedy opravdu skvělý zdroj karetní výhody.

Gravecrawler Mindwrack Demon

Mezi noncreature spelly také najdeme pár opravdu neférových karet. Tak například Human Frailty - za jednu černou manu zničíme libovolného humana. Vzhledem k tomu, že balíček soupeře se skládá téměř jenom z humanů, tak je tento removal jednou z nejlepších karet, které si můžeme líznout. Podobně dobrá bude Compeling Deterrence - instantně vrátíme jednu ze soupeřových bytostí jemu do ruky (třeba příliš přerostlého Championa) a pokud kontrolujeme zombíka (což asi bude častý případ), tak bude muset zahodit jednu kartu. Pokud žádné karty předtím neměl, tak se tato karta vlastně chová jako instantní hard removal (na nic se neptající, ničím nepodmíněný) za dvě many. Forbidden Alchemy je moc pěkná forma karetní výhody, která nám navíc plní hrob, takže budeme moct vyrábět a oživovat další zombíky. Sever the Bloodline je dalším hezkým removalem, který se postará o všechny zpropadené soupeřovy lidské tokeny, případně o jednu nějakou nepříjemnou bytost. Moan of the Unhallowed - víc zombíků! Hezky se doplňuje s Diregraf kapitánem a má navíc jako mnoho dalších karet flashback, takže budeme jenom rádi, když si jej zahodíme s pomocí Forbidden Alchemy nebo Screeching Scaaba.

Troufám si tvrdit, že tento balíček je o něco složitější na hraní, neboť se zde manipuluje s více herními zónami - board a hrob, přičemž musíme pořád složitě počítat, aby nám to vyšlo s bytostmi v hrobě, protože mnoho našich zombíků se sice samo nějak vrací do hry (Undying…), ale na druhou stranu potřebujeme některé z nich využít k tomu, abychom mohli zahrát Stitched Drakea nebo Maulera. Přes tyto menší aritmetické problémy má však i balíček Cursed velkou šanci na vítězství.

 

3. Rozbor her Blessed versus Cursed

V rámci 15 testových her, které jsem provedl, vyšel výsledek celkem jasně najevo. Humans : Zombies - 5 : 10.

Protože ne pro každého jsou dlouhé rozbory celých her kolo po kole (a nedisponuji momentálně bohužel žádným nahrávacím zařízením), tak jen zmíním zajímavé situace, ke kterým při hrách došlo.

Nejdříve bych shrnul, že celkový neúspěch lidí vězel, jak už to tak u předpřipravených produktů, bývá v nedostatku odpovědí. Lidé byli obecně silnější v early game, zombie však rychle přebírali vedení - většinou tak 4. 5. kolo. Pokud lidé měli opravdu rychlý nástup zakládající se na turn 1 (případně 2) Champion of the Parish (povedlo se třikrát), tak měli určitou šanci na úspěch a ve dvou případech z toho vyhráli s pomocí ještě několika létajících bytostí. Letci byli druhou a často o hodně mocnější zbraní balíčku Blessed. Mezi nepřáteli byly přesně čtyři létající bytosti, z nichž dvě byly Stitched Drake, který se opravdu jen zřídka dostal na bojiště včas. Významnou roli v tomto směru však hrálo to, co balíčku Blessed nejvíce scházelo - removal. Když si hráč pilotující zombie pošetřil nějaký ten Victim of Night na první létající bytost, zpravidla neměl problémy. Velmi výrazná kartička v tomto směru byl na první pohled docela nenápadný artefakt Cobbled Wings, který představoval pro balíček Cursed jednu ze základních životních podmínek. Naprosto přelomovým kouzlem, které občas dokázalo hru lidí obrátit v jejich prospěch bylo Increasing Devotion, na které (a speciálně na její flasback) zombíci prostě neměli odpověď, vyjma Apetite for Brains (jednou se mi jej opravdu povedlo využít) a Sever the Bloodline, které bylo pro tento účel jednou opravdu použito. Asi nejepičtější byla hra, která trvala tak dlouho, že se Humanům podařilo zahrát flashback ID, přičemž měli v hrobě Dearly Departed. Zombie pak podlehli útoku za 26, když kolo předtím byly jen kousíček od vítězství.

V čem tedy byly hlavní výhody zombií? Byly silné a bylo jich moc. Takto jednoduše by se to dalo shrnout. Kombinace karet Moan of the Unhallowed a Diregraf Captain byla vskutku smrtonosná a ukázala se snad v každé hře. Nesmrtelný Gravecrawler byl právě díky kapitánům a Falkenrath Noble silný i v lategame - soupeř si mohl často vybrat, zda ztratí dva životy anebo ztratí jeden a nám nechá jeden si přidat. Tímto způsobem skončila i předposlední hra, kdy lidé měli velmi hezký nástup, kdy v pátém kole měli 6/5 First Strike bytost, na kterou zombie neměly odpověď - podařilo se jim však ubránit se za pomocí spousty tokenů z Moanu a zombií s Undying a s pomocí zmíněného upíra a zombáckého kapitána se jim podařilo soupeře postupně “ukousat”.

Moan of the Unhallowed Diregraf Captain

Naprostou většinu her zombie vyhrály díky daleko silnějším midgame bytostem, které dokázaly velmi spolehlivě zastavit tlak veskrze křehkých lidiček. Dvakrát či třikarát vyhrály i díky velmi nešťastnému draw ze strany lidí

Obvykle také zombie disponovaly o dost větší karetní výhodou právě díky flashback kartám jako Moan nebo Forbidden Alchemy nebo velkým bytostem, které když neschoval Fiend Hunter, tak se dokázaly vyrovnat dvěma či třem soupeřovým kartám - Relentless Scaab, Havengul Runebinder a Harvester of Souls.

Právě s posledním zmíněným se pojí některé dost zajímavé hry, většinou zakončené naprosto brutálním fiaskem humanů. V jedné z nich se však právě dokázala projevit síla leteckých jednotek a drobné nedostatky synergií zombií. Velmi brzy totiž přišli na řadu Chapel Geist a Tower Geist, kteří pochopili, že po zemi to nemá smysl a dařilo se jim nejenom velmi svižně snižovat stav soupeřových životů, ale navíc s podporou pár pozemních blokerů zajišťovali to, že soupeři nepřipadla do hrobu žádná z jeho bytostí, a tudíž mu nemohli přijít na pomoc jeho Stitched Drakeové. Jakmile se to soupeři přeci jenom díky jednomu Screeching Scaabovi podařilo, tak se na druhé straně ukázala větší hrozba - Goldnight Redeemer. To už byl na straně zombií právě i největší démon - problém však vězel v tom, že nebyl způsob, jak donutit soupeře některou ze zombií zabít a poskytnout další kartu. Stav životů byl před posledním útokem geistů a anděla asi 4 - 10, přičemž na straně balíčku Blessed nebyli už téměř žádní blokeři, zatímco Cursed měli celou armádu zombií. V hrobě byl navíc i použitý Dread Return, jehož flashback by umožnil obětovat tři zombie, což by znamenalo tři líznuté karty - ten však nešlo použít, neboť v hrobě nebyla žádná bytost, kterou by jím šlo zacílit (a právě obětovávanou bytost cílit nelze, jelikož je v době placení kouzla stále na bojišti). Na vrchu balíčku byl poté samozřejmě spásný Sever the Bloodline, to už však bylo pozdě.

V průběhu mnoha her jsem měl možnost vyzkoušet ony nejnovější karty z edice Shadow over Innistrad. Představení schopnosti Delirium skončilo spíše fiaskem - naplnit její efekt byl vysloveně nadlidský výkon, - a proto se to především lidem u Topplegeista mnohokrát nedařilo. Živě si pamatuji na přinejmenším tři hry, které by letectvo z balíčku Cursed mohlo ukončit v jejich prospěch nebýt jednoho hloupého sešívaného draka. Na stole byl obvykle i jeden z Topplegeistů, jehož schopnost tapovat soupeřovu bytost by všechno skvěle vyřešila - to se však nepovedlo ani v jedné z patnácti her. Zombiím se dařilo Delirium splnit častěji než jejím protivníkům a často to také vedlo k jisté výhře. ⅘ Flying, Trample za čtyři many znamenalo mnohdy jasnou výhru, pokud nebyly zombie zrovna příliš pozadu a nesplněné Delirium neznamenalo, že by je jejich vlastní démon postupně sám zabil - což se také v jedné hře přičiněním nešťastného odemílání stalo. Eerie Interlude je velmi zajímavá karta, především proto, že se jedná o instant. Blink efekty se těší obrovské škále využití - vedle možnosti záchrany bytosti před zabíjením je velmi šikovné občas jen odtapnout všechny bytosti po útoku, případně zopakovat jejich ETB efekty (například u Goldnight Redeemer).

Topplegeist Goldnight Redeemer

Samotní generálové se tedy bohužel moc nepředvedli. Geist by teoreticky měl být onou kartou, která skvěle podpoří úvodní tlak, na němž se šance Blessed balíčku zakládají. Realita byla však taková, že Geist vždycky jen stál a smutně koukal na kupící se armádu 2/2 bytostí v soupeřově obraně. Teoreticky by však byl také hezkým cílem zmíněných Blink efektů (u EI nebo Momentary Blink). Mindwrack Demon byl zase docela náladovou kartou. Většinou se mi ho nechtělo hrát, pokud jsem neměl nějakou další možnost odemílání, např. Screeching Scaab. Zkušenosti, kdy mezi jeho čtyřmi odemletými kartami nebyla ani jedna země, a nebyla tak už téměř žádná možnost jak naplnit podmínku jeho deliria, což znamenalo ztrátu čtyř životů každý tah, nemluví příliš v jeho prospěch. Jinak ale tomuhle demonovi velmi fandím a věřím, že ve správném balíčku se dokáže uchytit i v některých budoucích standardových balíčcích.

Své zkušenosti z her bych shrnul tak, že bych mohl upřímně prohlásit, že hraní duelů Blessed vs. Cursed bylo velmi zábavné, nejenom (byť především) pro velmi pěkný flavorový podtext, ale také z herního hlediska. Hraní za UB Cursed bylo o něco zábavnější než za UW Blessed, neboť zombie nejenom že častěji vyhrávaly, ale také vyžadovaly určitou dávku soustředění a člověk se zkrátka musel při hraní s nimi trochu soustředit.

 

4. Finanční návratnost

Vzhledem k tomu, že finanční návratnost je jednou z nejatraktivnějších stránek každého Duel Decku, tak to nebudeme dál protahovat a rovnou se jdeme na náš výdělek podívat. Ceny karet jsou brány z cen kusovek ČR dne 17. 3. 2016 a z amerického serveru TCG player (pro srovnání v dolarech). Nejdůležitější součástí je evidentně Geist of Saint Traft, který před ohlášením vydání Duel Decku měl bezmála 300 Kč. K tomu musíme podotknout, že je zrovna doba, kdy se této kartě úplně nedaří, neboť dosud byl jeho hlavní parketou formát modern, který se teď hemží hromadou Eldrazi balíčků, ale i spoustou dalších potvorových decků či decků obsahující Pyroclasmy a jiné levné board cleary, které si s Geistem snadno poradí, a tudíž není pro tohoto ochránce Innistradu momentálně úplně vhodná doba. Aktuální cena toho duel deckového je 189 Kč (na TCGp. asi 7, 70 dolaru, tj. prakticky stejná cena), což asi také nikoho neurazí. Druhou nejcennější kartou je Gravecrawler, jehož cena byla dosud velmi stálá, a věřím, že se zanedlouho zase navrátí do původních relací, neboť byl, je a bude vždy nedílnou součástí všech Zombie balíčků (nejčastěji se objevujících jako téma nejrůznějších jednokarťáků). Momentálně “pouhých” 65 korun (na amerických obchodech okolo (4 dolarů, tedy asi o čtvrtinu více). Zbývají už jen dva vzácné kousky, jejichž cena na amerických serverech přesahuje 1 dolar - Eerie Interlude - 39 Kč (TCG: 1,9 dolaru, tj. asi 45 korun), o jejíž budoucí tendenci zatím neumíme příliš nic moc říci, záleží pouze, zda se uchytí na budoucím standardu (spíše asi ne :-() a Mindwrack Demon - též 39 Kč (TCG: 1, 76 dolaru), kterému osobně zvěstuji trochu světlejší budoucnost, ačkoliv jde asi spíše o mé osobní přání, než o reálný potenciál. Bytost je to velmi silná, kdysi by kolem ní byly stavěny balíčky, ale těžko říci, zda se dnes vůbec prosadí mezi množstvím jiných, mnohdy i lepších bytostí, jimiž se nové edice čím dál, tím víc hemží. Bytost, která je v Americe asi daleko méně oblíbená než u nás je Champion of the Parish. Pokud se nemýlím, tak nedávno se cena tohoto humana pohybovala někde okolo 75 korun. Pokud se někdy někde opět prosadí (například v jednokarťácích) archetyp human, tak můžeme očekávat rostoucí tendenci, jinak však spíše ne. Dnes má 50 korun na ČR a něco málo pod dolar na TCG.

Jsme na ceně blížící se 400 korunám. Vzhledem k pořizovací ceně Duel Decku jsme pravděpodobně dosáhli toho, v co jsme doufali - jen po sečtení cen pěti nejdražších karet zjišťujeme, že se nám produkt sám zaplatil! Je sice pravda, že mezi zbývajícími commonami a uncommonami už budeme těžko hledat nějakou, jejíž cena půjde přes pět korun, pořád však jde o další 115 karet, z nichž některé budou někdy určitě k užitku. Především nesmíme opomínat onu zábavnou stránku věci, která z Duel Decku dělá tak prvotřídní produkt.

Ilustrace Geist of Saint TraftIlustrace Mindwrack Demon

 

5. Závěrem

Vzhledem ke skutečnosti, že jsme už u konce poslední části dnešní recenze, tak je načase, abych nějak svůj rozbor uzavřel. Je pravdou, že zpočátku jsem od Blessed vs. Cursed čekal trochu více asi právě proto, jak moc jsem se těšil na návrat na Innistrad. Je vidět, že Geist je hlavním tahákem celého produktu, a tak si byli tvůrci vědomi, že ve zbytku již mohou trochu polevit. V tomto ohledu si myslím, že tak trochu nepromysleli dopad tohoto “polevení” na výslednou podobu balíčků - každý z nich by si dle mého názoru totiž zasloužil určitou revizi skladby bytostí a vzhledem k tomu, že se v obou případech jedná o agresivní balíčky, tak by mohly třeba obsahovat o jeden dva 1- dropy či 2-dropy více. Možná, že by tato úprava mohla především balíčku Blessed velmi pomoci vzhledem k faktu, že jeho hlavní synergie je založena na jednomanové bytosti. Přesto však musím připustit, že vzájemný souboj by pořád o něco vyrovnanější než u některých z předcházejících Duel Decků, a samotná hra a pilotáž decků byla také určitě zábavnější než v mnoha dalších případech, a vlastně mně to ve výsledku velmi příjemně překvapilo. Sečteno podtrženo, nemůžu být kritický, když jde o Innistrad, jsem rád, že tento Duel Deck vyšel, vlastně až nyní jsem si uvědomil, že BW Human a Spirit Tokens a RB Zombies byly oněmi dvěma balíčky, které jsem kdysi na standardu hrál. Trocha nostalgie nikdy neuškodí.

Pokud se vám Duel Deck Blessed vs. Cursed zalíbil, můžete jej pořídit na našem partnerském internetovém obchodě Veselý drak za zvýhodněnou cenu 399 Kč. Pro dnešek je to ode mě vše a přeji vám mnoho úspěchů a hlavně zábavy při hře Magic the Gathering :).

S pozdravem Jakub Štingl

Komentáře
Autor: Khaanar @ sobota 19. března 2016 5:50
Opět pěkná recenze a dule deck vypadá dobře!

Autor: troglo @ neděle 20. března 2016 20:34
Díky :-)

Autor: exTTreme @ pátek 25. března 2016 10:16
Hodně pěkná recenze! Snad nejlepší ze tvých recenzí, které jsem četl. Děkuji.

Autor: Petraczek @ úterý 29. března 2016 13:31
intro packy jsem přečetl a teď hurá na duel deck! opět to vypadá pěkně a snad tyhle balíčky budou i pro mně.

Autor: Zula @ středa 30. března 2016 14:35
Fajnová recenze! Vyplatí se balíčky upravovat nebo je radši nechat tak a unášet se příběhem?

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí