pátek 26. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 15. září 2009
Rozbor Intropacku z M10 - We are Legion
Autor: Kry5 @ 17:51 :: 3559 Přečtení :: 1 Komentáře :: :: Standard, Recenze
 

 We are Legion

 

 Vítám vás u posledního rozboru Intropacku z nového základního setu Magic 2010. Dnes se podíváme na bílý Intropack, který je opravdu velmi sehraný. Jeden z jeho základů je postavený  na Soldierech. Ostatně kdo jiný by mohl v Magic2010 tvořit legie? Právě proto mě překvapilo, že balíček neobsahuje commonové karty jako Veteran Armorsmith, Veteran Swordsmith či Rhino Pikemaster. Jinak je balíček hezky postavený a společně s Nature's Fury ho považuji za nejlepší z těchto Intropacků.

Navíc v tomto balíčku je snad ze všech Intropacků nejvíc kvalitních karet: Harm's Way, Elite Wanguard, Righteousness, Lightwielder Paladin, Lightning Bolt, Honor of the Pure, či Undead Slayer.

 

Tím se dostávám už k samotným kartám:

 


 

We are Legion WotC
Main Deck Sideboard
1 Elite Vanguard
1 Soul Warden
2 Silvorcoat Lion
1 Stormfront Pegasus
1 Griffin Sentinel
1 Palace Guard
1 Undead Slayer
1 Prodigal Pyromancer
2 Razofroot Griffin
1 Lightwielder Paladin
1 Serra Angel
1 Harm’s Way
1 Righteoussness
1 Lightning Bolt
1 Glorius Charge
1 Honor of the Pure
2 Pacifism
1 Armored Ascension
1 Divine Verdict
1 Lava Axe
12 Plains
5 Mountain
1 Terramorphic Expanse
 

 

1x Elite Vanguard – nový lvíček s typem Soldier, což se nádherně hodí pro nový oblíbený balíček na standartu – Soldier deck. Pro ty, co by neznali lvíčky, je Elite Vanguard 2/1 příšera za jedinou bílou manu. Je to sama o sobě skvělá karta a navíc s již zmiňovaným typem Soldier se dokáže posílit klidně i na 4/3 First Strike, Vigilance (Captain of the Watch, Rhino Soldier, Veteran Armorsmith, Veteran Swordsmith).

 

1x Soul Warden – obyčejně se Wardenka (Za W dostaneme 1/1 se schopností: Kdykoli jakákoli creatura přijde do hry, přidáme si jeden život) považuje za nehratelnou kartu, ale já si myslím, že je velice dobrá. Alespoň tedy v balíčku „My jsme Legie“. Zde dokáže udělat opravdové divy a často byl soupeř rád, že na ni mohl „vyplýtvat“ Lightning Bolt.

 

2x Silvercoat Lion – Méďa béďa v bílém provedení :-). Za 1W dostaneme obyčejnou 2/2. Je to dobrá karta s dobrým poměrem manacostu ke svým číslům. V jiných balíčcích je samozřejmě nehratelná, ale zde v soubojích Intropacků se může vyznamenat (třeba jako 3/3 za pomoci Honor of the Pure).

 

1x Stomfort Pegasus – za 1W dostaneme obyčejnou 2/1 flying. Není to špatná karta, ale není ani dobrá :-). Ovšem pokud soupeř zrovna nemá obranu proti flyingům, může na něj v horším případě použít L. Bolt nebo nějaké jiné ničení nebo v lepším případě ho pokoušeme za HODNĚ.

 

 

1x Griffin Sentinel – tenhle gryf dokáže být, díky svým 1/3 číslům, poměrně dobrý obránce a díky svému vigilance si i zaútočí. Ovšem jeho manacost 2W je poměrně vysoký, a tak si myslím, že tahle karta bitvu nerozhodne, ale ani se nepostaví do šiku „obětních beránků“.

 

1x Palace Guard – za 2W dostaneme nádhernou 1/4, která navíc dokáže blokovat jakýkoli počet příšer! Je to velice dobrá karta, protože soupeř (pokud tedy jeho armáda nedisponuje trample nebo alespoň vigilance) si rozmyslí obrovský útok, který by mu právě elitní palácoví bojovníci zneškodnili, a další kolo už by toho jeho unavená armáda moc neubránila. Prostě Palace Guard se využije a často zachrání náš život, aniž by zaútočil.

 

1x Undead Slayer – tento Cleric rozhodně nepatří do základního balíčku, protože ve většině případů nedokáže zhola nic a je to 2/2 za 3 many (což v bílé barvě je přímo hrůza). Ovšem v Siteboardu to už by bylo něco jiného. Když hrajeme proti nějakému černému balíčku s Zombie, Skeleton nebo Vampire, pak je to přímo „boží“ karta. Má totiž schopnost, která říká: WT: Odstraň ze hry cílovou Zombie, Kostlivce nebo Upíra. To je nádherné, protože vesměs každé kolo přijde soupeř o jednoho svého bojovníka, a to pouze za bílou manu. Ale jak již jsem řekl, proti jiným balíčkům je Undead Slayer na nic.

1x Prodigal Pyromancer – tenhleten „pyrotechnik“ je další z mých poměrně oblíbených karet. Sice je to za 2R 1/1, ale jeho abilita tento nepoměr bohatě vynahradí. Pyroamncer totiž dokáže za pouhé tapnutí dát do cílové kreatury nebo hráče 1 damage. Takže pokud si ho udržíme naživu, může z něj být nádherný sniper :-).

 

2x Razofroot Griffin – tahle příšerka dokáže v soupeřových řadách nadělat pořádný nepořádek. Je to sice za 3W jen 2/2 flying, ale s tím First strikem, který mu byl nadělen, už něco dokáže. Ovšem i s ním si poradí lecjaký shock nebo lightning bolt. Ale alespoň si soupeř vyplýtvá jedno ničení...

 

1x Lightwielder Paladin – za 3WW dostaneme 4/4 First strike s vlastností, že kdykoli dá tato karta do nějakého hráče damage, můžeme odstranit cílový černý nebo červený permanent, který tento hráč kontroluje. To je sice hezká vlastnost, ale nedělá z této karty nic převratného. Rozhodně bych dokázal vybrat lepší foilové rarko do Intropacku ve stejné cenové relaci. Ale co chceme, když už v tomto balíčku najdeme Honor of the Pure ;-).

 

1x Serra Angel – jak bych popsal Serru? Jako klasiku, která v dnešní době zaostává. Za 3WW dostaneme 4/4 flying, vigilance. Rozhodně to není špatná karta, ale proti dnešním andělům, kteří mají daleko lepší schopnosti, už skoro nic nenadělá. Přesto se v souboji proti jinému Intropacku může Serra ukázat jako naše spása, protože ani 4/4 flying, vigilance není žádná slabota.

 

Tím bychom měli probrané příšery. Teď už se vrhneme na instanty, sorcery a enchantmenty:

 

1x Harm's Way – tuhletu cestičku pokládám za jednu z nejlepších karet z M10. Za W vypreventujeme 2 další damage dané do cílové kreatury nebo hráče a navíc ještě dáme 2 damage do cílové kreatury nebo hráče. Prostě s Harm's Way dokážeme převrátit celou hru. Pro příklad si vezměte: hrajeme s tímto Intropackem proti Firebomber decku: máme 3 životy soupeř má životů 5. Je soupeřovo kolo a on zahraje Lightning bolt. Myslí si, že vyhrál, ale my zahrajeme Harm's Way a zbudou nám dva životy. Ty 2 damage odstřelíme do soupeře a jemu zbydou 3 životy. Potom ho ještě dostřelíme Lightning boltem. A hra najednou skončí v náš prospěch a soupeř ani nestihne říct „švec“ :-D.

 

1x Righteousness – tuhle kartu bych zařadil spíš do směšné edice než sem. Nevím proč, ale zdá se mi šílená. Silná, ale přitom bych ji do svého balíčku nezařadil. Za W dostane cílová blokující creatura +7/+7 do konce kola... nevím co dodat.

 

1x Lightning Bolt – Lightning bolt je klasika. Za R dáme 3 damage kamkoli. Už ji ani nebudu popisovat nějak podrobněji, protože byla rozebrána tolikrát, že to snad ani nemá smysl :-).

 

1x Glorius Charge – tuhle kartu nevím jak hodnotit. Je to sice hezká věc, ale v porovnání s Anthémou nebo Honor of the Pure zaniká. Za 1W dostanou všechny naše příšery +1/+1 do konce kola. Ovšem ani tak bych o ní neřekl, že je špatná, protože to rozhodně není. Pro tenhle balíček bych řekl, že se hodí.

 

1x Honor of the Pure – často oslavovaná karta, která za pouhé 1W do všem našim bílým příšerkám +1/+1. V normálním balíčku se neuplatní, ale do vydání nové edice se na standartu použije nejméně ve dvou balíčcích: samozřejmě v kithkinech a pak v M10 oživených Soldierech. V obou případech se hraje 4x. Její nevýhodou je její cena, která se pohybuje kolem 200-250 korun.

 

2x Pacifism – taky už starší karta. Za 1W zahrajeme enchantment, který očarované kreatuře neumožní ani útočit ani blokovat. Není to špatná karta, ale dokud bude na světě Oblivion Ring, je osud této karty zpečetěn.

 

1x Divine Verdict – další ze slabších ničení. Za 3W zníčíme cílovou útočící nebo blokující creaturu. Ale vzhledem ke kvalitě dnešních ničení si Divine Verdict ani to podtržení nezaslouží...

 

1x Lava Axe – za 4R dáme 5 damagů kamkoli. Kdyby byl této sekyrce dopřán o 1 nižší mana cost, hned by se o ní mluvilo s trochu větší úctou. V této podobě je i ten shock lepší, ale zase Lava Axe dá v jedné kartě 5 damagů...jen ten manacost to kazí...

 

1x Armored Ascension – za 3W očarujeme cílovou creaturu, a ta dostane +1/+1 za každou plains, kterou kontrolujeme, a navíc flying. Hrál jsem hry, kdy tato karta rozhodla věc. Ze 4/4 byla rázem 10/10, a pokud soupeř neměl flying ani ničení, už neměl moc šancí na přežití.

 

Tak jsem probral snad všechny karty z tohoto Intropacku. S balíčkem se mi hrálo opravdu skvěle. Nejlepší byly partie mezi Nature's Fury a právě We are Legion. Ty bych hodnotil jako nejlepší Intropacky z této série.

Na rozdíl od hněvu přírody dokáže Legie trikovat a má nějaké flyingy, kteří mohou být pro zelený Intropack smrtelní. Prostě vždy to byly zajímavé souboje.

 

Nyní bych chtěl probrat foilové rarka balíčků a zhodnotit je. Myslím, že po 5 článcích o Intropacích by to mohlo být zajímavé.

 

 

Shivan Dragon

 

4RR

Creature – Dragon

Flying

R: Shivan Dragon gets +1/+1 until end of turn

5/5

 

Tenhle drak byl ve svém balíčku velmi účinný a dokázal soupeře sám skolit. Opravdu nebylo pochyb o jeho kvalitním posilování.

· 

·+ Posilování, Dobrý poměr „cena – výkon“(cena myšleno manacost) :-), flying

·-  v profi balíčcích nehratelné, nechráněn proti ničení, někdy prostě těch 6 man nemáte...

· 

HODNOCENÍ: 8,5/10

 

 

Nightmare

 

5B

Creature – Nightmare Horse

Flying

*/*

Nightmare's power and toughness are each equal to the number of Swamps you control

 

 

 

Noční můra není špatná karta, ale nějak se mi neosvědčila. V balíčku přece jenom nemáme tolik landů takže jsme rádi když ji vyložíme a je to 6/6

flying.

 

·+ pokud máme hodně landů, tak je to „výhodná koupě“ :-), flying, v manacostu je 5 bezbarvých man

·- vysoký manacost, nemáme tolik swampů ,aby se nám karta vyplatila, když ji zahrajeme, tak už je stejně většinou pozdě, prostě nemám tuhle kartu moc rád :-)

 

HODNOCENÍ: 6,5/10

 

Djinn of Wishes

 

3UU

Creature – Djinn

Flying

Djinn of Wishes enters the battlefield with three wish counters on it

2UU: Remove a wish counter from Djinn of Wishes: Reveal the top card of your library. You may pay that card without paying its mana cost. If you don't exile it.

4/4

 

Djinn of Wishes je vlastně mírně vylepšený vzdušný elementál. Jeho vlastnost, kterou dostal navíc, není nijak závratně dobrá, ale občas se použije. Ovšem stejně považuji tohoto Djinna za horší kartu a rozhodně je mnohem lepších modrých karet (s cca stejnou cenou), které by si zasloužili titul foilové rarko Intropacku. Djinna z láhve hodnotím poměrně podobně jako výše popsanou Noční můru.

 

·+ flying, nová schopnost se někdy využije, může zachránit život (ale to vlastně každá karta :-D), vylepšený Air Elemental

·- poměrně často je to obyčejný ele-mentál, zaniká v konkurenci, moc se nevyužije, nehratelný, a to ani na standartu

 

HODNOCENÍ: 6,5/10

 

Kalonian Behemoth

 

5GG

Creature – Beast

Shroud

9/9

 

 

Na tomhle obrovském týpkovi je parádní jeho Shroud. Jakmile je ve hře už si s ním poradí jen hooodně velký prase a ničení můžou jen vyděšeně čumět, jak jejich pánešek ztrácí životy. Kalonianovou nevýhodou ovšem je, že někdy na něj prostě nemáme many. Ale jak je ve hře a soupeř nepoužije counterování, máme přece jenom daleko větší šance na výhru. Kdyby ještě dostal tenhle Behemoth trample...to by byl teprve macek. Ovšem co je to je a musíme za to být rádi :-).

 

·+ 9/9, SHROUD – to je to „nej“, skvělý poměr „cena – výkon“

·- občas těch sedm man prostě nemáme, chybí trample :-)

 

HONOCENÍ: 8/10

 

 

Lightwielder Paladin

 

3WW

Creature – Human Knight

First Strike

Whenever Lightwielder Paladin deals damage to a player, you may exile target black or red permanent that player controls

4/4

 

Lightwileder paladin není špatná karta, ale jeho schopnost se využije jenom proti některým balíčkům. Konkrétně těm,, kteří hrají černou či červenou (nejlépe oboje). Ale i jinak se s ním dá hrát. Pokud soupeř hraje třeba jenom zelenou a modrou tak stejně je to 4/4 First strike za 5 man.

 

·+ dobrá schopnost proti červeným a černým, First strike, 4/4 za 5 man

·- jeho schopnost se využije jen když dá damage do hráče a navíc jen pokud má onen hráč červený nebo černý permanent

 

HODNOCENÍ: 7,5/10

 

 

To je vše. Nyní ještě stručně, jakými kartami se dá balíček vylepšit:

 

V balíčku najdeme několik skvělých karet do nově velice oblíbeného balíčku Soldiers na t2. Konkrétně mám na mysli Elite Vanguard a Palace Guard. Obě karty bych jistě v Soldierech hrál.

 

Karty, kterými by šel balíček vylepšit (beru v potaz jen M10):

 

Levnější karty (<50Kč):

Celestial Purge – za 1W odstraníme ze hry black nebo červený permanent. Ideální karta do siteboardu. Dokáže nás zbavit opravdu mnoha věcí, například i příšery s vlastností Indestructible.

 

Rhox Pikemaster – za 2WW dostaneme hezkou 3/3 FS, která navíc dá všem našim soldierům First Strike. A to FS není žádná slabá vlastnost!

 

Veteran Armorsmith – už za WW 2/3 Soldier je krásná karta, ale tenhle kováš dá navíc všem našim Soldierům +1 bonus dozadu! Nádherná karta, navíc je to Common, takže jeho cena je pouhých 7Kč!

 

Veteran Swordsmith – je obdoba Veteran Armorsmith, akorát že mu byla zvýšena cena, která teď nese hodnotu 2W. Jeho čísla jsou pro změnu 3/2 a bonus dává +1 dopředu.

 

White Knight – za WW dostaneme do hry 2/2 First strike navíc s protekcí proti černé. Pokud ne do main decku tak do siteboardu Bílý Rytíř patří určitě!

 

Dražší (>50):

 

Ajani Goldmane – další z řady 5 Lorwynových Planeswalkerů. Tento bílý Sférochodec nás bude stát 2WW a přijde do hry se 4 žetony. Jeho tři schopnosti zní:

+1 Dostaneme 2 životy

-1 Dáme +1/+1 counter na každou naší příšeru. Takto zlepšené příšery navíc mají vigilance do konce kola.

-6 Dáme pod svoji kontrolu do hry Avatar token s vlastností, která říká, že jeho Power i Toughness je vždy stejné jako počet našich životů.

 

Baneslayer Angel – jedna z nejlepších karet z M10. Za 3WW dostaneme 5/5 anděla s vlastnostmi: Flying, FS, lifeling, a jako bonus ještě protekci proti Drakům a Démonům!!!

 

Captain of the Watch – za 4WW dostaneme 3/3 vigilance, který dá ostatním Soldierům +1/+1 a vigilance. Navíc když přijde do hry, dostaneme 3 1/1 Soldier tokeny! Jeho jediná nevýhoda jsou jeho 3/3 čísla, s kterými si poradí i nějaký Lightning Bolt, jimiž se nyní dvojka přímo hemží.

 

To jsou karty, kterými je balíček možno vylepšit. Doufám, že se vám dnešní poslední a asi nejdelší článek líbil. Třeba se znovu potkáme při článcích o Intropacích z budoucí edice Zendikar!

 

Použité zkratky

W – White Mana, White

R – Red mana, Red

FF – First Strike

B – Black

U – Blue

G - Green

 

 

S pozdravem

 

Kryštof Selucký

 

Ještě připomínám, že tento Intropack můžete koupit na internetovém obchodu a herně: www.arkadyn.cz

Komentáře
Autor: Jet @ úterý 20. října 2009 16:14
Pekné, až na ti chyby v angličtine... námatkou aj v predhádzajúcom članku nie siTeborad, ale siDebord, nie lifelinG, ale správne lifelink....inak fajn...

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí