pátek 26. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

neděle 4. října 2009
Dredge
Autor: Kuci @ 20:23 :: 4816 Přečtení :: 6 Komentáře :: :: Novinky
 
Dredge
 
Pojďme se dnes podívat na rozbor balíčku, který od základů otřásl fieldem takřka na všech formátech a ti, kteří se už nějakou chvíli věnují MtG, tuší (a ti, kteří mají alespoň minimální mozkovou kapacitu si přečetli název :-D), ano je to Dredge. (dnes bude rozbor věnován více pokročilejším hráčů)
 
Dredge je abilita z Ravnicy a říká nám doslova: “Ve chvíli, kdy si můžeš líznout kartu, můžeš místo toho položit přesně X karet z vrchu své knihovny do hřbitova. Pokud tak učiníš, můžeš si vrátit tuto kartu ze hřbitova do ruky. Jinak si lízni kartu. „
Praktická poznámka:
-       Karta s Dredge musí být ve hřbitově, abychom mohli spustit její abilitu.
-       Abilita hovoří namísto líznutí karty, takže když už si položíme nějaký počet karet z vršku knihovny do pryč (Dredge X – X je různě velké číslo, a právě tolik musíme mít karet v knihovně), tak si už nemůžeme líznout tu 1 kartu.
-       K čemu mi bude, že si budu odemlívat knihovnu pro vyloženě crapové karty?
 
A tím se dostáváme k principu balíčku. Princip je odemlít si co nejvíce karet z balíčku, nejlépe tak, že se sám nezabiju, ale naopak zabiju soupeře. Když jsem tenhle balíček vysvětloval kámošovi, když byl na vzletu s příchodem Future Slight říkal, že se to nikdy neuchytí a jak můžu zabít tím, že si podepíšu ortel smrti odemletím karet z knihovny? No a potom, kdy se stal nejhranějším balíčkem Extu a jeho verze byly i na bloku, T2, Legacy a Vintage řekl, že se v něm asi spletl.
Základní karty komba:
-       karty s dredge (Golgari Grave-Troll, Stinkweed Imp)
-       levné prolízy (Careful Study, Breakthrough, …)
-       nejduležitější karta: Bridge from Below, Dread Return
-       Narcomoeba, Ichorid
-       + chuťovka: Flame-Kin Zealot
Kombo rozjíždíme kolem 3-4 kola s průměrnou rukou s dobrou se dá soupeř zabít ve 2 s extendedovou verzí a s Legacy klidně v 1.Dostaneme co nejvíce karet s dredge do hřbitova(btw. Někdy bohatě stačí troll :-D – pomocí např. Putrid Impa). Zahrajeme jeden z levných prolízů – Studii či Breakthrough – a začneme s abilitou Dredge, takže si vrátíme Trolla ze hřbitova do ruky a položíme 6 karet z knihovny do hřbitova. Ten většinou s sebou přinese nějakou jinou kartu s dredge (Impa, Trolla či horšího Golgari Thuga) a jelikož si z breakthroughtu můžeme líznout 4 karty a vlastně jsme si lízli zatím jen 1 pokračujeme dále. Na Breakth. Vyhodíme z balíčku cca. 22 karet – odtud nám do hry, když budeme mít štěstí, skočí do hry nějaká ta Narcomoeba, nějaké bridge a return. Pokud máme nějaký další prolíz v ruce, tak ho použijeme opět k Dredgování a třeba nám zůstane jen přibližně 15 karet v knihovně. Shrňme situaci – ve hře dejme tomu 3 Narcomoeby, ve hřbitově 3 Bridge, 1 Dread return a Flame-Kin Zealot. Obětujeme 3 Narcomoeby do returnu – zahrajeme flashback tohoto kouzla – spustí se nám abilita bridgů – za každou naši mrtvou nontoken bytost nám hodí zombii s 2 dopředu i dozadu. To není zas až tak špatné – a navíc si tím returnem zacílujeme Zealota – 9 zombíků 2/2 přijdou do hry před Zealotem – Zealot udělá ze všech haste 3/3 potvůrky – takže útok za 30, jé ty už si mrtvý? Tak to je mi vskutku líto:-D.
 
Balíček vypadá složitě, ale to před tím, než si ho ohmatáte nebo potkáte někoho, kdo ho umí hrát. Jak jsem již zmínil na tehdejší dobu(i dnešní) to byla hvězda. Pro svou relativní levnost a naprostou účinnost se člově s balíčkem za cca. 3000Kč nemuse jít bát na Mistrovství Republiky, takže když člověk chtěl jít na extendedový turnaj musel počítat, že narazí na minimálně 2 Dredge, proto se kvuli síle tohoto balíčku začaly časem upravovat sideboardy, kdy každý měl na dredge aspoň 4 karty.
 
Balíček je dost náchylný na ničení hrobu, ale s tím si sideboard více méně dokáže poradit a v neposlední řadě je náchylný na tvz. Sekací bytosti – bytosti, které se mohou obětovat pro nějaký efekt, příkladem budiž Sakura a Mogg Fanatic.
Anti karty voleženě na Dredge, se kterými se často potkáte jsou: Tormod's Crypt a Leyline of the Void (je jich samozřejmě obrovské množství a nemá cenu všechny vypisovat). Naštěstí SB má vlastně na vše odpověď.
Decklist pro inspiraci ze slavné extové sezóny:
 
 
Dredge Neznámý
Main Deck Sideboard
4 Putrid Imp
4 Narcomoeba
3 Ichorid
1 Golgari Thug
1 Cephalid Sage
1 Akroma, Angel of Wrath
1 Flame-Kin Zealot
4 Stinkweed Imp
4 Golgari Grave-Troll
2 Darkblast
4 Careful Study
4 Breakthrough
3 Cabal Therapy
2 Tolarian Winds
4 Bridge from Below
3 Dread Return
4 Cephalid Coliseum
4 Watery Grave
4 Polluted Delta
1 Island
2 Flooded Strand
 
 
 
Balíček se vyznačuje málem zemí, protože na roztočení potřebujeme jen cca. 1 – 2 země. Coliseum může tak sloužit jako vyvoněné nezkántrovatelné lízání. 13 karet s Dredge je myslím dokonce lehký nadprůměr – většinou se hraje tak 10 – 12. Samozřejmě je zde dost prolízu. Na kontrolování pozice je zde Cabal Therapy, která je vynikající sama o sobě a navíc z ní můžeme dostat nějaké ty tokeny. Akroma slouží jako alternativní zabití proti např. Červeným balíčkům, které nám removnou všechny Bridge a smozřejmě proti explosivám. O Ichoridovi jsem se moc nezmínil, ale je to také klíčová karta balíčku. V Upkeepu si ho další kolo vrátíme do hry a můžeme obětovat po útoku do Terapie a nebo s ním rotáček kombo – vyložená chuťovka. Putrid Imp je výborný, že ho pak můžete samozřejmě obětovat do returnu, ale také, že jakmile si líznete Trolla, když jste ho Dredgovali můžete ho v reakci na další líznutí zahodit a dredgovat znova!
Balíček je sám o sobě vynikající a myslím, že když pomineme nějaké vyloženě drahé karty, tak není zas až tak drahý.
Sb:
4 Chain of Vapor – proti „Lejlajnám“
4 Pithing Needle – Crypty, Relic of Progenitus
4 Chalice of the Void – Anti krypty
3 Leyline of the Void – Anti sekací potvůrky a mirror
 
Verze na „nový“ dne již starý ext.
 
 
Dredge Neznámý
Main Deck Sideboard
4 Polluted Delta
4 Watery Grave
4 Gemstone Mine
3 Island
4 Bridge from Below
4 Magus of the Bazaar
4 Chrome Mox
4 Stinkweed Imp
4 Golgari Grave-Troll
4 Glimpse the Unthinkable
4 Narcomoeba
4 Ideas Unbound
3 Dread Return
3 Fatestitcher
2 Mulldrifter
2 Darkblast
1 Flame-Kin Zealot
1 Angel of Despair
1 Akroma, Angel of Wrath
 
 
 
Balíček je o poznání pomalejší. Zrychlení se snaží nahradit Chrome moxy, ale to moc nepomáhá. Balíček se snaží těžit z kombinace Magus of the Bazaar + Fatestitcher. 2 kolo Bazar a další kolo již melete karty, a když otočíte ve hřbitově Fatestitchera, tak ho zahrajete za 1modrou, untapnete Bazara a jedete dál. :-Dprolízy nám nahrazují Ideas Unbound a Goblin lore či Burning Inquirity. Nestíhá prostě scénu extu a proto byl, i když má dobrý mtachup s Faeriemi, odsunut do pozadí.
 
Pak tu máme verzi an Legacy:
 
 
Dredge Neznámý
Main Deck Sideboard
4 Cephalid Coliseum
4 Gemstone Mine
4 Underground Sea
1 Flame-Kin Zealot
4 Golgari Grave-Troll
3 Golgari Thug
4 Ichorid
4 Narcomoeba
4 Putrid Imp
4 Stinkweed Imp
1 Woodfall Primus
4 Breakthrough
3 Cabal Therapy
3 Careful Study
2 Deep Analysis
3 Dread Return
4 Bridge from Below
4 Lion’s Eye Diamond
 
 
 
Více méně stejný balíček, až na hrání Eye Diamondů, které jsou naprosto vynikající, protože je můžeme použít k aktivaci kolisea a navíc k zahrání Flashbacku Deep Analysis, což je naprostý luxus. Nevypadá to nějak vábně, ale opravdu to funguje jako hodinky. Občas se na Legacy jako urychlení používá Lotus Petal, ale já bych ho moc nedoporučoval – je to sice lákavá volba, ale hodně nestabilní.
Sideboard nemá cenu uvádět je na stejné kopyto.
 
 
Verze na Vintage, kterou uvádím jen ze zajímavosti:
 
 
 
 
Dredge Neznámý
Main Deck Sideboard
4 Ichorid
4 Narcomoeba
4 Bridge from Below
3 Dread Return
2 Flame-Kin Zealot
1 Angel of Despair
4 Golgari Grave-Troll
4 Stinkweed Imp
4 Golgari Thug
2 Darkblast
4 Chalice of the Void
4 Leyline of the Void
4 Unmask
4 Cabal Therapy
4 Serum Powder
4 Bazaar of Baghdad
4 City of Brass
 
 
 
Na Vintage má úspěch hlavně kvuli tomu, že hlavní karta balíčku: Bazaar of Baghdad (kterou většina lidí neuvidí ani z autobusu) nejde nějak zrušit FoW, která je pro Vintage typická(abychom nezapoměli na Mana Drain). Samozřejmě balíčky jako stax nebo Fishe hrají Wasteland a Strip Mine, ale to pak balíčky řeší pomocí Petrified Field . Toto je takzvané nemaové Dredge, pak Existuje ještě manová verze, ale to už tu nebudeme řešit.
 
Obecně má Dredge nebo-li Ichorid dobré matchupy skoro se vším kromě goblinů, frity a podobných. Po Sidování záleží na připravenosti soupeře(a samozřejmě také vaší).
 
Videa s technikou hraní decku Dredge:
Kdo umí dobře Anglicky:
 
Myslím, že dredge má dost velkou budoucnost na ext. díky Burning Inquiry a Goblin Lore a také díky tomu, že dost lidí v Dredge ani nedoufá a navíc příjdou na ext. Nové Fetchky, které v kombinaci s Archive Trap umožní v prvním kole za nic odbourat 13 karet z knihovny...což už stojí za hodně velké zamyšlení – takže pořád si myslíte, že dredge je mrtvé?
 
Těším se zase někdy Perňa.

Komentáře
Autor: Perňa @ neděle 4. října 2009 21:06
omlouvám se za špatnou myšlenku s Archive Trap, kterou jsem si uvědomil až po vydání správného kompletního spoileru...ano můžete nabourat jen soupeřovu knihovnu.

Autor: Zephyr @ pondělí 12. října 2009 17:29
Nechcem byť hnusný, ale nemáš to trošku neaktuálne? Magus ani fatesticher sa nehrajú, bolo to moc náchylné na frit. Teraz sa hrá Burning Inquiry alebo čo to je z M10 (R, Each player draws three cards then discards three cards at random).

Autor: Zephyr @ pondělí 12. října 2009 17:30
A kde je Goblin Lore? 100x lepšie ako magus...

Autor: Perňa @ úterý 13. října 2009 6:59
Samozřejmě je to tam zmíněno vše, ale já nemám rád karty discard "random" protože to vyhází většinou vaše potřebné karty a sračky s Dredge to nechá. Modlit se když mám na ruce 2x Inquirity aby mi ta druhá zůstala je napytel a myslím, že asi ten deck nehrajete...protože Fatestitcher je jedna z nejlepších věcí proti fritům a zajišťuje ultímátní narcomambey.

Autor: Zephyr @ úterý 13. října 2009 21:25
Je to možné, ale viacej verím Meldovi a ten písal že magus je zlý :)

Autor: Perňa @ neděle 18. října 2009 9:00
Mno jen jsem tě chtěl upozornit, jestli sleduješ magic ve světě, že na PT Austin se dostalo 2x Dredge a ani jednou nehrálo Burning Inquirity ani Goblin Lore...ale 1 verze hrála Bazaara a proč? Z důvodů, které jsem postoval a když někdo napíše, že někdo jiný říkal, že to je na nic, tak je to naprosté kopírování názoru a takovou věc nesnáčím(ale Meldy si jako odborníka na MTG vážím). Jsem rád, že si měl snahu vylepšit deck, ale nic se nemá přehánět.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí