pátek 26. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 16. února 2010
My land is the treasure
Autor: Ufin @ 13:01 :: 3140 Přečtení :: 14 Komentáře :: :: Novinky
 
Do hospody, pro zábavu, nebo na extended turnaj? No, řekněte, který balík umí po mulliganu do tří zabít ve čtvrtém kole? A stojí do pětistovky?
 
Následující řádky musíte brát trochu s nadhledem. Jsou určeny těm, kdo hrají magic hlavně pro zábavu. Ve Worldwaku totiž vyšla jedna komonka, která si o takzvaný funny deck vyloženě říká. Na internetu už se o její symbióze s klasikou – Seismic Assaultem – mluvilo[1]. Jde o solidní prolíz Treasure Hunt.
 
V článku často použiju různé varianty názvů ústředních karet, většinou jejich české překlady. Aby nedošlo ke zmatení: honba za pokladem je Treasure Hunt a věž je Reliquary Tower.
 
Dosti levně jsem tedy pořídil playset Assaultů a playset Lightning Storm a začal testovat balíček s velmi absurdním poměrem landů a non-landů. Jasně že kombo. Myšlenka byla celkem zjevná. Zahrát Seismic Assault co nejdříve (ideálně v prvním kole) a ve druhém kole vytočit Treasure Huntem deset zemí, kterými střelím za dvacet do soupeře. Sebral jsem tedy od obojího playset, přihodil ještě pro jistotu dva Ligtning Stormy, které nabízejí podobný efekt jako Assault, několik červených rituálů (3 Rite of Flame a 2 Desperate Ritual) a snad i Peek (protože Lightning Storm umí být zrádná) a Manamorphose. Plus asi deset Islandů a třicet Mountain, respektive nějakých obyčejnějších vícebarevných landů. Výsledek byl zoufalý, v drtivé většině případů jsem moc brzo našel poklad (jinými slovy nalízal málo zemí), takže jsem třeba skončil na osmi landech a jednom rituálu absolutně bez šance udělit soupeři nějakou damage.
 
Dalším krokem byla tedy výrazná radikalizace. Vyházel jsem rituály a prolízy. V poslední verzi mi v balíku zbylo 6 nonland karet (4 TH a 2 SA), tj. 54 zemí. A to je právě jeho největší úskalí. Co když vám žádná akční karta nepřijde do úvodní ruky? A otázka je ještě vyhrocenější – co když vám do úvodní ruky nepřijde Treasure Hunt? Dá se činiti jediné a pravidla magicu označují tuto akci za mulligan. Jak říkám, už se mi dvakrát stalo, že jsem musel mulliganovat na tři karty, ale v nich už skutečný poklad tohoto blíčku – Treasure Hunt – byl.
 
Následující decklist vznikl z toho, co jsem měl doma. Dvojné landy ve správných barvách nemám, až dosud jsem je totiž nepotřeboval.
 
Decklist - Land treasure
4 Treasure Hunt
2 Seismic Assault
4 Reliquary Tower
4 Vivid Creek
4 Vivid Crag
4 Ghitu Encampment
3 Faerie Conclave
1 Rupture Spire
4 Terramorphic Expanse
2 Grixis Panorama
1 Halimar Depths
1 Dread Statuary
1 Gemstone Mine
1 Magosi, the Waterweil
2 Island
22 Mountain
 


Vividy jsou velmi trefné, umožňují zabití ve čtvrtém kole (které si lze samozřejmě představit i bez nich, ale jen s podmínkou, že na úvodní ruce máme jak Treasure Hunt tak Seismic Assault, a to se, přátelé, nestane). Mimochodem, daly by se využít playsety všech vividů, protože stejně potřebuju jednou modrou a jednou červenou manu. Oživovací landy jsem přidal, protože jejich nepoužitelnost v kole příchodu na bojiště mi nevadí, ale můžou pomoci, kdyby se s kombem něco nepovedlo. Případně doťuknout soupeřovy zbývající dva živáky. Proč Magosi? Pro tu mám hned několik důvodů:
mám jí ve foilu
jinak si ji nezahraju
může s ní být zábava (je to vlastně frajeřinka, hrát takový – zatím – šunt)
umožní mi spáchat obě kola komba hnedka za sebou
a hlavně: vrací se do ruky, takže po použití funguje jako náboj
A teď samozřejmě to nejdůležitější – ačkoli je to asi zřejmé – proč Reliquary Tower. Inu, nejčastější varianta je ta, kdy Treasure Huntem vytočíme Assault, tím pádem máme v ruce třeba patnáct zemí a Assault, ale nemůžeme ho ještě zahrát a střílet. Takže položíme Věž a nemusíme discardovat.
 
Jak tedy probíhají první čtyři kola?
Začínám pravdpodobně mulliganem. Ať už mám na ruce kolik chci karet, musím tam mít Treasure Hunt. Nemám-li ho, smířím se s prohrou. Ale nezoufám, hraju pro zábavu. Třeba to mé Ghitu Encampmenty udrží, než Treasure Hunt přijde. Dejme tomu, že ho mám. Položím tedy v prvním kole nějakou taplou zemi, ideálně Vivid, který mi dá modrou nebo červenou. Ve druhém kole většinou jen Mountain nebo třeba Encampment. A ve třetím kole (před položením země!) hraju Treasure Hunt. Nalížu si, doufám, mraky landů, mezi nimiž bude Reliquary Tower. Není-li tam a nemám-li ji na ruce, je to nepříjemnější. Zejména v závislosti na tom, jaký poklad mi honba přinesla. Jsou jen dvě varianty – další Treasure Hunt (v tom případě mi Tower nechybí, jen položím land, který dává červenou, discardnu a předám kolo, v dalším vše zopakuju), nebo Seismic Assault (pak mi věž chybí, ale co nadělám?). Položím tedy (mám-li ji) Reliquary Tower a nechám si v ruce Assault a dejme tomu dvacet zemí. V dalším kole Assault zahraju a střílím do soupeře ve čtvrtém kole třeba za čtyřicet.
 
Samozřejmě, že je kombo nestabilní. Není nijak výchovné o takovém balíčku psát, pokud chceme vychovávat dobré hráče. Ale třeba chceme, aby se hráči bavili originalitou.
 
Napadá někoho dobrý sideboard? Třeba jak vyřešit zcela zjevný problém jakéhokoliv counteru? Mmch, disenchant mi tolik nevadí. Když ho někdo zahraje, zareaguju si discardnutím deseti zemí. Stifle mi taky nevadí.
 
A ještě závěrem – asi skoro každého, kdo uviděl Treasure Hunt takováhle konina napadla. No, tak já jsem jí dal dohromady, vyzkoušel a popsal.
 
P. S.: Opustíme-li extended, můžeme Assault nahradit Land's Edge.
Autor: Martin Luhan

Komentáře
Autor: dante @ středa 17. února 2010 18:20
Pán tvůrce proč sem dáváte takové špatné decky z 150 her při testovaní jsem vyhral 3x je to hrozny deck vadí tomu skoro vše od durres,thoughtseize,pithind needle,medlar,čelisti,bloodmoon ,všechny countrovaní upřímně tohle je s......

Autor: Ufin @ středa 17. února 2010 21:30
Ahoj Dante: muj deck to neni, sam jsem ho nehral ani jednou, sam hraji Vampirky a Soldiers. Nicmene toto je server pro novacky a mnoho tebou uvedenych karet je vyrazne vyssi cenova relace, nez je zameren publikovany clanek ;)

Autor: pilniczek @ středa 17. února 2010 22:10
4x Boseiju
(ze starších karet taky 4x Maze of Ith XD)
až zjistim, co s discardem, tak si to možná postavim :)

Autor: dante @ čtvrtek 18. února 2010 9:07
Fajn ,ale tak nepiš deck který jsi netestoval je to pak bezúčelný článek. A durres negate,manaleak jsou karty nižší cenové relace.Tenhle báliček némá šanci ani v hospodě jen tak pro zábavu,protože i v hospodě chceš aspoň jednou vyhrát.A nechápu proč jsi tedy psal o tomhle balíčku když nemáš sním nic netestováno to jsi radši měl napsat něco o vampírech a třeba vliv nových karet s worldwake na tenhle druh balíčku + jaké šance mají vampíři vůči jiným deckům na standartu nebo na extu.

Autor: Mšamone @ čtvrtek 18. února 2010 11:19
Pilniczek: Díky, Boseiju je dobrý podnět. Škoda, že z něj nevymáčkneme barevnou manu.

Dante Alighieri: Nejdřív přepíšu tvoje diskusní příspěvky.
"Pán tvůrce, proč sem dáváte takové špatné decky? Ze 150 her při testovaní jsem vyhrál 3x. Je to hrozný deck, vadí tomu skoro vše od Duress, Thoughtseize, Pithing needle, Medlář, Čelisti, Bloodmoon, všechno counterování.... Upřímně tohle je s......"

A

"Fajn, ale tak nepiš o decku, který jsi netestoval, je to pak bezúčelný článek. A Duress, Negate nebo Mana Leak jsou karty nižší cenové relace. Tenhle báliček némá šanci ani v hospodě jen tak pro zábavu, protože i v hospodě chceš aspoň jednou vyhrát. A nechápu, proč jsi tedy psal o tomhle balíčku, když s ním nemáš nic natestováno. To jsi měl radši napsat něco o vampýrech a třeba popsat vliv nových karet z Worldwake na tenhle druh balíčku + jaké šance mají vampýři vůči jiným deckům na standardu nebo na extu."

A teď k obsahu:
Balík popisovaný v článku jsem sestavil já a to, jak je uvedeno, z toho, co jsem měl doma. Ufin ho jen publikoval na Magic-guru. Děkuju ti za poctivost v testování (předpokládám, že online, resp. MWS), tomu bych já tolik času nikdy nevěnoval. Zjevně ses při hraní nepobavil, protože jsi prohrál, promiň.
Ale dle mého soudu je v článku mnohokrát objektivně napsáno, co nám tenhle balík může přinést, na většinu výrazných úskalí jsem upozorňoval. Dokonce jsem o něm napsal, že je to "kravina", takže mám pocit, že jsem to podceňování opakoval až moc často. Psal jsem o originálním balíčku, protože se mi ty všeobecně rozšířené hnusí. A proto také skládám hold Petru Brožkovi!

Autor: Ufin @ čtvrtek 18. února 2010 13:30
milý dante: ja nejsem autor clanku, autor clanku je uveden na samem konci a verim ze ma natestovano a vi o cem mluvi. Ja kdybych z pozice obchodnika mel testovat kazdy clanek, ktery je publikovan, tak nedelam nic jineho a nebo tu zadny clanek nebude.

Konstruktivni kritiku, jak balicek vylepsit je vitan, nicmene napsat, ze balicek je naprd. ze ho kazdy sejme novackum moc nepomuze.

Tento server je zameren predevsim pro ne, takze pokud chces prispet a pomoci jim svym zajimavym clankem, staci se ozvat. Nicmene tva kritika ma nulovou informacni a pridanou hodnotu.

S pozdravem
Marek alias "Ufin"

Autor: Wowee_Zowee @ čtvrtek 18. února 2010 17:36
milý dante, chováš se jko bu.zer.ující profesionál, co sežral všechnu moudrost a ví všechno a hned odsuzuje k zahube baliku...laskave si text precti jeste jednou a pomalu. uvidis, ma to hned jiny smysl, ver mi ;))

Autor: Kumano @ pátek 19. února 2010 1:55
Dante: To není pravda, zkoušel jsem to na MWS a před sidem vyhraješ skoro vždycky. Bohužel, po sidu jsi v...

Autor: Mšamone @ pátek 19. února 2010 9:44
Kumano: Taky bych si to představoval spíš tak, jak píšeš. Předpokládám, že kdo hraje modrou nebo černou, má tě po sidu na lopatě. Ale u nějakého Zoo nebo RW aggra by to tak drsné být nemuselo, ne?

Autor: Aggrokumano @ pátek 19. února 2010 13:58
Ale co když Zoo bude hrát Bad Moon, toho se neumíš zbavit, ale teoreticky když dáš ve druhym kole Hunt a lízneš si Asault, tak je to v pohodě. Na druhou stranu se můe stát, že přes rituál to bode na stole ještě než se stačíš rozkoukat...

Autor: Mšamone @ pátek 19. února 2010 19:20
Ad Bad Moon: Jestli myslíš Blood moon, tak bych buď spoléhal, že mi to vyjde (už tak spoléhám na dost věcí :), nebo hodil do sidu Islandy :-p

Autor: tm @ sobota 20. února 2010 20:45
sorry musim krytyzovat :
zaprvé máš tam napsaný že v prvnim kole hodíš assulta jak jako ??????

a zadruhý pravděpodobnost žwe ti z 60 karet Pŕijdou ti co poptřebuješ maligejm tě nezachrání hodně blbej balík .........

Autor: Mšamone @ neděle 21. února 2010 19:00
2 tm: Nejdřív to zase přepíšu:
"Sorry, musím kritizovat:
Zaprvý tam máš napsaný, že v prvním kole hodíš Assaulta. Jak jako??????
A zadruhý, pravděpodobnost, že ti z 60 karet přijdou ty, co poptřebuješ..... Mulligan tě nezachrání. Hodně blbej balík........"

Kritizovat je správné, to se neomlouvej.
Ale když kritizuješ, musíš číst pořádně.
1) S balíkem, jehož decklist je uveden v článku, se samozřejmě Assault v prvním kole zahrát nedá. Psal jsem o jisté původní verzi, u které jsem si přál, aby to uměla. Ta ale vůbec nefungovala.
2) Nevím, jestli jsi to zkoušel. Do úvodní ruky potřebuješ jedinou kartu, a to Treasure Hunt. Měl jsem určitě štěstí, ale ve všech mých pokusech mi přišel. A to nejvýš po čtyřech mulliganech - tedy nejpozději po mulliganu do tří. Každopádně, spoléhat se na to při turnajovém hraní, to už chce trochu odvahu nebo smysl pro humor.

Autor: buried-alive @ neděle 25. dubna 2010 11:35
Veškerá kritika je oprávněná, ALE jak autor opakovaně zdůraznil, balík je určen pro pobavení, nikoli pro vítězství na Grand Prix.
Sám jsem hrál na extended turnaji velmi podobný balík založený na Ad Nauseam, Treasure Hunt a Worm Harvest... Nevyhrál jsem ani jeden zápas, zato jsem se výborně bavil, když jsem si s Treasure Huntem lízl 25 karet...
Pěkný článek...

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí