pátek 26. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 17. března 2010
Deskova hra Munici
Autor: LoboCZE @ 21:34 :: 2775 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Recenze
 
Vážení a milí lidé, kamarádi pidižvíků, gnómů a skřítků! Přátelé všeho malého, co prahne po pokladech. Příznivci všech podzemních tvorů, kteří dennodenně bloudí spletitou sítí prokutaných tunelů. Vítejte v zemi plné drahých kamenů, vzácných surovin a tajemných bohatství. Vítejte v nekonečných hloubkách, kde hrozí nebezpečí na každém rohu a kde dávají krtci dobrou noc. Vítejte ve světě muníků.
 
V první řadě je třeba říci, že nová česká desková hra Muníci není určena jen trpaslíkům. Je ale pravda, že se u ní budou bavit spíše hráči menšího vzrůstu a věku. Promyšleného taktizování anebo diplomatického přemlouvání si totiž při hloubení tunelů zrovna moc neužijete a jak celkový design, tak i vyprávěný příběh nasvědčují tomu, že hra o skřítcích hledajících poklady, krvelačných krtcích a strašidlech je určena především dětem.
 
Příběh
A proč že se to váš muník tak sveřepě hrabe v zemi? Hlavně proto, aby co nejrychleji natěžil dostatek surovin potřebných pro sestavení Superstroje, dokonalé hloubící technologie, která mu zajistí šťastnou a bezstarostnou budoucnost. Cestu k nejbohatším ložiskům surovin však muníkům komplikují potvory, kořeny, duchové a v neposlední řadě také nedostatečná praxe ve všeobecně podceňovaném oboru kopání. Čím hlouběji se totiž váš muník dostává, tím je pro něj těžší se danou oblastí prokopat.
Avšak nejen kopáním živ je muník. Podzemní netvoři vykukují za každým rohem a váš skřítek se tak musí umět ohánět nejen krumpáčem. Musí být také odvážný, aby se neutíkal schovat do svého úkrytu před každým druhým duchem. Když se navíc muník takovému duchovi statečně postaví, ten mu na oplátku od některého konkurenta ukradne nastřádané poklady. Rychlost pohybu vašeho muníka pak nezávisí na hodu kostkou, ale na jeho pohybových schopnostech. Abyste vašemu pidižvíkovi usnadnili život, můžete mu za nalezené suroviny pořídit v obchodě nejrůznější užitečné předměty.
 
Herní komponenty
Krabice se hrou obsahuje čtyřdílný skládací herní plán, jenž představuje nejmenovanou síť podzemních chodeb, které jsou pro přehlednost rozesety na čtvercovém podkladu. Hlouběji v krabici najdete seznam vybavení, které můžete koupit anebo vyrobit, a také čtyři karty hráče, které zobrazují vše, co souvisí s vaším muníkem – obsah jeho batohu, požívané předměty, sklad, obchod, dílnu i průběh stavby Superstroje. Poslední součástí hry je neuvěřitelných a také ne zrovna praktických 430 čtvercových kartiček, které znázorňují předměty, výši vlastností a vůbec vše, na co v podzemí můžete narazit.
 

 
Pravidla a průběh hry
Před zahájením hry je potřeba zaplnit herní plán náhodně vybranými kartičkami tak, aby nebylo vidět, co se kde nachází. To znamená, že herní plán je pokaždé jinak uspořádaný a tudíž každá hra by měla být jiná. Na začátku stojí muníci na svých vstupech do podzemí, které se nacházejí v rozích herního plánu.
Hráči se pak po jednom střídají a postupně odkrývají jednu kartičku za druhou. Nejčastěji narazíte na drahé kameny a jiné suroviny, skrz které se musíte prokopat, abyste je získali. Obtížnost kopání je na kartičce vždy znázorněna číslem. Aby se vám povedlo daný čtvereček vytěžit, musíte toto číslo překonat hodem kostkou s přičtenou výší muníkovi vlastnosti kopání. Stejně tak probíhají i souboje, akorát namísto kopání využívá muník svojí zručnost v boji. Bojovat mohou muníci také mezi sebou, mohou si také vykrádat sklady a posílat na sebe ochočené duchy a vyrobené mechanické krtky.
Čím hlouběji se muník dostává, tím se obtížnost tunelováí zvyšuje. Je proto víc než příhodné za natěžený materiál nakoupit v obchodě, anebo vyrobit v dílně, nějaké užitečné předměty. Ty zvýší šanci vašeho muníka bezpečně projít do nejhlubšího nitra podzemí, kde se nacházejí nejcennější drahokamy. Lepší výbava také umožňuje vašemu skřítkovi unést více věcí, tudíž se pak z podzemí nemusí tak často vracet do skladu, aby všechno vyložil. Jakmile získáte dostatečně kvalitní výbavu a zjistíte, že se nemusíte bát, že vás někdo okrade, můžete začít se stavbou Superstroje. Vyhrává ten, kdo ho postaví jako první.

 
Taktika
Přestože hra vyhlíží, že při ní není potřeba moc přemýšlet, někdy se to vyplatí. Během hraní časem přijdete na několik taktik, které ovšem někdy vypadají, jakoby s nimi snad tvůrci hry ani nepočítali. Například někdy se budete nepochopitelně modlit, abyste následující souboj, který jste sami vyprovokovali, prohráli. A to proto, že po souboji se poražený muník uteče schovat do svého domečku. Je pravda o několik surovin lehčí, ovšem ušetřil si tím několik drahocenných kol, která by jinak strávil na cestě domů.
Kromě taktiky Hlavně prohrát, se vyplatí i taktika Krotitelé duchů. Díky duchovi, kterému odoláte, totiž můžete okrást kdykoliv kohokoliv. Pokud chytíte takových duchů více, máte vyhráno, poněvadž se vašim protihráčům nevyplácí těžit nejcennější drahokamy, protože logicky počítají s tím, že jim je můžete jednoduše uloupit.
 
Verdikt
Muníci jsou jednoduchá, ale zároveň složitá hra. To je tvrzení, které si sice protiřečí, ovšem přesně vystihuje rozporuplné pocity, které nejspíš budete při hraní Muníků mít. Herní principy jsou skoro tak prosté jako v Člověče, nezlob se - zkrátka ve všech situacích házíte kostkou. Tuto jednoduchost ale bohužel nabourává řada detailů a drobných herních úprav, které se buď musíte naučit zpaměti, anebo je znovu a znovu hledat na jednotlivých kartičkách a stránkách pravidel. To má za následek především to, že pokud si chcete hru zahrát s někým novým, nelze pravidla vysvětlit snadno a rychle.Herní manuál by i z toho důvodu mohl být zpracovaný přehledněji a stručněji.
U hry, která je v první řadě určena menším hráčům je pro mě také záhadou, proč jedno zahrání Muníků trvá dvě až tři hodiny. Tak dlouhá hrací doba je pochopitelná u her pro dospělé, kteří mají mnohdy větší trpělivost a vůli si hrát.
Jedním z příjemných aspektů hry je její relativně nízká cena. Ta se bohužel podepsala na nepříliš kvalitním grafickém zpracování krabice i většiny toho, co najdete uvnitř. Proměnlivá je také kvalita tisku obrázků na čtverečcích, které někdy vypadají perfektně, jindy jsou bohužel rozpixelované.
Muníci v mnoha ohledech připomínají legendární hru Lovci pokladů. Ta však měla narozdíl od „skřítků stavících superstroj“ kvalitní a uvěřitelný příběh a napětím při ní doslova tekly nervy. Muníci tak sice vyhrabali z hlubin zapomnění povedený koncept, avšak povedlo se jim ho částečně znovu pohřbít. Pod nánosem komplikovaných a nedopracovaných pravidel se ale přece jen schovává zábavná, dynamická a pokaždé jiná hra, jen ji umět najít.

Tuto hru prodáváme v eshopu Veselý drak za 350 Kč. Můžete si u nás koupit i další hry, např. Ubongo, Pandemic, Osadníky z Katanu, či Bang.
 
Vojtěch Kolář

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí