sobota 4. května 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 6. dubna 2010
Kórové - rozbor decku
Autor: Ufin @ 16:38 :: 2880 Přečtení :: 4 Komentáře ::
 
Dnes jsem si pro vás připravil můj druhý článek a doufám, že se vám bude líbit jako ten předchozí.
V článku se pokusím rozebrat všechny kóry, kteří vyšli v edicích Zendikar a Worldwake.
 
Nejdřív seznam kórů jednotlivě:
 
Armament Master –Vůdce kórů (k sehnání ve foilovém provedení v intropacku), který ostatním kórům přidá +2/+2 za každý equip, který má na sobě. Vzhledem ktomu, že v Zendikaru a Worldwaku vyšlo hodně dobrých equipů (Trusty Machete, Basilisk Collar), tak je Armament Master opravdu žádoucí kartou kolem které budeme stavět. Škoda jenom že +2/+2 nepřidává také sobě. (30 kč)
 
Cliff Treader – 2/1 za 2 many a mountainwalk ( pokud hráč na kterého útočíte vlastní mountain stává se neblokovatelným) je takový průměr. Proti červeným balíkům by ještě ušel, ale jsou i mnohem lepší kórové. (3 kč)
 
Devout Lightcaster – Parádní kreatura za 3 many. Černými balíky se to v poslední době jenom hemží ( například Vampíři jsou na standardu dost silní), je to karta jak dělaná do sideboardu. Je velice dobrá v kombinaci z Kor Skyfisherem, který nám umožní vrátit si Devout Lightcastera do ruky a při jeho dalším přichodu do hry exilnout ještě jeden černý permanent. (20 kč)
 
Kitesail Apprentice – Jeden ze dvou kórů na jednomanovém slotu. V porovnání z Kor Duelistou je možná trošku slabší, ale záleží na situaci. (3 kč)
 
Kor Aeronaut– 2/2 flying za 2 many je slušné. Když k tomu připočteme možnost udělit při nakopnutí létaní jedné vaši kreatuře do konce kola, tak dostaneme kartu, která má šanci dostat se do do každého kórového balíku. (15 kč)
 
Kor Cartographer – Jeden z těch slabších kousků. Pokud máme 4 many na jeho zahrání, tak v balíku plném levných kórů nepotřebujeme nutně další zemku. Mohl by se hodit na landfall, bohužel neexistuje žádný kór s landfallem (jedině že bychom hráli Adventuring Gear mezi equipmenty). (3 kč)
 
Kor Duelist – Druhý a poslední kór za jednu manu. Někdy horší než Kitesail Apprentice, věřím, že v balíku, kde již karty s flying máme, bude o něco lepší duelista. (10 kč)
 
Kor Firewalker – Parádní karta proti červeným fritkám a červeným balíkům obecně. Jasná volba do sideboardu a možná i do základu, protože červené balíky (či kombinace) jsou dnes oblíbené a pokud na červený balík nenarazíme bude to alespoň obyčejná 2/2 za 2 many. (25kč)
 
Kor Hookmaster – Creatura za tři many 2/2, jež má sice důležitou schopnost, která nás může zachránit, ale jakmile je ve hře, tak už se jedná jen o průměrnou bytost. V kombinaci se Skyfisherem by nás mohl potěšit, ale hru nevyhraje. (3 kč)
 
Kor Outfitter - Jeho schopnost vypadá možná lákavě, ale musíte si uvědomit, že v kórovém balíku se hrají hlavně levné equipmenty, a proto nás jeho schopnost nijak nezachrání. (3 kč)
 
Kor Sanctifiers – Karta kterou budeme často řadit do sideboardu. Krásně se hodí pokud budeme hrát proti druhým kórům, protože budeme moci ničit nepřátelské equipy. (3 kč)
 
Kor Skyfisher – Skvělý kór a také jeden z nejlepších commonů ze Zendikaru. Čísla 2/3 a ještě k tomu flying za pouhé 2 many ? Jeho druhá schopnost se může zdát jako nevýhoda, ale v dobrém korovém balíku je to v 90% případů výhoda. (5 kč)
 
Makindi Shieldmate – Jeden z nejhorších korů vůbec. Do hry jde sice jako 1/4, ale za 3 many by jsme čekali něco lepšího. To že je alík nám v korovém balíku vůbec nepomůže. (3 kč)
 
Marsh Threader - Aneb Cliff Treader v jiném kabátě. Platí pro něj to samé, jako pro Cliffa a většího využití se asi nikdy nedočká. (3 kč)
 
Ondu Cleric– Slušná karta do aliančního balíku, ale do kórového bych ji vůbec nedával. Mohli bychom sice hrát 4 Ondu Cleric a 4 Makindi Shieldmate a získat kórový alianční balíček, ale bylo by to dost slabé i na funny deck. (5 kč)
 
Stoneforge Mystic – Je nejdražší karta ze všech kórů, pokud byste sledovali jeho cenu zjistili byste, že začínal na 20 korunkách a každým dnem rostl. Dnes je zhruba na 160 kč a možná ještě poroste. Možnost najít si equip je přímo úžasná, neboť korové balíky na equipech stojí. (160 kč)
 
To byli kórové jednotlivě a nyní přijde pár slov ke kórům obecně:
 
Určitě jste si všimli, že jsou všichni bílí, není proto důvod cpát do kórových balíků jinou barvu. Dále bych chtěl říct, že manacost korů nepřekročí většinou 3 many (Kor Cartographer je výjimka). Z toho plyne jedna dobrá zpráva jedna špatná. Ta dobrá je, že nebudeme muset hrát tolik man a celá hra se dá občas uhrát i se dvěma manami. A ta špatná je, že nás budou ničit karty typu Spell Snare nebo třeba Smother. Bál bych se hlavně smetáku, protože nově vyšel ve Worldwake a je tak legální na standartu, a proto s ním musíme počítat v každém černém balíku. Stejně tak s Malakir Bloodwitch si moc neporadíme. Další nevýhodou je, že kórové jsou závislí na svém vůdci Armament Masterovi a jediný Smother či Doom Blade nás může hodně zpomalit.
 
Tohle by ke kórům stačilo teď rozepíšu další karty, které se budou v kórech hrát:
 
Conqueror´s Pledge – Tohle je jasná volba poměr 6 kreatur za 5 man je slušný a navíc jsou to kórové. Není nic lepšího než když máme na Armament Masterovi 2 equipy a do hry přijde 6 5/5 potvor. Škoda jen, že kicker je tak vysoký. (30 kč)
 
Celestial Purge – Další dobrá karta. Je spíše sibedoardová, ale je to nutnost proto černým a červeným balíkům. (7 kč)
 
Path to Exile – Njelepší bílé a možná i úplně nejlepší ničení na standartu. Nutné do všech bílých balíků ve čtyřech kouscích. Jedná se o super investici, kterou uplatníte i v budoucnu na extendedu či v mnoha jiných profi balících, které bílou barvu využívají (160 kč)
 
Armored Ascension– Dobrá karta jako do levnějších balíčků, kde hrajeme jenom pláně. (7 kč)
 
Honor of the Pure – Karta která se hojně hraje v soldier balících, a protože kórové nemají stylem hraní k soldierům příliš daleko, budeme tuhle kartu hrát taky. (140 kč)
 
Journey to Nowhere – Takový oblivion ring vázaný pouze na kreatury, ale o manu levnější. Záleží na vás, ale já dávám přednost Oblivion ringu, protože si krásně poradí třeba s planeswalkerem. ( 7 kč)
 
Oblivion Ring – Klasický oblivion ring, který by alespoň v sideboardu neměl chybět. (15 kč)
 
Brave the Elements – Tahle karta je nejlepší na podpoření závěrečného útoku a proti jednobarevným balíkům je smrtící, ale občas se stane, že je zbytečná, protože bychom dokázali vyhrát i bez ní. (7 kč)
 
Harm's Way – karta, která dokáže překvapit soupeře a pěkně zamíchat rozdělování damage, já ovšem dávám přednost jistějším věcem (Path to Exile, Celestial Purge, Journey to Nowhere, Oblivion Ring). (15 kč)
 
Landbind Ritual – Dosti sporná karta, která vám dokáže přidat opravdu hodně životů, zvláště pokud hrajete jen pláně, ale na druhou stranu stojí 5 man, což je pro kórový balík opravdu hodně a za 5 man máte daleko lepší Conqueror´s Pledge. ( 3 kč)
 
Emeria, The Sky Ruin – Dobrá v jedné kopii. Většinou ji nevyužijete, ale pokud se hra protáhne umožní vám získat převahu.
 
 
Teď přijdou na řadu equipmenty:
 
Adventuring Gear – Tohle je můj oblíbený equip dáva +2/+2 do konce kola za každý příchozí land a stojí pouze jednu manu + jednu na attachnutí. Landy by měli chodit ze začátku hry každé kolo a když zrovna žádný mít nebudete můžete si pomoct Kor Skyfisher a jeden si vrátit a znovu vyložit. Pokud vlastníte nějaké fetch landy (např. Arid Mesa, Marsh Flats) stává se tento equipment ještě smrtelnějším – můžete bez problémů své equipnuté příšerce zařídit +4/+4.Ještě dodám že důležitá je hlavně cena, protože při attachováni na Armament Mastera vám bude jedno co equipnete, hlavní bude +2/+2 bonus pro ostatní kóry. (3 kč)
 
Basilisk Collar – Nejdražší equipment na standartu, který je ve všech balících parádní, ale v tomhle bude trošku horší než jinde. Problém je v tom, že s Armament Master nebudete většinou útočit ani bránit, protože sám sobě bonus nedává a je to obyčejná 2/2, a proto by mohl lehce umřít. Využití nalezne při bránění. Pokud se budete chtít díky deathtouchy zbavit nějaké nepříjemné creatury ( třeba Terra Stomper nebo nového Terastodon a podobně :-)) (120 kč)
 
Spidersilk Net – Na první pohled equip k ničemu, ale když se zamyslíme zjistíme pravý opak. Pokud nám totiž nezáleží co na Armament Mastera equipujeme a záleží nám pouze na bonusu. Armament Master se po equipnutí stane 2/4 a to znamená, že přežije všelijaké Lightning Bolty a Searing Blazy. Reach asi moc nevyužijeme, ale celkově je Spidersilk Net dobrým equipem pokud nemáme peníze třeba na skvělý Basilisk Collar. (3 kč)
 
Trusty Machete -  Rychlá a smrtící zbraň. Pokud ji hodíme třeba na Kor Duelistu dostaneme 3/2 double strike a pokud soupeř nemůže blokovat, ani se Duelisty jinak zbavit, tak vítězství na sebe nenechá dlouho čekat. (7 kč)
 
Whispersilk Cloak – Více jak neblokovatelnost zde využijeme shroud, který nám zajistí téměř nezničitelnost Armament Mastera. Neblokovatelnost bychom opravdu dobře využili třeba v kombinaci s Armored Ascension. (10 kč)
 
Tohle jsou podle mě dobré equipmenty na standart stačí si jen vybrat. Netvrdím, že všechni ostatní jsou špatné, ale do kórového balíku se nejvíce hodí tyhle. Jinak bych vás chtěl varovat před artefakty, který dobře vypadají, ale po pár hrát zjistíte, že jsou k ničemu - Explorer´s Scope, Trailblazer´s Boots, Razor Boomerang.
 
Decklist:
 
Kórové nemají jasně stanovený decklist a je spoustu možností jak deck postavit. Já se pokusím o  levnější kombinaci, kterou si mohou dovolit i začátečníci.
 
 
Kors Elwinek
Main Deck Sideboard
4 Armament Master
4 Kor Aeronaut
4 Kor Duelist
4 Kor Skyfisher
4 Kitesail Apprentice
2 Conqueror´s Pledge
4 Armored Ascension
4 Journey to Nowhere
2 Oblivion Ring
2 Spidersilk Net
2 Trusty Machete
2 Whispersilk Cloak
21 Plains
1 Emeria, the Sky Ruin
 
2 Trusty Machete
2 Plains
2 Kor Sanctifiers
2 Devout Lightcaster
2 Kor Firewalker
4 Celestial Purge
1 Brave the Elements
 
 
 
Cena:
 
Balík je postaven pro začínající hráče z ohledem na cenu více než na cokoliv jiného. Bohužel některé karty vypustit nejdou, protože jsou základem každého kórového balíčku (Armament Master, Conqueror´s Pledge) a tak se pod 500 korun asi nedostanete. Sečteno a podtrženo celková cena balíku bez basic landů a bez sideboardu je 458 kč, ale musíte počítat s tím, že ceny se neustále mění. Navíc bych vám vřele doporučil objednat si sibedoard, protože vám dává obrovskou výhodu proti červené (Celestial Purge, Kor Firewalker) a také proti černé (Celestial Purge, Devout Lightcaster). 
 
Styl hry:
 
Balíček spoléhá hlavně na neblokovatelnost, kterou zajistí 8 letců (pokud počítáme Kitesail Apprentice tak 12) a 2 Whispersilk Cloak. Manově nejražší kartou je Conqueror´s Pledge za 5 man, ale jinak se jedná o velice levné karty. Z toho vyplývá také menší počet landů 21 plání a
Jedna Emeria, The Sky Ruin, kterou v 90% her nevyužijete, ale těch zbylích 10% vám může vyhrát hru.
Balík je rychlý, ale není to typické aggro a díky Journey to Nowhere nebo Oblivion Ringu dokáže zastavit tlak soupeře. Standardně ujezdíte soupeře vzduchem pomocí svých letců posilněných Armament Masterem. Jako alternativní zabíjení slouží Armored Ascension, který v tomto balíku přidá minimálně +3/+3 a létání.
 
Největší šanci mají kórové proti vampírům a černé obecně. Dále si dobře vede proti červené, pokud ovšem narazíte na dobrou fritku bude to i přes Kor Firewalkera trochu o štěstí. Kórové jsou také dobří proti alíkům, kteří jsou pomalí a díky vašim Oblivion Ringům a Journey to Nowhere si je pohlídáte. Balík je přece jenom slabší proti UW kontrolům, protože váš počáteční tlak zastaví Wall of Denial a později si vás už kontrol pohlídá.
 

Něco na závěr:
 
Možná se budete divit, že jsem nenapsal i verzi pro ty, kterým na penězích nezáleží. Nenapsal jsem ji, protože postavení turnajového decku vyžaduje hodně testování a bez něho si nikdy nemůžete být jisti, že balík bude fungovat, jak má.
 
Stručně jenom naznačím jak by balík změnil pokud by vám na penězích nezáleželo. Takže místo Journey to Nowhere bych určitě zařadil Path to Exile. Spidersilk Net bych vyměnil za Basilisk Collar. Za zvážení by stálo někam zařadit Honor of the Pure asi místo dvou Kitesail Apprentice a určitě bych přidal nejdražšího kóra - Stoneforge Mystic.
 
Tohle je všechno co bych vám chtěl o kórech říci. Doufám, že se vám článek líbil a něco jste se při čtení dozvěděli.
 
funny deck = balík na hraní s kamarády na turnaje je příliš slabý
fritka = červený balík, který se vás pokouší zabít pomocí červených spellů a haste potvor už od prvního kola
UW kontrol = modro-bílý balík se spoustou counterspellů
 
Matěj ´Elwinek´
Komentáře
Autor: brutusacek @ středa 7. dubna 2010 14:45
super článek, možná bych to ze smetí i postavil....podle mě nejsislnější z koru je Kor Skyfisher

Autor: Elden43 @ středa 7. dubna 2010 15:53
jukni na http://www.cmus.cz/dnn/%C4%8Cl%C3%A1nky/V%C5%A1echny%C4%8Dl%C3%A1nky/tabid/265/articleType/ArticleView/articleId/1729/Coverage-z-kvalifikace-na-MR-v-Dungeonu--2-st.aspx

na mcr se kvalifikoval clovek s balikem postavenym kolem equipnutych koru, balik je na dnesni pomery dost levny (vlastne jen mystici, collary a fetchky jsou drazsi) a pritom hezky konkurenceschopny.

Autor: C3PO @ středa 7. dubna 2010 21:43
docela dobrý, jenom pár nápadů:
zvaž Sigil Distinction
wall of denial se již v dnešním UW nehraje
path je dobrý hlavně na extendedu, na T2 si klidně hraj Journey a v mnoha situacích bude lepší
Armored ascension je strašně špatný
Určitě hraj Brave the Elements, bez téhle karty se mono W neobejde
Ještě zvaž Dread Sanctuary jakožto poWrathová bytost a jediná bytost, co se vzbouří Malakir Bloodwitch

Autor: brutusacek @ pátek 9. dubna 2010 8:55
no myslel jsem jako funny z toho co domam mam....ale ten letec je fakt dobrej..

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí