pátek 3. května 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 31. května 2010
Deník začátečníka - II
Autor: Ufin @ 18:47 :: 2276 Přečtení :: 37 Komentáře ::
 
Na úvod chci poděkovat za pochvalné komentáře k minulému článku a zároveň se omluvit za dlouhé čekání na druhý díl. Z části za to může zvýšený příval práce v zaměstnání, z části také MtG horečka. Takže místo toho, abych sedl k počítači a začal datlovat, tak jsem raději trávil čas v herně nebo kdekoliv jinde, kde se mi podařilo ukecat pana Y nebo pana V k rychlé hře.
 
Stav mé závislosti se zhoršil natolik, že kdykoliv jsme se s p. Y potkali, tak jsme se nebavili o ničem jiném než o kartách .. na chodbě, ve frontě v jídelně, při jídle atd. Naštěstí ostatní kolegové většině našich rozhovorů vůbec nerozuměli, ale i tak jsme asi přidali další důvod, proč lidé z informatiky vypadají „divně“. Ono asi slyšet od vedlejšího stolu při obědě větu „ … nakonec dostal dvě do hlavy, ale přesto to s lifelinkem ustál a ještě si z hřbitova vytáhl 2/2 vepře, to mě vomyj … “ je asi trochu děsivé ;).
Nejhorší ovšem bylo, když jsem začal karty prolínat s civilním životem. Třeba na pracovní poradě, když jsem dostal nepříjemný úkol, tak jsem hned pohledem zabloudil do ruky pro nějaký vhodný instant, kterým bych to zvrátil …. Myslím, že takový Harm’s Way by byl ideální :o). Když jsem toto prozradil panu V, tak se dokonce i on na mě podíval podezíravým pohledem. Asi měl strach o mé dušení zdraví … nebo to dělá taky a záviděl mi Harma. On ho v balíčku nemá :)
 
Můj první turnaj
Po cca dvou měsících hraní převážně jen s pány Y a V (a několika jemných změnách v balíčku) jsem se – po pečlivém uvážení - odhodlal ke svému prvnímu turnaji začátečníků v herně Dungeon v Praze. Vzhledem ke své soutěživé povaze a vrozenému cholerismu byla opatrnost na místě. Pokud dostanu nějak ukrutně na zadek, tak je také možné, že karty na místě roztrhám / sním / prodám a pošlu celý MtG k čertu ;).
Společně se mnou vyrazil i pan V, kterému jsem na poslední chvíli sebral z balíčku zapůjčeného Ajani Goldmane. To jej natolik rozhodilo (rozčílilo), že ještě před turnajem nakoupil karty za cca 2 tisíce (mezi nimi i zmíněného Ajaniho) a sestavil si nový (90ti karetní) balíček. Vzhledem k tomu, že při zpáteční cestě z turnaje každých 5 minut opakoval, že to musí předělat, asi nebylo těch 90 karet úplně optimálních.
 
Začínám tak nějak nabývat dojmu, že dvě nejpoužívanější věty hráčů MtG jsou: „Já to musím předělat“ a „Balík je fajn, ale nedošly karty“ :o).  Pokud znáte další klasické věty, tak se prosím podělte v komentářích.
 
Já sám se po víkendu naplněném přemýšlení o obsahu balíčku, raději vrátil k osvědčenému základu. Jen jsem jej obohatil o dvě Elspeth, Knight-Errant, jednoho Ajani Goldmane a dva Honor of the Pure. Zatím stále experimentuji s počtem zemí – současných 23 mi přijde moc. Tj. zatím mi země spíše přebývaly, než aby chyběly.
 
Po příchodu do herny jsem zjistil věc, kterou jsem tak nějak čekal: dneska přišlo nejvíce lidí za poslední dobu :). Celkem nás bylo 11 hráčů a co jsem tak koukal, tak minimálně tři z nich bych tipoval na 5 let hrající hráče a z většiny balíčků mě mrazilo v zádech (sníst karty nebo roztrhat? ;) ). Takže jsem se raději přesunul k radiátorům (tj. do rohu) a pro zabití času do začátku turnaje a zlepšení nálady vyzval jednoho o polovinu mladšího hráče na nezávaznou partičku. Po jeho ujištění, že má nejslabší balíček v základu (čemuž jsem samozřejmě nevěřil – sám budu totiž tvrdit to samé) jsem slavně prohrál 1:2. Hrál také bílé vojáky a teď si už ani nevybavuji, proč jsem to projel – a možná je to jen dobře. Takže s takto nabuzeným sebevědomým jsem nastoupil do turnaje.
 
druhy Pavel Klempa
Main Deck Sideboard
23 Plains
2 Elspeth, Knight-Erran
1 Ajani Goldmane
4 Hada Freeblade
4 Kazandu Blademaster
3 Veteran Swordsmith
2 Akrasan Squire
2 Elite Vanguard
2 Kor Aeronaut
4 Kor Skyfisher
2 Brave the Elements
4 Path To Exile
3 Oblivion Ring
2 Honor of the Pure
2 Harm’s Way
 

           
1.      Hra
Můj první soupeř byl Jakub a mě hned na začátku čekal mulligan na 6. Naštěstí jsem si už den předem v herně osobně vyzkoušel v praxi poučku, že je lepší dobrý mulligan než ruka typu: „je to pěkné, ale nevím nevím“. A ukázalo se, že jsem dobře udělal. Během první hry jsem nedostal jediné zranění. Rychlé vyložení Hada Freeblade a dvou lítaček podpořených Honor of the Pure (velice dobrá koupě :)) stačilo k válcování soupeře. Konec byl efektně zakončen převedením jeho vlastního Lightning Bolt do jeho hlavy (Harm’s Way) a moje první vítězství bylo v kapse.  Dle vyjádření protihráče mu v jeho zeleno-červeném balíčku s kaskáda elfy chyběla mana na stole. No, ještě že tak.
 
Druhé kolo bylo velice podobné, Hada Freeblade a lítačky podpořené Honor of The Pure rychle dodělaly dílo zkázy. Mé jediné ztráty byly z Cunning Sparkmage, kterým mi na konci každého kola bral jeden život. Konečný stav životů: 15 ku 0.
Pochvalně jsem se v duchu poplácal po zádech (šikula Pája :))  a netrpělivě čekal na druhého soupeře.
 
2.      Hra
Po vyvěšení soupisky na druhé kolo jsem byl varován panem V, že můj soupeř Pavel hraje černé upíry s lifelinkem. Já se svou čistou bílou proti nějakým hnusným černým potvorám? To bude náklep. Takže s roztřesenýma kolenama jsem začal hledat svého soupeře. A jaké bylo mé překvapení, když jsem ho nikde nemohl najít. Všichni v herně už seděli u stolů a hráli, ale já stále hledal soupeře. Prošel jsem celou hernu, prohlédl záchody (i dámské) a pořád nic. Po zavolání rozhodčího se ale Pavel rychle našel. Vzhledem k lichému počtu jeden hráč nehrál a Pavel si mě s ním spletl a začal hrát s ním. Po urovnání zmatků jsme tedy začali. Pavel byl vývojem situace poněkud rozladěn, protože prý v spletené hře dostal tak výbornou ruku, jak už dlouho ne. Já jen doufal, že ji zase dlouho nedostane a byl za záměnu docela vděčný. Hra začala výjimečně bez mulliganu. Z mé strany nešlo nic moc vymyslet, takže jsem se jen snažil co nejrychleji vyložit co nejvíce svých potvůrek. Pavel se bránil Vampire Hexmage a Vampire Nighthawk, takže si každým útokem životy přidával a mě potvůrky ze stolu zase rychle mizely (zatr. černá). Bylo tedy potřeba zrychlit: na stůl šel Honor of The Pure (mám ho fakt rád :)) a mé dvě lítačky. A když se mi podařilo vypathovat jeho jedinou lítačku, tak bylo víceméně hotovo.
 
V dalším kole Pavel tlačil hned od začátku a mé jednomanové bytosti ničil jednu za druhou. Nakonec mi na stole zůstala jen jedna lítačka podpořená +1/+0 Veteran Swordsmith. Štěstí se mě ale drželo a Pavel nestihl vyložit nic s protekcí na bílou (což prý ve velkém nasajdoval). Když už jsem se rozjel, tak bylo kolo ukončeno a následovalo 5 nastavených tahů. V dech beroucím finiši (tj. byl to takový nervák, že jsem si nestihl ani dělat poznámky a teď nemám co popisovat) jsem Pavla ve 4tém kole udolal.
 
Takže můj první turnaj a ze dvou her hned dvě vítězství. Naštěstí mi ego Pavel rychle sestřelil informací, že si do svého balíčku zapomněl doma přidat čtyři klíčové karty. No, snad je zapomene i příště :). Jeho černí upíři mi k srdci zrovna nepřirostli.
 
3.      Hra
Třetí vylosovaný soupeř pro mě bylo vyloženě nejhorší volba. Hned jak jsem Mikuláše po příchodu do herny uviděl, tak mi bylo jasné, že jej rozhodně nechci potkat. Hráli jsme totiž spolu náhodou v herně před pár dny a jeho Iona, Shield of Emeria, která mi dávala zákaz používat bílou, byla v mém čistě bílém balíčku opravdu likvidační. Sideboard jiné barvy jsem si nestihl připravit a tak bylo vše jen o rychlosti. Na stůl šel Hada Freeblade a hned po něm Kazandu Blademaster. Mikuláši ale karty chodily jak cvičené a ve čtvrtém kole dokázal dostat do hry token, přes který pomocí „šíleného králíka“ (Polymorph) dokáže vyložit Ionu. Mě tedy nezbylo než vzdát. Jediná záchrana – Path to Exile, kterou bych mohl podstřelit onen token, bohužel nebyla na ruce.
 
Druhé kolo se podařilo mnohem lépe, v šesti kolech jsem pomocí Hada FreeBlade, Kazandu Blademaster a lítaček soupeře porazil. Pokud si pamatuji dobře, tak nestihl kromě zemí vyložit nic.
 
Doufal jsem, že i třetí kolo se podaří zahrát stejně rychle. Neustále jsem se snažil držet na ruce aspoň jeden Path a odstřeloval mu tokeny. V okamžiku, kdy Mikuláši zbývaly dva životy, tak pomocí Day of Judgment vyčistil stůl a vyložil Ionu. V té době byly proti mně i mé karty a tak nezbylo než se zase vzdát (zatr. Iona). Nutně potřebuji sideboard :).
 
4.      Hra
Jako poslední soupeř mi byl určen Marek. Tuto hru nebudu moc popisovat, jednak to bylo pořád to samé a hlavně mě děsně nebavila. Kdykoliv jsem pořádně zaútočil, tak si kouzlem vypreventoval všechny damage, sem tam mi pročistil stůl (tj. 3x jsem vybudoval armádu 5-8 potvor a 3x přišel Day of Judgment). Do toho mě nutil brát na začátku kola až 6 karet a rychle mi tak odhazoval balíček. Na závěr to završil odhozem mých 20ti karet přes poslední abilitu Jace Beleren. Totálně znechucen takovou hrou jsem nastoupil do druhého kola, které dopadlo velice podobně. Jsem holt útočný typ a takovéto zdržovačky nemám moc rád.
 
Takže když to shrnu, tak ze 4 her jsem měl 2 výhry a 2 prohry. Celkově jsem skončil na 6tém místě, s tím že mě porazil vítěz turnaje Mikuláš a na druhém místě Marek. Já jsem naopak porazil čtvrtého Pavla a můj první soupeř Jakub skončil na pátém místě. Bohužel jsem neměl možnost sledovat hry pana V, který skončil na osmém místě.
Turnaj pro mě dopadl víceméně úspěšně a pokud budu moci, tak na pondělní začátečníky budu chodit rád dál.
 
Pavel Papek Klempa
 
PS: musím si předělat balíček :)

Komentáře
Autor: 2012 @ pondělí 31. května 2010 19:52
klasická věta: Už do tý blbý hry nedám ani korunu
také největší lež že ? :D

Autor: Yuuhi Ichigo @ pondělí 31. května 2010 20:15
"vždycky když to testuju tak to chodí Turn3Death a naostro nic"

Autor: Mad Chick @ pondělí 31. května 2010 22:08
Ahoj Pavle, jak se ti nakonec dneska vedlo? Já jsem to fakt už neunesl, koníci mě poprvé totálně potopili a ani los protihráčů dnes nebyl nejpříznivější... oba, kteří tě minule porazili jsem dnes vyfasoval já :D

Autor: Elden43 @ pondělí 31. května 2010 22:35
Naya, Pavle, Naya! Byla to Naya! Ne červeno-zelený pakl.
Z toho jde vidět, jak mi to asi chodilo, když jsem na konci hry měl na stole jen 3 many v zeleno-červené kombinaci a celou ruku bílou (a Bloodbraidku čekající na čtvrtou manu).

Aneb - normálně mi to chodí na T3 kill, fakt! :-)

Je příjemné dočíst se o vlastní hře, aniž bych ten report musel psát sám, keep writing;-)

Autor: C3PO @ pondělí 31. května 2010 23:28
vyhra: na pohodu, nemel sanci a sel brecet na parek...
prohra: umichal me, o kolo, o zivot, o kartu, mel stesti...
xD

Autor: alanik @ úterý 1. června 2010 6:30
vyborny reportik taky si chcu kupit ten soldier deck s Mshopu da se to objednat i přes internet??












Autor: 2012 @ úterý 1. června 2010 7:00
jj da a rovnou pokud maš money tak si ho vylepši třeba path to exile nebo nějakej honor of the pure

Autor: Flamberg @ úterý 1. června 2010 9:19
Tyhle články jsou fakt boží :-)

Autor: Lankar @ úterý 1. června 2010 10:39
Opravdu povedené počtení. P.S.: Zdraví, Iona :D

Autor: @ úterý 1. června 2010 10:57
pro Mad Chick:
Včera to nebylo nic moc ... už dopředu jsem věděl, že 4tou hru nestihnu a tak jsem hrál jen tak pro zábavu. Ale když jsem v prvním i druhém kole dostal takový klepec, tak to moc zábavné nebylo :)). Třetí kolo na mě nezbyl soupeř, tak jsem to rovnou zabalil. Příště to snad bude lepší. A k těm soupeřům: už dlouho jsme se nepotkali my dva :)))

pro Lankar:
Díky za pochvalu, ale pro jistotu se jdu podívat kolik Iona stojí. Abych věděl kolik Ti mám za ni zaplatit, až ji příště vzteky roztrhám :)))

Autor: Mad Chick @ úterý 1. června 2010 17:30
Alanik: Jen bych tě rád upozornil, že většina lepších karet do Soldier Decku na podzim odrotuje ze Standardu.

Autor: alanik @ úterý 1. června 2010 18:15
no ja vim tak zvažuju jestli to pak jit hrat na extend s tim ze bych dokupil nejaky ty field marsaly a premium kapitány kteři nejsou zrovna nejlevnejsi(((:
tak sem spis zvazoval kupi ALIES ATACK fakt nwm


Autor: brutusáček @ úterý 1. června 2010 19:10
jjj včera ten bolt nešel a nešel... :(

nicméně vojáčci na extendet nevim nevim..

Autor: alanik @ úterý 1. června 2010 19:32
no ja vim přece jenom bude lepsi deck s mystic shopu překoonstruovanej a pak este vylepsenej
ally na standart


Autor: 2012 @ úterý 1. června 2010 19:54
T3 kill sa nayou to bych fakt chtěl vidět !! :D:D:D
to je nej vtip dne
mohl bys mi prosím zde posat ten tvůj T3 kill alespoň teoreticky ? a jaká je šance že ti to na něj přijde ? 5% ze všech hand ? snad ani ne a navíc je to za předpokladu, že opponent 3 kola nic neudělá ... ten T3 kill je snad pravděpodobnější i s borosem

Autor: alanik @ úterý 1. června 2010 19:58
a cem to ted mluvis mluv pls srozumitelnej sem zacatecnicek XDDD


Autor: 2012 @ úterý 1. června 2010 20:09
myslíš mě ? to bylo na borce nahoře, co psal, že mu většinou karty chodí na T3 kill .. najdi si to a to znamena T3 kill, že to může zabít ve třetim kole ..... na standard se dá teoreticky tuším zabít v tom třetim kole nejrychlejc, ale je to málo pravděpodobné, on hraje nayu což je celkem dobrej a dost rychlej balík, ale dosti pochybuju o tom, že mu to často chodí na T3 kill, navíc oponnent se nesmí vůbec bránit, mě se podařil T3 kill jen jednou a to s borosem, což je podle mě o dost lepší a rychlejší balík

Autor: Lankar @ úterý 1. června 2010 21:22
Hele s tím T3 killem - to jsi asi ještě ten Jakubův balík neviděl v akci, fakt mazec! Úplně hrozně si to dává... :D

Autor: Ufin @ úterý 1. června 2010 22:21
Pekne pocteni, hlavne real life fáze z života, která odlišuje od reportu. Určitě by si mohl to do článků zakomponovávat víc. Alespon nám tak daruješ chvilku pobavené :) I kdyz zase i styl hry je zajimavej, takze si v dusledku uzivam celej clanek.

Na zaver snad jen, doufam, ze na dalsi clanek nebudeme trvat tak dlouho, jak dosud)

Autor: Elden43 @ úterý 1. června 2010 22:35
2012 - T3 kill s nayou uplne v klidu... 1. kolo forest + Nacatl, 2. kolo Mountain + 4x Wooly Thoctar (tady je trosku osemetna situace, ze si souper nevsi vsimnout jemneho poruseni pravidel) a T3 kill...

Nekdy to holt nevyjde, ale vetsinou v klidu...

Autor: 2012 @ středa 2. června 2010 6:34
4x Woolly Thoctar jo ? No to sem zvědavej jak to děláš ...

Autor: alanik @ středa 2. června 2010 13:18
no tak to nwm řek bych ze je pravdepodobnost tohoto komba tak 5% souhlasim s 2012


Autor: 2012 @ středa 2. června 2010 13:47
vysvětlíte mi to někdo , jak ve druhom kole vyloží 4x Thoctara ? dyť s nayou si nedává ani jednoho leda kdyby první kolo zahrál třeba manaptáka

Autor: Ufin @ středa 2. června 2010 13:47
2012: tady si nekdo sedi na vedeni ;)

Autor: 2012 @ středa 2. června 2010 13:55
admine plss vysvětli mi to nehraju to moc dlouho a nejde mi to hlavy. Díky

Autor: 2012 @ středa 2. června 2010 13:57
ted mi to doslo on to cely myslel jak ironii jeko ze srandy, že ma dycky T3 kill a že 4x thoctar je jemny porušeni pravidel :D LoL
Oni by ho ty vtipy přešli až bych mu dal doopravdy T3 kill s mym balikem

Autor: C3PO @ středa 2. června 2010 14:04
to teda jo...xD !

mimochodem, naya skutečně dokáže zabít ve 3.kole, ale ne ta klasická, ale landfall
T1: pláň, lynx
T2: R/x fetch, swing for 4, geopede
T3: G/x fetch, Harrow, swing for 17
gg

Autor: Lankar @ středa 2. června 2010 14:36
Mno, tak to bylo veselé :D

Autor: 2012 @ středa 2. června 2010 14:39
no tak jasný, ale to je jen teoreticky .. a navíc tuhle verzi nayi nehraje moc lidí

Autor: Aggrokumano @ středa 2. června 2010 19:19
Tak já si myslím, že to není zas tak nepravděpodobný, tyhle karty se můžou v klidu sejít.

Autor: 2012 @ středa 2. června 2010 21:47
Kumano: Jo to v pohodě můžou, ale v kterom baliku soupeř 3 respektive 2 kola vůbec nic neudělá ?

Autor: Aggrokumano @ středa 2. června 2010 23:04
třeba U/W Tapout...

Autor: Mad Chick @ středa 2. června 2010 23:25
Nebo Polymorph, případně mill

Autor: 2012 @ čtvrtek 3. června 2010 16:04
polymorph většinou hraje nějeký rušení nebo třeba into the roil, a nebo může pustit tokena na blok a UWcko Ti dá třeba Spreading Seas, nebo Orchidej, nebo ti něco spathuje

Autor: Petr @ sobota 5. června 2010 18:46
Super článek. Před měsícem jsem s Magicem začal a úplně jsem tomu propad :-) Balíček předělávám snad po 10áté. (Sice nemám žádné extra vzácné karty, ale to myslím neva). Snad se mi podaří v neděli 12. dorazit do dungeonu v Praze na začátečnický turnaj.

Autor: alanik @ neděle 6. června 2010 20:07
hele prosim vas potřebuju poradit KDYZ HRAJU 2head giant a vylozim honor of pure tak to plati na moje i spoluhracovy bytosti???

Autor: Flamberg @ úterý 8. června 2010 15:26
Ahoj! Ne, Honor of the Pure platí pouze pro Tvé bytosti.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí