sobota 4. května 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pátek 2. července 2010
Treefolci - Lorwyn Block
Autor: Ufin @ 10:06 :: 2312 Přečtení :: 0 Komentáře ::
 
Vítejte! Vzhledem k tomu, že magic hraju hlavně pro zábavu, rád bych rozebral jeden ze svých PET balíčků (=balíček, který máte pro zábavu, nikoli na turnaje). Pro tento účel se mi zdají dobré dva formáty: Block (tedy balíček sestavený pouze z jednoho bloku, většinou tří až čtyř edic) a allcommon. V druhém jmenovaném se prakticky nevyznám, zato bych rád přispěl se svou troškou do mlýna v rámci balíčků na block. Dnes bych si rád vzal na mušku Treefolky (Lorwyn block).
Lorwin block (edice Lorwyn, Shadowmooor, Morningtide, Eventide) je jeden z nejsilnějších blocků vůbec. Silných balíčků zde bylo vícero: Víly, Kithkini, 5C kontroly, Treefolci a další havěť. Další velkou výhodou tohoto bloku je stabilizace, neboť se zde nachází landy a la Gilt-Leaf Palace (když příjde, ukaž typ bytosti – elf, goblin, treefolk atd, nebo přijde tapnutý) a „filtry“ (U/B: add UU, UB or BB to your mana pool apod.), to vše se dá pojistit Reflecting Poolem. Takže bychom měli nejenom možnost postavit balíček silný, ale dokonce i vícebarevný.
Pokud tyto bytosti znáte, asi víte, že jsou to bytosti vysokou odolností, které jsou nejsilnější v barvách zelená – černá – bílá. Přesto jsou krásně hratelní i v monozelené. Na každý pád je to na amatérské úrovni velmi silný balíček.
Rád bych ukázal dvě možnosti jak hrát trefolky: jednobarevné, levnější a trojbarevné, kteří už vyžadují větší investici (kolem 2500 Kč, pokud jste fajnšmekři, tak klidně o tisícovku navíc, což je na PETko docela dost), ale jsou (na PETko) velmi, VELMI silní. Obě varianty jsem jednu dobu hrál, v součastnosti mám tu trojbarevnou.
 
 
MONOGREEN verze – decklist
 
 
Monogreen Treefolci P.C.
Main Deck Sideboard
4 Battlewand Oak
4 Bosk Banneret
4 Cloudcrown Oak
4 Dauntless Dourbark
4 Leaf-Crowned Elder
4 Sapling of Colenor
2 Timber Protector
4 Treefolk Harbinger
4 Lignify
2 Reach of Branches
4 Rootgrapple
20 Forest
 
 
Tohle je nejlevnější verze treefolků, jaká se dá postavit (ještě se dá asi stovka ušetřit, ale není to ono, viz níže). Karty jsou vesměs za rozumné ceny a celý balíček je otázkou nějakých osmi stovek (podle toho, kde nakupujete). Pokud se vám máte možnost investovat o nějakých pět stovek navíc, velmi silná karta je Chameleon Colossus (vit níže).
 
Nyní si pojďme rozebrat jednotlivé karty:
Battlewand Oak: Do zelených treefolků jedna z nejsilnějších karet. Prakticky každě kolo se z něj stane minimálně 3/5, 5/7 není výjimkou.
Bosk Banneret: V treefolcích naprostá nutnost, ve druhém kole jde do hry, zlevňuje o 1, výborná karta.
Cloudcrown Oak: Slušná obrana proti flyingům, vzhledem k tomu, že je to treefolk, v balíčku překážet nebude.
Dauntless Dourbark: Nejlepší bijec do monogreen treefolků: tady 8/8 není výjimkou a trample se v tomto případě také hodí.
Leaf-Crowned Elder: Teď pozor: tohle je nejsilnější karta. Ve třetím kole naprosto super (předpokládám, že je Banneret ve hře. Tenhle treefolk vám zajišťuje karetní výhodu neskutečným způsobem. Vážně super karta. Nekecám.
Sapling of Colenor: Přestože jem ho nikde jinde v žádných treefolcích neviděl, skutečně bych se přimlouval za to, aby se hrál, mě se velmi osvědčil. Pokud si můžete dovolit útočit, opět vyrábí karetní výhodu, jinak se jedná o skvělého blokera.
Timber Protector: Tohle je docela sporná karta. Je to totiž docela drahý lord. Na druhou stranu, pokud se rozjedete a zahrajete tohoto bijce, bude těžké s vámi něco udělat. Za dva v základní verzi bych se přimluvil. Pokud ale potřebujete ušetřit, tohle je to správné místo.
Treefolk Harbinger: NUTNOST! V tomto balíku Úžasná karta, v prvním kole si s ním najdete cokoli potřebujete, klidně i land. Na začátku vám v podstatě zaručí, že nemusíte mulliganovat a  později vám také pomůže (obzvlášť, pokud přijde do hry v upkeepu přes Leaf-Crowned Eldera) vybrat přesně to, co potřebujete líznout.
Lignify: Jediné zelené „ničení“ bytostí, jaké na bloku existuje (kdo ví, jstli existuje ještě vůbec nějaké jiné). Pak je tu samozřejmě Cloudthresher, který ale střílí jen do flyingů, a je to tedy spíš sideboardovka, což se dá říci i o Firespoutu v této barevné verzi. Lignify zkrátka hrajte 4x, to je třeba.
Reach of Branches: Tahle karta je jedna z těch sporných. Je schopná instantně „boostit“ jak Battlewanda, tak Dauntlesse. Přesto, je to „jenom 2/5 za pět man“. To, že se dá položit do hry i během soupeřova útoku a tím mu něco sejmout a to, že když chodí jenom landy, tak bytost dáváte každé kolo dělá z Reach of Branches docela slušnou kartu.
Rootgrapple: Teď si asi říkáte, že jsem spadl z višně, ale on to není takový shit, jaký se zdá být. Vážně ne. Pokud se totiž zahraje přes Leaf-Crowned Eldera (doufám, že to jde J) není manacost rozhodující. Tahle karta navíc dokáže soupeři docela nepříjemně rozházet manabázi a dokáže se zbavit i nepříjemných enchantmentů (Bitterblossom).
 
Možnosti vylepšení:
Chameleon Colossus: Já vím, stojí zhruba sto padesát, ale je vážně hodně užitečný. Když vám soupeř odpraví dountlesse, je to také super zabíječ. Doporučuji s ním nahradit Timber Protectora, Reach of Branches, nebo Battlewand Oaka (alespoň dva Battlewandy tam však nechte).
Everbark Shaman: Taky vypadá, jako by byl pěkná lama, a taky je, ale pokud máte na stole Battlewanda a Dountlesse, tak už to stojí za úvahu. Supluje funkci Reach of Branches (instantě boostí Danstlesse či bettlewanda, řečí problém landů v balíčku), lze s ním, pokud máte hluboko do kapsy, nahradit např. Timber Protectora.
Pokud počítáte se Sideboardem, tak doporučuji Clouthreshera, slušné střílení do flyingů je Firespout (fajnšmekři si můžou střihnout červenou splash, doporučuji vividy a Fire-lit Thickety, ale pozor, oslabí to Dauntlese a Battlewanda), Wickebrough Elder je možnost, jak se zbavit enchantmentů (Rootgrapple ale většinou stačí).
 
Trojbarevní treefolci:
 
Trojbarevní treefolci P.C.
Main Deck Sideboard
2 Battlewand Oak
4 Bosk Banneret
4 Chameleon Colossus
2 Changeling Titan
4 Doran, the Siege Tower
4 Leaf-Crowned Elder
4 Sapling of Colenor
4 Treefolk Harbinger
4 Unstoppable Ash
4 Nameless Invesion
4 Crib Swap
1 Rootgrapple
1 Ancient Amphitheater
1 Auntie´s Hovel
4 Gilt-Leaf Palace
4 Murmuring Bosk
3 Vivid Meadow
2 Fire-Lit Thicket
5 Forest
2 Scarblade Elite
2 Shriekmaw
4 Wren´s Run Vanquisher
3 Rootgrapple
4 Firespout

 
Nyní se opět pokusím vysvětlit, proč hrát tu kterou kartu (případně, proč jich není tolik, jako v monogreen verzi). O nekomentovaných kartách platí komentář z monozelených treefolků (viz výše).
Battlewand Oak: Tady je to celkem jasné: Forestů ubylo, takže se z něj stane s bídou 3/5. Ale s Doranem je to 5/5, pokud se poštěstí, tak i 7/7, takže 2x se ještě vyplatí. Další výhodou je, že díky changelingovému ničení jde boostit instantě. Naproti tomu Dauntless Doubark je odebráním forestů tak oslaben, že vážně nemá cenu ho tam cpát.
Changeling Titan: Zaprvé je zde jako elf do Gilt-Leaf Palace a Obr do Amphitheatru, navíc je to 7/7, výborně se kombí s Harbingrem, díky schopnosti „champion a creature“.
Doran, the Siege Tower: Základ. Kvůli němu se vyplatí stavět trojbarevné treefolky. Zkrátka nutnost.
Unstoppable Ash: Velmi zajímavá bytost. Kromě toho, že je to trample za 4 many (opět tady funguje combo s harbingrem) dává při útoku každé bytosti +0/+5. Když vezmeme v potaz Dorana, tak je to jedna z nejsilnějších karet. V monobarvě bych ho nedoporučoval kvůli absenci Dorana.
Nameless Inversion: Krásné ničení. Je velká pravděpodobnost, že jej dokážete zahrát jen za jednu manu (díky Banneretovi) a sejme 75% nepohodlných bytostí. Navíc je to changeling, takže boostí Bannereta a vzhledem k vysoké odolnosti treefolků ho dokonce můžete zacílovat na svého bijce (pakliže není na stole Doran :-D)
Crib Swap: Přestože se na tomto bloku hraje mnoho balíčků, kterým 1/1 chnageling bude docela prospěšný (víly, kithkini a podobní zmetci), je to stále jedno z nejlepších ničení na bloku (Oblivion Ring je asi lepší, jenže „obliváč“ není instantní a není to treefolk).
Rootgrapple: Nebudu tu opakovat ty ódy na tuhle kartu, která vypadá, jako karta s prominutím na vytření víte čeho, jen odůvodním počet. Je tam jen tak pro chuť, ale v případě nouze se dá najít Harbingrem. Proč ne radši „Obliváč“? Obliváč nejí instantní, není to karetní výhoda. Zbytek Rootgrapplů je v sideboardu.
 
Sideboard
Scarblade Elite: Velmi slušný ničič – sideboarduje se obvykle místo Inverze (+3/-3 na některá prasata, rozuměj velké příšery, nestačí), eventuelně Rootgrapplu (někdo holt enchantmenty ani planeswalkery nehraje).
Shriekmaw: Další ničení (4 Eliťáci by nedělali dobrotu) na velká prasata.
Wren´s Run Vanquisher: Další kartička na velké bytosti, navíc funguje i na ty se shroudem. Hodí se i do útoku.
Rootgrapple: To už jsem zdůvodňoval snad desetkrát :-).
Firespout: Kvůli tomu ty kraviny s červeno-zelenými landy a červeno-bílým a červeno-černým lendem. A taky jsou tam vividy. Ale druhé takhle úžasné hromadné ničení neexistuje. Kvůli tomu se ta splash vyplatí. Ale pokud chcete ušetřit, dejte do sajdu Cloudthreshera a na Firespout se vybodněte jako první.
Poznámka: Fantazii se meze nekladou a ona zmíněné tisícovka navíc, to jsou karty typu Thoughtseize. Do sideboardu. No, ale ti z vás, kteří je vlastní, ať si je do sideboardu klidně dají.
Poznámka: Pokud máte balík jen tak pro hraní s přáteli (což je docela pravděpodobné), na sideboard se můžete v klidu vykašlat.
 
Tak, snad jsem vysvětlil vše, co se dalo. Je to moc pěkný balíček a neomrzí ani po mnoha hrách. Třeba by se s ním dala i uhrát kladná bilance na extended. Ono by se vidělo. Moje rady a doporučení máte a pokud jste dočetli až sem, máte kromě mého obdivu i mé díky.
 
Petr Čížek

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí