středa 1. května 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

sobota 10. července 2010
Bylo, nebylo - B/W kontrol
Autor: Aggrokumano @ 18:07 :: 2842 Přečtení :: 5 Komentáře :: :: Tvorba balíků
 
Nedávno jsem u nás v herně objevil u někoho v deskách na první pohled nezajímavou kartu Spectral Lynx a hned jsem si vzpomněl na balík z dob mých začátků s Magicem. V té době to byl jeden z nejlepších balíků na extendedu (tuším, že byly povoleny edice od Mirage až po Onslaught) a takovým mým snem bylo, že až budu mít hodně peněz, tak si ten balík postavím. Pochopitelně jsem ho nikdy nepostavil .
Pojďme si nejdříve ukázat některé balíky, které se v té době hrály.
Už klasickým balíkem je Madness, který se dnes dá hrát (a celkem úspěšně) na „legačce“. Je to UG balík a jak už nám napovídá název, je založen na schopnosti Madness. Základním kamenem balíku byly Basking Rootwalla, Wild Mongrel a Careful Study, která nám umožňovala zahrát ještěrku již v prvním kole, ale taky discardnout karty jako Deep Analysis, Roar of the Wurm, nebo Wonder. V balíku se taky hrálo nějaké to rušení, celkem populární bylo Circular Logic, zvané cirkulárka a taky starý dobrý Counterspell.

Dále se hráli Elfové a Goblini, což jsou balíky, které se na extendedu pohybují prakticky od začátku Magicu. V té době navíc byla k mání vynikající série potvůrek z Apocalypsy, která nám umožňovala ukázat vrchní čtyři karty knihovny a dát si z nich všechny bytosti vybraného typu do ruky. U elfů to byl Sylvan Messenger a u goblinů Goblin Ringleader. Goblini se navíc hráli i v kombo-verzi nazvané Goblin Bidding, podle Patriarch‘s Biddingu.

Velice dobrým balíkem byl také černomodrý kontrol postavený kolem karty Psychatog. Tady si můžete prohlédnout verzi, se kterou v roce 2005 zvítězil Antoine Ruel na Pro Touru v Los Angeles.

A samozřejmě tu byly i různé kombo balíky postavené kolem karet jako Aluren, Pandemonium, Quirion Dryad, Eladamri's Vineyard nebo Argothian Enchantress. To jsou základní archetypy úspěšných balíků té doby (možná jsem na něco zapoměl, už je to poměrně dávno). Ale pojďme se konečně podívat na náš kontrolní balík.

Decklist:
8× Swamp
6× Plains
 
 
 
Sideboard:
 
2× White Knight
Perish
 
Jak vidíte, co se týče zemí, nedalo se vymyslet nic převratného. Možná by se dal hrát Wasteland, ale nemyslím si, že v té době bylo nějaké velké množství nepříjemných nonbasiců. Fetchland v barvě nám vyšel až v Zendikaru, takže ani ten jsme hrát nemohli.

 
Kreatury si záměrně nechám až na konec, pojďme tedy k ostatním kouzlům. Začneme třeba Vindicate, což je vynikající karta, dodnes hratelná na legacy, bohužel se špatně shání, čemuž odpovídá i její cena.
Gerrard’s Verdict – jeden z nejlepších discardů všech dob. Soupeř si určitě dobře rozmyslí, co zahodí a pokud by si chtěl důležité karty nechat a zahodil by země, tak si ještě přidáme životy.
Wrath of God, čili Vrata jsou základní kartou kontrolního balíku tohoto typu, bohužel se ukázaly jako příliš silné a dnes jsou nahrazovány Day of Judgment, který dává možnost regenerace. Zvláštní v době přesílených Jaců a Baneslayerů, že?
Dále tu máme dvojici ediktů - Diabolic Edict, což je zřejmě nejlepší černé zabíjení, co kdy vyšlo. Zbavíme se tím úplně všeho (snad krom Iony, která zakázala černou). A chainerův edikt, který je sorcery, ale zato může pomocí flashbacku odstranit dohromady dvě potvory.
Pak tu máme Vampiric Tutor, což je parádní karta, instantně si na konci kola můžeme najít potřebnou kartu jen s minimálním postihem. Jediným problémem je, že byl moc silný a dnes je na legacy zakázaný, tudíž se tento balík nedá hrát na žádném formátu.
Akroma’s Vengeance je tu jen jednou, kdyby nás snad trápily nějaké artefakty a enchantmenty. Potom není nic lehčího, než si to najít pomocí Tutoru a navíc to není nikdy „mrtvá karta“ (mrtvá karta je taková karta, kterou když si lízneme, tak nemá žádný vliv na hru, např. lízneme-li si Giant Growth v momentě, kdy nemáme žádnou kreaturu), protože se dá procyklit.
Renewed Faith je záchranná brzda proti agresivním balíkům, ale jinak se dá procyklit a ještě si přidáme dva životy.
Phyrexiánská aréna je vynikající lízání, dnes trochu vytlačené Dark Confidantem, který by se sem stejně nehodil, protože tu máme karty s vysokým mana costem.


 
A teď se dostáváme ke kreaturám. Hrajeme jich celkem 10, což je tak akorát. Hned čtyřikrát je tu Exalted Angel, který byl ve své době nesmírně populární, i když dnes bychom asi dali přednost Baneslayerovi. Na druhou stanu má Exalted Angel morph, díky kterému se dá zahrát už ve čtvrtém kole a taky s ním můžeme „trikovat“.
Dalšími potvůrkami jsou protekční Spectral Lynx, která má navíc regeneraci a White Knight, ten má navíc first strike, netřeba k nim cokoli dodávat.
Poslední a nejdůležitější kreatura je Desolation Angel. Měla by platit rovnice kicknutý Desolation Angel = naše výhra. Většina balíků nenajde odpověď na anděla, jakožto jedinou potvoru na stole bez zemí (předpokládám, že předtím zahrajeme Vrata).
 
Se sideboardem jsem si docela lámal hlavu. Nakonec jsem tam zařadil další Knighty proti čeným balíkům, Orim’s Chant proti kombo balíkům, ale třeba se s tím dají výrazně zpomalit elfové a jiné aggra. Ostatně (nejen) proti elfům tu je ještě třikrát Perish a tři Engineered Plague. Pak jsem přemýšlel o nějakém discardu, který by potrápil kontrolní balíkz. Uvažoval jsem o Duressu a Terapii a nakonec jsem vybral Terapii, která by měla být díky flashbacku lepší než Duress.
 
To je pro dnešek skoro vše. Pro znalce jsem si na závěr připravil speciální otázečku: Ve kterém z výše zmíněných balíků se hrála Cavern Harpy? Kdo správně odpoví, získá dobrý pocit z toho, že správně odpověděl .

Pokud se Vám článek líbil, tak můžete zanechat své dojmy v komentářích. V případě zájmu bych mohl přestavit ještě nějaké jiné balíky, které se hrávaly před několika lety.
Tak a to je pro tentokrát opravdu vše a v horizontu několika dní očekávejte článek, který Vás provede edicí Magic 2011!
Komentáře
Autor: 2012 @ sobota 10. července 2010 21:58
je to celkem dobře psaný .. ale dnes nevidím žádnej význam článku o balíčku který se hrál na extended před několika lety... určitě napiš nějaký protiargument . ale myslím si že v podstatě to nikomu k ničemu není nikdo nic takovýho stavět nebude. Radši napiš něco o M11

Autor: Aggrokumano @ neděle 11. července 2010 1:38
No, samozřejmě to není návod na sestavení decku, navíc, když se nedá nikde hrát. Ale přišlo mi to jako zajímavý nápad a určité oživení.

Autor: Flamberg @ neděle 11. července 2010 11:52
Určitě je to super. Už jen jako to nostalgické ohlédnutí... :-)

Autor: eM @ středa 14. července 2010 21:06
harpyje se hrala v alurenu

Autor: Aggrokumano @ neděle 18. července 2010 18:32
Jo jo, byl to Aluren!

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí