pátek 26. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 4. května 2011
Stavíme balíky s Tezzeretem
Autor: Aggrokumano @ 0:50 :: 5929 Přečtení :: 3 Komentáře :: :: Tvorba balíků
 

Vždy když vyjde nový planeswalker, tak se diskutuje, zdali se prosadí na constructed1. Nový Tezzeret nebyl výjimkou. Že bude hratelný na standardu dokázali se svými balíky Martin Jůza a Guilame Matignon na PT2 v Paříži jen několik týdnů po příchodu Mirrodin Besieged (MBS) na trh. A netrvalo to dlouho, a začal se prosazovat i na extendedu a legacy. My to ale vezmeme pěkně popořadě a začneme rozborem Tezzereta na bloku3.



 

Budu vycházet z verze, kterou na cmusu popisoval Mates Vantuch. Jedná se o „klasickou“ UB verzi s Kuldotha Forgemasterem:
 

8× Island

8× Swamp

Darkslick Shores

Inkmoth Nexus


Kuldotha Forgemaster

Myr Battlesphere

Blightsteel Colossus

Mindslaver


Tezzeret, Agent of Bolas


Mox Opal

Go for the Throat

Throne of Geth

Sphere of the Suns

Ichor Wellspring

Tumble Magnet

Stoic Rebuttal

Black Sun’s Zenith


Sideboard:
 

Phyrexian Vatmother

Steel Sabotage

Volition Reins

Contagion Clasp

1× Black Sun’s Zenith

1× Go for the Throat


A jakže to celé funguje? Díky Kuldotha Forgemasterovi se nemusíme spoléhat jen na Tezzereta, ale můžeme si najít jednu ze tři chuťovek – Battlesphéru, která je s Tezzeretem smrtící, Kolosuse, na kterého je na bloku minimum odpovědí (snad jen Revoke Existence) a Mindslaver, kterým můžeme soupeře paralyzovat předtím, než dostaneme na bojiště Kolosuse.


Zbytek tvoří jakousi kontrolní „omáčku“ - Go for the Throat a Black Sun's Zenith jakožto nejlepší zabíjení na bloku, obdobnou funkci má Tumble Magnet, což je skvělá karta, která umí soupeře zpomalit, ochránit Tezzereta a taky si rozumí s Throne of Geth. Dále je tu akcelerace a zároveň „krmení“ pro Tezze – Mox Opal a Sphere of the Suns, pak Stoic Rebuttal, který zde většinou hrajeme za dvě many, a nakonec je tu minikombo v podobě Throne of Geth (Trůn) a Ichor Wellspringu.

Díky Trůnu taky můžeme použít tezzeretovu finální abilitu hned po jeho zahrání. A proti jiným kontrolním balíkům je skvělý v kombinaci s Inkmoth Nexusem.


Co se týče sideboardu, tak tam máme Vatmothery proti klasickému UB kontrolu a taky proti Big Redu4. Playset Steel Sabotage do mirroru5, a pak je tu další zabíjení proti aggro deckům, což jsou především různé variace infectu a fritka (Contagion Clasp najitý přes Forgemastera dokáže zabít soupeřův Nexus). Poslední kartou jsou Volition Reins, která je chuťovkou na soupeřova Vensera.


Na bloku se ale nehraje jen UB verze, ale i verze hrající bílou právě kvůli Venserovi:


Darkslick Shores

Inkmoth Nexus

5× Island

1× Plains

Seachrome Coast

7× Swamp


Kuldotha Forgemaster

Myr Battlesphere

Contagion Engine

Spine of Ish Sah


Tezzeret, Agent of Bolas

Venser, the Sojourner


Contagion Clasp

Ichor Wellspring

Mox Opal

Sphere of the Suns

Stoic Rebuttal

Tumble Magnet


Sideoboard:


Black Sun’s Zenith

Go for the Throat

Skinrender

Steel Sabotage

Volition Reins


Při bližším pohledu na decklist tu najdeme jen minimum změn oproti předchozí verzi. Jednak nehrajeme Kolosuse, protože tu místo něj máme chuťovky v podobě Spine of Ish Sah (Špína) a Contagion Enginu.

Zbytek je v podstatě stejný, jen místo Go for the Throat a Zenitů hrajeme Contagion Claspy, protože pěkně spolupracují s Venserem. Ostatně Zenith i Go for the Throat máme v sidu proti aggro deckům. A v sidu je i Skinrender, který si s Venserem taky pěkně rozumí. Volition Reins je na karty typu Consecrated Sphinx, kterou je lépe ukradnout, než zničit .


Tezzeret na standardu


Je docela zajímavé sledovat, jak si vede Tezz na standardu, jelikož je dost pravděpodobné, že po rotaci6 to bude jeden z tier decků7.

Zatím se hraje ve dvou verzích, ta první je opět klasická UB s Kuldotha Forgemasterem a pilotoval ji například Martin Jůza na PT v Paříži, kde s ní předvedl „čistou práci“, tj. uhrál 5:0.

Druhá je v barvách Grixisu8 a pilotoval ji tamtéž Guillaume Matignon9, kterému se dařilo trochu méně, ale přesto uhrál pěkných 4:1.


V rychlosti si projdeme verzi Martina Jůzy, která se v principu příliš neliší od té, co se hraje na bloku:


Drowned Catacomb

Inkmoth Nexus

Darkslick Shores

7× Swamp

5× Island


Kuldotha Forgemaster

Myr Battlesphere

Blightsteel Colossus

Mindslaver


Tezzeret, Agent of Bolas

Jace, the Mind Sculptor


Everflowing Chalice

Sphere of the Suns

Inquisition of Kozilek

Duress

Preordain

Tumble Magnet

Ratchet Bomb


Sideboard:


Black Sun's Zenith

Platinum Emperion

Flashfreeze

Memoricide

Go for the Throat

Spell Pierce

Negate

1× Ratchet Bomb

2× Duress


Ve skladbě zemí nejsou téměř žádné rozdíly, raději než Tectonic Edge hrajeme Nexus, protože se dá obětovat do Forgemastera a je skvělý proti kontrolům. A nezměnilo se ani kombo Forgemaster + Kolosus/Battlesphéra/Mindslaver.


Co je ale výrazná změna, je playset Jace, the Mind Sculptora, který dokáže vyhrávat hry sám o sobě. Možná bych kvůli němu zvažoval přidání 1-2 feček10, kterými si můžeme do knihovny zamíchat nepotřebné karty, i když to samé de facto zvládá Preordain.

Další změna je, že jsme kántrování vyměnili za diskard. Martin to hrál v poměru 4 Inkvizice a jeden Duress. Obojí má své pro a proti, Inkvizice zahodí pro nás nepříjemné karty jako Lotus Cobra a Fauna Shaman, ale nedosáhne na Jace ani Tezze.

Posledními změnami je výměna Mox Opalu za Everflowing Chalice a Black Sun Zenithu za Ratchet Bombu, která je skvělá proti Kuldotha Redu a různým tokenům (např. z Avengera of Zendikar).


Zbytek je klasika, Tumble Magnet skvěle funguje při obraně našich planeswalkerů a Sphere of the Suns je standardní urychlování. Jace nebo Tezzeret zahraný ve třetím kole je pro plno balíků velký problém.


Co se sidu týče, tak tu máme černý Zenith proti potvorovým deckům, dále chu'tovku proti fritce, Platinum Emperiona, i když musíte brát v potaz, že monored má často po sidu Mark of Mutiny, ačkoli soupeř, který je neznalý našeho balíku, asi nebude Emperiona čekat...

Flashfreeze je proti Elfům a hlavně proti Valakutu. Mimochodem, když už jsme u Valakutu, tak podle Martina Jůzy Valakut nejčastějí zabijeme Minslaverem tak, že počkáme, až soupeř zahraje Titána a pak ho zabijeme jeho vlastním Valakutem, ale já to tedy zatím ještě nezažil...

Memoricida se taky hodí proti Valakutu, ale primárně je tu do mirroru. Pak je tu Go for the Throat, který bych sidoval proti UB kontrolu na Grave Titana (ale podle Martina by se mohl klidně něčím nahradit), další Ratchet Bomba proti Kuldotha Redu a zbytek je kántrování a diskard proti kontrolům...


A pokud je vaše angličtina na patřičné úrovni, tak si můžete přehrát rozhovor s Matinem Jůzou právě o tomhle decku: Teď se podíváme na další zajímavou verzi, kterou hrál již zmiňovaný Guillame Matignon. Jak jsem předeslal, jedná se o kontrol barvách Grixisu:


Creeping Tar Pit

Darkslick Shores

Blackcleave Cliffs

Scalding Tarn

3× Island

2× Mountain

Inkmoth Nexus

Tectonic Edge


Wurmcoil Engine

Treasure Mage


Tezzeret, Agent of Bolas

Jace, the Mind Sculptor


Mox Opal

Everflowing Chalice

Sphere of the Suns

Prophetic Prism

Tumble Magnet

Mindslaver


Preordain

Galvanic Blast

Pyroclasm

Slagstorm

Stoic Rebuttal


Sideboard:


Kuldotha Rebirth

Ratchet Bomb

2× Pyroclasm

2× Stoic Rebuttal

Argent Sphinx

Flashfreeze

Spreading Seas

Duress

Gravitational Shift


Když porovnáte tenhle decklist s těmi předchozími, tak si určitě všimnete, že tady je primární win condition skutečně Tezzeret a taky tu je vlastně jedinou černou kartou v základu.


Zajímavá je tu už jen manabase11 - playset Creeping Tar-Pitů, což jsou účinní zabijáci planeswalkerů, pak tři UB a jeden UR duál ze Scarsu, playset Scalding Tarn a k němu pět basiců. A jelikož tu dle slov samotného konstruktéra zbylo místo jen na pět noncolored zemí, tak se nakonec Guillaume rozhodl pro dva Inkmoth Nexusy a tři Tectonic Edge.


Podstatnou část balíku tvoří manová akcelerace v podobě artefaktů, které mají za cíl zahrátí jednoho z planeswalkerů ve třetím kole a ve finále samozřejmě zabití soupeře díky tezzeretově ultimátce...


Pak je tu removal v podobě Pyroclasmy, Galvanic Blastů a Slagstormu, kántrování v podobě Stoic Rebuttalu, na proliz Preordain a na ochranu planeswalkerů Tumble Magnet.


Zajímavý je Treasure Mage, který zde má podobnou funkci jako Forgemaster v UB verzi. Má zde dva cíle v podobě Mindslaveru a Wurmcoil Engina. Snad už nemusím vysvětlovat, v jakých situacích hledáme Mindslaver a v jakých Engina...


Teď se přesuneme k sideboardu, kde je plno, řekl bych, nečekaných karet. Ratchet Bomba a Pyroclasmy jsou karty proti aggrům. Trochu nechápu zařazení playsetu Spreading Seas, protože proti Valakutu máme už v základu Mindslaver. Kromě Valakutu je Spreading Seas dobrý snad ještě proti vampírům, z nichž je většina přes dvě černé many... Dále tu máme dva Duressy a Stoic Rebuttal do plných proti kontrolům.

A teď se dostáváme k těm zajímavým kartám – Argent Sphinx, která je proti bytostem typu Gaea's Revenge a Thrun, the Last Troll, Kuldotha Rebirth, který je právě proti Kuldothě, kdy tak můžeme rychle poblokovat soupeřovy Gobliny, a Gravitational Shift, který je prý dobrý proti vmpírům a monoredu. Ale vzhledem k tomu, že tu máme čtyři hromadná ničení v základu a další tři v sidu, bych si raději zahrál Memoricidy, protože si moc nedovedu představit, že bych sidoval Shift, který je podle mě dost pomalý (je tedy pravda, že jednou už jsem na něj prohrál, ale to jsem hrál monogreen a soupeř UG Turbolandy)...


A opět, pokud umíte anglicky, tak se můžete podívat na rozhovorBonus:


Deck Martina Podlahy, alias Pavouka, se kterým vyhrál kvalifikaci na Mistovství ČR v pražském Temném Střelci, kde se sešlo 23 hráčů:


4× Darkslick Shores

4× Inkmoth Nexus

4× Tectonic Edge

4× Creeping Tar Pit

4× Drowned Catacomb

3× Island

1× Swamp


Wurmcoil Engine

Grave Titan


Tezzeret, Agent of Bolas

Jace, the Mind Sculptor

Jace Beleren


Preordain

Inquisition of Kozilek

Everflowing Chalice

Sphere of the Suns

Contagion Clasp

Tumble Magnet

Duress

Black Sun's Zenith


Sideboard:


1× Duress

1× Black Sun's Zenith

Go for the Throat

Doom Blade

Memoricide

Disfigure

Stoic Rebuttal

Phyrexian Crusader


Pavoukův build kombinuje bytosti z klasické verze UB kontrolu s levnou artefaktovou akcelerací a Tezzeretem.

Na balíku mne zaujaly dvě věci, jednak skladba zemí, kde si Pavouk dovolil zařadit osm zemí, které dávají pouze colorless manu, ale na druhou stranu máme k dispozici 12 dalších dual landů.

Druhá věc, která mne zaujala je počet a druh Jaců v decku – jeden malý a jeden velký, ale Pavouk zřejmě neměl víc Mind Sculptorů k dispozici.

Jinak balík obsahuje i „kombo“ Contagion Clasp + Tumble Magnet, což je na dvojce efektivní způsob, jak eliminovat soupeřovy titány a jiné nepohodlné věci. Asi budeme stále častěji slýchat větu: „Tapnu ti magnetem magnet.“.


Poslední pěkný tech je playset Phyrexian Crusaderů v sidu, což jé skvělé proti Borosu (WR aggro) a samozřejmě i proti monoredu a monowhitu (ten má ale více bytostí s first strikem).


Tezzeret na extendedu


Nyní se dostáváme k další kapitole, kterou je extended. A jelikož se zde většinou bavíme o standardu a extended je tak trochu opomíjen, tak bych zde vypsal balíky, se kterými se na extendedu můžete často setkat:


Scapeshift – různé varianty balíku zabíjejícím kombem Prismatic Omen + Scapeshift + Valakut (UG Scapeshift, klasická RG kombinace, nebo WUG varianta s Wargatem)

UW kontrol – Caw-Go, nebo verze s Reveillarkem (proto se podobným balíkům říká Lark)

Faerie – klasický UB kontrol

4C kontrol – různé varianty čtyřbarevných kontrolů, často s Wurmcoil Enginem jakožto hlavním zabijákem

Jund – v poslední době s kombem Fauna Shaman + Demigod of Revenge

Naya – klasický potvorový balík s minikomby v podobě Fauna Shaman + Vengevine a Cunning Sparkmage + Basilisk Collar

Bant – buďto klasická verze s Rafiqem a Finest Hour, nebo verze se Sovereigns of Lost Alara a Eldrazi Conscription, a v poslední době se také objevuje verze se Sword of Feast and Famine a Time Warpem

Monored – klasická fitka, nebo goblini, u nás řekl bych dosti oblíbené balíky

Boros – bílo-červený aggro balík

Elfové – klasický zelený aggro balík


To jsou asi nejhranější balíky na současném extendedu, i když samozřejmě v každé herně je rozložení jednotlivých archetypů odlišné, například v Pardubicích se často setkávám s White Weenie...


Balík, který si teď představíme je Esper aggro využívající levných artefaktů v kombinaci s Tempered Steelem a Masterem of Etherium:


Darkslick Shores

Marsh Flats

3× Plains

Seachrome Coast

1× Swamp


Court Homunculus

Master of Etherium

Memnite

Ornithopter

Steel Overseer

Tidehollow Sculler

Ranger of Eos


Thoughtseize

Mox Opal

Tempered Steel

Springleaf Drum


Tezzeret, Agent of Bolas


Sideboard:


Burrenton Forge-Tender

Duress

Leonin Arbiter

Path to Exile

Zealous Persecution


Hned na začátku si můžete všimnout, že hrajeme jen 16 zemí, což vypadá trochu strašidelně, ale po důkladném prohlédnutí decklistu zjistíte, že manu zde dokonale fixují Mox Opal a Springleaf Drum (mezi hráči přezdívaný Buben). A není to jen manová fixace, ale i akcelerace, protože zahrání Tempered Steelu nebo Master of Etherium ve druhém kole je to, co dělá balík tak dobrým.


Mezi bytostmi tu máme víceméně samé levné kusy, Court Homunculus spolu s Memnitem a Ornithopterou jsou základ, dále jsou tu posilující Master of Etherium a Steel Overseer, pak Tidehollow Sculler, který spolu s Thoughtseize eliminuje soupeřovy hrozby a na závěr tu jsou dva kusy Ranger of Eos, který vylepšuje late game (je to karetní výhoda a dokáže nám vrátit tempo po soupeřových vratech).


A tomu všemu šéfuje Tezeret, kterého bychom měli hrát ideálně ve třetím kole. Některé verze kvůli němu hrají Inkmoth Nexus, ale podle mě tu není tak dobrý, jako na standardu (Path to Exile patří na extendedu mezi nejhranější karty).


V sideboardu máme Burretony proti fritce (jen pozor na Valakut, ten je bezbarvý), Duressy proti kontrolu (je tu lepší než Inkvizice hlavně kvůli tomu, že všechny kontroly hrají nepříjemný Cryptic Command), Path to Exile proti potvorovým balíkům (třeba jako je Naya se svými Vengevinami, nebo Bant s Eldrazi Conscription), Leonin Arbitera proti Scapeshiftu a Mysticovi a zbyly tu dvě volná místa, které bych vyplnil Zealous Persecution, která se hodí proti Elfům, ale třeba i proti White Weenie, kde se hrají karty jako Squadron Hawk či Spectral Procession a špatná není ani proti Naye, která hraje spousta manových potvor s „jedničkou dozadu“ (Noble Hierarch, Birds of Paradise). Dalším kandidátem na poslední místa v sidu by mohl být Ethersworn Canonist, který je opět dobrý proti Elfům, ale nepotěší ani Jund s jeho kaskádovacími kouzly a Nayu s Vengevinou...


Tezzeret na Legacy


Pokud legacy vůbec nesledujete, tak si nejsem jistý, zdali jsem ten pravý, kdo by Vás měl úvest do obrazu.

Ale po loňském zákazu Survivalu platí, že legacy je velmi rozmanitá a šanci na úspěch má plno balíků. V příloze pod článkem jsem se pokusil vypsat a stručně představit balíky, které uspěly v americké SCG Open sérii, což je podle mne v tuto chvíli největší legacy série na světě.

Pokud legacy bedlivě sledujete, omluvte případné nepřesnosti, protože já ji zas tak moc nesleduji...


Nás bude nejprve zajímat Affinita, což je původně modro,černo,červený aggro deck (po sidu klidně i s bílou a zelenou), kde se vše točilo kolem artefaktů a kolem schopnosti „Affinity for artifacts“. Po vydání Tezzereta se už hraje jenom jako UB (před sidem).

A právě tenhle deck všechny překvapil, když s ním Blake McCracken zvítězil minulý měsíc v Dallasu v konkurenci 157 hráčů!


Zde je decklist:


Blinkmoth Nexus

Darksteel Citadel

Seat of the Synod

Vault of Whispers


Etched Champion

Frogmite

Master of Etherium

Memnite

Myr Enforcer

Ornithopter

Signal Pest


Tezzeret, Agent of Bolas


Thoughtcast

Cranial Plating

Mox Opal

Springleaf Drum


Sideboard:


Diabolic Edict

Ethersworn Canonist

Pithing Needle

Relic of Progenitus

Thoughtseize


O balíku se toho nedá mnoho říci, máme tu klasiku v podobě Ornithoptery a dvojice Frogmite (žabka) & Myr Enforcer, které většinou hrajeme zadarmo, dále Mastera of Etherium a z nových bytostí pak Memnity, Signal Pesty a párek Etched Championů.


Bytosti doplňuje Cranial Plating, jako proliz Thoughtcast a pak je tu sedm dalších manových zdrojů. K těm bych měl menší výtku, párkrát jsem tenhle deck zkoušel na MWS a můžu říct že dva Mox Opaly na ruce nejsou žádná vůně, takže bych hrál spíše čtyři bubny a tři moxy (i když dva bubny na ruce taky není to pravé, ale alespoň je můžeme zahrát a je to náboj do Tezzereta).


Tezeret je to, co dělá balík tak silným, díky akceleraci a artefaktovým landům se dá zahrát už ve druhém kole, na což soupeř většinou nemá odpověď (pokud nemá Force of Will). Jinak ale musím říci, že je to obyčejné tupé aggro a pokud nedostanete do hry Pláty (Cranial Plating), nebo Tezze, tak většinou poklidně prohrajete... Pravděpodobně prohrajete i v případě, že soupeř dostane rychle do hry Blood Moon nebo Katakiho.


A ještě v krátkosti sideoboard - Diabolic Edict je na komba s Emrakulem a Progenitem. Canonista proti ANTu a podobným kombům (sidoval bych ho i proti dredge), Pithing Needle se hodí na kdeco (Vial, Grindstone, Lavamancer), pak je tu „graveyard hate“12 a Thoughtseize, která se vlastně hodí na komba i kontroly...


Poslední balík, na který se podíváme, je Esper kontrol, který obsahuje Thopter kombo doplněné o Tezzereta. Jelikož nejsem odborník na legacy, tak rovnou navrhnu několik alternativ, které jsem ještě nestihl otestovat, jelikož balík není nejrychlejší na hraní a když při testování narazíte na další kontrol, tak je z toho mnohdy i hodinová bitva.


Moje aktuální verze vypadá takhle:


Seat of the Synod

Vault of Whisper

Academy Ruins

Polluted Delta

Flooded Strand

1× Island

1× Swamp

Tundra

Underground Sea


Dark Confidant

Riddlesmith


Brainstorm

Force of Will

Sword to Plowshares

Spell Snare

Spell Pierce


Mox Opal

Sensei's Divining Top

Thopter Foundry

Sword of the Meek

Engineered Explosives


Tezzeret, Agent of Bolas

Jace, the Mind Sculptor


Sideboard:


Pithing Needle

Tormod's Crypt

Ethersworn Canonist

Thoughtseize

Spell Pierce

Emrakul, the Aeons Torn


Teď něco k samotnému decklistu - hrajeme 22 zemí, což je tak akorát, navíc je sedm z toho feček, které se hodí ve spolupráci se Sensei's Divining Top a Jacem. Dále tu máme šest artefaktových zemí jakožto náboj do Tezzereta, šest duálů a dva basicy, kdyby se nás soupeř snažil nachytat na Blood Moon. Poslední zemí je Academy Ruins, kterou si můžeme vytáhnout Foundry nebo Sword ze hřitova, nebo do nekonečna (Ad Nauseam  ) protáčet Explozíva, čímž unudíme nejednoho oponenta...


Mezi bytostmi je tu léty ověřená klasika v podobě Dark Confidanta a pak Riddlesmith. Tady se přiznám, že tohle není můj tech. Našel jsem podobný decklist na deckchecku. Riddlesmith je tu především proto, že nám umožní prolízání se ke kombu Foundry + Sword.


Zbytek jsou nejlepší kontrolní karty příslušných barev – Sword to Plowshares, Force of Will, Brainstorm a pak je tu další kántrování. Nevěděl jsem, zda-li je lepší Spell Pierce, nebo Spell Snare, tak jsem zvolil kompromis a hraju obojí dvakrát (a to nám v New Phyrexia přibude další pěkný kántr).

No a samozřejmě kde je Tezzeret, tam nemohou chybět artefakty. Pro práci s knihovnou je tu skvělý Sensei's Divining Top, pak je tu hromadné ničení v podobě Explozív, o kterých jsem již mluvil. Mox Opal je akcelerace a náboj do Tezzereta (nečekaně) a pak je tu kombo Thopter Foundry + Sword of the Meek (pro neznalé, když obětujeme Sword do Thopter Foundry, tak se nám zase vrátí do hry equipnutý na vzniknuvším tokenu).


Pak tu je samozřejmě Tezeret a jeden Jace, the Mind Sculptor, protože je prostě dobrý a taky proto, že ze zásady hraji vždy 61 karet.


V sideboardu máme již známé karty – Canonista na komba, Krypta proti Dredge, Thoughtseize a další Spell Pierce proti kontrolům (ale třeba i proti ANTu), pak univerzální Pithing Needle a jelikož jsem dvakrát prohrál s High Tide na Brain Freeze, tak jsem do sidu zařadil i jednoho Emrakula.


Nevyzkoušené karty:

 

Enlightened Tutor – za jednu manu si můžeme instantně najít část komba, Explozíva a po sidu kryptu nebo jehlu (Pithing Needle). Problém je, že nevím, místo čeho to do decku zařadit (asi místo Riddlesmitha) a navíc je deck natolik konzistentní, že by neměl být problém dát kombo dohromady i bez tutoru. Ovšem pro najití Explozív a sidovek by byl ideální, navíc by se pak otevírala možnost hrát Moat nebo Ghostly Prison.


Thoughtseize v maindecku – místo Spell Pierců a Spell Snarů by se mohla vyzkoušet Thoughtseize v mainu.


Diabolic Edict/Go for the Throat – tohle jsou spíše sidovky a jejich zařazení je závislé na konkrétní metagame. Pokud se někde hodně hrají Merfolci nebo Goblini, nebál bych se dát do sidu Go for the Throat. Pokud se u vás hraje Show and Tell, Sneak Attack nebo třeba Reanimator, pak je tou správnou volbou Diabolic Edict.


Bonus – přehled úspěšných legacy decků


High Tide – modrý balík, založený na kombu Time Spiral + High Tide + Blue Sun's Zenith/Brain Freeze. Je to balík velice náročný na hraní, takže nic pro začátečníky. Pokud nehraje Blue Sun's Zenith, ale jen Brainfreeze, lze se úspěšně bránit Emrakulem


Dredge – klasická „hrobařina“, pomocí jedné z karet se schopností dredge dostaneme do hřbitova co největší počet karet, zejména Bridge from Below a Narcomoebu, která se tak vrátí do hry, což nám umožní zahrát flashback Dread Return, která ideálně najde Flame-Kin Zealota a ten v kombinaci se zombie tokeny z Bridge from Below zabije soupeře. Balík má velmi dobré matchupy před sidem, ale po sidu je to špatné, protože většina balíků hraje v sidu Tormod's Crypt, Relic of Progenitus, Leyline of the Void, Ravenous Trap, atp...


Elfové – Elfové nejsou na legacy jen obyčejným aggrem, ale combodeckem, kdy díky kombinaci elfů jako Heritage Druid či Birchlore Rangers s Nettle Sentinelem můžeme získat téměř nekonečně many, a když k tomu přidáme Glimpse of Nature, tak jsme schopni zahrát celý balík v jednom kole. K finálnímu útoku se většinou používá Emrakul


Bant – jeden z decků, které jsou vlastně aggrem, kontrolem i kombodeckem zároveň. Jednoduše řečeno, balík hraje ty nejlepší karty, které modrá, bílá a zelená nabízí. Obvykle balík zabíjí pomocí komba Natural Order + Progenitus


Zoo – klasický aggro balík, hrající spoustu levných agresivních bytostí a k tomu pár blesků, najšatěji se hraje jakožto Naya, ale k vidění jsou i pětibarevné verze s Tribal Flames


GW Aggro – poměrně zajímavý balík, který hraje ty nejlepší zelené a bílé bytosti a vyhrává hlavně díky Knight of the Reliquary a Terravore, k vidění jsou verze se Sylvan Safekeeperem a Weathered Wayfarerem, nebo verze s Natural Order a Progenitem. Důležité je zmínit, že témeř všechny balíky s bílou a zvlášť s Relikviářem hrají Karakas, což je jedna z mála karet, které si poradí s Emrakulem


Cephalid Breakfast – kombo balík, který se teprve nedávno dočkal znovuvskříšení. Funguje tak, že pomocí Cephalid Illusionisty a Nomads en-Kor dostaneme do hrobu témeř celý balík, přičemž nám opět do hry vyskočí nějaké ty Narcomoeby, a někteří už tuší, že na řadu přijde Dread Return, který najde Karmic Guidu, která najde Kiki-Jikiho, ten ji následně zkopíruje, čímž si do hry vytáhneme Pestermita, untapneme Kiki-Jikiho, uděláme libovolné množství Pestermithů a zabijeme s nimi soupeře. A jen tak mimochodem je tu ještě kombo Nomads en-Kor + Daru Spiritualist + Starlit Sanctum, které nám přidá libovolný počet životů (podle pravidel není možné přidat si nekonečně životů, musí to být vždy celé číslo (fuj, matematika ))


Counterbalance – klasický kontrol, který se snaží soupeře unudit kombinací Sensei's Divining Top + Counterbalance a pokud to nestačí na to, aby se soupeř vzdal, tak ho zabije pomocí komba Thopter Foundry + Sword of the Meek


Grindstone – modro-červený kombodeck, který zabíjí pomocí komba Painter's Servant + Grindstone


ANT (Ad Nauseam Tendrils) – kombo deck, který zabíjí kombem Ad Nauseam + Tendrils of Agony, některé verze hrají v základu Burning Wish, kterým mohou najít Empty the Warrens. Na hraní je to ale opět velmi náročný balík


Fritka – netřeba cokoli říkat, klasický balík se spoustou blesků a Grim Lavamancerem :)


Charbelcher – další z kombodecků, zabíjí právě pomocí Charbelcheru, nebo pomocí Burning Wishe a Empty the Warrens. Obecně ale platí, že je o něco horší než ANT, protože je náchylnější ná kántrování a karty jako Krosan Grip či Ethersworn Canonist


Merfolci – deck na pomezí aggra a kontrolu, u nás velmi oblíbený. Zabíjí soupeře pomocí navzájem se posilujících (a často neblokovatelných) Merfolků


Aggro Loam – Podobně jako výše představené GW Aggro zabíjí tenhle deck pomocí zemí. Oproti GW verzi je tu navíc Countryside Crusher, Seismic Assault a hlavně Devastating Dreams, které dělají divy v kombinaci s Terravorem. Některé verze hrají navíc Dark Confidanta jakožto karetní výhodu. Velmi důležitou kartou je v tomto decku Life from the Loam, díky kterému můžete protáčet Wasteland a třeba cyklící země a nebo díky Seismic Assaultu ustřílet soupeře


Madness – klasické UG Aggro, které bylo loni obohaceno o kombo Intuition + Vengevine


Team America – opět deck na pomezí aggra a kontrolu, kombinuje to nejlepší, co nabízí černá, modrá a zelená


Junk/The Rock/Uganda Strike – aggro decky, které kombinují to nejlepší z černé, bílé a zelené


Land Deck – kontrol, který vyhrává pomocí zemí jako Mishra's Factory, The Tabernacle at Pendrell Vale, Maze of Ith nebo Karakas. Některé verze hrají Relikviáře nebo Scapeshift a samozřejmě nesmí chybět Life from the Loam


Enchantreska – kombo deck, který zabíjí díky kombinaci Argothian Enchantress/Enchantress's Presence + Sigil of the Empty Throne/Words of War


Goblini – klasický červený aggro deck, na rozdíl od fritky nehraje blesky, ale zabíjí soupeře hordou zelených mužíčků (ano, goblini zastupují červenou barvu, ale jinak jsou zelení)


Stax – kontrol, který se snaží paralyzovat soupeře pomocí karet jako Trinisphere, Smokestack, či Lodestone Golem. Dá se hrát čistě artefaktový (tzv. MUD), s bílou (kvůli Armageddonu) nebo s červenou (kvůli Goblin Welderovi)


Sneak Attack – červeno-modrý kombodeck, který se za pomoci Sneak Attacku a Show and Tell snaží co nejrychleji dostat do hry Emrakula nebo Blightsteel Colossuse


Reanimator – modro-černý deck na pomezí komba a kontrolu, který se díky kartám jako Exhume a Reanimate snaží co nejrychleji dostat do hry nějakou silnou bytost jako Iona nebo Inkwell Leviathan. Bohužel, tenthle deck hodně oslabil loňský zákaz Mystical Tutoru


BW Aggro – bílo-černé aggro, které využívá těch nejlepších karet z obou barev


Eva Green – zeleno-černý aggro deck, podobně jako BW aggro využívá těch nejlepších černých a zelených karet


RUG – kontrol hrající to nejlepší co tahle trojbarva nabízí, často se hraje s Nimble Mongoosou jakožto Canadian Treshold


A to je pro dnešek vše, snad se mi alespoň trochu podařilo zasvětit Vás do tajů legacy. Ve čtvrtek se můžete těšit na další díl top10, který bude tentokrát věnovaný kántrování.Kumano
_______________________________________________________________________________________________________________________Poznámky pod čarou:


1. Zjednodušeně řečeno, contructed formáty jsou ty formáty, na které přijdete s vlastním balíkem, se kterým pak hrajete. Mezi nejrozšířenější constructed formáty patři standard, extended a legacy, z těch méně rozšířených je to třeba allcommon, highlander, nebo comandeer


2. Pro Tour (zkráceně PT) je druh turnaje s vyšší prestiží, na rozdíl od Grand Prix na něj nemůže přijít každý, ale je třeba se na něj kvalifikovat, nebo splnit jiné specifické podmínky


3. Blok je druh contructed turnaje, kde se mohou hrát karty z poslední základní edice a dvou rozšiřujících edic. V současnosti je nejaktuálnější blok Scars of Mirrodin, jehož základní edicí je stejnojmenný set a rozšiřujícími edicemi jsou Mirrodin Besieged a New Phyrexia


4. Big red je celočervený (monored) balík, hrající manově náročnější bytosti jako třeba Wurmcoil Engine nebo Hoard-Smelter Dragon, který je na bloku skvělý


5. Zápas dvou stejných, nebo velmi podobných balíků


6. V řijnu 2011 vyjde nová základní edice, s jejímž příchodem opustí standard edice Zendikar, Worldwake, Rise of the Eldrazi a Magic 2011


7. Tier decky jsou nejlepší balíky na formátu, které vyhrávají turnaje (v současnosti je to jednoznačně Caw-Go)


8. Grixis byl jedním ze světů na Alaře. Typické barvy pro něj jsou modrá, černá a červená (UBR). Obdobně lze charakterizovat i další trojbarvy – Bant = WUG, Naya = WRG, Esper = WUB, Jund = BRG, Junk = WBG (ten nepatří mezi světy Alary)


9. Mistr světa z loňského roku. Bohužel, byl jedním ze spoluviníků předčasného úniku spoileru edice New Phyrexia, za což byl vyloučen z DCI programu na tři roky


10. Fetch Landy, lidově fečky jsou země, které za obětování a zaplacení jednoho života umí najít v knihovně zemi základního typu. Nemusí to být nutně basic land, tyto „podtypy“ mají například dual landy(země poskytující dva druhy many) z Ravnicy nebo původní dual landy ze starých edicí


11. Manabase, neboli manabáze je složení zemí v balíku


12. Karty zaměřené proti deckům, které manipulují se hřbitovem jakožto svoji primární win condition (způsob, jak zabít soupeře). Jsou to hlavně Dredge a Loam

Komentáře
Autor: Aggrokumano @ středa 4. května 2011 1:32
Tak videa bohužel nefungují, zítra s tím zkusím něco udělat...

Autor: pavouk @ neděle 8. května 2011 19:33
Hezky napsane... ale nemohu se nepousmat. To jak moc odvazne je hrat osm zemi ktere neumi davat barevnou manu (a naopak jak odvazne by bylo je nhrat!) je samozrejme veci nazoru a lze o tom dikutovat. O cem mozna diskutovat naopak nelze je hlavni smyl Phyrexian Crussaderu v sideboardu. A tim duvodem rozhodne neni Boros (na ten to lze pouzit, ale opravdu jedine "on play"). Tim hlavnim duvodem, je prosim Caw Blade, kde je Crussader asi tak stokrat lepsi nez Wurmcoil ci Titan.

Autor: Aggrokumano @ neděle 8. května 2011 20:06
Hm, to mi nějak nedošlo. Rád bych to tam doplnil, ale kvůli těm videum už s tim nejde nic udělat :(

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí