středa 8. května 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

neděle 23. října 2011
Innistrad na Highlanderu
Autor: Scalpelexis @ 23:00 :: 3498 Přečtení :: 1 Komentáře :: :: Tvorba balíků
 

Opět je tu začátek podzimu a s ním vydání nového velkého bloku. Sám za sebe vždy přes prázdniny netrpělivě očekávám příchod září a jako fanoušek fantasy příběhů hltám všechny zprávičky ohledně sady, který se dostanou na povrch internetu. Tento podzim na nás vybafl svět démonů, vlkodlaků, upírů a jimi utlačovaných obyčejných lidí: Innistrad. Wizardi si vskutku s tématikou pohráli a atmosféra sady připomínající temný transilvánský středověk na nás dýchá z každé ilustrace na vydaných kartách. Opravdu, jsem nadšen a smekám. Už se těším na první drafty!

Vychvalovat bych mohl dál až do aleluia, ale od toho tu nejsem Pojďme se mrknout na zajímavé karty, které mohou obohatit naše jednokarťáky.



Bílá

Angelic Overseer – Začátek výčtu je andělsky neandělský. Mít za 5 man 5/3 hexproof indestructible letadlo, by bylo něco, nad čím bychom mohli vážně i uvažovat, ale pokud k tomu potřebujeme i nějakého lidského podskoka, tak nás velmi rychle přejde chuť. Jediná výhoda je, že pokud opravdu nějakým humanem disponujete, tak andílek vám přežije klasické hromadné ničení jako Damnation, ale tím pozitiva končí. Již nám vyšlo tolik andělů, jako například Exalted Angel anebo Baneslayer Angel, který Overseera smáznou levou zadní a proto bych Overseera hrál pouze, pokud máte pro anděly slabost.

Cloistered Youth/Unholy Fiend – Pokud se tato karta někde objeví, tak v bílých koních. Za 2 many 1/1 nás moc lákat nebude, ale 3/3 horror rozjíždějící se ve třetím kole není už taková bída. Drobný postih nás sice eventuélně může i zabít, ale to až po velmi dlouhém časovém období, kdy už by to koňové měli prohrát tak i tak, pokud to nedotlačili do vítězného konce. Jste fandové filmu Exorcista? Pak neváhejte. Opačně bych tuto zatracenou holčičku nezatracoval do temných krabic plný nehratelných karet, ale majstrštyk by to také být neměl.

Elite Inquisitor – Velmi podobný Kazandu Blademasterovi, který se obecně moc nehraje. Jeho protekce nejsou kdovíjak relevantní, takže to s jeho budoucností na bojišti nevidím zrovna nějak akčně.

Fiend Hunter – Hmm, tak jsme se dočkali Faceless Butchera v novém hávu a troufám si říct v lepším, i když v horších barvách. Jeho schopnost je podobného rázu jako třeba Tidehollow Sculler anebo známého Oblivion Ringu, ale má na to se někde usadit? Jeho čísla jsou velmi defenzivní, takže bychom ho mohli čekat v nějakém druhu Bant kontrolu, Blink-effectu1, v balíčku kolem Birthing Podu anebo nejlépe v nějakém Doran, the Siege Tower rocku2. Fiend Hunter se dokáže zbavit téměř jakékoliv bytosti, které nemá shroud anebo hexproof, jenže risk ztrapnění se, pokud nám ho v útoku/na konci kola někdo zabije a tak se třeba do hry vrátí velmi nebezpečná bytost, je dost velký a nejsem si jistý, jestli to chceme pokoušet. Navíc spolupráce s Wrath of God je prachbídná a tak si myslím, ze Fiend Hunter moc často k vidění na stole nebude.

Mentor of the Meek – Zde se ovšem blýská na lepší časy! Lízání karet, jak dobře víme, je hlavní věc, co weenie deckům chybí a i když Mentor není kdo ví jak skvělý lízací motor, tak lepší něco než nic. I přesto, že aggra většinou nemají manu na zbyt, tak si myslím, ze se rozhodně vyplatí zpomalit tempo za cenu líznutí karty. Balíček samozřejmě musí být přizpůsobený; pokud máte víc jako polovinu bytostí se silou 3 a více, tak nemá cenu Mentora zkoušet. Kde ale bude sloužit, tak bude sloužit dobře.

Mikaeus the Lunarch – Tady už jsem na pochybách. Mikaeus totiž nikdy nebude mít výborná čísla vůči jeho sesílací ceně, ale jeho flexibilita a možnost přinesení Ranger of Eos není bezvýznamná. Chodící anténky, které dokáží permanentně posilovat, taky nejsou k zahození, jenže Mikaeus bude mít nejvyšší efekt až budete mít bytostí na stole hromadu a to si pak nejsem úplně jistý, jestli ho vůbec potřebujete. Dokázal bych si ho představit v balíčku, který se motá kolem vytváření tokenů, ale okrem toho to nebude žádná sláva.

 

Modrá

Forbidden Alchemy – To je ono! UB reanimace všech zemí se dozajista teď radují, protože tohle je přesně karta, kterou hledaly. Jo, Probe anebo Compulsive Research nejsou špatné, jenže toho nedokáží zakopat tolik, jako Alchymie a rozhodně nemají velmi důležitý flashback. Zdaleka je to lepší volba pro ně, jak Impulse. Pro ostatní balíčky už to není tak lákavá volba, protože Thirst for Knowledge je skoro vždy lepším instatním lízáním, každopádně tahle commonka si najde bezpečný domov.

Mindshrieker – Z této drobotiny jde patřičný strach! Vůbec by mě nepřekvapilo, když by se našlo nějaké kombo na něj anebo se prostě přidal do balíčků, které si dokáží vytvořit nezměrné anebo rovnou nekonečné množství many. Hodně velký lítač anebo rovnou umletí soupeře je velmi milá představa. A když si takhle můžeme i vybrat? Nezkoušel bych do do nějakého modrého létájícího aggro balíčku, protože je vždy možné, že za 6 man odemelete jen 3 země a time walk3 soupeři dát nechcete, že ne? Přesto věřím, že Mindshrieker si po celém světě jistě pár zářezů na pažbě vyryje.

Skaab Ruinator – Čistě reanimační materiál, který nikde jinde moc nevynikne kvůli jeho spolehlivosti. V obyčejných lítačkách by nám jako 3 manový drop nemohl sloužit a tudíž ztrácí jeho vykládací cena sex-appeal. Ono ne, že by Ruinator zářil i v té reanimaci; když už reanimovat, tak ve velkém a to tento zombík oproti jiným telatům nijak obrovský není.

Snapcaster Mage – Myslím, že jste určitě o něm už četly spoustu přechválených článků a i kdybyste nehráli Magicy a nic o nich nevěděli, tak bych vsadil boty, že jste už o nějakém Snapcasterovi slyšeli. Pokud čekáte, že já budu jeden z těch prvních, kteří se pustí do jeho ostré kritiky, tak se pletete On totiž je vážně tak dobrý i na Highlanderu. Sám doopravdy nejsem schopen popsat jeho variabilitu patřičnými slovy. Všechny modré balíčky spotřebovávají úctyhodné množství, ať už slabších anebo silnějších, instantů či sorcery kouzel. Je libo zamést stůl, prolízat se balíčkem anebo jen něco zkántrovat? Není nic jednoduššího! Vzdáleně Snapcaster Mage připomíná Recoup, jenže mít ke kartě ještě nalepenou bytost a v mnohem relevantnější barvě dělá spoustu.

 

Černá

Bloodgift Demon – Vzpomínáte, kdy démoni bývaly bytosti, které sice nabízely velmi slušná čísla, ale za velmi sebevražedných podmínek? Tato doba už je dávno pryč a z démonů se pomalu stávají velmi výhodní obchodní partneři. Kdysi dávno mít za pouhých 5 man 5/4 lítáka byl kauf jako hrom, jenže ono to má nalepné na sobě jěště bonusovou (vylepšenou!) Phyrexian Arena a to aby v tom byl čert anebo nějaký démon, jestli tohle doopravdy existuje! Párkrát se mi povedlo umřít na moji Phyrexian Arenu ve hře, jenže to tenhle démon nedovoluje. On vám dokonce poskytne možnost, že můžete přes jeho abilitu soupeře okousávat či rovnou dodělat. Jistě, stojí to nějaké karty, ale koho to zajímá, když vyhrajeme? Já už nevím, jak Bloodgift Demona víc vynachválit. Poskytne karetní výhodu, pohodlně a tvrdě se rozjíždí do soupeře, co víc si přát. Pro nějaká černá rychlá komba se nehodí, ale pokud Vám nevadí dlouhé hry, tak tohle je přesně Vaše karta.

Diregraf Ghoul – Velmi milá adice do černých koníků4! To, že přijde taplý nám moc vadit nebude a za manu 2/2 bez dalších postihů bereme vždy všemi deseti.

Liliana of the Veil – Jedna z pro mě nejobtížnějí hodnotitelných karet sady. Takhle. Předem se sluší říct, aby se zamezilo všem pochybnostem, že Lili je dobrá, jenže jak hodně. Nehodí se totiž do každého balíčku. Dokážu si ji představit například v černém aggru, kde poctivě vykřivíte a na 3 manách Lilianu zahrajete, abyste buď odklidili nepříjemného blokera z cesty anebo přidali ještě na tlaku záhozem; Vaše zahození karty Vám tak vadit nebude. Sedne si taky s reanimací, protože obě její ability jsou v tomto balíčku víc než plnohodnotné. Problém vidím u kontrolů hrající černou. Zde není rychlost na prvním místě a stará Liliana Vess se uplatní více díky větší generaci karetní výhody, tutorování je mnohem užitečnější jak edict5 a ultimátka je znatelně ultimátnější. Verdikt? Musím ji vyzkoušet Jelikož jednu už vlastním, tak to zjistím záhy. Do té doby ji budu věřejně prohlašovat za kvalitní bez dalších komentářů.

Unburial Rites – Reanimovat 2x za cenu jedné karty? Ruku na to! Zvlášť, když flashbacková cena je levnější, jak její vykládací, tak si nedovedu představit, že by se Unburial Rites nehrály.

 

Červená

Blasphemous Act – Mít červené zametání k dispozici se hodí, ale stejně jako všichni jeho předchůdci trpí tím neduhem, že se mu protekční bytosti vysmějou. Když přidáme fakt, že pokud je na stole jen jedna, zato velmi otravná bytost, tak nás stojí 8 man? To moc k hraní Actu nepřesvědčí. Ano, on může stát i jednou červenou manu, ale kolikrát se tohle stane? Buď jste si ho velmi šťastně topdeckli6 před smrtí (gratuluji) anebo jste velmi riskovali, když jste ze soupeře se snažili loudit víc bytostí k většímu efektu. Závěrěm: Earthquake anebo Starstorm budou vždy lepšími kouzly.

Charmbreaker Devils – Mít služebníky pekla na své straně nikdy není špatné a budiž nám tito neplecháři důkazem. Na první pohled se jedná o velmi nevýraznou kartu; za 6 man 4/4 je těžký podprůměr, jenže tu karetní výhodu, co nám může dopřát, je velmi lákavá. Untapnout a mít v hrobě nějaký instant či sorcery, to už zavání nepříjemnostma pro druhou stranu. Ono vytáhnout si například blesk, kterým zabijeme jednoho blokera, pak vrátíme například druhého do ruky a třetího taky nějakým způsobem smázneme..a..rozjet se..počkejte..16/4 do soupeře může sakra bolet! Uznávám, trošku fantazíruju, jenže tato situace nemusí být vůbec nijak neobvyklá. Hodně bude záležet na balíčku, který hrajete, ale on i opakovaný Counterspell anebo Thoughtseize není určitě k zahození, tak jak může tato karta být špatná?

Devil’s Play – Pro mě jasně nejlepší jednokarťáková „tyčka“7, co je. Demonfire a Banefire sloužily poctivě, ale možnost si ji zahrát ještě jednou nedává ani jedna z nich.

Kruin Outlaw/Terror of Kruin Pass – První a asi poslední z červené série vlkodlaků, co mě zaujal (ještě i Reckless Weif, ale ta, pokud není v prvním kole, tak velmi ztrácí na síle). Za 3 many 2/2 s first strikem je velmi nenápadné, ovšem pro takové RG tlačáky by vůbec nemusel být problém ho pomocí jakéhokoliv urychlovače (Llanowar Elves, Birds of Paradise) vyložit již ve druhém kole a možnost ve třetím kole naložit za 6 (8, pokud ten urychlovač byl dokonce Noble Hierarch) je přímo lahodící. Velký plus je i velmi obtížné blokování, pokud budeme mít obraceno na podobu Terror of Kruin Pass. Bohužel je zde riziko, že budeme hrát často i se slabší verzi této kartya proto si nejsem úplně jist její hratelností. Potenciál tu určitě je.

Past in Flames – Wizards of the Coast si vytištěním této karty docela zahráli a zariskovali. Kdo Magicy dobře zná, ví, že kdysi dávno přisla na svět karta Yawgmoth's Will, která byla tuze silná a tak musela být zakázána. Past in Flames se této kartě velmi přibližuje, ale naštěstí pro zdraví hracího prostředí stojí více man a platí pouze na instanty a sorcery. Je to dostačující znevýhodnění? Nemyslím si. Jednou přijde čas, kdy i Past in Flames zazáří na constructed scéně. Na Highlander formátu bude její síla trochu omezená v tom, že červená barva není typická karta pro kombo balíčky, ale to není zrovna kdo ví jak velká překážka.

 

Zelená

Avacyn’s Pilgrim – Další manovač do již velké kolonie jednomanových urychlovačů. Tentokrát ale produkuje manu bílou, což bude v mnoha balíčcích mnohem vítanější než klasičtí Llanowar Elves.

Garruk Relentless/Garruk, the Veil-Cursed – Další Garruk na scéně, tentokrát dokonce s 5 schopnostmi! To zní docela dobře, ne? Jenže, Garruk nedisponuje žádnou „plusovou“ abilitu a hlavní problém bude Garruka obrátit do jeho temnější a silnější verze. Do té doby sice můžeme vytvářet 2/2 vlky, ale je to to, co si představujeme? Abychom Garruka otočili, tak musíme buď sesmahnout nějakou drobnou bytost (dokážu si představit, že to bude ze zoufalství naše bytost) anebo soupeře donutit útokem mu loajalitu snížit, aniž by ho zabil. Velmi krkolomné, nemyslíte? Pokud ale vše půjde podle plánu, tak nám začne Garruk přinášet ovoce. Nebude už vytvářet takový tlak, spíš se pomocí 1/1 deathtouch tokenů bude bránit, ale hlavně disponuje velmi silnou druhou abilitou, pomocí které, když máme bytost k obětování, si najdeme jakoukoliv bytost v balíčku do ruky. Hledání je na Highlanderu velmi silná abilita, a opakované hledání je absurdní. „Ultimátka“ připomíná starého Garruka z Lorwynu a dokonce nabízí ještě silnější efekt, jenže to už není tak podstatné, protože soupeře nejpíš zabíjíme tak i tak. Garruk Relentless je silná karta, jenže otáčet ho nejde velmi spolehlivě a to je pro mě velmi důležitý faktor. Ruku na srdce, Garruk Wildspeaker umí 3 velmi dobré ability, což tenhle ne a proto bych upřednostnil právě jeho.

 

Multikolor

Geist of Saint-Traft – Z téhle karty mám značně rozpačité pocit a odsuzuji čistě do constructed vod. Jistě, Geist teoreticky generuje karetní výhodu, když si v útoku pribírá „drobného“ kamaráda, ale bohužel je tento duch lehce blokovatelný a stejně lehce pak i umře i přes nesporně vítaný hexproof. Právě proto nebude v kontrolu zrovna pasovat a když už, tak si to spíš namíří do nějakých modrobílých levných lítaček, kde se další útočník bude velmi hodit.

 

Artefakty

Witchbane OrbIvory Mask pro každého? Proč ne, proč ne, ale budu poměrně překvapený, pokud tuto kartu uvidím. Efekt vypadá poměrně silně, ale nakonec z toho nevytěžíte tolik, co jste od toho očekávali.

 

Země

Kessig Wolf Run – Země, která umí protlačit zranění a chová se víceméně jako kouzlo jsou více než ceněné. Kessig Wolf Run zpočátku dopomáha výhodnějším bojovým výmenám ve Váš prospěch anebo soupeře přímo zastraší, aby naší bytost neblokoval. Její síla ale přichází s každou položenou zemí, protože i ta nejmenší bytost může najednou nadělit pořádnou kopu zranění! Myslím si, že Wolf Run by nebyl tak silný, kdyby neměl trample; takhle je to téměř jasná adice jakéhokoliv aggra s červenozelenou tématikou.

Nephalia Drownyard – Taková zapadlá země, která na první pohled nevypadá kdovíjak mocně. To doopravdy není, ale není vůbec neužitečná: Možnost si něco zakopat, když máme volnou manu, může být víc než důležité, obzvlášť, když reanimátoři  nemají v hrobě žádný materiál ani jak ho tam dostat. Nephalia Drownyard se mi velmi líbí.

 

And that’s all folks! Když na Innistrad z dálky koukám, tak mi příjde, že se tvůrci snažili utlumit sílu karet, která od Zendikaru neustále rostla a přinesli nám trochu umírněnější sadu, která bude hlavně zábavná na limited formátu. Pár silných karet, i pro Highlander, tu stále je a tohle je má TOP 5:

5. Mentor of the Meek

4. Kessig Wolf Run

3. Liliana of the Veil

2. Bloodgift Demon

1. Snapcaster Mage

Mno, 1. místo nebylo ani trochu těsné, jen jsem něměl pomalu co navrhnout na 5. místo, což možná značí o ne úplně silné edici pro jednokarťákové fandy. Uznávám, že se dost možná pletu

To je ode mě vše. Přemýšlím, že bych sem někdy v budoucnu přispěl i článkem z limited sektoru, ale za to neručím. Aspoň to bude jako překvapení Díky za přečtení a Magicu zdar!

Josef „Scalpelexis“ Maršíček

 



Vysvětlivky:

 

  1. Blink – Balíček či druh schopnosti, které jakýmkoliv způsobem odstraní bytost z bojiště, aby se opět na konci kola (zpravidla) vrátila. Slouží hlavně k spouštění enter the battlefield triggerů.
  2. Rock – Černozelený balíček, který hraje discard, hromadné ničení a velké bytosti ke generaci karetní výhody.
  3. Time Walk – Odvozeno od karty Time Walk, která dává další kolo. Většinou se jedná o efekt, který když předáte soupeřovi kolo, tak víceméně nic během něho neudělá a vy jakoby pokračujete dalším svým kolem po sobě.
  4. Koníci – Balíček založený na levných bytostech.
  5. Edict – Efekt, který způsobí soupeři obětovat bytost.
  6. Topdecknout – Líznutí karty z vrchu balíku, kterou zrovna potřebujeme.
  7. Tyč – Kouzlo, do kterého můžete nalít X many, aby udělilo X zranění do hráče
Komentáře
Autor: Han @ středa 26. října 2011 14:43
dobra prace, Scalpe, kdybych delal podobny vycet, tak bych asi zminil jeste 2 karty - Gavony Township, ktera treba do elfu muze byt vice nez dobra a potom si dokazu predstavit hratelneho i Mayor of Avabruck, do UG aggrocontrolu by myslim pekne zapadl.

Jinak u clanku o HL nemohu nezminit, ze 5. 11. se bude v Praze v Klubu Valec konat od 11:00 jiz 4. turnaj Highlander serie, kterou poradam.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí