pátek 26. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

čtvrtek 8. března 2012
Metagame nového Standardu-rasově zaměřená aggra
Autor: Ufin @ 20:46 :: 3439 Přečtení :: 9 Komentáře :: :: Standard
 
 Vítám čtenáře Magic-guru a příznivce karetní hry Magic the gathering u svého dalšího článku z prostředí nové dvojky s Dark Ascension. V tomto seriálu se zaměřuji na novou metagame, tedy na balíčky, které múžete potkat na novém fieldu (a taky na nějaké, které nejspíše nepotkáte, ale zaujaly mě).
 
Minule jsem se díval na klasické zástupce aggro balíčku a dnes se podíváme opět na aggra, ale rasově zaměřené. V DKA totiž vyšli noví Uncommon lordi pro Werewolfy, Spirity, Zombie a Vampíry a všechny tyto rasy se zatím jeví jako hratelné.
 
A začneme jedinou rasou, která se dala hrát i se samotným Innistradem. Jsou to vlkodlaci, kteří podle mě dostaly tu největší posilu, Huntmaster of the Fells. Pokud k tomu přidáme pár blesků, jeho kolegy a Kessig Wolf Run, mohl by to být zábavný balík, který se ale podle mě pohybuje na hranici hratelnosti a ukáže jen čas (a spousta času stráveného testingem na Cockatrice), jestli se vejde alespoň do seznamu tier3 balíčků.
 
RG Werewolfes by David Vogel
 
RG werewolfes David
Main Deck Sideboard
4 Reckless Waif
3 Wolfbitten Captive
4 Mayor of Avabruck
4 Moonmist
2 Full Moon’s Rise
2 Scorned Villager
4 Immerwolf
3 Daybreak Ranger
4 Huntmaster of the Fells
4 Galvanic Blast
2 Beast Within
4 Copperline Gorge
4 Rootbound Crag
2 Wolf Run Ramp
7 Mountain
7 Forest
 
 
Balíček dostal spoustu zásadních posil, jako třeba posilujícího Immerwolfa, který navíc zabrání vašim vlkodlakům proměnit se zpět na lidi, mythického Huntmastera, urychlujícího Villagera a zlatý 1drop Wolfbitten Captive. Tyto kousky zvedají úroveň tohoto balíku někam na pomezí tier3 a zapomnění, ale jak jsem zmínil nahoře, až čas ukáže jak to s ním dopadne.
 
Další rasa se mi ze všech dnes zmíněných asi zamlouvá nejvíce. Na Zendikarském standardu byli upíři jedním z top balíčků a podle mě by se to na této dvojce mohlo vyrýsovat podobně, protože kousky jako Stromkirk Noble, Olivia nebo Falkenrath Aristokrat nejsou žádná másla :).
 
BR Vampire by David Vogel
 
BR vampires david
Main Deck Sideboard
4 Stromkirk Noble
4 Grim Lavamancer
3 Shrine of Burning Rage
4 Bloodcrazed Neonate
3 Stormblood Berserker
4 Stromkirk Captain
2 Olivia Voldaren
3 Falkenrath Aristocrat
4 Galvanic Blast
2 Volt Charge
3 Go for the Throat
4 Blackcleave Cliffs
4 Dragonskull Summit
2 Stensia Bloodhall
8 Mountain
6 Swamp
 
 
Balíček funguje jako rychlé RG aggro, které tlačí Stromkirkem a Neonate a postupně se propracovává k mythicům jako je Aristocrat nebo Olivia. Pro Aristocrata zde najdeme taky ,,krmivo“, Stormblood Berserkera a Lavamancera, kteří ale taky dokáží být velice schopní. Upíří lord pak dodává všem svým druhům first strike. Balíček je taky doplněn o blesky a červenou ,,skříň“ a jako doplnění je tu zraňující země Stensia Bloodhall. S tímto balíčkem mám spolu se Spirity asi nahráno nejvíc her na novém standardu a velice se mi líbí a navíc se zatím ukazují jako dostatečně mocní na to, aby jednoho dne pronikli i na turnajovou scénu. Tak se nechme překvapit.
 
Třetí balíček v řadě se ale už ukázal jako vysoce hratelný. Top4 na Pro Touru je totiž ohromný úspěch! A tohoto úspěchu se dočkal Jon Finkel se svými… Spirity! Nemá smysl, abych stavěl tento balíček sám, protože líp než takto to zatím asi postavit nelze.
 
Esper Spirits by Jon Finkel
 
Esper Spirits Jon Finkel
Main Deck Sideboard
4 Delver of Secrets
3 Phantasmal Image
4 Snapcaster Mage
4 Drogskol Captain
2 Dungeon Geist
1 Gut Shot
4 Vapor Snag
1 Divine Offering
2 Mana Leak
4 Gitaxian Probe
4 Ponder
1 Revoke Existence
4 Lingering Souls
4 Darkslick Shores
2 Evolving Wilds
3 Glacial Fortress
5 Island
2 Moorland Haunt
1 Plains
4 Seachrome Coast
1 Swamp
 
 
Balíček funguje jako takový Aggrocontrol. Jak si můžete všimnout, tak na rozdíl od dvou předchozích decků tento obsahuje pouze šest potvorových zástupcl´ů své rasy. Ale nenechte se mýlit, Spiritů je v balíčku dostatek, a to díky Lingering Souls, který nám jich dá rovnou šestnáct z pouhých čtyř karet (obrovská karetní výhoda!), Phantasmal Image, jejíž nejčastějším cílem je Captain a Moorland Haunt, který nám pěkně zrecykluje třeba Snapyho nebo Delvera. Kvůli Delverovi je v balíčku spousta kouzel, jako základní counterspell Mana Leak, vracení na ruku Vapor Snag, nějaké to ničení artefaktů, Gut Shot a proliz Ponder a Gitaxian Probe. Spiriti tedy na turnajové scéně ze všech ras zatím bodují nejvíce. Uvidíme, jak dlouho jim to vydrží.
 
A jako poslední z ras, které dostaly svého kapitána v DKA jsou odporné slizké ploužící se bytosti vylézající ze země. Ne, žížalky to nejsou (omlouvám se ochráncům zvířat), máme tu čest se zombíky. V innistradu i v M12 jich pár bylo, ale stále neměly nějakou vyloženou bombu, která jim chyběla k turnajové hratelnosti. Ale v Dark Ascension se vše změnily, zombie dostaly své bomby a my si je teď budeme moci vychutnat v plné síle (bez ohledu na to, jak jsou opravdu chutní :)) .
 
UB  Zombies by David Vogel
 
ub zombies david
Main Deck Sideboard
4 Gravecrawler
3 Diregraf Ghoul
2 Highborn Ghoul
3 Walking Corpse
4 Diregraf Captain
4 Geralf’s Messenger
2 Cemetery Reaper
2 Phyrexian Obliterator
1 Grimgrin, Corpse-Born
3 Liliana of the Veil
2 Grave Titan
4 Go for the Throat
2 Tragic Slip
4 Darkslick Shores
4 Drowned Catacomb
16 Swamp
 
 
Výše zmíněné bomby jsou Gravecrawler, Geralf’s Messenger a Diregraf Captain. Gravecrawlera se soupeř téměř nikdy nezbaví a navíc tvoří takové kombíčko s Grimgrinem, Messenger uhlodává soupeře a Captain svoje mazlíky posiluje a za každého nově příchozího uždíbne soupeře. K tomu balíček nabízí pár kontrolních prvků jako Go for the Throat a Tragic Slip plus tři černé slečny, Také jsem sem zařadil ultimátní Grave Titany. Balíček je sám o sobě velice silný, ale podle mě zatím dost nedoceněný, tak uvidíme, jestli si ho nějaký top hráč všimne  vezme ho na nějaký velký turnaj, kde se naplno projeví jeho potenciál.
 
A to by bylo vše, co se týče dnešní části rozboru metagame. Článek se mi však zdá na můj vkus příliš krátký a proto jsem si pro vás připravil malý bonus.
 
Chtěl bych se dnes jen krátce podívat na nové Event Decky. Nechtěl bych krást ostatním autorům jejich rozbor a proto sem jen krátce uvedu svůj názor na ně a pokusím se o vylepšení. Nebudu sem vypisovat decklisty, ty najdete tady:

 
Prvním z nich je celočervený Gleeful Flames založený na kouzlech, která dokáží dát najednou pět zranění a na malých rychlých potvůrkách jako Goblin Fireslinger a pár dalších goblinů pro Goblin Grenade. Musím uznat, že nápad je to zajímavá, ale se samotným deckem je to už horší.  Balíček obsahuje dvě kopie Inkmoth Nexusů, což je podle mě ale bohužel jediný důvod, proč si ho kupovat. Jeho úroveň v základním vydání je opravdu velice nízká, stejně jako šance na výhru. Z pěti her na Cockatrice jsem vyhrál pouze jednu a to proti nějakému experimentálnímu UB mage-blade bez snapcasterů atd. Na hratelnou úroveň bych ho vylepšil asi takhle, ale pořád je to pro mě velice neatraktivní deck.
 
Gleeful Flames Update by David Vogel
 
Gleeful flames david
Main Deck Sideboard
4 Goblin Fireslinger
4 Goblin Arsonist
4 Goblin Wardriver
4 Shrine of Burning Rage
3 Chandra’s Phoenix
4 Goblin Grenade
4 Artillerize
4 Brimstone Volley
4 Galvanic Blast
2 Koth of the Hammer
2 Inkmoth Nexus
21 Mountain
 
 
Není to nic moc, ale něco se s tím uhrát dá, porazil jsem s tím Haunted Humany.
 
Druhý Event deck, Spiraling Doom, už vypadá trošku lépe. Je to takový kombo-obětovací Birthing Pod deck založený na potvorách s undyingem. V prvotní verzi je ale hratelnější než ne Gleeful Flames a dá se skvěle vylepšit na kvalitní BG Pod. Tento balíček nejvíce láká na dva Pody, playset Strangleroot Geistů a na Solemna. Vylepšil bych ho asi takto:
 
Spiraling Doom Update by David Vogel
 
spiraling doom david
Main Deck Sideboard
4 Birds of Paradise
3 Llanowar Elves
4 Birthing Pod
4 Strangleroot Geist
1 Phyrexian Rager
1 Wakedancer
2 Solemn Simulacrum
2 Skinrender
1 Acidic Slime
1 Bloodgift Demon
2 Grave Titan
1 Sheoldred, Whispering One
3 Go for the Throat
3 Beast Within
3 Mortarpod
3 Gitaxian Probe
2 Grim Backwoods
4 Woodland Cemetery
10 Forest
6 Swamp
 
 
Tento balíček je zábavný a dá se s ním i něco uhrát, s šesti her jsem měl 3:3., ale co se týče Podu, budou vždycky lepší osvědčené Naya a Bant variace :).
 
Abych shrnul svůj celkový dojem z těchto balíček, jsem celkem zklamaný. Oproti předchozím Event Deckům (kromě těch innistradských, ty byly taky příšerné :)) se tyto balíčky staví přímo proti jejich posláním, které je ,,rozbal a vem na turnaj“. S těmito balíčky si totiž podle mě akorát utrhnete ostudu. Takže nápad je to dobrý, jen by to chtělo doladit!
 
A tímto se s vámi loučím a děkuji vám za dočtení. Příště nás čekají Rampy a Pody.
 
David Vogel
 
Skype: dejfulus
Komentáře
Autor: Miraculeux @ čtvrtek 8. března 2012 21:34
Za prvé bych chtěl autora pochválit, je vidět, že si s článkem dal spoustu práce. Na druhou stranu jsem očekával trochu více než jen strohé decklisty, uvítal bych alespoň u dvou nebo tří balíků stručně popsaných pár her, pro ukázku jak to šlape. Bylo by to vhodné prodloužení článku.
Co se decklistů týče, ty vlkodlaci mi přijdou asi nejhratelnější (krom spiritů samozřejmě :D).
Vampové jsou rogue deck, až to bije do očí, Neonate je crap a celkově na mě balík dělá dojem nějaké "zmutované" fritky.
To ty zombie jsou na tom líp, ale Walking corpse?? Proč, proboha proč?? Jako v téměř monoblacku bych se vůbec nebál přidat nějaké to ničení, např. Geth's verdict proti protekťákům atd.
Jinak je vidět, že se navzdory počátečním chybám při každém novém článku zlepšuješ, jen tak dál :D.
Ps.: Už se opravdu nemůžu dočkat toho Infektu.

Autor: Elwincz @ pátek 9. března 2012 17:15
Velice oceňuji snahu autora napsat článek pro magic-guru, zvláště když se jedná o nevyzpytatelný standart, ale tím to bohužel končí. Doufám, že autora neodradím, ale úroveň článku je dost nízká. Celkově je balíček převážně soupisem decklistů a kromě spiritů (kteří jsou stejně převzatí) za moc nestojí.
Začnu postupně. Vlkodlaci vypadají asi nejlépe, ale i tak se mi tam pár karet nezdá. Bude to znít překvapivě, ale Huntmaster of the Fels se tam podle mě vůbec nehodí hned ze 3 důvodů. První důvod - nijak nespolupracuje s ostatními vlkodlaky, funguje jen sám za sebe. Zadruhé - brutálně se nekombí s Immerwolfem, což sis asi vůbec neuvědomil, protože aby Huntmaster byl užitečný, tak ho musíš pořád točit a poslední důvod - jeho cena přesahuje zbytek balíku, navíc si myslím, že to není zdaleka tak dobrá investice, jako například Snapcaster Mage. Prostě si myslím, že brutální Instigator Gang se tam hodí více a taky mi tam chybí Kruin Outlaw, který je výborný s Wolfrunem.
BR Vampires se mi vůbec nelíbí, i když můžou být docela hratelní, tak se podle mě jedná jen o paskvil fritky (jak už psali výše), pokud to mají být tribal vampíři, tak ať tam jsou jen vampíři a pár blesků a zabíjení, pokud chceš fritku, hraj fritku.
Ke spiritům není co dodat, je to prostě decklist z turnaje. Dále UB zombies nejsou úplně špatní, ale Walking Corpse ( si zabil :D) bych tam fakt nedával. Jinak se mi zbytek docela líbí a myslím si, že pomalejší, až kontrolní, zaměření decku nemusí být nejhorší.
Co se týče goblinů, tak je to stejný problém, jaký byl u vampů. Zrovna tady je to škoda, protože goblini podle mě mají potenciál být extrémně levným a ne úplně špatným balíček pro začátečníky (hrál bych tam hlavně hodně goblinů + granát a blesky)
K podu není asi moc co říct, pořádně sem ho nestudoval, ale vypadá celkem hratelně a poměr cena/výkon taky ujde.
Doufám, že tě od psaní neodradím, ber to spíš jako konstruktivní kritiku. Jinak být tebou, tak si vyberu ze dvou možností. Buď si zvol nějakou cenovou hranici (třeba 500kč) a pevně se jí drž, ať jsou to decky pro začátečníky nebo prostě piš jen soupis decklistů z různých turnajů s drobným komentářem, aby byla zaručena kvalita decků.

Autor: Daevil @ pátek 9. března 2012 17:22
Za prvé děkuji za pochvalu :) Za druhé, co se týče podrobnějších rozborů a popisu her u jednotlivých balíčků, už chystám novou sérii článků zaměřených na jednotlivé archetypy. U vanpírů máš pravdu, je to taková pozměněná fritečka. A Neonate není rozhodně tak špatná, jak se o ní říká, křivka T1 Stromkirk Noble, T2 Noble damage a Neonate a T3 Stromkirk Captain a další kolo možná Aristocrat bývá ve většině případů vítězná. U nemrtvých ale musím uznat, že Corpse je chybička, spíš by se tam hodila třeba Phantasmal Image, Geth's Verdict nebo další Highborn Ghoul. A nakonec bych tě chtěl uklidnit, monoblack Infect mám nachystaný na přespříští článek.

David Vogel

Autor: Daevil @ pátek 9. března 2012 17:32
to Elwin:
Za každý (i kritický) komentář jsem velice rád, pomáhá mi postupně vyladit detaily. Co se týče Werewolfů, všechny balíčky jsem testoval a co se týče Outlawa a Instigatora, tak Huntmaster se osvědčil víc ikdyž se netočil přes Immerwolfa, protože stačí dát si wolfa, přidat 2 životy, otočit, zasadit pár zranění a pak si to felit s 5/5 tramplem a 4ekat na dalšího :). K tvým dalším připomínkám jsem se vyjádřil už v minulém komentáři, ale to, že je to frita zaměřená na vampíry přece nemusí hned nutně znamenat, že je to horší než klasická fritka. Právě naopak! A co se týče goblinů, vytýkáš mi že tu chybí? Protože ten odstavec jsem moc nepochopil :) Jinak díky za připomínky a budu se snažit své články dolaďovat a dolaďovat až s nimi nakonec budou (snad) všichni spokojeni :)

David Vogel

Autor: Elwincz @ pátek 9. března 2012 17:59
No u těch goblinů sem to myslel spíš tak, že se zbytečně držíš toho event decku, který podle mě není moc dobrý. Myslím že by bylo lepší to předělat více směrem ke goblinům (Artillerize), přidat Goblin Chieftain fénixů, kteří tam příliš nespolupracují, prostě ti goblini i vampíři směřují hodně ke fritce, ta je určitě dobrá, ale potvorové balíky plné vampírů/goblinů by taky měli něco do sebe a víc by souhlasili s názvem vampíři/goblini.

Autor: Elwincz @ pátek 9. března 2012 18:01
ad. závorka * (Artillerize vyhodit)

Autor: Daevil @ sobota 10. března 2012 7:46
Já vím, goblini jako tribal by byli asi trošičku konkurence schopní, ale když už jsem rozebíral ten Event deck tak jsem se chtěl držet původní koncepce, tedy narvat tam těch 12 kouzel, které dokážou dát 5 dmg najednou. Na druhou stranu jsou goblini velice zajímavým balíčkem, před měsícem jsem si hrál s myšlenkou, že si je vezmu na Game Day, protože při testingu se jevily jako konkurenceschopní, ale nakonec jsem od toho opustil. Mohl bych je hodit třeba do příštího článku tak, jak bych je hrál já (jsou to takoví Kuldotha goblini :)).

Autor: Daevil @ sobota 10. března 2012 7:46
*konkurenceschopnější

Autor: Tharin @ pondělí 12. března 2012 15:10
Trochu určitě souhlasím s tím co v závěru prvního postu psal Elwin, a myslím, že to je i opakovaně řečená věc, a to ta cena balíků na začátečnickém serveru. Ten první balík s vlkodlakama se mi moc líbí a sám se podobný snažím postavit a testuju ho momentálně na MODO. Sice je takový levnější a landy se dají jakž takž nehrát, ale vidět otestovanou verzi bez čtyř Huntmasterů, kteří jsou za šest stovek kus na Rytíři, tak bych byl daleko šťastnější :)

Rozhodně neočekávám, že ten balík bude velmi konkurecne schopný a u tohohle píšeš jak je Tier 3, ale lze určitě správně předpokládat, že lidi na tomhle serveru super balík nehledají.

Ale dávám určitě + a pokračuj v dobré práci ;)

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí