sobota 27. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 2. května 2012
Recenze Avacyn Restored Intro Pack: Bound by Strength
Autor: AdamF @ 7:25 :: 4440 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků
 

Vážení čtenáři Magic-Guru, vítejte u první recenze Avacyn Restored Intro Packů.

Intro Pack je předkonstruovaný produkt určený pro začínající hráče. Obsahuje předpřipravený šedesátikaretní balíček, mezi nimi i dvě rare karty, z nichž je jedna foilová, a jeden patnáctikaretní doplňkový balíček – boosterpack.
Tyto produkty nejsou určeny na profesionálnější turnajové hraní, ale po úpravě se z nich dají vytvořit balíčky schopné konkurovat balíčkům na menších turnajích.
K Avacyn Restored vychází pět Intro Packů. Dnes se podrobněji podíváme na zelenomodrý Intro Pack jménem Bound by Strength (Spoutáni silou).

 

Od mých minulých recenzí Intro Packů, které píši již od Innistrad, dochází k malé změně.

Již nebudu karty rozebírat podle abecedy, ale podle toho, jak na sebe navazují barvami, schopnostmi nebo interakcí.

Také nebudu během rozboru zmiňovat, kolik kopií dané karty v Intro Packu je. Součástí článků je i decklist, ve kterém se můžete na příslušný počet kopií dané karty podívat. Pokud by v Intro Packu byla nějaká dražší uncommon karta (jako např. u Dark Ascension Strangleroot Geist), počet kopií možná zmíním.

Prolinkovaný decklist:

Bound by Strength WoTC
Main Deck Sideboard
13 Forest
12 Island
1 Acidic Slime
1 Deadeye Navigator
2 Druid’s Familiar
2 Elgaud Shieldmate
2 Flowering Lumberknot
1 Geist Trappers
2 Latch Seeker
2 Llanowar Elves
1 Nephalia Smuggler
2 Nightshade Peddler
1 Pathbreaker Wurm
1 Runeclaw Bear
2 Tandem Lookout
3 Trusted Forcemage
2 Vorstclaw
2 Wingcrafter
1 Wolfir Avenger
1 Wolfir Silverheart
1 Ice Cage
2 Joint Assault
2 Lair Delve
1 Overrun
 

Tento Intro Pack se točí okolo nové mechaniky Soulbond. Text Soulbond mechaniky se vyskytuje pouze na kartách bytostí a zní přesně takto: Můžeš tuto bytost spárovat s další nespárovanou bytostí, když kterákoli z nich vstupuje na bojiště. Tyto bytosti zůstávají spárovány, dokud je obě kontroluješ.
Bound by Strenght obsahuje 29 karet bytostí, což je více než v jiných Intro Pacích. A spousta z těchto bytostí má Soulbond. A čemu je vlastně Soulbond dobrý? Jakmile je bytost se Soulbond spárována s jinou bytostí, obě dvě se naučí novou schopnost. Nejlepší situací je samozřejmě chvíle, kdy mají obě bytosti Soulbond a obě se tak naučí dvě nové schopnosti.
Bytosti se Soulbond se vyznačují také tím, že Soulbond je jejich jedinou schopností. Většinou platí, že spárované bytosti mají velmi dobrý poměr cena/výkon. Pokud však ale bytost spárovat nemůžete, jedná se o vanilkou (bez schopností) bytost.

Pokud bytosti spárujete, doporučuji je položit vedle sebe nebo mírně přes sebe, aby bylo vidět, že jsou spárované a nedocházelo ke zbytečným zmateným situacím během hry.

 

Lepší než řádky další teorie bude ukázat si rovnou bytost se Soulbond. A není to žádná jiná bytost, než rare foil karta tohoto Intro Packu – Wolfir Silverheart.
Za cenu 3GG dostanete 4/4 Wolfa Warriora se Soulbond schopností. Po dobu, co je Silverheart spárován s další bytostí, obě tyto bytosti získávají +4/+4. Z Wolfira se tedy stane 8/8 bytost, což je za 3GG skvělá nabídka. Nejlepší bude spárovat Wolfira s bytostí, která přišla na bojiště kolo nebo několik kol před ním, aby tak mohla okamžitě získat bonus +4/+4 a zaútočit.


Zelená dostala ty nejlepší bytosti se Soulbond. Právě proto se bytosti, která přidávají bonus typu +X/+X vyskytují i na úrovni uncommon a common bytostí.

Uncommonovým zástupcem je Druid's Familiar, 2/2 Bear za 3G se Soulbond. On a bytost s ním spárovaná získají bonus +2/+2. Druid's Familiar se tedy stane 4/4 a bude opět nejlepší, když bytost, se kterou ho spárujete, bude moci okamžitě zaútočit.
 

A v řádech commonů je zde Trusted Forcemage. Za 2G dostanete 2/2 Humana se Soulbond, který spárováním s jinou bytostí přidá sobě a bytosti s ním spárované bonus +1/+1. Bonus je už celkem malý, ale rozhodně ne zanedbatelný.

 

Bytosti se Soulbond ale určitě nezůstanou u pouhého posilování, dokáží sdílet i zajímavé schopnosti. Názorným příkladem je Nightshade Peddler, 1/1 za 1G. On a bytost s ním spárovaná získávají deathtouch. Deathtouch znamená, že jakékoliv množství zranění, které bytost s deathtouch udělí jiné bytosti, je dostatečné na její zničení. Tím pádem může tato 1/1 v boji porazit i 6/6 bytost.

 

Další bytost se Soulbond je 3/5 Human za 4G, Geist Trappers. On a bytost, se kterou jej spárujete, získá reach, to znamená, že může blokovat bytosti s flying. Tato schopnost se bude nejvíce hodit proti balíčkům, které hrají hodně letců, ale 3/5 za 4G je hodně pomalá a slabší než ostatní bytosti se Soulbond.

 

Manově nejdražší zelenou bytostí se Soulbond tohoto Intro Packu je Pathbreaker Wurm, 6/4 Wurm za 4GG. Sobě a bytosti, se kterou se spáruje, poskytne trample. Je pravda, že na Limited by se tento bijec ztratit nemusel, ale pokud se nebojíte investovat, doporučuji Pathbreaker Wurma nahradit, pokud ne nějakým Titanem, tak alespoň dalším Wolfir Silverheartem.

A pokračujeme v rozboru modrými bytostmi se Soulbond. Prvním zástupcem je Wingcrafter, 1/1 za U, která po spárování s jinou bytostí přidá sobě samé a bytosti s ním spárované flying. Hru tedy můžete hrát nějak takto: 1. kolo – Wingcrafter, 2. kolo – Nightshade Peddler a rázem máte na stole dvě 1/1 létající bytosti s deathtouch.
 

Tandem Lookout, uncomon bytost se Soulbond, 2/1 za 2U, vám umožní líznout si kartu pokaždé, kdy udělí zranění oponentovi. Stejnou schopnost propůjčí i bytosti, se kterou je spárována. Toto zranění nemusí být bojové, i když v tomto Intro Packu vaše bytosti nemají možnost, jak nebojové zranění udělit.
 

Elgaud Shieldmate je na to, že se jedná o pouhý common, velmi silnou bytostí. Za 3U dostane 2/3 bytost se Soulbond: Elgaud a bytost s ním spárovaná získají hexproof. Hexproof znamená, že tuto bytost můžete cílovat jen vy, nikoliv váš oponent. Elgaud Shieldmate tedy dokáže ochránit vaši nejcennější bytost a pokud jej zkombinujete s Wolfir Silverheartem, získáte 6/7 hexproof a 8/8 hexproof bytost.

 

Bytosti, které jednou spárujete, by měly zůstat ve dvojici až do konce hry, dokud jedna z nich neopustí bojiště či pokud ztratíte kontrolu nad jednou nebo oběma z nich. To je ale celkem nevýhoda, že nemůžete bytosti rozdělit, když na bojiště přichází vaše další bytost.
Deadeye Navigator, druhá rare karta Intro Packu je dostanete 5/5 bytost se Soulbond za 4UU. Navigator a jeho partner získají schopnost „1U: Vypověz tuto bytost ze hry, poté ji vrať na bojiště pod svou kontrolu.“

Tím, že bytost opustí bojiště, se jejich pouto přetrhne. Jakmile se bytost vrátí, můžete ji spárovat s jinou nespárovanou bytostí. Navigator tedy bemůže promíchat již existující dvojice, ale pouze svou vlastní. Jeho schopnost se hodí i pro bytosti s enters-the-battlefield schopnostmi.

 

Pro rušení pout mezi spárovanými bytostmi dobře poslouží Nephalia Smuggler. Za U dostáváte 1/1 se schopností: “3U, T: Vypověz ze hry jinou bytost, kterou kontroluješ a pak ji vrať na bojiště.” Tímto způsobem můžete opět přerušit pouto mezi spárovanými bytostmi a napárovat je jinak.

 

Tím přehlídka Soulbond bytostí končí. Pak tady máme ještě dvě karty, které se Soulbond bytost interagují.

Tou slabší z nich je Flowering Lumberknot. Tato 5/5 za 3G nemůže útočit ani blokovat. Tohoto velkého znevýhodnění se zbaví pouze v případě, že jej spárujete s jinou bytostí. V Intro Packu naleznete velké množství bytostí se Soulbond, ale pokud se soupeř zbaví bytosti, se kterou jste Flowering Lumberknota spárovali, zabrání mu blokovat a tak se třeba vesele vydá na útok a vy s Flowering Lumberknotem ve vašem kole třeba ani nebudete moci zaútočit.

 

Zajímavější kartou je Joint Assault, která je skvělou variací na tradiční Giant Growth. Cílová bytost získá do konce kola bonus +2/+2. A co více, pokud je tady bytost spárována, její partner ve dvojici získá také bonus +2/+2. To vše za pouhé 1G a instantně.

 

Kartou, kterou budeme určitě potkávat v profesionálních Standardních balících, je Wolfir Avenger. Za 1GG dostanete 3/3 Wolfa. To by nebylo tak úžasné, kdyby neměl regeneraci za 1G a flash. Díky flashi jej můžete seslat jako instant. Nejlepší moment pro toto seslání je ve chvíli, kdy soupeř útočí s nějakou 2/3 nebo slabší bytostí s přesvědčením, že nemůžete blokovat. A v té chvíli tapnete tři many a sešlete Avengera, zablokujete a soupeřova bytost zemře.

Druhý scénář je dobrý ve chvíli, kdy máte hodně man, málo životů a soupeř útočí. Soupeřova bytost útočí, zahrajete Avengera, zablokujete a zregenerujete ho. Wolfir Avenger je tedy kartou, která toho může hodně nabídnout. A teď si představte, jak bude skvělý, když ho dokážete spárovat s bytostí se Soulbond.

 

Na manové urychlení pro zahrání drahých bytostí dříve máte k dispozici Llanowar Elves. Jedná se o 1/1 za G, která vám za tapnutí přidá G do vašeho manového poolu. Rozhodně s ním neblokujte soupeřovy bytosti v prvních kolech, protože seslat rychleji velké bytosti vám opravdu může pomoci na cestě k vítězství.

 

Acidic Slime je Ooze bytost, 2/2 za 3GG, která při příchodu zničí cílový artefakt, enchantment nebo land. A že bude většinou z čeho vybírat! Na Standardu máme mirrodinské meče, Curse enchantmenty z Innistrad a Dark Ascension,celou škálu dual-landů a také speciální země se schopností typu Moorland Haunt a Kessig Wolf Run. Acidic Slime je tedy vhodným doplněním jinak Soulbondově založeného balíčku. Ona sama má deathtouch, takže po spárování s jinou bytostí může být pro soupeře stále trnem v oku.

 

Pro soupeře nepříjemnou kartou bude i Latch Seeker, 3/1 Spirit za 1UU, který nemůže být blokován. Má trochu náročnější manacost, ale pokud ho soupeř okamžitě nezničí, bude moct každé kolo útočit za tři zranění. A poté jej můžete spárovat s bytostí se Soulbond. Jelikož má obranu 1, rozhodně s ním zbytečně neblokujte.

 

V každém Intro Packu se najde několik vanilkových bytostí, tedy bytostí bez schopností. Zde máme Runeclaw Bear, 2/2 za 1G. Nic moc k němu nelze říci, snad jen to, že doporučuji nahradit jinými lepšími bytostmi.

Pak máte k dispozici Vorstclawa, 7/7 vanilkovou bytost za 4GG. Nejde o špatnou bytost, ale radši bych zařadil slabší bytost se zajímavou schopností.

 

Důležitou kartou je i sorcery Lair Delve. Za 2G odhalíte dvě karty své knihovny, všechny země a bytosti takto odhalené si vezmete do ruky a zbytek položítek na spodek knihovny. Jedná se tedy o způsob, jak si nalízat další země a bytosti. Zelená ovšem moc efektivního lízání nemá a tak je otázkou, zda není lepší rovnou zařadit nějaké modré lízání, kterým je modrá barva vyhlášena.

 

Slabší kartou je aura za 1U, Ice Cage, která očarované bytosti brání útočit, bránit a aktivovat své aktivační schopnosti. Tato aura se ale musí obětovat, jakmile se očarovaná bytost stane cílem kouzla nebo schopnosti, proto bych ji doporučoval z balíčku vyřadit.

 

Nakonec je tady Overrun. Za 2GGG poskytnete svým bytostem trample a bonus +3/+3 do konce kola. Pokud máte na stole alespoň čtyři bytosti, efekt Overrunu je dosti ničivý a není divu, že se Overrun objevuje i v profesionálních decklistech.

 

Manovou základnu tvoří 13 Forestů a 12 Islandů.

 

Strategie Intro Packu a vylepšení

Hned od prvního kola vykládejte bytosti (Llanowar Elves, Wingcrafter), které neváhejte spárovat a okamžitě jimi útočit. Jakmile máte na stole pět a více bytostí, posilte je pomocí Overrun nebo Join Assult. Nejmocnější kartou v balíčku je Wolfir Silverheart, dobře si rozmyslete, s kým ho spárujete.

Ve více kopiích doporučuji zařadit Wolfir Silverhearta, není to drahá karta. Karty se Soulbond vyšly ve všech barvách kromě černé, takže Intro Pack můžete upravit do více barevných verzí. Dalšími dobrými kartami, které bych určitě zařadil, jsou Latch Seeker, Lone Revenant, Overrun, Join Assault, Druid's Familiar, Wolfir Avenger, Nightshade Peddler a Tandem Lookout.
Aby měl váš oponent potíže s přetrháním pout mezi vašimi bytostmi, zařaďte Asceticism.

Pokud neváháte investovat, výbornými kartami bude Primeval Titan, Wurmcoil Engine, Garruk, Birds of Paradise, mirranské meče, Revenge of the Hunted, Thrun, Phantasmal Image, Somberwald Sage, Ulvenwald Tracker...

Při tvorbě vylepšeného decklistu jsem se snažil zachovat co nejvíce z původního Intro Packu a nezařazovat drahé karty.

Vylepšený decklist využívá hrubé síly Wolfirů, ale i zákeřného komba Tandem Lookout + Latch Seeker, které vám umožní nalízat si karty. Pro vyměňování pout mezi bytostmi zůstal zachován Smuggler i Navigator.

Spoutáni silou AdamF
Main Deck Sideboard
4 Wolfir Silverheart
4 Wolfir Avenger
4 Druid’s Familiar
4 Latch Seeker
4 Tandem Lookout
3 Nephalia Smuggler
4 Joint Assault
2 Deadeye Navigator
2 Asceticism
3 Nightshade Peddler
2 Overrun
14 Forest
10 Island
 


Doufám, že se vám dnešní recenze a třeba vám pomohla při rozhodování. Tento Intro Pack si můžete zakoupit v předprodeji u našeho partnerského e-shopu Veselý drak za 229 korun. V nabídce je také kompletní set všech pěti Intro Packů za 999 korun. Příští středu se podíváme na Intro Pack Samotářské přízraky.

 

AdamF

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí