pátek 26. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 8. května 2012
Avacyn Restored - brainstorming
Autor: Aggrokumano @ 16:54 :: 3538 Přečtení :: 5 Komentáře :: :: Tvorba balíků
 
A vezmeme to hezky podle barev:
 

Bílá

 


Angel of Jubilation – letec s pěknými čísly, bonus pro ostatní bytosti se hodí třeba hned na standard do tokenovacích balíků. Jeho druhá abilita není zase tak podstatná, i když v tuto chvíli máme na dvojce kouzla za phyrexiánskou manu, která se s andělem na stole budou hrát o něco hůře. Určitě je to také pěkný kousek do EDH balíků.
Jeho jedinou nevýhodou je manacost, který ho předurčuje skoro výhradně do monowhitu. Jinak takový můj postřeh - docela mi připomíná Linvalu, asi za to může ta druhá abilita J.
 
Avacyn, Angel of Hope – karta, kolem které se točí celá edice (myšleno flavorově) není na constructed zase takový trhák. Na legacy nemá šanci se dostat třeba do reanimatoru, protože na Jina Gitaxiase, Elesh Norn, či Ionu prostě nemá.
Otázka tedy zní, co reanimator na dvojce? Tam by to nemuselo být tak špatné, ale prostě nemá na hru tak velký dopad jako Elesh Norn nebo třeba obyčejná Wurmcoila, navíc kolem se motá spousta Oblivion Ringů a Tragic Slipů. Ale třeba do EDH by to mohl být fajn komandér J.
 
Cloudshift – podobné karty byly vždy docela oblíbené (viz třeba Momentary Blink). Je fajn ochránit si bytost před ničením, nebo prostě jen spustit znovu nějaký ten comes-into-play efekt.
 
Defy Death – že by to s tím reanimátorem na standardu opravdu bylo myšleno vážně? Jinak fajn karta do EDH (asi už jste si všimli, že je to můj oblíbený formát J), škoda jen, že umí tahat jen z našeho hřbitova.
 
Emancipation Angel – 3/3 letec za tři many, not bad. Jeho nevýhoda se dá navíc poměrně přetavit ve výhodu (ano, známá poučka s comes-into-play efekty). Vzpomeňme na Kor Skyfishera, který se na standardu hrával za dob zendikaru. Škoda jen, že na ostatních formátech je jasně lepší Serra Avenger.
 
Entreat the Angels – tahle karta ve mně vyvolává vzpomínku na Decree of Justice, který se onehdy hrával by všech kontrolech s bílou. Tahle karta by se mohla uplatnit úplně stejně na současném standardu (hlavně Esper kontrol), navíc v kontrolech je celkem jisté, že si ji nakonec lízneme a soupeře zasypeme hromadou andělů J.
A když o tom tak přemýšlím, tak úplně špatná by nemusela být ani na modernu v tronech. A o EDH už ani nemluvím (Vampiric Tutor a spol. jsou s mirákly celkem dobří). Asi máme co dočinění s nejlepší miracle kartou.
 
Restoration Angel – tohle je podle mě, hlavně co se standardu týče, jedna z nejlepších karet edice. Jednak dokáže zachránit bytost před ničením, taky ji můžeme flashnout jen tak na konci kola do tlaku, ale hlavně by v UWčku mohla parádně spolupracovat se Snapcasterem. Velká škoda, že na dvojce momentálně chybí dobré bílé zabíjení typu Path to Exile či Condemn.
A úplně parádní bude v NayaPodu – je libo blinknout Huntmastera, Solemna, nebo Blade Splicera?
 
Silverblade Paladin – další z mnoha dobrých karet do White Weenie, na Crusadera asi nemá, ale představme si situaci – T1 Pařížan, T2 Gather the Townsfolk, T3 Paladin na Pařížana a útok za 10 J. A takoví Geist of Saint Traft či Hero of Bladehold s double strikem taky nebudou úplně nejhorší.
 
Terminus – Vrata za šest? Na první pohled asi nic moc, ale přitom se jedná o zajímavý kousek, jelikož kontrolům na dvojce pomůžou od všech problematických bytostí (Thrun, Sigarda, Geist) a i s Wurmcoilou se vymění 1 za 1, takže podle mě je na dvojce uvidíme. A navíc, pokud si Terminus topdecknete v situaci, kdy má soupeř jasně navrch a zahrajete je za miracle cost, tak se dá opravdu hovořit o zázraku J.
 

Modrá

 


Amass the Components – za čtyři many tři karty + odfiltrování zbytečné karty na spodek, to nezní špatně. Bohužel sorcery speed není pro kontroly úplně ideální, zvlášť v konkurenci Forbidden Alchemy, ale do přinejmenším do jednokarťáčku je to pěkný proliz.
 
Fettergeist – slušný poměr cena/výkon, možný kamarád pro Drogskol Captaina. Trochu mi připomíná bytost do starých monoblue kontrolů, kdy se hrávali finišeři přesně takového typu.
 
Ghostly Flicker – tady máme podle mě co dočinění s nejlepší modrou komonou, chce to jen najít optimální deck pro její použití, ale Restoration Angel a Snapcaster se nabízejí sami J. A taky si vzpomínám na kamaráda, který hrál s oblibou kombo Glimmerpoint Stag/Fiend Hunter + Sundial of the Infinite.
 
Lunar Mystic – na klasické formáty asi nic moc, ale do EDH moc pěkný kousek, ideálně třeba do Niv-Mizzeta
 
Misthollow Griffin – na první pohled vám jeho abilita asi přijde trochu zvláštní, ale na druhý pohled si můžeme všimnout, že je to kombo s Food Chainem. A navíc se nemusíte bát exilnout Griffina do Forsáže.
 
Tamiyo, the Moon Sage – planeswalkeři jsou vždy trhákem každé edice, takže jsme se i tentokrát dočkali nových, i když z flavorového hlediska je to takové prapodivné. Jinak ale musím říct, že se mi Tamiyo moc líbí, její první schopnost se skvěle hodí do kontrolů, druhá bude dobrá proti tokenovacím strategiím, kterých je teď všude plno a pokud se dostanete až k emblému, tak už bude zbytek hry jen formalitkou.
Pravda ale je, že v esperu už je obrovská konkurence v podobě Liliany, Sorina, Elspeth a Gideona, tak jsem zvědav, jestli se Tamiyo prosadí. Každopádně si myslím, že minimálně do jednokarťáčku si asi každý jeden kousek sežene.
 
Tandem LookoutCuriositka hned pro dvě bytosti najednou? To nezní úplní špatně, nicméně těžko se bude hledat deck, kde by se to nějak dobře využilo a tak asi Tandem zůstane kartou s nevyužitým potenciálem.
 
Temporal Mastery – nejdražší a asi i nejdiskutovanější karta edice, ale podle mě ji čeká podobný osud jako třeba Time Reversal. Normálně je to Time Walk za sedm man, který se ještě k tomu exilne, takže ho ani nelze pořádně zneužít. Navíc čtyřikrát ho určitě hrát nechceme, protože když nám přijde na úvodní ruku, tak spláčeme nad výdělkem a i když je na legacy k mání Brainstorm a Sensei, tak to pořád není ono. I s flipnutým Delverem na stole to bude většinou fungovat jen jako blesk za tři za dvě many… A za toto že bych měl dát 700Kč?
 

Černá

 


Appetite for Brains – černí mágové přišli na standardu v posledních letech o Duress, Mind Sludge a Inkvizici a i když Appetite for Brains zahozenou kartu exilne, tak bohužel nedosahuje kvalit výše zmíněných karet. Holt kvalitní discard aby dnes člověk (na dvojce) pohledal…
 
Barter in Blood – tenhle reprint, původem z Mirrodinu, naopak černé mágy velmi potěšil a mohl by vést ke vzniku nějakého staxu (k tomu se ještě dostaneme) či poxu. Ostatně karet na to máme dost – Smallpox, Geth’s Verdict, dobré levné ničení, z bytostí třeba Gravecrawler a Geralf’s Messenger, ale pořád chybí ten zmiňovaný kvalitní jednomanový discard L
 
Dark Impostor – další velmi pěkná bytost do EDH, kde je průtokové exilování vynikající a nasávání cizích abilit jakbysmet. Možná je i trochu škoda, že to není legendárka, lákalo by mě zkusit postavit s ním deck.
 
Demonic Taskmaster – další pěkná tempo bytost do potenciálního poxu. Jenom pozor na to, že pokud máme ve hře dva, tak v upkeepu se obětují navzájem…
 
Demonlord of Ashmouth – podobný případ jako Taskmaster, ale Demonlord vyloženě potřebuje další bytosti, k tomu, aby ho nezbilo v reakci jedno soupeřovo ničení. Ale třeba v legacy do Poxu spolu s Bloodghastem, Messengerem nebo třeba Bitterblossomem by to nemuselo být vůbec špatné.
 
Descend into Madness – nový Smokestack sice vypadá zajímavě, ale na dvojku tak nějak nevím, jaký deck kolem něho postavit, aby se nestávalo, že po zahrání zabije rychleji nás, než soupeře J. No a na ostatních formátech máme klasický Smokestack, který tohle určitě nepřekoná.
 
Exquisite Blood – tvoří kombo se Sanguine Bond, ale přeci jen je to dost těžkopádné kombo, spíše než na klasické formáty někam do EDHčka do hospody.
 
Griselbrand – spolu s Avacyn flavorově jedna z nejdůležitějších postav edice. A i když v příběhu to dopadlo lépe pro Avacyn, tak si troufnu říct, že na constructed to dopadne lépe pro Griselbranda. Je to ideální cíl pro reanimátor na dvojce a v EDH bude přímo brutální.
 
Harvester of SoulsGrave Titán má v monoblacku nového kamaráda
 
Killing Wave – zajímavé hromadné ničení, ale přijde mi takové dost „random“. Lepší než Zenith asi není, ale třeba proti tokenům se moc neptá J. Ale minimálně než odrotuje Zenith, tak ho na dvojce podle mě neuvidíme.
 

Červená

 


Archwing Dragon – drak který se zjeví odnikud, kousne za čtyři a zase zmizí. Díky své evasion schopnosti je to vlastně jako blesk za čtyři, který můžete hrát každé kolo znovu a znovu. Vypadá to, jako kdyby měla fritka plán do lategamu.
 
Bonfire of the Damned – další zajímavé červené ničení, do RG rampy jako dělané. Jednostranná vrata jsou dobrá vždy J. A hlavně pokud se je podaří zahrát za miracle cost. No a v neposlední řadě to znamená podstatné vylepšení matchupu proti Delverovi, kde už tolik nebude vadit Geist a Stalker.
 
Dangerous Wager – přímá karetní výhoda v červené?! Tak to už to dlouho nebylo. Jednak tím může fritka dolíznout potřebné karty, když dochází dech, ale je to i zajímavá karta do různých stormů, nebo do dredge.
 
Kessig Malcontents – že by se humani začali hrát i s červenou? Malkontenti by mohli sloužit jako doťuk soupeře, který se snaží stabilizovat hru po našem rychlém nástupu.
 
Pillar of Flame – jako blesk nic extra, ale zbaví nás to nepohodlných Gravecrawlerů, Geralf’s Messenerů a Strangleroot Geistů. Ale spíše ho vidím jen jako sidovku proti zombákům.
 
Reforge the Soul – reprint starého dobrého kolečka… Na dvojce ve fritce bych si tak jeden dva kousky klidně zahrál, přece jenom pokud v late gamu lízneme sedm nových karet, tak už bychom soupeře nějak dostřílet měli a ani moc nevadí, že mu taky lízneme nových sedm. Navíc přes miracle za dvě many je to celkem síla. Krom toho bychom to mohli vidět v různých stormech na modernu či legacy.
 
Thunderbolt – možná další blesk do dvojkové fritky
 
Thunderous Wrath – Za šest man 5 damage, to je vlastně obyčejný Fireball, ale za jednu manu 5 damage, to už je silná káva. Na dvojku to asi nebude nic moc, přeci jenom k manipulaci s knihovnou tu máme jen Ponder, ale na legacy je možností daleko více a UR Delver má z téhle karty určitě moc velkou radost.
 
Tibalt, the Fiend-Blooded – první dvoumanový planeswalker vůbec. Ale krom manacostu toho zase není tolik, čím by oslnil. Problematická je jeho plusová abilita, náhodné zahazování je dost ošidné, i když, nějaké URko na dvojce – Think Twice, Faithless Looting, Chandra’s Phoenix
Jeho druhá abilita bude nepochybně skvělá proti kontrolním deckům a vlastně ji kolikrát budeme de facto brát jako jeho ultimátku, protože Insurekce bude v plno případech nic moc.
 
Vexing Devil – a další parádní červená karta, v prvních kolech to bude vlastně za manu „čtyři do hlavy“, v late gamu už soupeři asi tak moc vadit nebude, ale podle mě je to auto-include do každé fritky bez ohledu na to, o jakém formátu se zrovna bavíme.
 
Zealous Conscripts – velmi zajímavá karta, možná jako sidovka proti kontrolům, pak taky pěkná bytost do křivky do Birthing Podu. Umím si představit, že si půjčím třeba soupeřova Kotha, udělám si emblém… Tuhle kartu na dvojce ještě uvidíme.
 

Zelená

 


Borderland Ranger – kdysi hodně oblíbený kousek na dvojce se dočkal reprintu a není vyloučeno, že ho uvidíme i tentokrát – dobrých trojmanových bytostí, například do Birthing Podu, zase není tolik.
 
Craterhoof Behemoth – celkem solidní pořízek do jednokarťáku, zvlášť když mu do hry pomůžeme třeba Natural Orderem nebo Patternem of Rebirth
 
Descendants‘ Path – zelená tribal karta, čili se asi každému hned vybaví elfové, jenže ti teď na standard postavit nejdou a na legacy je tahle karta přebytečná, takže v tomhle ohledu jde maximálně o kus do jednokarťáku. Ovšem na dvojce máme i jiné tribaly, třeba Vlkodlaky a Humany a tam už by se po Path místo najít mohlo, i když samozřejmě nepůjde o tier deck…
 
Primal Surge – ve správně postaveném jednokarťáku to bude za deset man – you win the game, takže let the fun begin J.
 
Rain of Thorns – každý, kdo někdy, byť třeba jen s kamarády v hospodě, hrál EDH, ví, že je velmi důležité umět se zbavit nepříjemných artefaktů, enchantmentů a zemí a tahle karta umí tohle všechno najednou, čili podle mě je to hodně slušný kousek.
 
Somberwald Sage – vždy jsem měl rád zelenou a velké pašíky a tenhle druid je velmi slušná akcelerace. Přijde mi, že si bude moc dobře rozumět s titány a podobnou „havětí“.
 
Soul of the Harvest – nová variace na téma Glimpse of the Nature. Vedle Primeval Titána tu máme dalšího pěkného „vaška“ za šest man. Tak dobrý jako titán samozřejmě není, ale na dvojce bychom se s ním v budoucnu mohli potkávat, i když to asi nebude v žádném tier decku. No a samozřejmě do všech jednokarťáčků se zelenou je to „must have“.
 
Ulvenwald Tracker – zajímavé zelené zabíjení, které k sobě sice potřebuje nějakou větší potvůrku, ale třeba Thrun určitě moc rád poslouží. Přijde mi, že zelená dostala poměrně velké množství velmi zajímavých bytostí.
 
Wolfir Avenger – flashovka s regenerací, to zní hodně lákavě, navíc 3/3 za tři je taky dobrý poměr a právě třímanou drop zatím chyběl v RG aggru. I potenciální vlkodlačí deck má určitě radost, monogreen je spíše na rozpacích, těžko říct, zda se bude dát hrát a když, tak co všechno se v něm bude hrát, navíc na třech manách máme Dungrove Eldera
 
Wolfir Silverheart – velmi služný pořízek, ideální jako one-of (jen jeden v decku) pro Zenith. Pokud nemá soupeř ničení tak by ho měl zadupat země raz dva. Z Birds of Paradise najednou půjde strach J.
 

Multicolor

 


Bruna, Light of Alabaster & Gisela, Blade of Goldnight – dva andělé jako dělaní do EDH, kde budou oba moc pěkní generálové. Bruna jako kombo s Three Dreams a Gisela je skvělá do multiplayeru.
 
Sigarda, Host of Herons – podle mě možná vůbec nejlepší karta celé edice. Na dvojce by se nějaké GWčko dalo v pohodě postavit, NayaPod se sem tam hraje, ale hlavní výhoda je samozřejmě v tom, že si Sagardu můžeme najít Zenithem. Navíc je to vedle Thruna další zbraň aggro decků proti kontrolům.
Velmi dobrá bude i na legačce v Mavericku a v Nic Fitu (Rock hrající velké bytosti a kombo Veteran Explorer + Cabal Therapy). Na legačce se určitě často využije i schopnost zakazující soupeřovy edikty. A díky téhle schopnosti je to také vynikající generál v EDH.
 

Země (mezi artefakty bylo samé smetí)

 


Cavern of Souls – rádi tapujete příšerky do útoku? Otravuje vás všudypřítomný Mana Leak nebo Force of Will? Tak tohle je karta přímo pro vás. Na dvojce máme Zombáky, Humany, Werewolfy a v rampě Titány, což je asi nejhlavnější změna na standardu.
No a samozřejmě na legacy se taky hodí do každého creature decku – Goblini, Elfové, v Mavericku je plno Humanů, možná i Merfolci… Ale taky na druhou stranu je to další cíl pro Wasteland, což je třeba zvážit.
 
Desolate Lighthouse – poměrně zajímavá karta do UR Delvera, tedy v závislosti na tom, jakou zkoušíte verzi. Jednak je to taková skrytá karetní výhoda, pokud zahazujeme Faithless Looting nebo Chandra’s Phoenixe, pak tedy taky umožňuje líznout a zahrát miracle i v soupeřově kole. Anebo může jednoduše jen plnit hrob pro Snapcastera nebo Runechanter’s Pike.
 
Slayer’s Stronghold – tohle není žádná vyložená pecka, ale dát v lategamu každé bytosti rovnou i haste a i bonus dopředu, to není úplně od věci. Do Nayi, nebo do Borosu by se jeden dva kousky pro chuť mohly vejít.



Na závěr jen pro zajímavost přehled deseti nejdražších karet edice a srovnání cen k 7.5.2012 (TCGplayer.com/Černý Rytíř/Najada/Mysticshop/Black Lotus):
 
1. Tamiyo, the Moon Sage – 27,75$ (540Kč), 629Kč, 525Kč, 550Kč, 499Kč
2. Cavern of Souls – 22,00$ (430Kč), 549Kč, 545Kč, 550Kč, 499Kč
3. Temporal Mastery – 19,25$ (375Kč), 579Kč, 565Kč, 580Kč, 580Kč
4. Entreat the Angels – 16,50$ (320Kč), 449Kč, 450Kč, 440Kč, 299Kč
5. Bonfire of the Damned – 14,00$ (270Kč), 380Kč, 285Kč, 370Kč, 350Kč
6. Tibalt, the Fiend-Blooded – 12,20$ (240Kč), 319Kč, 295Kč, 320Kč, 350Kč
7. Sigarda, Host of Herons – 10,75$ (210Kč), 339Kč, 325Kč, 340Kč, 280Kč
8. Vexing Devil – 10,74$ (210Kč), ×××, 345Kč, 350Kč, 330Kč
9. Griselbrand – 10,45$ (205Kč), 340Kč, 295Kč, 340Kč, 280Kč
10. Avacyn, Angel of Hope – 10,25$ (200Kč), 259Kč, 235Kč, 250Kč, 220Kč  
 
A to je pro dnešek vše, ještě mám rozepsaný jeden článek – rozbor dvou rogue decků na standard, snad se na to někdy příští týden najde čas…
 
Kumano
Komentáře
Autor: Troglo @ středa 9. května 2012 20:19
Článek ako vždycky od Aggrokumana skvělý! Sem tam nějaká chybka (nevím například, zda jsi chtěl opravdu říct, že planeswalkeři jsou "tahákem" každé edice), ale jinak výborný.
Jen s ten Apetite bych tolik nepodceňoval. Jako side proti balíčkům zneužívajícíh kartu Unburial Rites nebo jiný (dražší) flashback bych si ho uměl představit, třeba do kontrolu do prvního kola. To exilnutí je na současném standartu docela podstatné... Ale to je jen názor nezkušeného pozorovatele a fanouška jednomanového discardu jako takového ;-)
Dobrá práce!

Autor: Aggrokumano @ středa 9. května 2012 21:50
Tahák nebo trhák :D Chybička se stala no... Opraveno ;)

Autor: Ertai @ čtvrtek 10. května 2012 0:28
Super článek, jen nechápu trochu tu poznámku u černé barvy..."k tomu se ještě dostanu a kvalitní jednomanový discard L..Asi jsem to trošku nepochopil :) Díky

Autor: Aggrokumano @ čtvrtek 10. května 2012 0:35
No že na dvojce chybí dobrej diskard za manu, všechno odrotovalo... A to k tomu se ještě dostaneme, to patří k tomu staxu, což je směřováno k Descent into Madness ;)

Autor: Ertai @ čtvrtek 10. května 2012 9:10
Děkuji, asi jsem malinko pomalejší :D:D

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí