středa 8. května 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 9. května 2012
Recenze Avacyn Restored Intro Pack: Solitary Fiends
Autor: AdamF @ 15:20 :: 3694 Přečtení :: 5 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků
 

Vážení čtenáři Magic-Guru, vítejte u druhé recenze Avacyn Restored Intro Packů.

Intro Pack je předkonstruovaný produkt určený pro začínající hráče. Obsahuje předpřipravený šedesátikaretní balíček, mezi nimi i dvě rare karty, z nichž je jedna foilová, a jeden patnáctikaretní doplňkový balíček – boosterpack.
Tyto produkty nejsou určeny na profesionálnější turnajové hraní, ale po úpravě se z nich dají vytvořit balíčky schopné konkurovat balíčkům na menších turnajích.
K Avacyn Restored vychází pět Intro Packů. Dnes se podrobněji podíváme na modročerný Intro Pack jménem Solitary Fiends (Samotářské přízraky).

 

Bytostí v balíčku opravdu není mnoho. Na rozdíl od minule představeného Intro Packu Spoutáni silou, který hrál 29 bytostí, Samotářské přízraky obsahují pouze 17 bytostí. Noncreature spellů je zde 19.

I díky tomu je tento Intro Pack zajímavý, většina Intro Packů sází na hrubou sílu bytostí.

Solitary Fiends WoTC
Main Deck Sideboard
11 Island
13 Swamp
3 Alchemist’s Apprentice
1 Corpse Traders
1 Crypt Creeper
2 Fettergeist
1 Havengul Skaab
1 Lone Revenant
2 Marrow Bats
2 Mist Raven
2 Renegade Demon
2 Undead Executioner
2 Crippling Chill
1 Demonic Rising
2 Doom Blade
2 Essence Harvest
2 Frost Breath
1 Homicidal Seclusion
2 Into the Void
2 Peel from Reality
1 Predator’s Gambit
1 Swiftfoot Boots
2 Tormentor’s Trident
1 Triumph of Cruelty
 


Některé karty, které v tomto Intro Packu naleznete, jsou opravdu nejlepší, když jsou na bojišti samy. Názorným příkladem je třeba Lone Revenant, hlavní rare foil karta Intro Packu. Jedná se o 4/4 Spirita za 3UU. Má jednu keywordovou schopnost, hexproof, což znamená, že vaši soupeři jej nemohou cílovat svými kouzly a schopnostmi.

Kdykoliv Lone Revenant udělí bojové zranění hráči a pokud nekontrolujete žádné další bytosti, podíváte se na vrchní čtyři karty své knihovny, jednu z nich si dáte na ruku a zbytek položíte na spodek své knihovny. Tímto způsobem si tedy budete moci najít kartu, která vyřeší situaci na stole. Lone Revenant je nejlepší, když je na bojišti sám. Naštěstí je v Intro Packu pouze 17 bytostí a spousta způsobů, jak se bytostí zbavit.

 

Podobně založenou kartou je Fettergeist. Za 2U dostáváte 3/4 letce, což je v Magicu něco nevídaného. Fettergeist je ale vybaven malým prokletím – na začátku svého upkeepu musíte zaplatit 1 manu za každou další bytost pod vaší kontrolou, nebo Fettergeista obětovat.

Fettergeist si na stole může vystačit sám a v pozdější hře už snad budete mít dost many na to, abyste jej nemuseli obětovat a přitom mít na stole další bytosti.

 

Přítomnost Havengul Skaaba v tomto Intro Packu není až tak moc výhodná. Za 5U dostanete pouze 4/5 Zombie s nevýhodou, že při každém jejím útoku musíte vrátit jinou bytost pod vaší kontrolou do ruky jejího vlastníka. Může vám svou schopností pomoct získat právě jednu bytost, ale nakonec tou bytostí bude většinou on sám a on sám je bohužel obyčejná 4/5. Pokud by balíček hrál bytosti se skvělými enters-the-battlefield efekty, dala by se jeho schopnost i zneužít, ale takhle vám musím doporučit Havengul Skaaba vyřadit a nahradit lepší kartou.

 

Jak jsem říkal, v balíčku je spousta způsobů, jak se nepotřebných bytostí zbavit. Některé bytosti ale mají navíc obětovávací schopnost, kterou navíc získáte nějakou výhodu. Alchemist's Apprentice je první z nich. Za 1U dostáváte 1/1 Humana, kterého můžete kdykoliv obětovat pro líznutí jedné karty. Nejlepší chvílí pro obětování je moment, kdy soupeř útočí. Jeho útočící bytost zablokujete Apprenticem, poté jej obětujete pro líznutí karty. Výsledkem je, že útočící bytost vám neudělila žádné zranění a vy jste získali kartu.

 

Crypt Creeper je 2/1 Zombie za 1B, která se umí obětovat pro exilnutí karty ze soupeřova hřbitova. Většinou se jedná pouze o sideboardovou kartu, která si poradí s Gravecrawlerem, reanimací a flashbacky. Opět doporučuji obětovat ve chvíli, kdy soupeř útočí a vy Crypt Creeperem jeho bytost zablokujete. Jeho schopnost ale nevyužijete proti všem balíčkům.

 

A jakýkoliv jiných bytostí včetně sebe sama vás zbaví Corpse Traders. Tento 3/3 Human za 3B vám za 2B a obětování bytostí ukáže ruku cílového oponenta. Vy si z jeho ruky vyberete libovolnou kartu a tuto kartu váš oponent bude muset zahodit. Tuto schopnost ale můžete použít pouze v tu chvíli, kdy můžete hrát sorcery, tedy v hlavních fázích svého kola.

 

Mist Raven je 2/2 letec za 2UU, který po příchodu na bojiště vrátí cílovou bytost na ruku jejího vlastníka. Ani kvůli němu se ale nevyplatí hrát Havengul Skaaba. Svou schopností možná uvolní cestu vašim útočníkům, ale bytost bude soupeř moci zahrát znovu. Proto bych radši hrál obyčejnější Unsummon i Vapor Snag. Na Limited ale půjde o jednu z nejlepších common karet.

 

Zajímavým letcem je Marrow Bats, 4/1 za 4B. Na první pohled nevypadá nijak silně, když jej skolí i Geistflame. Mají však ještě regeneračí schopnost. Pokud by měli Marrow Bats zemřít, můžete zaplatit 4 životy a tím je zregenerujete. Se čtyřkou dopředu se dokáží vypořádat s většinou bytostí, ale je otázkou, jestli se vám bude chtít platit tolik životů.

 

Undead Executioner je velmi podobný Farbog Boneflingerovi z Dark Ascension. Farbog Boneflinger dával při vstupu na bojiště cílové bytosti „bonus“ -2/-2 do konce kola. Undead Executioner dává cílové bytosti „bonus“ -2/-2 až po odchodu z bojiště a tím pádem je mnohem horší. Zatímco Farbog Boneflinger danou bytost okamžitě oslabí nebo zabije, Undead Executioner bude muset dlouho čekat a nakonec se může stát, že zemře a soupeř nebude mít žádné bytosti a budete muset zničit bytost ve vlastních řadách. Proto bych radši Undead Executionera nehrál.

 

Poslední bytostí Intro Packu je Renegade Demon, vanilková 5/3. Moc se o ní říct nedá, snad jen to, že pokud máte lepší karty, rozhodně Renegade Demona nahraďte jinou kartou.

 

Tím končí část výčtu bytostí, následuje obsáhlejší část o noncreature spellech.

 

První kouzla jsou ty, která jsou účinnější, když kontrolujete pouze jednu bytost. První z nich je Homicidal Seclusion, enchantment (pouze enchantment, ne enchantment-aura) za 4B, který poskytne bytosti bonus +3/+1 a lifelink, samozřejmě za předpokladu, že je to jediná bytost, kterou kontrolujete.

Tento bonus je celkem ničivý. Je velká škoda, že je tady tento enchantment pouze jednou, rozhodně doporučuji zařadit vícekrát.

 

Druhou kartou je aura Predator's Gambit. Očarovaná bytost za B získá bonus +2/+1 a pokud je to jediná bytost pod vaší kontrolou, získá navíc ještě intimidate, což znamená, že ji mohou blokovat pouze bytosti artefaktové a bytosti, které s ní sdílí barvu.

 

Enchantment, který rozhodně potrápí soupeřovu ruku - Triumph of Cruelty. Pokud kontrolujete na začátku každého vašeho upkeepu bytost, které má největší sílu nebo remízuje mezi všemi bytostmi na bojišti, cílový oponent zahodí kartu.

Vaše nejsilnější bytost má sílu pět a s množstvím ničení, které tento Intro Pack obsahuje, je docela možné, že budete bytost kontrolovat jen vy. Bohužel, kartu, kterou soupeř zahodí si vybírá on sám a tím Triumph výrazně ztrácí na síle.

 

Na řadě je druhá vzácná karta tohoto balíčku, enchantment Demonic Rising. Za 3BB získáte enchantment, který vám na konci každého vašeho end stepu přinese 5/5 létajícího Démona, pokud kontrolujete přesně jednu bytost. Naštěstí má Intro Pack dost prostředků, abyste měli na stole jen jednu bytost a mohli tak Démona vytvořit. A takový Démon stojí i za to, že třeba ona osamocená bytost ztratí bonus z Homicidal Seclusion.

 

Spelly následující se zaobírají různým ničením, tapováním a vracením bytostí na ruku. Jsou velmi důležité, protože uvolňují cestu vašim bytostem.

 

V tomto ohledu je naprostou klasikou Doom Blade, instantní ničení nečerné bytosti za 1B. Pokud bude oponent hrát černé bytosti, nahraďte Doom Blade kartou Go for the Throat.

 

Sorcery Into the Void vám za 3U umožní vrátit až dvě cílové bytosti na ruku svého vlastníka. Soupeře tím výrazně zpomalíte (pokud například zahrál dvě třímanové bytosti a má tři země, bude mu trvat dvě kola než je znovu vyloží). Pokud chcete, můžete na ruku vrátit i svou bytost, například abyste kontrolovali jen jednu bytost.

 

Peel from Reality je Into the Void podobné, je instantní a stojí 1U. Na ruku v tomto případě vracíte jednu bytost, kterou nekontrolujete a jednu bytost, kterou kontrolujete. Nejlepší chvíli pro zahrání je ta, kdy má soupeř vyloženou bytost a chce zabít vaši bytost, řekněme Doom Bladem. Zahrajete Peel from Reality, tím, že si bytost, kterou oponent chce zabít Doom Bladem, vrátíte na ruku, ji zachráníte a soupeřovu bytost mu vrátíte na ruku, čímž ho zpomalíte.

 

Crippling Chill je instant za 2U, který tapne cílovou bytost a zabrání ji odtapnout se v dalším upkeepu a navíc si líznete jednu kartu. Na stejném principu pracuje Frost Breath, který za 2U instantně tapne dvě bytosti, ale nelízne vám kartu. I přes důležitost karetní výhody si myslím, že Frost Breath je lepší a tak bych Crippling Chill vyřadil.

 

Jediným equipmentem v balíčku je Tormentor's Trident, který stojí dvě many na vyložení a tři many na vybavení. Vybavená bytost získá bonus +3/+0 a musí útočit každé kolo, je-li toho schopna. Tormentor's Trident není špatný Equipment, ale stále máme na Standardu mirrodinské meče, které zastiňují téměř všechny ostatní Equipmenty. Pokud tedy máte některý z těchto mečů, neváhejte a za Tormentor's Trident jej vyměňte.


Skvělým equipmentem je Swiftfoot Boots, stojí pouze dvě many na vyložení a jednu manu na vybavení. Vybavená bytost získá haste (může okamžitě útočit a používat své schopnosti vyžadující tapnutí) a hexproof (oponent ji nemůže cílovat svými kouzly a schopnostmi.) Lone Revenant již hexproof má, takže nejlepším adeptem na vybavení bude Fettergeist nebo 5/5 token Démona.

 

Text sorcery Essence Harvest za 2B zní přesně takto: „Cílový hráč ztrácí X životů a ty X životů získáváš, kde X je rovno nejvyšší hodnotě síly mezi bytostmi pod tvou kontrolou“. Pokud byste měli na stole 5/5 tokena Démona vybaveného Tormentor's Trident a posíleného Homicidal Seclusion, určitě byste si Essence Harvest rádi zahráli. Takové situace ale asi nebudou bohužel nestávat často. Proto bych radši Essence Harvest vyřadil.
 

Manová základna se skládá z 11 Islandů a 13 Swampů.

 

Strategie balíčku a možné vylepšení

K vítězství s tímto Intro Packem vám může stačit jedna jediná bytost, většinou jí bude Fettergeist nebo Lone Revenant. Cestu ji uvolníty svými ničivými kouzly a kouzly, která vrací bytosti na ruky. Aby vaše samotářská bytost posílila ještě více, máte k dispozici Homicidal Seclusion a různé equipmenty.

Výhody kontrolování jediné bytosti může být vhodné vyměnit za 5/5 Démona, kterého vám může opakovaně vytvářet Demonic Rising.

 

Co se týče vylepšení, opět se budu snažit zachovat co nejvíce z původního decklistu a nezařazovat drahá karty a tak vynechávám všechny sférochodce (skvěle by se sem hodila Liliana a Tamiyo). Do Intro Packu by si svou cestu našel i Grave Titan, Wurmcoil Engine, Frost Titan, Consecrated Sphinx, Phantasmal Image a Massacre Wurm.

 

Jedna z možností, jak vylepšit Intro Pack, vypadá takto. Nejdůležitějším přírustkem je Demonic Taskmaster, nekompromisnější černá verze Fettergeosta. Novinkou je Barter in Blood, které může poklidit stůl a vám pomoci k jedné bytosti na stole. Další novinkou je Devastation Tide, kouzlo, které vrátí všechny nezemní permanenty na ruku svých vlastníků. A poslední kartou je Increasing Ambtition, které vám dokáže vyhledat potřebnou bytost (Fettergeist, Demonic Taskmaster) nebo kartu k ní (Homicidal Seclusion, Demonic Rising).

Samotářské přízraky AdamF
Main Deck Sideboard
3 Homicidal Seclusion
3 Demonic Rising
2 Lone Revenant
4 Fettergeist
4 Demonic Taskmaster
4 Into the Void
4 Barter in Blood
3 Doom Blade
2 Devastation Tide
3 Increasing Ambition
4 Alchemist’s Apprentice
12 Island
12 Swamp
 


Doufám, že se vám dnešní rozbor Intro Packu Solitary Fiends líbil. Pokud vás balíček zaujal, můžete si jej zakoupit u našeho partnerského eshopu Veselý drak za skvělou cenu 229 korun. V nabídce je také kompletní set všech pěti Intro Packů za 999 korun.

Příští středu se podíváme podrobněji na černočervený Intro Pack Slaughterhouse.

 

AdamF

Komentáře
Autor: Elwin @ čtvrtek 10. května 2012 15:57
Docela dobrý rozbor, jenom tak přemýšlím jaký mají intropacky význam. Jde to snimi od 10 k 5, sice se to wizardi snaží zachránit návratem k 60-ti karetním intropackům a ted ještě přidáním dalšího boosteru navíc, ale tím, že začali vydávat event decky a do intropacku nedávají žádné cenější kusy, tak podle mě intropacky úplně ztratily význam.

Autor: AdamF @ čtvrtek 10. května 2012 17:11
Intro Packy se myslím jen tak neztratí. Event Decky jsou přeci jen dražší a tak pro začátečníky, kteří ještě o Magicu nic neví, jsou Intro Packy lepší volbou.
Wolfir Silverhearth, Lone Revenant, Zelaous Conscripts, Demonlord of Ashmouth.. to vše jsou dle mého názoru karty, které by se mohly chytnout. Po rotaci by šel turnajově hrát i Harvester of Souls.
A minulý rok si vzpomínám byl Blade Splicer foil rare kartou v IP z New Phyrexia.
Intro Pack lze také vnímat jako výzvu k přestavění balíčku na turnajově úspěšný, s Event Decky to moc nejde (a já si myslím, že spíše s ED to jde od desíti k pěti).
A ano, od M13 budou v Intro Pacích dva boostery.

Autor: troglo @ čtvrtek 10. května 2012 21:40
Ačkoliv jsem přibližně před rokem rověž psal rozbory intropacků, tak dnes se mi již nezdají vůbec dobré. Když mi jde pouze o zábavu, tak si asi raději koupím nějaký ten dual deck - hezčí krabička, kartičky,, druhý balíček pro kamaráda... A když chci začít s mtg, tak bych si dnes asi určitě koupil ten event deck, protože s něčím začít musím a co se financí týče, je to určitě výhodná volba. Event decky se podle mého určitě dají vylepšit a udělat z nich turnajově schopný balík, ale intropacky.... Nevím, nevím. myslím, že by bylo vhodnější investovat čas do pěkného rozboru smysluplného balíčku na standart, jak adamf sliboval, ale nechci mu do toho kecat :-)

Autor: troglo @ čtvrtek 10. května 2012 21:42
Jo a aby nedošlo k nějakým nedorozuměním: to, že dnes rozbory intropacků nejsou vůbec dobré nezávisí vůbec na tom, že je píše zafi, ale na tom, co jsem vysvětloval v minulém komentu ;-)

Autor: Jamasaky @ pátek 11. května 2012 9:04
Ja mám na Intorpacky pohľad ako Honza. Určite sa viac predávajú než Event Decky, predsa si začiatočník nebude kupovať deck za 25 eur (600 Kč). Ja som začínal s Intropackmi a určite niesom jediný. Pre skúsenejších to môže byť jednoduchá cesta k dobrej rarke napr. Dark Sacrifice z DKA, ktorý obsahuje Champion of the Parish, ktorý stojí 4.5 eura + boo to je 9.50 čo je cena celého Intropacku + nejake karty na zamenenje, alebo ešte lepšie karty v boostri. Predsalen nezanikajú a dlho zanikať nebudú, aj keď neviem ako to bude s dvomi boostrami - karty idú hore ale aj cena. Uvidíme.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí