pátek 26. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 23. května 2012
Recenze Avacyn Restored Intro Pack: Fiery Dawn
Autor: AdamF @ 8:45 :: 3791 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků
 

Vítejte u čtvrté recenze Avacyn Restored Intro Packů.

Intro Pack je předkonstruovaný produkt určený pro začínající hráče. Obsahuje předpřipravený šedesátikaretní balíček, mezi nimi i dvě rare karty, z nichž je jedna foilová, a jeden patnáctikaretní doplňkový balíček – boosterpack.
Tyto produkty nejsou určeny na profesionálnější turnajové hraní, ale po úpravě se z nich dají vytvořit balíčky schopné konkurovat balíčkům na menších turnajích.
K Avacyn Restored vychází pět Intro Packů. Dnes se podrobněji podíváme na červenobílý Intro Pack jménem Fiery Dawn (Ohnivý úsvit).

 

Tento Intro Pack je celý o Humanech. Všechny jedenadvacet obsažených bytostí má typ Human a některé karty umí vytvořit bílé a červené Human tokeny. S příchodem Avacyn Restored jsou Humani silnější než kdy dříve. Balíček se netočí okolo žádné mechaniky.

 

Jako první si prohlédněte decklist:

Fiery Dawn WoTC
Main Deck Sideboard
12 Mountain
12 Plains
2 Benalish Veteran
1 Devout Chaplain
2 Elite Vanguard
2 Goldnight Commander
2 Kessig Malcontents
2 Kruin Striker
1 Manic Vandal
2 Moorland Inquisitor
3 Riot Ringleader
1 Somberwald Vigilante
2 Thraben Valiant
1 Zealous Conscripts
1 Angelic Armaments
1 Banners Raised
1 Cathars’ Crusade
1 Commander’s Authority
1 Fireball
2 Incinerate
1 Pacifism
1 Pillar of Flame
3 Thatcher Revolt
2 Vigilante Justice
1 Zealous Strike
 


Ve svém reportu z prerelease Avacyn Restored jsem o Zealous Conscripts psal, že je to skvělá karta na Limited, ale ona je to opravdu silná karta i na Constructed formáty.

Tato 3/3 za 4R má haste a při sestupu na bojiště vám poskytne kontrolu nad cílovým permanentem, odtapne ho a dá mu haste.

Ale může být dobrý i na Constructed. Představte si následující scénáře: ukradnete Titána a zaútočíte s ním, ukradnete sférochodce a aktivujete jeho schopnost, odtapnete věci tapnuté Tamiyou nebo Frost Titanem, ukradnete Elesh Norn, Grand Cenobite, ukradnete Griselbranda, ukradnete Hero of Bladehold, ukradnete Birthing Pod a aktivujete ho, ukradnete mirranský meč a hned jej použijete, ukradnete Intangible Virtue nebo Honor of the Pure a oslabíte soupeřovy blokery...
Pokud ukradnete sférochodce, aktivujte jeho prostřední schopnost. Například Sorinem získáte emblém, Karnem můžete exilovat ho samotného. Rozhodně nepoužívejte jejich první schopnost, tím byste oponentovi pomohli. A pokud má na sobě sférochodec dost žetonů na ultimátku, použijte ultimátku.

Podtrženo sečteno, Zealous Conscripts je silná karta, pokud má co ukradnout a tak si dobře promyslete, kdy jej zahrajete. Může vám vyhrát hru, určitě jej nehrajte jen tak naprázdno. O síle této karty svědčí i to, že její cena na obchodech je cca 100 korun, její foilová verze má dvojnásobnou hodnotu.

 

V rozboru budeme pokračovat oblíbenou, jednoduchou bytostí – Elite Vanguardem. Za pouhou W dostanete 2/1 Humana. Od této chvíle s ním budete většinou jen útočit, popřípadě blokovat. Nejlepší je ze začátku hry, v late-game už většinou velkou váhu nemá (i když tento Intro Pack dokáže využít i Humany přicházejí v late-game, ale o tom až později).

Thraben Valiant
je o jednu manu dražší než Elite Vanguard, také se jedná o 2/1 Humana, ale má navíc vigilanci. Je těžké posoudit, jak je vigilance důležitá schopnost, ale Thraben Valianta bych nahradil, ať už Elite Vanguardem, tak Loyal Catharem.

 

Moorland Inquisitor je dalším Humanem v pořadí, jedná se o 2/2 za 1W, které můžete za 2W do konce kola poskytnout first strike. Jelikož hrajete rychle a útočně, moc many navíc na aktivování jeho schopnosti vám nezbyde. Proto bych radši Inquisitora vypustil a přidal třeba Mirran Crusadera.

 

Benalish Veteran je karta, na kterou nadávám u všech recenzí produktů, ve kterých se vyskytne. 2/2 Human za 2W, co získá bonus +1/+1 při útoku je prostě špatný. Bílých Humanů je na výběr dost a tak neváhejte Benalish Veterana nahradit.

 

Konečně zajímavý Human - Devout Chaplain. Tato 2/2 za 2W umí za tapnutí sebe sama a dvou dalších netapnutých Humanů exilnout cílový artefakt nebo očarování. Ano, všechny Pacifismy, Curse karty, mirranské meče a spousta dalších protivných karet může trvale zmizet tapnutím tří bytostí. Ne všechny balíčky ale hrají artefakty a enchantmenty a tak někdy zůstane Devout Chaplain bez využití.

 

Na řadě je můj oblíbený Human z Avacyn Restored – Goldnight Commander. Jedná se o 2/2 za 3W, což je trochu podprůměrné. Ale svá čísla vynahrazuje svou schopností: “Kdykoliv na bojiště pod vaši kontrolu přijde jiná bytost, bytosti pod vaší kontrolou získávají bonus +1/+1.”
A teď si představte, že například zahrajete Elite Vanguarda a Thraben Valianta ve stejném kole... už jsem říkal, že tento Intro Pack umí zužitkovat i pozdě příchozící Humany?

 

Manic Vandal je 2/2 Human za 2R, který po sestupu na bojiště zničí cílový artefakt. Zbavíte se tak například mirranského meče, Batterskullu, Birthing Podu a mnohých dalších problémových karet. Poté je z něj už docela obyčejná vanilková bytost.

 

Velmi agresivní Human Riot Ringleader se do Intro Packu dostal ve třech kopiích a to je jedině dobře. Tato 2/2 za 2R totiž přidá všem vašim Humanům bonus +1/+0, kdykoliv zaútočí. A pokud máte na stole dva Ringleadery a tři další Humany, soupeř nebude mít lehkou situaci.

 

Červení Humani z Avacyn Restored jsou velmi rychlí a agresivní, Kruin Striker je 2/1 za 1R, která získá bonus +1/+0 a trample do konce kola, kdykoliv na bojiště pod vaší kontrolu přijde další bytost.

 

Somberwald Vigilante je bytost dobrá přesně do prvního kola. Tato 1/1 za R udělí 1 zranění každé bytosti, která jej chce blokovat ještě předtím, než si udělí zranění. Každá X/1 bytost tedy v souboji s Somberwald Vigilantem padne, aniž by dostala možnost mu udělit zranění. X/2 bytosti se v souboji Somberwaldem vymění. V prvních kolech hry tedy soupeř asi bude nechávat Somberwald Vigilanta projít, poté už jej bude moci úspěšně blokovat.

 

Zatímco většinu Humanů chcete zahrát co nejrychleji a co nejdříve s nimi útočit, Kessig Malcontents doporučuji nechávat na ruce, dokud nekontrolujete alespoň čtyři nebo pět Humanů. Tato 3/1 za 2R totiž při sestupu na bojiště udělí cílovému hráči tolik zranění, kolik kontrolujete bytostí s typem Human. A takových 6 zranění a 3/1 bytost za 3 many je určitě výhodná nabídka.

A teď je na řadě nebytostní část. Ta zahrnuje druhou rare kartu balíčku, neuvěřitelně silné commonové kouzlo, které toho na první pohled tolik neumí a enchantment, který umožní všem vašim Humanům zraňovat soupeře a jeho bytosti.

 

A oním enchantmentem je Vigilante Justice. Na vyvolání stojí 3R a říká: “Kdykoliv na bojiště pod vaši kontrolu sestupuje Human, Vigilante Justice udělí 1 zranění cílovému hráči nebo bytosti.” S vašimi jeden a dvaceti Humany bude Vigilante Justice opravdu silnou kartou. Navíc jsou tady i karty tvořící Human tokeny, ale ty si ukážeme až za chvíli. Na řadě je rare enchantment.

 

Enchantment Cathars' Crusade je pro agresivní balíčky opravdovým darem z nebes. Tyto balíčky mají problém s tím, že pokud soupeře nezdolají dostatečně rychle a nakonec oponent vyloží Titána nebo jinou silnou bytost, vaše šance na výhru se sníží a další levné bytosti vás nezachrání. S tím je konec. Cathars' Crusade říká: “Kdykoliv na bojiště pod tvou kontrolu přichází bytost, polož +1/+1 žeton na každou bytost pod tvou kontrolu.”

Pokud tedy například máte v šestém kole na bojišti pár bytostí a zahrajete další bytost, všechny dostanou +1/+1 žeton (včetně té, která právě přišla).
 

Nový rozměr dostane Cathars' Crusade s kartou Commander's Authority. Jedná se o auru za 4W, která může očarovat jedině bytost. Kromě úžasného obrázku má i zajímavou schopnost: “Na začátku každého tvého upkeepu polož na bojiště 1/1 bílého Human tokena.”
Vigilante Justice, Cathars' Crusade, Goldnight Commander.. všichni budou mít z Commander's Authority velkou radost. Ale je tady ještě jedna tokeny tvořící karta, která Commander's Authority předčí.

 

Důležitou složkou balíčku je zraňování, aby vaše bytosti měli volnou cestu při útocích.
Začneme kartou Pillar of Flame. Tohle sorcery za R udělí 2 zranění cílové bytosti nebo hráči a pokud by takto zraněná bytost měla zemřít, místo odchodu na hřbitov se vypoví ze hry. A to znamená, že se vysmějete všem undying monstrům nebo třeba Gravecrawlerovi.
 

Poté jsou tady dvě kopie Incinerate. Tento instant za 1R udělí 3 zranění cílové bytosti nebo hráči a takto zraněná bytost nemůže být toto kolo regenerována. Incinerate je určitě silná karta, bytostí s regenerací se zrovna moc nehraje – jedině Thrun, ale ten má hexproof. Pokud se ale prosadí Wolfir Avenger, budu Incinerate ceněnou kartou.

 

Jedna kopie Pacifismu se může hodit a tato aura za 1W tak zabránící očarované bytosti útočit a blokovat, ale bohužel ji nezabrání ve statických a aktivačních schopnost, jaké má kupříkladu Bloodgift Demon, Avacyn a mnoho dalších. Doporučuji tedy Pacifism vyměnit za mnohem lepší a univerzálnější Oblivion Ring.

Fireball je známou Magicovou kartou. Většinou s ním zabijete jednu bytost a v late-game třeba dorazíte přímo soupeře. Možná bych ale zvážil lepší karty jako Bonfire of the Damned, Red Sun's Zenith nebo Devil's Play.

Thatcher Revolt je poměrně jednoduchá karta. Toto sorcery za 2R vám do hry položí tři 1/1 červené Humany s haste na bojiště. Na konci kola je musíte obětovat. Thatcher Revolt nemusí působit nijak silně, ale opak je pravdou. Cathars' Crusade přidá tři +1/+1 žetony, Goldnight Commander posílí bytosti o +3/+3 do konce kola, Vigilante Justice porozděluje tři zranění. Kdyby Intro Pack ještě využíval obětovávacích efektů, byl by využit opravdu na maximum. Snad stačí říct, že se jedná o skvělou kartu a že je jedině dobře, že ji Wizards zařadili rovnou ve třech kopiích.

 

V balíčku najdeme i jeden equipment, Angelic Armaments. Tato karta stojí 3 many na vyvolání a 4 many na vybavení bytosti. Vybavená bytost získá bonus +2/+2, flying a stane se bílým Andělem v dodatku ke svým dalším barvám a typům. Všechny bonusy vypadají pěkně, ale dokud budou na Standardu mirranské meče, Batterskull, popřípadě Runechanter's Pike, ostatní equipmenty budou zastíněné. Navíc je Angelic Armements poměrně pomalou kartou, která neodpovídá strategii vašeho balíčku.

 

Zealous Strike je vylepšeným Skillful Lunge z Innistradu. Jedná se o instant za 1W, který cílové bytosti přidá bonus +2/+2 a first strike do konce kolo. Lze tedy překvapit blokující či útočící bytost, ovšem i tak vaše posílená bytost přežít nemusí. Dal bych tedy přednost nějakému opravdovému ničení.

 

Banners Raised, další posilovací instant, bych hrál radši. Za R získají všechny vaše bytosti bonus +1/+0 do konce kola. Při útoku tedy vaše bytosti dokáží zabít bytosti s vyšší obranou a neblokovaný útok čtyř bytostí může soupeře poškodit.

 

Manovou základnu tvoří 12 Mountain a 12 Plains.

 

Strategie Intro Packu a vylepšení

Balíček je rychlý a agresivní, najdete zde pouze tři z jedenadvaceti bytostí, které stojí na vyvolání více než tři many. Pokud soupeř ustojí počáteční nátlak, Vigilante Justice pročistí bojiště a Cathars' Crusade z vašich bytostí učiní mnohem silnější bojovníky. Hru může taktéž ukončit Fireball, pokud na něj našetříte hodně many.

Balíček můžete vylepšit tím, že silné bytosti rozšíříte na playset. Doporučuji zařadit i Oblivion Ring a Devil's Play. Pokud neváháte do balíčku investovat, popřemýšlejte nad kartami jako Sun Titan, Inferno Titan, Bonfire of the Damned, Gideon Jura, Elspeth Tirel, Hero of Bladehold, Silverblade Paladin, Mikaeus, the Lunarch, Mirran Crusader, Champion of the Parish, Wurmcoil Engine.

Zde je upravený decklist, vymýšlený s přihlédnutím na ceny kusovek a se snahou zachovat co nejvíce z původního Intro Packu.

Konečná vylepšená verze obsahuje playset Elite Vanguardů, Goldnigh Commanderů, Thatcher Revolt a Riot Ringleaderů. Přidal jsem další Cathars' Crusade a Zealous Conscripts. Novinkou jsou soulbondoví Nearheath Pilgrim, který poskytuje lifelink, a Lightning Mauler, který poskytuje haste.

Ohnivý úsvit AdamF
Main Deck Sideboard
2 Zealous Conscripts
4 Elite Vanguard
4 Goldnight Commander
4 Riot Ringleader
3 Cathars’ Crusade
4 Thatcher Revolt
4 Kessig Malcontents
3 Vigilante Justice
2 Pillar of Flame
3 Nearheath Pilgrim
3 Lightning Mauler
12 Plains
12 Mountain
 

Věřím, že se vám dnešní recenze Intro Packu Fiery Dawn líbila. Pokud vás Intro Pack zaujal, za 219 korun si jej můžete zakoupit u našeho partnerského e-shopu Veselý drak. V nabídce je také set všech pěti Intro Packů za zvýhodněnou cenu 1249 korun.
Příští týden se podíváme na bílozelený Intro Pack Angelic Might.

AdamF

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí