pátek 26. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 29. května 2012
Recenze Avacyn Restored Intro Pack: Angelic Might
Autor: AdamF @ 19:19 :: 4043 Přečtení :: 4 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků
 

Vítejte u páté a zároveň poslední recenze Avacyn Restored Intro Packů.

Intro Pack je předkonstruovaný produkt určený pro začínající hráče. Obsahuje předpřipravený šedesátikaretní balíček, mezi nimi i dvě rare karty, z nichž je jedna foilová, a jeden patnáctikaretní doplňkový balíček – boosterpack.
Tyto produkty nejsou určeny na profesionálnější turnajové hraní, ale po úpravě se z nich dají vytvořit balíčky schopné konkurovat balíčkům na menších turnajích.
K Avacyn Restored vychází pět Intro Packů. Dnes se podrobněji podíváme na bílozelený Intro Pack jménem Angelic Might (Andělská moc).

 

Intro Pack není zaměřen na jednu určitou mechaniku, ale na spolupráci bytostí s typem Angel a Human. Všechny bytosti (s výjimkou jedné) jsou lidé nebo andělé.

Angelic Might WoTC
Main Deck Sideboard
11 Forest
13 Plains
1 Seraph Sanctuary
1 Angel of Glory’s Rise
2 Angelic Wall
1 Archangel
3 Borderland Ranger
2 Cathedral Sanctifier
2 Emancipation Angel
2 Gideon’s Lawkeeper
1 Goldnight Redeemer
1 Herald of War
2 Seraph of Dawn
2 Serra Angel
1 Timberland Guide
1 Voice of the Provinces
2 Angel’s Tomb
1 Bladed Bracers
1 Builder’s Blessing
2 Defang
1 Defy Death
1 Oblivion Ring
2 Rampant Growth
2 Righteous Blow
1 Scroll of Avacyn
1 Triumph of Ferocity
 

Vzácnou foilovou kartou tohoto Intro Packu je Herald of War. Za 3WW dostane 3/3 letce, který se s každým útokem posilní o +1/+1 žeton. Všechny Angel a Human spelly, které byste chtěli hrát, poté stojí o 1 bezbarvou manu méně za každý +1/+1 žeton na Heraldovi.

Efekt této karty je mocný, ale sám Herald není zrovna nejlevnější a celý plán je velmi pomalý. Pro jednou napíšu k Heraldovi řádek, který bych dával až do vylepšení. Doporučuji hrát Travel Preparations nebo Blessings of Nature, které ho posílí a vaše anděly a lidi vám umožní hrát velmi levně.

 

Nejprve zhodnotíme všechny anděly a poté až Humany. Následuje Goldnight Redeemer, 4/4 letec za 4WW. Při svém vstupu na bojiště vám ale přidá 2 životy za každou další bytost pod vaší kontrolou. Bytosti byste mohli vykládat snad každé kolo a tak by vám Redeemer mohl občas vrátit i přes 10 životů. A pokud jej dokážete zahrát dvakrát, tak byste si měli zajistit převahu nad životy soupeře. K tomu může dobře posloužit i další karta.

 

Emancipation Angel je 3/3 letec za 1WW, tedy se opět jedná o silná čísla. Když Emancipation Angel vstupuje na bojiště, musíte si na ruku vrátit permanent pod svou kontrolou. To, co se zpočátku jeví jako nevýhoda a zpomalení, vám může přinést mnoho výhod. Například s Goldnight Redeemerem, kterého můžete vyložit, získat deset životů, další kolo s ním zaútočit, vyložit Emancipation Angela, vrátit si Goldnight Redeemere na ruku, další kolo ho znovu zahrát a získat dalších deset životů.

Bytostí se zajímavými enters-the-battlefield efekty je v Intro Packu mnoho a tak tady Emancipation Angel jistě najde uplatnění.

 

Pak tady máme Seraph of Dawn. Jedná se o 2/4 letce s lifelinkem za 2WW. Na Limited je Seraph of Dawn považován za nejlepší bílý common, možná nejlepší common edice a “commonového Vampire Nighthawka”. Jedná se o opravdu slušnou kartu, s obranou 4 půjde těžce smrtelně zranit a během svých útoků nebo blokování vám přidá nějaké ty životy.

 

Voice of the Provinces je jeden z méně zajímavých andělů. Za 4WW dostáváme 3/3 letce, který s sebou přivede 1/1 bílého tokena Humana. Jeho problém je v manacostu 4WW je prostě moc, zvlášť když si můžeme dovolit spoustu jiných a lepších alternativ.

 

Serra Angel je nejznámnější anděl vůbec a vyšla už v Alphě. Jednu dobu se dokonce jednalo o vzácnou kartu. Za 3WW dostanete 4/4 letce s vigilancí. Na Standardu se Serra může hrát už necelé čtyři roky a zatím se na něm prosadit nedokázala. A jelikož ji Avacyn Restored přinesla hodně konkurenčích andělů, asi se do topdecků nepodívá.

 

Avacyn Restored přinesla sestru Serry Angel, Archangela. Opět se jedná o letce s vigilancí, ale tentokrát má čísla 5/5 za 5WW. Ano, je to opravdu hodně man a když víme, že pokud zaplatíme o manu více, můžeme si rovnou zahrát Avacyn, Angel of Hope, asi si na Archangela necháme zajít chuť.

 

Přehlídku andělů zakončíme druhým vzácným andělem Intro Packu jménem Angel of Glory's Rise. Za 5WW dostáváme 4/6 letce, který při svém vstupu na bojiště spustí dvě schopnosti. První z nich je vypovězení ze hry všech Zombií na bojišti. Tato schopnost se bude hodit jen proti malé části balíků, ale někdy se Zombie vyskytují i mimo své tribal decky. Druhou schopností je navrácení všech bytostí s typem Human z vašeho hřbitova rovnou na bojiště.

Celkově se tedy jedná o silného anděla, Humanů hraje tento Intro Pack hodně a mnoho z nich má zajímavý enters-the-battlefield efekt.

 

Ještě než se pustíme se do rozboru Humanů, podíváme se na jednu bytost, která má sice slovo “Angel” v názvu, ale andělem není. Jedná se o Angelic Wall, 0/4 letce s defender za pouhé 1W. Angelic Wall dokáže zbrzdit letce a počáteční nápor agresivních balíků, ale mnohem radši bych si zahrál Wall of Omens, která umí líznout kartu (tu ale do balíčku rozhodně nedávejte, protože není na Standardu).

 

Nejdříve se podíváme na Humany s enters-the-battlefield efektem, kteří mohou být zajímaví v kombinaci s Emancipation Angelem nebo Angel of Glory's Rise.

Prvním takovým je Borderland Ranger, 2/2 za 2G, která vám při příchodu do hry najde v balíčku základní zemi a dá ji vám do ruky. Zajistí vám tedy přísun zdrojů many, abyste mohli hrát dražší bytosti.


Cathedral Sanctifier je 1/1 Human za W, který vám při příchodu do hry přidá 3 životy. Nejedná se o moc silnou kartu, 3 životy není zrovna mnoho a jedná se o pouhou 1/1, která toho při souboji moc nesvede.

 

Timberland Guide, 1/1 za 1G, která při vstupu na bojiště položí +1/+1 žeton na cílovou bytost. S ním by mohl být hratelný i ten Cathedral Sanctifier. Samozřejmě můžete +1/+1 žeton položit i na něj a získat tak 2/2 bytost.

 

Posledním Humanem Intro Packu je Gideon's Lawkeeper a jde možná o nejlepšího Humana Intro Packu. Za W dostáváte 1/1 bytost, která umí za W a tapnutí sama sebe tapnout cílovou bytost. Jelikož typ bytosti není nijak omezen, dokáže tapnout jakoukoliv bytost, která nemá hexproof. Dokáže vás uchránit před útoky soupeře a uvolní cestu vašim útočníkům. Určitě Lawkeeperem zbytečně neblokujte, bude se vám hodit po celou dobu hry.

 

To by bylo vše k bytostní části, nyní se podíváme na instanty, sorcery, artefakty a enchantmenty.

 

První takovou kartou je třímanový artefakt, který ale bude často andělem. Kdykoliv přijde na bojiště pod vaší kontrolu bytost, můžete Angel's Tomb nechat, aby se proměnila v 3/3 létající bílého anděla do konce kola. Vzdáleně tedy připomíná kartu Gliant Hawk Idol. Velkou výhodou této karty je, že se vyhne všem různým ničením typu Day of Judgment, Black Sun's Zenith či Bonfire of the Damned. Pokud ale nezahrajete každé kolo bytost, bude se jednat o artefakt, který neumí vůbec nic.

 

Další kartou točící se kolem andělů je Scroll of Avacyn. Je mnohem lepší než Scroll of Griselbrand, kterou jsme během rozboru předchozích Intro Packů také potkali. Scroll of Avacyn stojí 1 manu na vyvolání. Abyste mohli Scroll of Avacyn použít, musíte ji obětovat a doplatit jednu manu. Jako odměnu si líznete kartu a pokud kontrolujete anděla, přidáte si pět životů. Karetní výhoda je velmi důležitá, pět životů si se zástupem andělů v tomto Intro Packu také přidáte, takže se jedná o pěknou kartu.

 

Bladed Bracers mají také něco do činění s anděli. Tento equipment stojí 1 manu na vyvolání a 2 many na vybavení. Vybavená bytost získá bonus +1/+1. A pokud se jedná o anděla nebo člověka, vybavená bytost získá navíc vigilanci (to znamená, že se netapuje, když útočí).

 

Defy Death je mocnou kartou, která pomůže andělům prosadit se. Toto sorcery za 3WW vám vrátí kartu z hřbitova přímo na bojiště. A pokud byla takto zreanimovaná bytost anděl, položíte na něj dva +1/+1 žetony. Angel of Glory's Rise je najednou 6/8 letec, která vám zreanimuje všechny Humany, Archangel 7/7 letec s vigilancí a Seraph of Dawn 4/6 letec s lifelinkem. A takový Herald of War hned zlevňuje vaše Humany a anděly o 2 many na zahrání. Vskutku využitelná karta, doporučuji zařadit ve více kopiích.

 

Defang je aura za 1W, která může očarovat jen bytosti. Veškerému zranění, které by měla očarovaná bytost udělit, je zabráněno. Bohužel stále může blokovat a používat své aktivační nebo statické schopnosti. Proto bych dal radši přednost lepšímu ničení, například Oblivion Ringu, na který se hned podíváme.

 

Oblivion Ring je současné nejlepšení ničení bílé barvy. Tento enchantment za 2W si poradí s jakýmkoliv permanentem. Při svém vstupu na bojiště ze hry vypovíte cílový permanent a pokud Oblivion Ring hru opustí, vypovězený permanent se vrátí. Zbavíte se tak nejen bytostí, artefaktů, enchantmentů, ale I sférochodců. Proto doporučuji vyřadit Defang a přidat více Oblivion Ringů.

 

Pro manové urychlení zde máme Rampant Growth. Toto sorcery za 1G vám prohledá knihovnu pro základní zemi a položí ji rovnou na bojiště. Ve třetím kole již tedy můžete mít k dispozici čtyři země a budete moci zahrát dražší kouzla rychleji než soupeř.

 

Triumph of Ferocity je opakem k Triumph of Cruelty, který jsme si představili v Intro Packu Slaughterhouse. Triumph of Ferocity je dle mého názoru mnohem lepší, Triumph of Cruelty sice soupeři zahazuje karty, ale soupeř si sám vybere, kterou kartu zahodí a proto je Triumph of Cruelty slabou kartou. Navíc v lategame soupeř žádné karty na ruce mít nemusí, protože už je všechny zahrál a každou další líznutou kartu okamžitě zahraje.

Triumph of Ferocity v každém upkeepu zkontroluje, jestli kontrolujete nejsilnější bytost na bojišti. Pokud je tomu tak, líznete si kartu. Karetní výhoda se vám bude hodit vždy, navíc hrajete velmi silné bytosti a tak byste si mohli líznout kartu navíc každé kolo. Navíc se Triumph of Ferocity bude na rozdíl od Triumph of Cruelty hodit po celou hru, ne jen na jejím začátku.

 

Bílá přináší instantní zraňování Righteous Blow. Za W tato karta udělí 2 zranění cílové útočící nebo blokující bytosti. Některé bytosti ale vůbec útočit nemusí a i tak soupeři dokáží vyhrát hru a tak bych se radši spolehnul na Oblivion Ring.

 

A poslední kartou je Builder's Blessing, enchantment za 3W, který říká, že vaše netapnuté bytosti získávají bonus +0/+2. Nejlépe se tento bonus bude vyjímat na bytostech s vigilancí, například Serra Angel nebo Archangel. Vaše ostatní bytosti budou posíleny během blokování a vydrží tak mnohem více zranění. Ale pořád se jedná o enchantment za čtyři many a onen bonus není nijak závratný a proto bych Builder's Blessing radši vyřadil.

 

Manová základna je složená z 11 Forestů a 13 Plains. K tomu je zde navíc nonbasic země Seraph Sanctuary. Když tato země přichází na bojiště, získáte 1 život. Kdykoliv na bojiště pod vaši kontrolu přijde anděl, získáte 1 život. A Seraph Sanctuary také umí dávat za tapnutí jednu bezbarvou manu. Je otázkou, zda se před úpravou Intro Packu vyplatí Seraph Sanctuary hrát, když hrajete jen jedenáct andělů. Jedna kopie je tak akorát, víckrát bych ji nepřidával, abyste měli dostatek many obou barev.

 

Strategie a vylepšení

Strategie je jednoduchá: od prvního kola vykládejte bytosti, od levných Humanů po dražší Angely. Máte dost způsobů, jak svým útočníkům uvolnit cestu a pokud oponent sklidí bojiště, zahrajete Angel of Glory's Rise.

Jak balíček vylepšit? Přidat další anděly: Avacyn, Sigarda, Sunblast Angel, Aegis Angel, Restoration Angel. Zvažte také přidání Oblivion Ringů. Pokud můžete, přidejte Elspeth, Gideona, Garruka nebo nějakého Titána. Po přidání červené si můžete zahrát i Gisela, Blade of Goldnight.

Finální upravený decklist vypadá takto, přidal jsem několik různých andělů a některé karty zařadil v playsetu.

Andělská moc AdamF
Main Deck Sideboard
1 Sunblast Angel
1 Aegis Angel
2 Angel of Glory’s Rise
2 Herald of War
4 Seraph of Dawn
3 Emancipation Angel
2 Goldnight Redeemer
3 Borderland Ranger
4 Timberland Guide
3 Defy Death
1 Triumph of Ferocity
3 Oblivion Ring
3 Cathedral Sanctifier
1 Restoration Angel
2 Gideon’s Lawkeeper
14 Plains
10 Forest
1 Seraph Sanctuary
 


Doufám, že se vám poslední ze série těchto recenzí líbila a pokud vás Intro Pack zaujal, můžete si jej zakoupit u našeho partnerského e-shopu Veselý drak za 249 korun.

Recenze Intro Packů k Avacyn Restored končí, ale uvidíme se již ce čtvrtek u první z recenzí na nové decky z Planechase 2012. Prvním recenze se bude týkat zelenočerveného decku Primordial Hunger.
 

AdamF

Komentáře
Autor: Grahf @ úterý 29. května 2012 23:33
rozhodne by som pridal Angelic Overseer, ktorý sa skvele kombí s humanmi a stáva sa z neho takmer nezničitelná pevnosť.

Autor: AdamF @ úterý 29. května 2012 23:36
Vida, na toho jsem úplně zapomněl. Jj, ten se tam určitě hodí.

Autor: Piškuntál @ pondělí 22. října 2012 6:46
Seraph Sanctuary: "Jedna kopie je tak akorát, víckrát bych ji nepřidával, abyste měli dostatek many obou barev." Vždyť ti umí přidat jakoukoli barvu many...

Já osobně bych přidal Cloudshift. Bytostí se zajímavým vstupem je tu dost.

Autor: Piškuntál @ pondělí 22. října 2012 6:47
Omyl, sanctuary přidává bezbarvou, ne jakoukoli. Moje chyba, beru zpět.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí