úterý 19. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 10. července 2013
Rozbor Magic 2014 na constructed
Autor: Aggrokumano @ 2:20 :: 4976 Přečtení :: 4 Komentáře :: :: Novinky, Recenze
 
Rozbor Magic 2014 na constructed
 

 
Vítejte u rozboru Magic 2014 na constructed formáty. Magic 2014 je další z řady (patnáctý) Core setů (základní sety, nejsou součástí žádného bloku, je v nich více reprintů a mají jednodušší mechaniky, než normální edice a zároveň tu jsou keywordy přehledněji vysvětleny – viz třeba Flying či Deathtouch) a čítá 249 karet. Legální bude na constructed od 19.7.2013.
 
S příchodem edice se zároveň více či méně změní několik pravidel:
 
1. The Legendary Rule & Planeswalker Uniqueness – největší změna ze všech. Doposud platilo, že legendární permanenty stejného jména a planeswalkeři stejného typu mohli být ve hře pouze v jednom exempláři. Jakmile se na stůl dostala druhá legenda stejného jména (či druhý planeswalker stejného typu), obě se položili do hrobu jakožto state-based action (akce, na kterou nelze reagovat). Nyní bude platit, že pokud bude mít každý hráč ve hře právě jednu legendu se stejným jménem (planeswalkera stejného typu), tak se nic nestane. Když jeden z hráčů bude mít ve hře dvě a více legend se stejným jménem (to samé platí pro planeswalkery se stejným typem), tak si vybere, kterou z nich si ponechá a ostatní umístí do svého hřbitova.
 
Toto pravidlo asi nejvíce ovlivní legacy, kde už nebude moci jeden Jace zabít druhého a taky standard, kde se stává to samé s Garruky, Geisty nebo Oliviemi. Také to oslabí klony na EDH, což byly doteď účinné strategie na zabíjení soupeřových generálů.
 
Zároveň to také hodně posílí některé legendární karty, zejména Gaea’s Cradle (spekuluje se, zdali jí kvůli tomu nezabanují na legacy) a Mox Opal.
 
2. Změny při sideboardování – Odteď bude moci sideboard obsahovat libovolné množství karet od 0 do 15ti. Při sideboardování budete zároveň moct nasidovat více karet, než kolik jich odsidujete a naopak (ale v decku musíte mít stále alespoň 60 karet).
 
3. „Inestructibility“ bude nově uvedeno jako keyword
 
4. Z karet zmizí fráze unblockable a bude nahrazena frází „this creature can't be blocked“
 
5. Drobné změny nastanou při hraní karet, které Vám umožňují zahrát „additional lands“. Doteď jste mohli anoncovat u karet jako třeba Explore, zdali dáváte do hry regulérní land pro dané kolo, nebo additional land. Odteď se bude prostě brát, že první zahraný land je regulérní pro další kolo a až další země jsou additional lands.
 
Pro ilustraci: Máte ve hře Oracle of Mull Daya, na vršku knihovny máte zemi a zároveň máte zemi i v ruce. Nejdříve se rozhodnete zahrát zemi z vršku knihovny. Poté kastíte nějakou bytost a soupeř vám v reakci Oracla zabije. V daném kole už tedy nemůžete zahrát žádnou další zemi.
 
 
V edici se neobjevují žádné nové keywordy, ani se nám tu nevrací žádné specifické. Poprvé od Future Sightu se tu ale objevují Sliveři.
Budou tu ve všech barvách a zároveň ztrácejí dvě charakteristické vlastnosti – nedávají už bonusy všem Sliverům, ale pouze těm pod vaší kontrolou a nevypadají už vůbec jako staří Sliveři (podívejte se třeba na nádhernou Sliver Queenu), ale spíše jako Gorgony :(
 
 

V edici se také objevuje tradiční pětice planeswalkerů – Ajani, Jace, Liliana, Chandra a Garruk. Chandra a Garruk vyjdou v nových verzích. Hlavní motto edice je „Ignite your spark“ – tedy něco ve smyslu „Vykřesej si svoji jiskru“, což naznačuje, že nejvíce podpory se dostane Chandře (možná by stačilo, kdyby konečně vyšla hratelná Chandra).
 
Na Comic Conu v americkém San Diegu budou k dostání všichni planeswalkeři ve speciálním černobílém provedení. Podle mě to vypadá moc pěkně – stylová záležitost do jednokarťáku. Je ale velice pravděpodobné, že to bude pěkně drahý špás.
 

 
Čeká nás také jedna velká ztráta, poprvé od čtvrté edice tu máme Core Set bez jakýchkoli duálů :( Doufejme tedy, že nějaké pořádné duály vyjdou v říjnu v Therosu.
 
A ještě před samotným rozborem nesmí chybět přehled promo karet:
 

 
Prerelease promo (13-14.7.2013)
 

 
Launch promo (19-21.7.2013)
 

 
Game Day proma (10-11.8.2013)
 

 
A pro vítěze GD (Chandře konečně nehoří hlava)
 

 
Booster Box promo
 
A pokud si zakoupíte Duels of Planeswalkers 2014, dostanete následující proma:
 

 
Pro Steam, iPad a Tablet
 

 
Pro Xbox
 

 
Pro Playstation
 
A teď už hurá na jednotlivé karty!
 
Bílá
 

 
Ajani, Caller of the Pride – když Ajani vyšel v M13, hodně lidí mu věštilo zářivou budoucnost, realita je ale jiná. Ajani se hrával občas jednou na chuť v GW či UW aggru. Nedávno ho někdo hrál v Bant Aurách, což mi aktuálně přijde jako jeho nejlepší využití. S Unflinching Courage může nadělat v soupeřových řadách pořádnou škodu.
 
Také se hodí do agresivních EDHček, jako je třeba Sigarda, nebo Aurelie.
 

 
Ajani’s Chosen – jeho abilita mi přijde zajímavá pro Bant Aury, ale mana cost 4 je pro tenhle deck prostě moc. Navíc nechcete hrát bytost, kterou sestřelí každý blesk na formátu…
 
Ideálně využití bych tedy viděl v nějakých hospodských formátech, zejména v mém oblíbeném EDH. Ideální generálové pro práci s enchantmenty jsou Hanna, Ship's Navigator a Zur the Enchanter.
 

 
Archangel of Thune – velmi sympatický anděl, není to sice Baneslayer nebo Linvala, ale rozhodně vypadá zajímavě. Hned na první pohled se nabízí interakce s Lingering Soulsy a Blood Artistou. BW tokeni, či BW midrange by mohl být docela pěkný deck.
 

 
Banisher Priest – variace na téma Fiend Hunter. Nemožnost exilnout vlastní bytost znamená, že s ním nebudou vznikat žádná komba typu Human Reanimator, ale pro monowhite aggra je to ideální removal, zvláště když plno decků prakticky žádný removal nehraje, tedy Priest nebude mít skoro žádnou nevýhodu.
 

 
Bonescythe Sliver – nevím, nakolik brát Slivery vážně, přirovnal bych je k Alíkům v době Zendikaru. V bílé a zelené jsou podle mě nejlepší Sliveři a Bonescythe Sliver by měl být asi vrcholem křivky v takovém decku.
 

 
Brave the Elements – v době Zendikaru byla tahle karta v monowhitu velmi silná. Je to jednak dobrá ochrana před kouzly typu Bonfire a pak taky dokáže pěkně zamávat combatem – můžeme ji zahrát defenzivně po bloku, nebo před blokem k protlačení co nejvíce damage. Monowhite teď tedy bude docela dobře hratelný.
 

 
Celestial Flare – karta se zajímavým efektem, ale tak nějak nevím, kde by se měla hrát. Aggro si bude jenom těžko nechávat dvě volné many k odstranění soupeřova blokera a kontrolu zase vadí dvě bílé many v mana costu. Condemn to holt není…
 

 
Fiendslayer Paladin – tady máme čest s opravdu pěkným „koníkem“, vynikající bude hlavně proti Zombákům a RG aggru, kde jsou všechny jeho ability výborné. Ještě mu nějak přidat +1 do útoku (Mayor of Avabruck), aby přešel i přes Hellridera. V monowhitu ale máme na třech manách už tak výborného Silverblade Paladina, Fiendslayer Paladin je tak možná spíše karta do sidu.
 

 
Imposing Sovereign – velmi zajímavá bytost do monowhite aggra. Nabízí se srovnání s Blind Obedience, která se hraje spíše v kontrolech, jakožto sidovka. Sovereign je podle mě daleko lepší do aggra, jelikož je to bytost do křivky, která navíc slušně znevýhodňuje ostatní aggra (hlavně Blitz a RGčko). Zároveň pokládá cukřík na Championa of the Parish.
 

 
Path of Bravery – možná anténka pro Souls Sisters na modern a pak někam na EDH, buďto do tokenů (Trostani), nebo do něčeho, co si umí hodně přidávat životy (Brion Stoutarm).
 

 
Planar Cleansing – dobrá možnost pro kontroly, jak se zbavit nepříjemných planeswalkerů jako Garruk, Primal Hunter, či Domri Rade. Jednou či dvakrát by se do sidu měl vejít.
 

 
Sentinel Sliver – pokud bych hrál Slivery s bílou, tenhle kousek by tam určitě byl v playsetu.
 

 
Silence – na standard a modern značně irelevantní karta, hraje se jenom na legacy ve stormu (The Epic Storm)…
 

 
Steelform Sliver – další pěkný kousek do Sliverů
 
Modrá
 

 
Archaeomancer – dobrá value karta do různých jednokarťáků. Já osobně jí mám v Cube Draftu, v Tower decku a v uncommon EDH :)
 

 
Clone – s novými pravidly už klon nebude to pravé ořechové (hlavně co se EDH týče). Pořád je to ale dobrá sidovka proti Reanimátoru a různým midrangům.
 

 
Elite Arcanist – pro změnu varice na téma Isochron Scepter. 1/1 tělo za čtyři many je příliš křehké na standard a jiné obvyklé formáty, ale do EDH mi to přijde jako pěkná funny karta – představte si ho třeba s Cryptic Commandem!
 

 
Essence Scatter – v současné době jeden z nejlepších kántrů, v pár kopiích by se mohl hrát v Esperu nebo UWR Flashi.
 

 
Galerider Sliver – pro Slivery je důležité, aby pokládaly bytosti po křivce a Galerider Sliver tohle splňuje na 100%. Flying je zároveň velmi užitečná abilita, často to bude znamenat neblokovatelnost. Na druhou stranu to ale zvyšuje riziko prohry v důsledku Thundermaw Hellkite.
 
A pokud zavzpomínáme na legacy, tak tam se kdysi hrávali Countersliveři (něco jako dnešní Merfolkové navíc s Counterbalancí). S Galerider Sliverem by mohly vzniknout pokusy o reinkarnaci tohoto decku. Už jenom proto, že Slivery si plno hráčů oblíbilo :) (zdravím Leoše Kopeckého).
 

 
Glimpse the Future – není to tak dávno, co jsme za tři many mohli kouknout dokonce na čtyři karty s instantní rychlostí. …a s flashbackem (...a byla to komona). Levné modré cantripy se v posledních letech bohužel neustále zhoršují. Musím zamáčknout slzu v oku při vzpomínce na Ponder, Preordain, či Brainstorm…
 

 
Jace, Memory Adept – ideální zbraň v mirroru kontrolů, o to silnější s novými pravidly. V Esperu či Grixisu spolu s Nephalií vlastně slouží jako primární win kondice.
 

 
Jace’s Mindseeker – osobně mám pro takovéhle zábavné karty slabost. Na standardu jsou díky random efektu nehratelné, ale v EDH nebo Tower decku slibují dobrou zábavu (nejlepší jsou historky s Mindclaw Shamanem :) ).
 

 
Negate – klasický kántr, použitelný hlavně jako sidovka v mirrou dvou kontrolů, i když teď mu na standardu dělá konkurenci Dispel.
 

 
Opportunity – velice sympatický a v minulosti populární proliz, ale mám obavu, že na formátu, kde je k dispozici Sphinx’s Revelation nemá moc šancí se prosadit. Využit by ho ale mohl Grixis, který k Revelaci nemá přístup.
 

 
Tidebinder Mage – luxusní karta proti aggru, velmi pěkně spolupracuje s Restoration Agnelem. UW Flash se v poslední době začíná objevovat a tahle karta by tomu mohla pomoci ještě více.
 
Troufnu si říct, že se bude hrát i na legačce v Merfolcích. Jedná se o pěknou odpověď na soupeřova Goyfa a v souboji s Gobliny a Deathrite Shamanovi se taky neztratí.
 
Černá
 

 
Blood Bairn – funkční reprint Vampire Aristocrata, by si pravděpodobně v jiných edicích zasloužil větší zmínku, leč v konkurenci Cartel Aristocrata, Varolze a Falkenrath Aistocratky se nemůže prosadit…
 

 
Bogbrew Witch – nová verze Tronu vypadá jako docela pěkný funny deck. A vzhledem k tomu, že tu máme i reprint Trading Postu by mohl vzniknout nějaký zajímavý monoblack, stejně jako tomu bylo před rokem v tuto dobu.
 

 
Corrupt – výborná, leč trochu pomalejší karta do monoblacku, která dokáže proti aggru úplně obrátit damage race. Ani už nespočítám, kolikrát mi dal Corrupt za 10 a více damage… Bonus je, že damage dává i za Shocklandy.
 

 
Dark Prophecy – další zajímavá karta, která přímo vybízí k tomu, aby se kolem ní postavil deck. Sacrifice efekty v černé k dispozici máme – už zmiňovaný Blood Bairn a také Bloodthrone Vampire. Možná, že by šel zakomponovat do Jundu spolu s Varolzem a Falkenratkou (Jund Aristocrats, hm?).
 
Taky mi to přijde jako pěkná sidovka do Zombáků (proti kontrolům a midrangům – v aggro matchupech asi nebudete chtít ztrácet životy).
 
A samozřejmě se bude dát využít v různých EDHčkách - namátkou Varolz, Ghave, Jarad, nebo Teysa.

 
Doom Blade – návrat klasického zabíjení, které má ale nyní velkou konkurenci v Putrefy.
 

 
Duress – a další klasika, aneb typická sidovka proti kontrolům
 

 
Lifebane Zombie – další z cyklu „hate“ bytostí, který je podle mě velmi povedený. Lifebane Zombie bude díky intimidate hratelná v zubákách i v mainu a obzvláště účinná pak bude proti Naye a Reanimatoru. Možná bych to viděl na dva kusy v mainu a další dva v sidu. Extra vypečená by pak mohla tahle karta být v BW Zombies s Restoration Angelem.
 

 
Liliana of the Dark Realms – teoreticky pěkná karta do monoblacku, ale ten se nehrál, i když teď do něj vyšlo několik pěných karet. Osobně se m i zdá hratelná i v Jundu, kde navíc pomáhá fixovat manu. Ale když se tam nehrála doteď, asi se na tom teď nic nezmění…
 

 
Liliana’s Reaver – další z pěkných zombáků, i když do BR zombies se zase tolik nehodí, protože tam obsadili čtyřmanový slot Hellrider a Falkenrath Aristocrat. Daleko lepší by to ale mohlo být v BG Zombies, kde mu to bude hezky slušet s Rancorem.
 

 
Rise of the Dark Realms – další zábavná karta do jednokarťáků, už se těším, jak si ji zahraju v Toweru!
 

 
Sanguine Bond – a je to tu! Kombo Sanguine Bond a Exquisite Blood je na standardu. Monoblack má tak k dispozici hned několik velmi zajímavých enginů. Jsem velmi zvědav, zdali se některý z nich dočká úspěchu.
 

 
Shadowborn Demon – karta s velmi silným cip (comes-into-play) efektem. Už na první pohled velmi lehce zneužitelná s Restoration Angelem. Bohužel má znatelný drawback. Ale kde lze takový drawback lehce přetavit ve výhodu? Ano, v Junk Aristocratech. Mohla by tak vzniknout nová verze tohoto decku s dvojičkou Shadowborn Demon + Restoration Angel. Paradoxem ale je, že právě proti tomuhle decku toho Demon zase tolik neumí, dobrý bude především proti midrangům.
 
Šest bytostí byste také mohli jednoduše dostat do hrobu v Junku, zvláště pak s Deadbridge Chantem, který by se klidně jednou či dvakrát mohl začít hrát v mainu.
 

 
Syphon Sliver – jediný černý sliver, ale zato s velmi dobrou abilitou. Kvůli jedné kartě ale asi celou barvu splashovat nebudete (pokud to není Goyf)…
 

 
Xathrid Necromancer – tohle je podle mě ale opravdová pecka do Junk Aristocratů. Představte, co dovede v kombinaci s Cartel Aristocratem, Doomed Travelerem a Blood Artistou. Vůbec bych se nedivil, kdyby po příchodu M14 začali Junk Aristocrati na standardu dominovat!
A jinak teoreticky by šli postavit třeba i BW Humani.
 
Červená
 

 
Blur Sliver – Sliveři umí prostě všechno a tak haste nesmí chybět ;) Ideální náplň třímanového slotu.
 

 
Burning Earth – velmi pěkná sidovka pro monored proti multicolored deckům. Manabarbs jen pro soupeře?! Proč ne…
 

 
Chandra, Pyromaster – ústřední karta edice, takže by člověk očekával něco brutálního ve stylu Liliany of the Veil, ale Chandře prostě není souzeno být součástí tier decku. Neříkám, že její ability jsou špatné, ale na první pohled mě nenapadá žádný deck, kam by Chandra zapadala.
 
Jelikož na standardu prakticky úplně chybí jakákoli manipulace s vrškem knihovny, její druhá abilita (ta mi přijde nejsilnější) je až příliš náhodná. Problém také je, že v monoredu asi nebudete chtít kastit přes Chandru Rakdos Cacklera nebo Burning-Tree Emissaryho a třeba v Grixisu zase budete nadávat pokaždé, když narazíte na kántr. Ale třeba Chandra into Opportunity vypadá dost dobře.
 
Ideální deck pro Chandru by podle mě mohl být BWR Midrange. Pro co nejlepší využití by to ale chtělo hrát karty jako Griselbrand nebo Angel of Serenity.
 
Kapitolou sama pro sebe pak budou jednokarťáky. V těch je plno manipulace s vrškem knihovny a tak v nich bude Chandra dělat divy!

 
Chandra’s Phoenix – další pěkná karta do monoredu a RGčka. V minulosti se osvědčil, tak nevidím důvod, proč by se neměl hrát i teď. Přece jenom Deathrite Shaman se na dvojce tolik nehraje…
 

 
Flames of the Firebrand – zajímavá karta, já osobně jí mám rád jako sidovku proti aggrům, kde často dokáže zabít dvě bytosti naráz. Ideální je v decích jako RG Aggro, či BR Zombies.
 

 
Goblin Shortcutter – dobrá bytost do tlaku, podobná jako Firefist Striker. Nevýhoda obou bytostí je, že je totálně zesměšní Restoration Angel.
 

 
Mindsparker – Trojka vepředu v kombinaci s first strikem, už to zní samo o sobě fajn. Ale teprve fakt, že tahle bytost bude velmi znepříjemňovat život Esperu a UWRku z něj dělá pořádného řezníka. A jelikož je tedy dobrá v combatu (rozuměj proti potvorovým deckům) i proti kontrolům, tak bych si jí dal klidně do mainu.
 

 
Ogre Battledriver – velmi zajímavá bytost, možná že vystřídá Hellridera na místě nejlepšího čtyřdropu v monoredu. Z každé další bytosti dělá nebezpečné monstrum, zajímavý je pak s další novou kartou – Young Pyromancerem. Osobně bych ho klidně zkusil i v Naya Midrangi a ostatních decích s červenou, které se tváří jako aggra a jejich křivka sahá dál, než na čtvrtou manu.
 

 
Scourge of Valkas – posledních pár let platí, že v každém Core Setu je alespoň jeden mýtický drak. V M13 to byla velice povedená záležitost, tak co na to M14? Scourge of Valkas určitě není tak dobrý, jako Hellkita, jednak je přes tři červené, takže se kastí hůř, a hlavně nemá haste a má menší čísla. Na druhou stranu se zase fouká dopředu a umí sejmout nějakého mana elfa, nebo spirita (nebo dorazit planeswalkera). Jeho síla roste úměrně s více kopiemi ve hře a také s Restoration Angelem. Po dobu, co bude na dvojce Hellkita se prosadí jenom těžko, ale poté by se hrát mohl.
 
A v nějakém tribal dračím decku (EDH) bude naprosto luxusní!
 

 
Striking Sliver – jednomanovky jsou základem křivky a tudíž tu máme dalšího pěkného Slivera do decku.
 

 
Young Pyromancer – zajímavá karta nejen na dvojku. S ním budou všechny vaše blesky daleko lepší. A jak už jsem říkal předtím, tak se mi velmi líbí jeho synergie s Ogre Battledriverem. Také by mohl udělat hratelným dvojkový storm postavený kolem Battle Hymn a Burn at the Stake.
 
Hodně se toho od něj očekává i na legacy. V UR, nebo UWR Tempu by mohl být luxusní. Položíte ho ve druhém kole a pak už jenom kántrujete a elementálové ukoušou soupeře k smrti.
 
Zelená
 

 
Elvish Mystic – nová verze Llanowar Elfa. Hodí se na standard do všelijakých midrangů. Je spolehlivější než Arbor Elf a fakt, že neumí dát jinou manu než zelenou, je podle mě pořád lepší než potřeba Forestu k tomu, abychom vůbec nějakou manu dostali.
 
Taky je to samozřejmě další manový elf do elfů na modern, legacy a EDH.
 

 
Garruk, Caller of Beasts – První šestimanový Garruk vypadá velmi dobře, alespoň na standard, do různých potvorových midrangů. Je ale potřeba dodat, že podobně jako u Domriho je potřeba kolem něj postavit celý deck. To znamená hodně akcelerace (mana elfové) a pak tučná prasata (Hoof, there it is!). Ideálními decky pro něj jsou podle mě Naya Midrange, potvorový Bant a pak UG Rampa, kterou jsem nedávno zmiňoval ve Flash News.
 
Hodně libový bude taky v EDH. Hlavně jeho první abilita vypadá hodně silně. Každé kolo by měl Garruk přinést dvě až tři karty, což je vynikající. Taky umí položit do hry Progenita. S ultimátkou už bychom neměli prohrát ani náhodou a zároveň bychom se k ní měli propracovat velmi rychle.
 
Garruk se táké de facto umí sám bránit za pomocí bytostí, které vám přinese. Jeho minusovou abilitu lze taky použít k jeho obraně. Tudíž je možné, že se bude často nejdříve používat minusová schopnost a až poté ho budete „plusovat“.
 

 
Garruk’s Horde – na standard je sedm man příliš mnoho, nicméně Hordu mám rád v potvorových EDHčkách, kde funguje jako takový Future Sight (ale vždycky máte na vršku zemi).
 

 
Into the Wilds – na standardu asi nechceme hrát čtyřmanovku, která nic moc nedělá, ale do jednokarťáků mi to přijde jako skvělá karta. Jistota, že si nikdy nelíznete zemi (pokud jich nemáte na vršku více za sebou), je prostě k nezaplacení.
 

 
Kalonian Hydra – Wizardi mají Hydry evidentně v oblibě, jelikož vydávají pořád další a další. Kromě Khalni Hydry se ale nikdy žádná nehrála. Na druhou stranou jsou hydry určitě dobré lákadlo pro začínající hráče, kterým se líbí vidina ohromných bytostí.
 
Tentokráte to ale Wizardi vzali pěkně od podlahy a máme tu čest s velmi zajímavou Hydrou. Myslím, že na dvojce se ale stejně hrát nebude. Pět man je na bytost, která po vyložení nemá nijak velký vliv na hru, prostě moc.
 
Do casual decků je to ale pěkná karta. Ideální bude v nějakém GW EDHčku, kde máme karty jako Gavony Township, Mikaeus, the Lunarch nebo Ajani Goldmane.
 
Co mě ale nejvíce zaráží, je její cena v předprodeji (nejdražší karta edice). Pokud by uměla dublovat i kántry na planeswalkerech, potom bych to chápal, ale takhle mi to přijde jasně jako nejvíce předražená karta edice…
 

 
Kalonian Tusker – tohle je perfektní bytost pro dvojkovou monogreen mašinu. Nostalgicky vzpomínám na časy, kdy jsem soupeře moštoval Leatherback Balothem zahraným ve druhém kole… Jinými slovy - hrajte monogreen dokud to půjde, Rancor nebude na standardu věčně!
 

 
Manaweft Sliver – spolu s Cavernou skvělá fixace pro případný sliver deck, který by byl podle všeho čtyřbarevný (Naya s létajícím slimákem na splash).
 

 
Predatory Sliver – podle mě naprosto stěžejní kousek do Sliverů. Levné posilování bylo vždy základem sliveřích decků a nejinak tomu bude i teď. Myslím, že tenhle kousek by se mohl hrát ve Sliverech i na legacy.
 

 
Primeval Bounty – moje nejoblíbenější karta edice. Dává neuvěřitelnou value všem vašim ostatním kartám. Ale na druhou stranu, šest man je docela dost. Jednou na chuť bych si to ale v nějakém dvojkovém midrangi představit uměl, nicméně hlavní využití bych viděl opět v jednokarťácích. Už se těším, až si s touhle kartou budu moct zahrát :)
 

 
Savage Summoning – kouzlo se zajímavým efektem. Kdysi bylo na standardu k dispozici podobné – Autumn’s Veil a hrávalo se jenom sporadicky v sidech. Ale teď máme k dispozici Cavernu. Můj názor je, že se tedy hrát nebude. Bonusový kántr a flash nevynahradí ztrátu karty (jde vyloženě o kartu, která dává soupeřovi výhodu 2 za 1). Lepší než flash a kántr navíc by bylo, kdyby obsahovala onu kouzelnou formulku „Draw a card“, poté by se hrála určitě.
A něco jiného by také bylo, pokud by byl na dvojce deck, který nutně potřebuje určitou bytost k maximálnímu výkonu (viz Valakut a Primeval Titan), ale za stávajících podmínek dávám palec dolů.
 

 
Scavenging Ooze – hlavní tahák edice. Bytost, která se hraje na legacy, bude určitě dobrá i na standardu, zvláště když je tier deckem Reanimator. Dobrá je samozřejmě i proti Zombákům a Junk Aristocratům a proti aggrům jako přidávání životů a bloker.
 
Příjemným bonusem je fakt, že si jí teď budeme moci zahrát i na modernu. A díky tomu, že byla jako promo už nám koupě playsetu nevytuneluje celou peněženku, jak tomu bylo dříve…
 

 
Witchstalker – poslední z cyklu hate bytostí je opět povedená. Spolu s Voice of Resurgence bude opravdu velmi trápit všechny kontroly. A jinak to je pěkná bytost do Bant Aur a Mnogreenu.
 
Artefakty
 

 
Darksteel Forge – nevím z jakého důvodu jsme se dočkali zrovna tohoto reprintu a doufám, že si tuhle kartu na prevku neotevřu ani jednou… Jinak tvoří několik komb v jednokarťáku – s Mycosynth Lattice, Master Transmuterem, nebo Platinum Angelem. Nejlepší využití má v EDHčku s Arcum Dagssonem a Shaarumem (tam tedy hlavně pokud ho umíte nějak dostat do hrobu).
 

 
Darksteel Ingot – pěkná manaakcelerace a fixace v jednom, ideální do všech jednokarťáků. Na standardu máme ale lepší Chromatic Lanternu.
 

 
Door of Destinies – do potvortorových tribal decků na standard je čtyřmanový kus většinou moc pomalý, navíc většina dobrých tribů má k dispozici nějakou levnější a efektivnější anténu (humani Mayor of Avabruck, sliveři Predatory Slivera).
 
Do tribal EDH decků jako jsou třeba Eflové je to ale fajnový kousek.
 

 
Pyromancer’s Gauntlet – karta, která mi připomíná Pyromancer’s Swath, nebo Furnace of Rath. Zmiňované karty se svého času hrávaly ve fritce jednou nebo dvakrát na chuť. Ovšem byly o manu levnější (i když měly znevýhodňující efekt). Kartu za pět man, která něco dělá až další kolo po příchodu do hry, asi ve fritce hrát nikdo nebude…
 


Ratchet Bomb - dobrá do kontrolu proti aggrům (dvojdropů je všude plno), pomalým nabíjením může občas setřelit i nějakého planeswalkera a samozřejmě je to další z mnoha karet proti Lingering Soulsům a tokenům obecně.



Ring of Three Wishes – velmi těžkopádný tutor, mohl by se hrát v celoartefaktových EDHčkách jako je Karn, nebo Arcum Dagsson, ale nevím, jestli tam nebude lepší Planar Portal, který je sice dražší, ale lze ho používat neomezeně. Do Toweru si tuhle kartu ale klidně dám (ti co mě znají osobně, ale vědí, že to říkám skoro o všech kartách :) ).
 

 
Trading Post – karta jako dělaná pro stavění zajímavých a konstrukčně vyzývavých decků. Určitě pamatujete, že po příchodu M13 se hojně trál. Potom mu ale odrotovaly value karty ze Scars of Mirrodin a už o něm nebylo slyšet… Nyní ale máme k dispozici pěkný engine s černým „tron“ kombem, takže by opět mohly vzniknout nějaký hezké decky.
 
Samozřejmě je to také dobrá value karta do zmiňovaných artefaktových EDHček (Karn, Arcum).
 
Země
 

 
Encroaching Wastes – nová variace na téma Wasteland. Na dvojce by byl dobrý, kdyby tu byly země typu Celestial Colonnade, ale ty tu nejsou. Dal by se použít proti Nephalii, ale hodně decků má teď náročnou manabase, takže budou jenom těžko zařazovat další land, který nedává barevnou manu.
Na modernu už máme k dispozici Tectonic Edge, což by mělo jakožto landdestrukce postačit. V jednokarťácích se ale určitě využije.
 

 
Mutavault – hodně hráčů hovoří o tom, že Mutavault bude dobrý ve Sliverech, ale já si to nemyslím. Ve čtyřbarevném decku budeme jenom těžko hrát zemi, která nedává barevnou manu a navíc tu chceme hrát spíše bytosti po křivce, než strávit kolo oživováním země…
 
To samé de facto platí i o ostatních tribal decích na standardu – manabase příliš náročná na různorodé manacosty nedovoluje zařadit „Muťáky“. Myslím, že i nadále zůstane pouze v Merfolcích…
 
Kolik to stojí
 

 
Teď se podíváme, jak jsou na tom s cenami nejdražší karty v edici. Porovnám ceny v zahraničí s cenami na Černém Rytíři (dále jen ČR). Každopádně pokud na prevku rozbalíte Hydru, nebo Anděla, doporučuji je hned prodat třeba i za nižší cenu, určitě se to vyplatí. Vzpomeňte třeba na Molten-Tail Masticore, která měla po prevku nějakých 500Kč :)
 
Ceny v USA beru dle serveru TCGplayer.com, který nabízí srovnání cen ve více než 200 obchodech, ceny v Evropě dle německého serveru Magiccardmarket.eu, což je nejobsáhlejší prodejní síť karet v Evropě.
 
Dolar počítám za 21Kč, Euro za 27Kč, ceny jsou platné k 10.7.2013.
 
10. Shadowborn Demon (6,60$/4,45€) – 140Kč v USA, 120Kč v Evropě, 129Kč na ČR
9. Jace, MemoryAdept (6,65$,/5,23€) – 140Kč v USA, 140Kč v Evropě, 169Kč na ČR
8. Primeval Bounty (7,20$/3,80€) – 150Kč v USA, 105Kč v Evropě,  119Kč na ČR
7. Darksteel Forge (8,95$/2,88€) – 190Kč v USA, 80Kč v Evropě, 79Kč na ČR
6. Scavenging Ooze (12,34$/8,85€) – 260Kč v USA, 240Kč v Evropě, 280Kč na ČR
5. Mutavault (14,50$/9,99€) – 305Kč v USA, 270Kč v Evropě,  299Kč na ČR
4. Archangel of Thune (14,70$/14,46€) – 310Kč v USA, 390Kč v Evropě, 480Kč na ČR
3. Garruk, Caller of Beast (16,98$/11,45€) – 360Kč v USA, 310Kč v Evropě, 399Kč na ČR
2. Chandra, Pyromaster (18,49$/13,99€) – 390Kč v USA, 380Kč v Evropě, 399Kč na ČR
1. Kalonian Hydra (18,95$/18,99€) – 400Kč v USA, 515Kč v Evropě, 499Kč na ČR
 
A nakonec moje top10 edice
 

 
10. Bogbrew Witch – mám v oblibě rogue decky a tahle karta přímo vybízí k jejich stavbě
9. Kalonian Tusker – stejně tak mám rád i monogreen, který teď půjde hezky postavit
8. Shadowborn Demon – dobrá abilita, krásně využitelný s Restoration Angelem a umí rychle zabít oponenta – tohle se bude hrát!
7. Tidebinder Mage – výborná sidovka do UW Flashe na červená aggra, možná kousek do mainu v legacy Merfolcích
6. Imposing Sovereign – dobrá bytost do křivky v monowhitu, vynikající proti jiným aggrům a navíc s ideálním creature typem
5. Primeval Bounty – karta do každého jednokarťáku se zelenou a jednou na chuť do každého midrange
4. Young Pyromancer – dobrá karta do fritky a do různých komb (vzkříšení stormu na modernu), zároveň karta s velkým legacy potenciálem
3. Xathrid Necromancer – jestli se doteď Junk Aristocrats moc nehráli, tak odteď budou podle mě naprosto excelovat a budou úplně všude
2. Scavenging Ooze – vynikající bytost hratelná na všech formátech, na standard o to lepší, že svačí Reanimator, Junk Aristocrats, Zombies, nebo Snapcastera – a to vše za cenu pouhých dvou man, co víc si přát…
1. Garruk, Caller of Beasts – jasně nejlepší mythic edice, parádní do jednokarťáků a na dvojku do midrangových strategií, sice není lepší než Ooza, ale pro Garruky mám prostě slabost :)
 
To je pro tentokrát vše, příště bych vám rád ukázal několik rogue decků s novými kartami, do té doby na viděnou a užijte si preview!
 
Kumano
Komentáře
Autor: kokosak @ středa 10. července 2013 13:49
sliveři vypadají jako s filmu vetřelec vs predator :(

Autor: aldapetr @ čtvrtek 11. července 2013 20:40
ty sliveri me sklamali p obrazove strance:(

Autor: Fantak @ neděle 14. července 2013 18:59
Moc pěkný článek, mnohem lepší, než jeho obdoba na cmusu. Jen jedna výtka...druhá schopnost chandry neumožňuje hraní bez placení cmc. Já bych Chandrřino místo i přes tento fakt viděl v Jundu.

Autor: Aggrokumano @ neděle 14. července 2013 20:00
Jo, to už jsem taky zjistil :D Takže je prostě hrozně špatná... Deathbridge Chant je daleko lepší řekl bych ;)

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí