sobota 4. května 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 22. ledna 2014
Top10: Nejdražší karty v historii MTG
Autor: Aggrokumano @ 1:17 :: 21895 Přečtení :: 12 Komentáře ::
 
Pro dnešní Top10 jsem si vybral docela zajímavé téma a to nejdražší karty v historii magicu. Jelikož jsem se do toho při psaní článku docela „zažral“, tak tu není pouze deset karet, ale rovnou 78, což značí, že v MTG vyšlo 78 karet, které v současné době prakticky neseženete pod 1 000Kč.
 
Do seznamu jsem nepočítal různá proma (to by dalo na samostatný článek). U každé karty je také napsáno, k jaké verzi se daná cena vztahuje (vždy se jedná o finančně nejdostupnější verzi, v úvahu neberu půzná Judge proma a podobně).
Pokud není uvedeno jinak, tak se jedná o anglické verze ve stavu M/NM (Mint = nepoškozená karta, jako nová, Near mint = karta s minimálním poškozením, které může být způsobeno třeba prostě jenom častým hraním).
 
Jako hlavní měřítko pro stanovení cen karet mi posloužil Magiccardmarket.eu, což je největší evropský prodejní web. Kurz eura při převodu cen byl 27,50Kč a ceny jsou platné ke 20.1.2014 (cena se může měnit každým dnem, už třeba jenom díky změně kurzu eura). Chcete vidět, jaké je aktuální TOP 10 nejdražších karet v Magicu v roce 2020, podívejte se na odkaz. Svoje drahé karty chraňte Magic obaly!
 
To by na úvod stačilo, pojďme na to!
 
78. Adun Oakenshield (Legends – 1 020Kč)
 

 
Některé karty z legend, které nebyly reprintovány, mají velmi vysoké ceny, protože se prostě velmi špatně shánějí a jedná se tak o pěkné sběratelské kousky. Pokud jde navíc o kartu, která jde použít jakožto generál v EDH a má navíc i užitečnou ablitu, tak není co řešit...
 
77-76. Karn Liberated (New Phyrexia – 1 020Kč)
 

 
Modernová sezóna šroubuje ceny nejhranějších karet do nevídaných výší. Karn je nedílná součást Tronu a fakt že je to planeswalker (mythic rare) z malého setu znamená, že tu máme nejnovějšího člena tohoto seznamu.
 
77-76. True-Name Nemesis (Commander 2013 – 1 020Kč)
 

 
Karta z kategorie „wizardi zase netestovali“. Podobně jako kdysi Scavenging Ooze, i tady cenu ovlivnilo, že karta vyšla v produktu, který se špatně shání a je velmi dobrá na legacy. Kdo si v předprodeji koupil celý balík za 700, ten je teď za vodou :)
 
75. Flooded Strand (Onslaught – 1 045Kč)
 

 
První fečka na našem seznamu – všeobecně platí, že fečky které hledají islandy jsou nejdražší, jelkož se na legacy hraje spoooousta modrých karet :) Flooded Strand se pak hraje v playsetech v UW Miraclech a UWR Delverovi.
 
74. Scalding Tarn (Zendikar – 1 060Kč)
 

 
Aktuálně nejdražší zendikarová fečka (i když nejhranější je asi Rainforest), hrajese prakticky ve všech decích s modrou (snad kromě Merfolků), tudíž je její cena pochopitelná.
 
73-71. Berserk (Unlimited – 1 100Kč)
 

 
Berserk se na legacy hrával hlavně v letech dávno minulých, kdy se ještě úspěšně hrál RG tlačák s kartami jako Rancor, Burning-Tree Shaman, či River Boa… Dnes se dá použít výhradně v Infectu. Vysoká cena je dána tím, že je to celkem unikátní efekt, a navíc vyšel pouze ve třech původních edicích (alfa, beta a unlimited).
 
73-71. Word of Command (Unlimited – 1 100Kč)
 

 
Zajímavá karta, kterou jsem ale nikdy neviděl nikoho zahrát… Má ale docela zajímavý efekt a opět vyšla pouze ve třech nejstarších edicích. V nějakém jednokarťáku by se ale určitě hrát dala...
 
73-71. Transmute Artifact (Antiquities – 1 100Kč)
 

 
Horší Tinker, který je ale povolený na legacy. Hraje se sice prakticky pouze v jednom balíku (kombo Pianter + Grindstone), ale jelikož se karty z Antiquities neshánějí zrovna snadno, je jeho cena pochopitelná.
 
70. Dark Confidant (Ravnica: City of Guilds – 1 160Kč)
 

 
Další karta, která se hraje prakticky na všech formátech, kde je legální… Koneckonců, jeho flavor text mluví za všechno: „Greatness, at any cost.“
 
69. Temporal Manipulation (Portal Second Age – 1 180Kč)
 

 
Karty z Portalu (hlavně z Portalu Three Kingdoms) jsou dražší, protože vyšly v lmitovaném množství a v Evropě se špatně shánějí (proto jsou obvykle čínské nebo japonké verze levnější). Time Walk efekty jsou dobré do všemožných jednokarťáků a Temporal Manipulation je pěkná ozdoba každého takového decku.
 
68. Liliana of the Veil (Innistrad – 1 190Kč)
 

 
Další stálice na všech formátech a navíc je opravdu sexy. Na GP Vídeň jsme objevili japonský foil za krásných 700€, no nekupte to!
 
67. Jihad (Arabian Nights – 1 210Kč)
 

 
Popravdě řečeno – i kdybych Jihad měl, stejně bych si ho asi do jednokarťáku nedal. Je to tak spíše pouze sběratelská záležitost.
 
66. Zhang Fei, Fierce Warrior (Portal Three Kingdoms – 1 240Kč)
 

 
De facto nepoužitelná karta, ale má velkou sběratelskou hodnotu. Legendy z této edice jsou také dražší kvůli EDH, i když tenhle případ to tedy zrovna není. Čínská verze je o něco levnější, seženete ji zhruba za 850Kč.
 
65. Burning of Xinye (Portal Three Kingdoms – 1 240Kč)
 

 
Činská verze Wildfiru. Je to karta s velmi úzkým využitím, hodí se do cube a pak do EDHček jako Akroma, Angel of Fury a Ruric Rhar, the Unbowed.
 
64-62. Ali from Cairo (Arabian Nights – 1 240Kč)
 

 
Worship „na nožičkách“, aneb další karta pro fajnšmekry do různých jednokarťáků. 
 
64-62. Taiga (Revised – 1 240Kč)
 

 
Jeden z nejlevnějších duálů, jelikož se prakticky nehraje v decích s modrou (RUG Delver hraje pouze Tropical Island a Volcanic Island) a v Jundu se zase upřednostňuje Grove of the Burnwillows, kvůli Punishing Firu.
 
64-62. Drop of Honey (Arabian Nights – 1 240Kč)
 

 
Karta s poměrně unikátním efektem, co se zelené týče, ale také spíše pouze do sbírky. I když do nějakého jednokarťáku nebo do cube se určitě vejde.
 
61. Polluted Delta (Onslaught – 1 270Kč)
 

 
A zase jsme u těch základních legacy kousků… Fečky z Onslaughtu se hůře shánějí, než ty ze Zendikaru a Delta patří mezi vůbec nejhranější fečky (více se hraje už snad jenom Misty Rainforest).
 
60-59. Rishadan Port (Mercadian Masques – 1 320Kč)
 

 
Menší bráška Wastelandu také patří mezi legcy staply a proto jeho cena stále nenápadně stoupá... Pro fajnšmekry opět doporučuju foilík – stojí zhruba 6 500Kč.
 
60-59. Show and Tell (Urza’s Saga – 1 320Kč)
 

 
Jedna ze základních legacy karet, hraje se spolu se Sneak Attackem a také v reanimátoru. Zároveň je to jeden z mnoha příkladů toho, že v Urza’s bloku vyšlo velké množství přesílených karet, které tvoří plno různých komb.
 
58. Force of Will (Alliances – 1 350Kč)
 

 
Další naprosto základní karta na legacy, není mnoho modrých decků, které by jí nehrály – snad pouze Storm, který ji nemůže hrát kvůli Ad Nauseam. Ale Forsáž není jenom legacy karta, hraje se i v každém jednokarťáku s modrou. Free spelly prostě patří k nejsilnějším kartám celého magicu…
 
57. Angus Mackenzie (Legends – 1 375Kč)
 

 
Tohle je opravdová libovka do EDH! Pěkný generál se silným efektem. Italskou verzi seženete za 800Kč.
 
56-53. Wasteland (Tempest – 1 375Kč)
 

 
Jedna z nejlepších a nejzákladnějších karet na legacy. Hodí se také prakticky do každého jednokarťáku, což mu zaručuje, že jeho cena do budoucna stále poroste.
 
56-53. Badlands (Revised – 1 375Kč)
 

 
Podobný případ jako Taiga, jenom s tím rozdílem, že Badlandy se navíc hrají v Jundu.
 
56-53. Shahrazad (Arabian Nights – 1 375Kč)
 

 
Opět karta z kategorie „nehodí se na hraní“, ale s vysokou sběratelskou hodnotou. Navíc má velmi pěkný flavor.
 
56-53. Goblin Settler (Starter 1999 – 1 375Kč)
 

 
Ozdoba gobliního jednokarťáku! V podstatě se jedná o zcela obyčejný efekt, ale to co dělá ze Settlera raritu je fakt, že vyšel pouze ve Starteru 1999, který se dnes velmi těžko shání!
 
52-50. Loyal Retainers (Portal Three Kingdoms – 1 520Kč)
 

 
Dnes už spíše pouze kousek na ozdobu do sbírky, či do jednokarťáku. Zkušení hráči jistě pamatují, jak se hrával ve „Fitku“ (Survival of the Fittest) spolu s Ionou.
 
52-50. Illusionary Mask (Unlimited – 1 520Kč)
 

 
Karta, jejíž cenu jednoznačně ovlivňuje fakt, že vyšla pouze v prvních třech edicích. V životě jsem jí neviděl nikoho hrát. A navíc si myslím, že většina hráčů ani po přečtení nepochopí, co ta karta vlastně dělá...
 
52-50. Scrubland (Revised – 1 520Kč)
 

 
Už poměrně často hraný duál – například v Mavericku, Esper Stonebladu, nebo Deadguy Ale.
 
49. Ridnig the Dilu Horse (Portal Three Kingdoms – 1 650Kč)
 

 
Další libovka z Portalu. Myšek s trvalým efektem moc není a tahle navíc de facto dává i neblokovatelnost, což se hodí třeba do EDH decků jako je Sigarda. Navzdory tomu jde ale pořád pouze o myšku (navíc sorcery speed) a tak moc nerozumím její vysoké ceně. Čínská verze je pak zhruba o 400Kč levnější.
 
48-47. Chaos Orb (Unlimited – 1 650Kč)
 

 
Důkaz toho, že MTG bylo původně vytvořeno čistě pro zábavu. Už tenkrát ale muselo být hraní s Orbem dosti nepraktické… Každopádně jak se postupem času odhalovaly turnajové ambice magicu, musely takové karty stranou. A tak je dnes Chaos Orb výhradně karta do sbírky.
 
48-47. Lion’s Eye Diamond (Mirage – 1 650Kč)
 

 
Pokud karta z běžné edice, jako je Mirage, dosáhne takovéto hodnoty, pak už musí být opravdu něco extra! A to Lion’s Eye Diamond bezpochyby je – hraje se v plno kombodecích na legacy, ať už jde o Dredge (kombo s Faithless Lootingem), Storm (kombo s Infernal Tutorem), nebo třeba Charbelcher.
 
46. Savannah (Revised – 1 650Kč)
 


Jeden z nejhranějších legacy duálů bez modré, ale pořád za poměrně přijatelnou cenu. Pokud chcete začít hrát legacy a porozhlížíte se po nějakém levnějším decku, tak potvorové bílo-zelené decky jsou dobrou investicí do začátku.
 
45. Jace, the Mind Sculptor (Worldwake – 1 920Kč)
 

 
A je to tady, nejlepší planeswalker všech dob! Žádná jiná karta v posledních několika nevyhrála na legacy tolik her, jako Jace. A samozřejmě je to autoinclude i do všech jednokarťáků s modrou. A hry vyhrává samozřejmě i na vintage. Prostě „Better than all“. V cenovém žebříčku to ale stačilo pouze na 45. místo…
 
44. Overwhelming Forces (Portal Three Kingdoms – 2 100Kč)
 

 
Přehoupli jsme se přes hranici 2 000Kč a začínáme další libovkou do jednokarťáků, či cube. A i když se může zdát osm man hodně, tak například monoblack se všemi možnými manaakceleracemi je schopen takovou kartu zahrát poměrně rychle. Čínskou verzi seženete za nějakých 1 400Kč.
 
43. Bayou (Revised – 2 150Kč)
 

 
Vítěz kategorie „Nejdražší duál bez modré“. Jeho cena raketově vzrostla za poslední rok, kdy nám vyšel Abrupt Decay a Deathrite Shaman.
 
42. Mana Crypt (Harper Prism Promo – 2 200Kč)
 

 
Jedna z nejsilnějších manaakcelerací všech dob. Osobně ale takové karty nemám rád, jelikož kazí hru. Pokud jí soupeř má a vy ne, těžko se vypořádáte s věcmi typu „Jace ve druhém“.
Zajímavostí také je, že nevyšla v žádné standardní edici, ale pouze jako promo. Pokud byste chtěli ušetřit, tak vyšla ještě ve španělské verzi, kterou seženete za nějakých 960Kč.
 
41. Tropical Island (Revised – 2 200Kč)
 


Na této ceně začínají duály s modrou. „Tropičkáč“ se de facto hraje pouze ve dvou decích (RUG a BUG), takže je z nich nejlevnější.
 
40. Invoke Prejudice (Legends – 2 300Kč)
 

 
Karta se zajímavým efektem, ale díky náročnému manacostu téměř nehratelná, maximálně do nějakého monoblue EDH. Do sbírky je to ale pěkný kousek.
 
39. Volcanic Island (Revised – 2 350Kč)
 


Tady už jsme u poměrně hraného kousku, ať už se jedná o UR kombodecky, či různé verze Delvera. V žebříčku duálu mu patří třetí místo.
 
38. Karakas (Legends - 2 400Kč)
 


Kdo by si to byl pomyslel, že se bude dvacet let po vydání Karakas tak hojně hrát na legacy. Je výborný hned v několika směrech. Jednak vrací do ruky velké pašíky Jako Griselbrand, či Elesh Norn, které dávají do hry Reanimátor a Show and Tell, pak také tvoří kombo s Mangarou of Korodor a v neposlední řadě si s ním můžete vracet vlastní legendy, takže třeba s Thalií a Karakasem můžete „osvačit“ Jittu, nebo Baterskull.
 
A jako u všech karet z Legend, i Karakas má italskou verzi, která je levnější, seženete jí za nějakých 1 650Kč.
 
37. Tarmogoyf (Future Sight – 2 500Kč)
 


Vrchol evoluce dvoumanových bytostí. Pokud jsem říkal, že Jace vyhrává na legacy nejvíce her, tak to možná není tak úplně pravda. I když ideálně hrajeme obě karty pospolu :) Na vintage splashuje plno decků Time Walk a Ancestral Recall, na legacy a modernu má tuto výsadu právě Tarmogoyf.
 
36. Eureka (Legends – 2 600Kč)
 


Kombinace Hypergenesis a Show nad Tellu je vcelku lákavá, ale k tomu, aby se častěji objevovala na legacy, se příliš těžce shání. Hezky se dá využít třeba také v cube. A pokud byste chtěli ušetřit, tak vězte, že italskou verzi seženete za nějakých 1 100Kč.
 
35-34. Tundra (Revised – 2 600Kč)
 


Druhý nejdražší duál, což je pochopitelné, jelikož modrá je prostě dobrá a bílá má jednu z nejlepších bytostí na legacy, Stoneforge Mystica (všimněte si, jak od vydání True-Name Nemesis skokově podražil) a také nejlepší removal všech dob, Swords to Plowshares.
 
35-34. Gauntlet of Might (Unlimited – 2 600Kč)
 


Pokud hrajete monored jednokarťák, měla by být tahle karta pomyslná třešnička na dortu. K téhle kartě vyšlo během let spoustu variací, ale ty většinou stojí pět a více man a žádná z nich se tak Guntletu nedokáže vyrovnat.
 
33. Nether Void (Legends – 2 750Kč)
 


V Legendách vyšlo spoustu zajímavých a silných enchamtmentů, které se tu a tam hrají na legacy. Nether Void se většinou hraje v jedné kopii v Poxu (Liliana into Nether Void je docela dobrá sekvence playů), ale lze ho hrát i v jiných decích, kde máme nějaký Enlightened Tutor package. Pokud byste si ho chtěli sehnat, tak vězte, že levnější italskou verzi pořídíte za 1 800Kč.
 
32. Gaea’s Cradle (Urza’s Saga – 2 750Kč)
 


Z běžně hraných karet na legacy se jedná o druhý nejdražší kousek. Za vysokou cenou stojí fakt, že karty ze „Ságy“ se jednak špatně shánějí a pak také to, že se změnou legendárního pravidla poskočila Cradla z katerogie „velmi silné“ do kategorie „naprosto broken“. Pokud hrajete na legacy Elfy, tak víte, o čem mluvím. No a kromě toho je to jasná volba do každého jednokarťáku se zelenou.
 
Myslím,že v dlouhodobém hledisku bude Cradla stále stoupat. Pamatuji, jak se mi někde před pěti lety nechtělo dát 600 za italskou :)
 
31. Diamond Valley (Arabian Nights – 2 900Kč)
 


Další ozdoba jednokarťáků, či různých Cube. Vyloženě pak exceluje v Toweru.
 
30. Forcefield (Unlimited – 3 050Kč)
 


Karta s velmi silným a unikátním efektem, i když hodně hráčů vlastně nemá tušení, že taková karta vůbec existuje. Do různých artefaktových EDHček, jako je Sharuum, nebo Karn je naprosto parádní.
 
29. Xiahou Dun, the One-Eyed (Portal Three Kingdoms – 3 100Kč)
 


Dostali jsme se přes hranici 3 000Kč, i když zrovna tenhle kousek si jí moc nezalouží, jelikož je to výhradně záležitost pro sběratele. Ale pokud nevíte po s penězi, tak jako generál v EDH by se asi dal hrát. Čínskou verzi seženete za lidových 2 000Kč.
 
28. Mana Drain (Legends – 3 300Kč)
 


Poněkud zvláštní kántrspell, který se mnohdy chová spíše jako rituál. Hraje se v klasickém highlanderu a na vintagi v různých kombech, například s Mind’s Desirem je docela broken. Jsem docela zvědavý, zdali by se hrál na legacy, kdyby ho odbanovali, protože dvoumanový kántr tam zase není takové terno. A pro úplnost – italskou verzi seženete zhruba za 1 700Kč.
 
27-26. Rolling Earthquake (Portal Three Kingdoms – 3 300Kč)
 


Vysoké ceny legendárních bytostí z Portalu 3K chápu, ale nad cenou téhle karty tedy zůstává opravdu rozum stát...
 
27-26. Underground Sea (Revised – 3 300Kč)
 


Nejdražší duál – hraje se v kombodecích jako je Storm a Reanimátor, ve všech verzích BUGu (populární je hlavně verze se Shardless Agentem) a samozřejmě ve všech verzích Esperu.
 
25. Zodiac Dragon (Portal Three Kingdoms - 3 450Kč)
 

 
Další sběratelská záležitost s podle mě naprosto přestřelenou cenou... Ale je na tom alespoň jedna zajímavost – je to jediný drak v MTG, který nelétá. Čínský exemplář je zhruba o 1 000 Kč levnější.
 
24. The Abyss (Legends – 3 600Kč)
 


Další ze série zajímavých enchantmentů, které se poskrovnu hrají na legacy. Dá se splashovat v UW Miraclech, jelikož ty žádné bytosti nehrají a do plno jednokarťáků a do monoblack Poxu se také hodí. Problém je samozřejmě v tom, že ne mnoho hráčů si takovou kartu může dovolit... Italská verze je k mání zhruba za 2 000Kč.
 
23. Chains of Mephistopheles (Legends – 3 700Kč)
 


Karta, která se tu a tam objevuje v sidech na legacy, zejména v Jundu. Proti Brainstormu je docela dobrá. Kromě toho pak tvoří lock s Anvil of Bogardan.
 
Ccelkem vtipně tuhle kartu (v narážce na to, jak složitá se zdá) okomentovali kdysi při legačce na SCG Open: „Když kdysi Chainy vyšly v legendách, hráči ani po přečtení moc netušili, co to vlastně dělá a dodnes se to vlastně nijak nezlepšilo.“
 
A nakonec obyklá zmínka o levnější verzi – italské Chainy stojí zhruba 2 300Kč.
 
22. Juzám Djinn (Arabian Nights – 4 400Kč)
 


Máme co dočinění s ikonickou černou bytostí, jelikož to je to de facto jedna z prvních černých bytostí s velkými proporcemi, která má zabudovanou nějakou nevýhodu. Za dvacet let magicu vyšlo hodně podobných bytostí, například Grinning Demon, Abyssal Persecutor, či aktuálně Desecration Demon. Navzdoty tomu je ale Juzámpořád velmi dobře hratelný.
 
21. Library of Alexandria (Arabian Nights – 4 800Kč)
 


Líznout si každé kolo free kartu, to je velmi silný efekt, který by uvítal asi každý deck. A představte jak brutální by bylo mít více kopií ve hře... Jenže to se nikdy nestane, jelikož Knihovničku si zahrajete pouze jednou na vintage a pak ve spicifických formátech, jako je Cube,či Tower...
 
20. Imperial Recruiter (Portal Three Kingdoms – 4 950Kč)
 


Karta s velice úzkým využitím, hraje se výhradně v Painter-Grindstone kombu a v Allurenu. Jelikož je to tutor a jelikož vyšel v Portalku 3K, nemůžeme se divit, že stojí, kolik to stojí...
 
Naštěstí jsou tu i levnější verze – čínská stojí zhruba o 1 000 korun méně a Judge promo seženete dokonce za „lidových“ 1 850Kč.
 
19. Grim Tutor (Starter 1999 – 5 100Kč)
 


Pokořili jsme magickou hranici 5 000Kč! A hned tu máme pěkný tutor. Jako všechny tutory, i tenhle je výborný do jednokarťáků a občas se hrává i na legacy ve Stormu (i když to bylo spíše v éře před Infernal Tutorem). Vysokou cenu způsobuje to, že vyšel v limitovaném Starteru 1999.
 
18. Capture of Jingzhou (Portal Three Kingdoms – 5 500Kč)
 


Další velká libovka! Time Walk efekty jsou výborné do všech jednokarťáků a tohle by byla krásná ozdoba každého jednokarťáku s modrou. Čínská verze je pak k mání zhruba za 4 500Kč.
 
17. Ravages of War (Portal Three Kingdoms – 5 500Kč)
 

 
Moje oblíbená karta v tomhle seznamu, aneb Armageddon v sexy balení. Hlavně japonská verze podle mě vypadá moc hezky. Jinak samozřejmě pěkný kousek do jednokarťáků a sem tam se dá hrát i na legacy (v monowhitu Staxu, nebo na chuť v Mavericku).
 
16. Timetwister (Unlimired – 5 500Kč)
 


První kousek z takzvané P9 (Power nine), tedy devět nejsilnějších karet, které vyšly pouze v třech prvních edicích. Asi není těžké uhádnout, že tu za chvilku bude řeč i o zbylých osmi...
 
Timetwister se hodí ideálně do různých kombo jednokarťáků a pak také do specifických formátů, jako je cube. Poměrně příjemný fakt je, že není zakázaný v duelovém EDH, kde nám navíc nedávno vyšel Oloro, okolo kterého se často staví storm, což je pro Twister ideální archetyp!
 
15. Moat (Legends – 5 800Kč)
 


Další zajímavý enchantment z Legend, který se hraje na legacy, zejména v UW miraclech (a v Enchantresskách), kde příkladně spolupracuje s Entreat the Angels. Pokud máte to „štěstí“, že ve vaší herně někdo Moat hraje, tak jste možná někdy okusili i starý dobrý lock Moat + Humility.
 
Italskou verzi seženete za 3 500Kč
 
14. Bazaar of Baghdad (Arabian Nights – 6 050Kč)
 


Pokud jste tuhle kartu nikdy neviděli v akci, tak vám asi přijde nesmyslné, že má takovou cenu. Ovšem pro některé balíky je efekt zahození velmi žádoucí , například pro reanimátor.
Deck, ve kterém je Bazaar naprosto neuvěřitelný, je dredge na Vintage. Bazaar je v tomhle decku tak silný, že se s tam hraje Serum Powder (a často i Crop Rotation), aby do něj bylo v každé hře možné pohodlně muliganovat.
 
13. Candelabra of Tawnos (Antiquities – 6 200Kč)
 

 
Další karta přímo dělaná k různým kombům – pro začátek zmiňme třeba Gaea’s Cradle. A komu to přijde málo, tak můžu nabídnout kombo s High Tidem, nebo s Cloudpostem... Vysoká cena je dána samozřejmě hlavně tím, že Candelabra vyšla pouze v Antiquities.
 
12. Time Vault (Unlimited – 7 500Kč)
 

 
Podle me je tohle nejvíce přestřelená karta, kterou kdy wizardi vydali. S libovolným untapováním artefaktů máme kombo na nekonečno kol...
 
11. Mishra’s Workshop (Antiquities – 7 700Kč)
 


Ve sprvávném decku se jedná o Black Lotus, který můžete používat každé kolo. Takový deck se samozřejmě hraje na vintagi a říká se mu MUD. S pomocí Workshopu je možné v prvním kole zahrát Metallworkera a ve druhém kole pak už prakticky všechno, co se vám zlíbí...
 
10. The Tabernacle at Pendrell Vale (Legends – 8 800Kč)
 

 
Nejdražší karta z Legends a zároveň další z karet, které se sporadicky objevují na legacy. Hraje se skoro výhradně v zemích (Lands), ale dá se hrát i v monoblack Poxu (po pravdě řečeno, většinou se tam hraje po jednom Tabernacle, The Abyss i Nether Void). Samozřejmě, že hlavní důvod toho, že se hraje jenom sporadicky je to, že pořídit si jí, není zrovna jednoduchá věc...
 
9. Mox Pearl (Unlimited – 10 400Kč, played 6 500Kč)
 


Máme tu první Mox – ze vzájemného měření sil vyšel nejhůře bílý, což se dá pochopit, jelikož na Vintagi se vlastně bílá skoro nehraje, pomineme-li monowhite Hatebeary...
 
8. Time Walk (Unlimited – 11 000Kč, played 8 250Kč)
 

 
Co k tomu dodat... Jedna z nejsilnějších karet v historii magicu. Kdybych se měl třeba v cube rozhodovat, zdali si vzít Time Walk, Ancestral, nebo Black Lotus, pravděpodobně bych si vybral právě Time Walk!
 
7. Mox Ruby (Unlimited – 11 300Kč, played 9 100Kč)
 

 
Upřímně řečeno jsem očekával že tohle bude nejlevnější Mox, protože červená všeobecně není moc všestranná barva...
 
6. Imperial Seal (Portal Three Kingdoms – 11 550Kč)
 

 
Poslední karta mimo P9 v našem seznamu. Sice je horší, než Vampiric Tutor (sorcery vs. instant), ale fakt, že vyšel v Portalu Three Kingdoms tomu dává ten správný rozměr. Čínská verze je k mání za 8 250Kč.
 
5. Mox Emerald (Unlimited – 11 550Kč, played 7 700Kč)
 


Ani zelená se na vintage zase tolik nehraje, ale třetí místo mezi moxy je pěkné. Karty jako Oath of Druids nebo Regrowth mají něco do sebe!
 
4. Ancestral Recall (Unlimited – 12 400Kč, played 9 100Kč)
 


Jednoznačně nejlepší card draw v historii magicu (snad kromě čestné výjimky, kdy hrajete čtvrtou Accumulated Knowledge s Helmou na stole – zdravím Vojtu Mráze)! Co víc dodat...
 
3. Mox Jet (Unlimited – 13 500Kč, played 9 600Kč)
 


Černá vyšla z měření sil jako druhá nejlepší barva. Není se co divit – má nejlepší discard (Thoughtseize), jednu z nejlepších bytostí všech dob (Dark Confidant), plno tutorů a brutální kombokousek v podobě Yawgmoth’s Will. To vechno jsou důvody, proč je Mox Jet třetí nejdražší karta (když pomineme různé specialitky) v historii magicu.
 
2. Mox Sapphire (Unlimited – 15 200Kč, played 10 200Kč)
 

 
A modří už asi tuší. Je tomu prostě tak, modrá je nejsilnější barva! Free countery v podobě Force of Will a Daze, levná manipulace s knihovnou (Brainstorm, Ponder), Time Walk, Ancestrál a nejsilnější planeswalker, Jace the Mind Sculptor. Když bůh rozdával talent, modrá dostala dvojnásob...
 
1. Black Lotus (Unlimited – 29 200Kč, played 22 500)
 

 
O vítězi ani tentokráte nebyl pochyb. Každý, kdo magic alespoň trochu zná, někdy slyšel o Black Lotusu. Tři many prvním kole, to je spolu se zemí třeba Jace, nebo Time Vault a Voltaic Key a takhle bychom mohli pokračovat do nekonečna...
 
Pro zajímavost - loni na podzim se témeř mintový Black Lotus (ohodnoceno 9,5 z 10) z Alphy prodal za krásných 27 300$, což je zhruba 560 000Kč.
 

 
Schválně se podělte v komentářích, jakou nejdražší kartu máte doma vy!
 
Kumano
Komentáře
Autor: Ufin @ středa 22. ledna 2014 10:05
hodne zajimave pocteni

Autor: Grahf @ středa 22. ledna 2014 10:56
Dobrý článok. Ale kde sú rarity typu 1996 World Champion, alebo Shichifukujin Dragon :)

Autor: Ufin @ středa 22. ledna 2014 11:14
a jinak co se karet tyce, tak jsem celkem bridil mam jen Plateau a Badlands :) a o lotusu si muzu jen tak maximalne nechat zdat

Autor: Aggrokumano @ středa 22. ledna 2014 12:43
Jsou tam jenom karty, které vyšly v turnajově legálních edicích ;)

Jinak já mám taky jenom Bayou a Karakas :/

Autor: Placka @ středa 22. ledna 2014 17:13
moc pěkný článek. Jen malou připomínku bych měl. Mercadian Masques byla velká sada.

Autor: Aggrokumano @ čtvrtek 23. ledna 2014 2:01
@Placka: chybička se vloudila, opraveno ;)

Autor: dudasek @ čtvrtek 23. ledna 2014 10:41
co jsem viděl naposled ceník asi nejdražší je PROMO Gaea's Cradle a REWARD Wasteland

Autor: Grahf @ čtvrtek 23. ledna 2014 16:06
btw: nechcel by niekto spraviť článok o invitational a jeho víťazoch, ktorí boli spodobnení na kartach? Funguje to vôbec ešte? Posledný bol tuším tiago chan a jeho snapcaster a to je už pekných pár rokov dozadu, čo vyhral ten turnaj.

Autor: Mam-Lasak @ čtvrtek 23. ledna 2014 21:15
Bohužel, moje nejdražší karty jsou Obzedat, the Ghost Council (foil), Domri Rade a Prime Speaker Zegana.

Autor: FV @ neděle 2. února 2014 12:26
Nejdriv bych chtel rad poznamenat, ze jsem vicemene zacatecnik, i kdyz mam uz par viteznych online her za sebou :) Magic jsem vicemene pozoroval nekdy pred 20 lety, kdyz zacinal a realne jsem ho hral jen jednou s vypujcenym balickem karet. Jako student jsem tehdy na neco takoveho nemel penize (nejakych 500 Kc za zakladni balicek a dva boostery, coz se tehdy povazovalo za naprosty zaklad, bylo vic nez me kapesne na mesic :) ).
Ted se divam, ze kdo si tehdy ty balicky prvnich edici nakoupil ve vetsim mnozstvi, tak je za vodou, protoze hodnoty nekterych karet jsou neskutecne. Premyslel jsem, ze bych si na stara kolena nejaky balicek poridil, ale krom toho ze bych ho nemel s kym hrat a tak by slo jen o sberatelskou zalezitost (pripadne, ze bych to "poctive" hral jen online kde si kazdy sestavi nejlepsi mozny balicek), tak ceny nekterych karet me odrazuji.
Vazne si myslim ze je to spis o sberatelstvi. Prece nikdo nemuze myslet vazne, ze zaplati nejakych 10k (realne ceny za mint kvalitu jsou trochu nizsi nez se v clanku uvadi) za mox kartu, ktera je sice uzitecna, ale sama o sobe vam zadnou hru nevyhraje pokud nebude zbytek baliku perfektni plus nebudete mit smulu. Ostatne i ten slavny Black lotus, ktery si nikde nezahrajete, znamena +3 many v prvnim kole jen za nepravdepodobneho predpokladu, ze bude v prvnich sedmi kartach a pri smule na nej nemusi dojit nebo dojde v okamziku, kdy bude zbytecny... nebo jsem neco prehledl?
Naopak treba True-Name Nemesis mi ve spojeni s celkem "obycejnou" (do 50 Kc), ale realne hry rozhodujici kartou Worship znamena pro protivnika konecnou, leda by vyhral "mill" strategii, pres poison anebo pres nejakou specialni podminku. Kdybych se rozhodl dat par tisic do vintage balicku, tak tahle karta tam rozhodne bude..

Mozna do toho zatim proste jen moc nevidim, tak mne omluvte, jestli placam.. :)

Autor: langhi @ čtvrtek 9. dubna 2015 16:42
The Tabernacle at Pendrell Vale jsem tam nikde nevidel

Autor: Aggrokumano @ čtvrtek 9. dubna 2015 23:24
Tak to je divné, já ho tam vidím :)

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí