středa 1. května 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

čtvrtek 9. června 2016
Průvodce Grand Prix Praha 2016
Autor: JakubMG @ 13:02 :: 2951 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Novinky
 

Grand Prix Prague logo

Největší letošní Magicová akce u nás se blíží, a tak si pojďme zrevidovat, co nás vlastně čeká. Letošní Grand Prix Praha se uskuteční o víkendu 10.-12. června 2016 a formátem tentokrát bude Legacy. Na tuhle akci se neplatí žádné vstupné, takže pokud nemáte ambice hrát hlavní turnaj, tak klidně dorazte jen na čumendu příp. na side eventy. Nebo jen tak nasát atmosféru velkého Magicového turnaje, podívat se na profesionály jak hrají a užít si doprovodný program.

Technické informace o GP najdete na stránkách Wizards zde a další info od pořadatele turnaje najdete zde. Z tohoto turnaje bude psaná coverage zde, tak i video coverage, kterou můžete sledovat zde. Ta bude začínat v sobotu ve 13:00 a pokračovat v neděli v 9:00.

Českou coverage můžete sledovat na CMUSu.

Nejdůležitější informace o Grand Prix Prague 2016

  • Kdy: 10.-12. června 2016
  • Kde: Výstaviště PVA Expo Praha, Beranových 667, 199 00 Praha 18 - Letňany
  • Formát: Legacy
  • Vstupné: €65-€125
  • Otvírací doba: pátek 10:00-23:00, sobota 8:30-23:00, neděle 8:30-20:00

Plánek Grand Prix Praha 2016


Sekce 1: Obecné informace o Grand Prix Praha 2016

Grand Prix: Kdy, kde, jak, proč?

Od pátku 10. června do neděle 12. června se bude v Praze na Výstavišti PVA Expo konat třídenní Magicová akce jménem Grand Prix. Největším lákadlem je sobotní hlavní turnaj. Te se skládá ze dvou hracích dní ve formátu Legacy. První den se odehraje 9 kol a na konci dne všichni hráči se skóre 6:3 a lepším postoupí do druhého dne, kde je bude čekat 6 hracích kol. Poté nejlepších 8 hráčů postoupí do závěrečné playoff. Základní vstupné na tento turnaj činí €65 (zhruba 1 800 Kč), ale je možnost online předregistrace, která vám ušetří nějaký ten čas stání ve frontě. Avšak kurz se řídí Paypalem, takže možná pro vás bude výhodnější registrace na místě a platba cash. Link na předregistraci je zde (pro nákup vstupného je nutná registrace na stránce).

Deadline pro registrace jsou následující:

  • Main Event on-line: čtvrtek 20:00
  • Main Event on-site: pátek 14:00-20:00 (pokud nebude vyprodáno a sobotní registrace není!)

Goodiebox (tj. promo karta, podložka a příp. další věci) dostanete v sobotu ráno během players meetingu. Pokud máte Uncommon Package, tak si jej můžete vyzvednout v sobotu od 10:00 na Info Pointu. Vlastníci Mythic Package jej budou mít ve VIP zóně.

Na Grand Prix se nemusíte nijak kvalifikovat a zúčastnit se tedy může kdokoliv. Samozřejmě jsou doporučeny určité znalosti Magicu a formátu. Přestože první den není nijak obtížná záležitost, tak se počítá s tím, že ovládáte pravidla Magicu a pro úplné začátečníky bych spíše doporučoval nějaké ty side-eventy (viz. níže soupis side-eventů).

Jinak pro zajímavost Grand Prix v roce 2013 se zúčastnilo zhruba 1 500 hráčů, v roce 2014 zhruba 1 400 hráčů a v roce 2015 zhruba 1 500 hráčů. Letos díky přesunu na Výstaviště do Letňan je kapacita nastavena na 2 000 hráčů, tak snad se ji podaří naplnit.

Více informací o GP najdete na stránkách pořadatele zde.
 

Vstupné na Grand Prix Praha při registraci online

Common Package - €65 Uncommon Package - €75 Mythic Package - €125

vstupné na Grand Prix

exkluzivní podložka s motivem GP Praha 2016

foilová promo karta Stoneforge Mystic

tužka

rozvrh turnajů

obsah z Common Package

sleep-in special

obsah z Uncommon Package

vstup do VIP zóny, kde najdete pití zdarma, doplňkové služby a nejrůznější zábavu

VIP balíček (termo láhev, krabička na balíček a obaly)

3 kupóny na občerstvení

přednostní podpis u ilustrátorů

Vstupné na Grand Prix Praha při registraci na místě

Registrace na místě je možná v pátek 10. června od 14:00 do 20:00, pokud nebude GP vyprodáno. Sobotní registrace není.

  • Common Package €75 - 2 050 Kč
  • Uncommon Package €85 - 2 300 Kč
  • Mythic Package €135 - 3 650 Kč

Doporučujeme využít online registrace, protože tak ušetříte €10. Vstupné můžete na místě zaplatit cash nebo kartou.


Co to jsou bye a jak je získám?

Bye je automatická výhra v daném kole. V našem kontextu se bavíme o tzv „awarded bye“, tedy ne těch, které získá lichý hráč. Bye se vždy započítávají od prvního kola a pokud tedy máte například 2 bye, tak první dvě kola nehrajete a začínáte ve třetím kole se skóre 2:0. Musíte však stále být přítomni na začátku turnaje. Výhodou Bye je krom lepšího skóre i čas, který můžete strávit vyměňováním, jídlem nebo prostě odpočinkem. Turnaj pak není tak dlouhý a průměrný hráč nestihne udělat tolik chyb z únavy. Bye vám také zlepšuje pomocné hodnocení. Jen poznámka. Samotné Bye se do pomocného hodnocení nijak nepočítá (oproti populárnímu názoru, že dává 100%). Pomocné se vám zlepšuje tím, že začínáte turnaj mezi hráči s lepším skóre a tedy bude mít lepší pomocné. Je tedy velice vítané nějaké ty Bye mít. Bye zle získat různými způsoby, nejčastější jsou Grand Prix Trialy (GPT) a Planeswalker Pointy (PWP). Zajímají vás výsledky předchozí PWP sezóny. GPT jsou teď defacto jedinou možností, jak ještě získat Bye, pokud je nemáte. V pátek si budete moci na sajtě (místo konání GP) zahrát GPT. Ty jsou eliminační pro 32 hráčů. Vítěz GPT získá 2 Bye na GP a na ceny jsou stars body, které můžete vyměnit za ceny z prize wallu. Turnaje se otvírají kdykoliv, kdy se naplní kvóta 32 hráčů.


Co si nezapomenout vzít s sebou?

Z osobní zkušenosti doporučuji následující věci:

Balíček – jedná se o Constructed turnaj a balíček si tedy musíte přinést s sebou. Přestože to je opravdu základ, tak doporučuji zkontrolovat, zda je váš balíček legální a nehraje některé ze zakázaných karet. Seznam povolených sad a zakázaných karet naleznete zde.

Kostku + papír + tužku – Kostka na házení (nikoliv počítadlo) a několik kostiček na počítání counterů. Na GP pak budete mít povinnost zapisovat si životy hráčů na papír a nikoliv na počítací kostku (jakkoliv bude pěkná).

Tokeny – pokud umí váš balíček vygenerovat tokeny, doporučuji si nějaké vzít s sebou. Nemusí to nutně být přesně ty tokeny, které umíte generovat, ovšem pokud vytváříte více druhů tokenů, tak doporučuji vzít si co nejpodobnější.

Láhev s pitím + drobné občerstvení – GP je celodenní turnaj a rozhodně nečekejte pauzu na oběd. Často se vám také stane, že se hry protáhnou a končíte chvíli před začátkem dalšího kola. Doporučuji si vzít minimálně lahev s pitím, jídlo je možné koupit na sajtě za vcelku rozumnou cenu (minule to tak alespoň bylo).

Na závěr bych pak chtěl upozornit, že GP je opravdu dlouhý turnaj a proto zvažte, co si s sebou vezmete. Tahat 12 hodin pětikilový batoh je opravdu únavné a neuvěřitelně z toho bolí záda. To pak může ovlivnit i kvalitu vaší hry. Druhou věcí je pak bezpečnost vašich karet. Ještě dnes se můžeme na turnajích setkat s krádeží karet. GP je velký turnaj s množstvím lidí, které neznáte a kteří se neustále někam přemísťují.

Grand Prix promo Stoneforge Mystic


Obchodování

Grand Prix představuje také skvělou možnost jak rozšířit svou kolekci, či naopak jak se kolekce zbavit. Do Prahy se krom hráčů sjedou i tradeři z celé Evropy a rozhodně nebude nouze o pěkné korejské foily, stohy starých dualů a všechny fečky světa. Na sajtě bude k dispozici 11 stánků obchodníků (z českých žádný). U nich můžete bez problémů sehnat množství karet za vcelku rozumné ceny (je to samozřejmě individuální). Budete u nich moci i legálně prodat kartičky. O dost zajímavější jsou pak neoficiální obchodníci na místě. Na místě je sice zakázáno karty prodávat mimo oficiální stánky, ale pokud se vám naskytne dobrá nabídka, je možné prostě opustit prostory sajty a obchod dokončit venku. U těchto obchodníků je často možno sehnat karty i za dost zajímavé ceny. Jedná se však hlavně o méně zajímavé kousky. Stamply na jednotlivé formáty se o moc levněji sehnat nedají.

Osobně doporučuji si dát tu práci a zjistit si cenu svých karet před turnajem. Zároveň si i promyslet, které karty to vlastně chcete a kolik za ně jste ochotni dát. Grand Prix je skvělou obchodní příležitostí, ale zároveň se vám lehce může stát, že se vás pokusí někdo ošidit (v poslední době se tato tendence výrazně snižuje, protože skoro každý má smartphone a dokáže si ceny rychle zjistit, takže to lidé přestávají zkoušet. Stejně je ale lepší mít se na pozoru).

Jen pro jistotu. Prodávání a nákup karet je na sajtě zakázán (středně se kontroluje a dodržuje), tradovat by se mělo jen ve vyhrazené zóně (nedodržuje se), každý člověk by měl mít pouze jedny desky (složky) (nedodržuje se). Je zakázáno mít v deskách napsané ceny karet (toto se moc nehlídá, ale je to lehce postřehnutelné, tak se mi už stalo, že mě donutili ceny odstranit).

Dalším bonusem jsou pak hostující umělci, kteří vám mohou podepsat nějaké ty kartičky, či prodat některé ze svých kreseb. Obvykle bývá problém s tím, jak pak takovou kresbu dopravit domů, ovšem u domácího GP tento problém odpadá a mohu jen doporučit pořídit si velice pěkný suvenýr. Na tomto Grand Prix budou z umělců: Mark Tedin a Tomasz Jedruszek. Navíc zde bude i český cosplayer a hráč karetních her - Martin Pivec.

Podložka z Grand Prix Prague 2016


Články k přečtení

Ke Grand Prix Praha jsme pro vás připravili na CMUSu i pár článků s tématikou formátu Legacy. Pokud jste nováčkem na tomto formátu, tak vám doporučujeme je pořádně nastudovat. Najdete zde základní informace o formátu a přehled nejhranějších balíčků.

Jinak neváhejte a napište z GP Praha report a pošlete nám jej. Zařadíte se do měsíční soutěže, kde můžete vyhrát boostery a další skvělé ceny!
 

Sekce 2: Turnaje

Hlavní turnaj

Hlavní turnaj bude ve formátu Legacy a první hrací den (sobota) čeká na hráče 9 kol. Hráči se skóre 6-3 a lepším pak postoupí do druhého hracího dne (neděle). V neděli pak proběhne 6 kol Legacy, ze kterých se pak vykrystalizuje finálová TOP8. Ta si to pak rozdá v playoff, ze které vzejde vítěz, který obdrží tučný šek, pohár a získá tak nehynoucí slávu a respekt za výhru v turnaji.
 

Side eventy - celý víkend

Eternal Masters Experience

Jelikož v pátek 10. června 2016 vychází Eternal Masters, tak si tuhle speciální edici užijete i na Grand Prix. K dispozici je EMA balíček, který obsahuje:

  • pátek: EMA sealed trial (single elimination, 50 stars/výhra)
  • neděle: EMA booster draft (single elimination, 50 stars/výhra)
  • balíček na karty + dvoje obaly
  • speciální EMA odznáček

Celkem je k dispozici 480 těchto balíčků za €100, přičemž je zde limit 1 balíček/osoba. Tento balíček lze zakoupit pouze online.

Registrace do pátečních trialů běží od 10:00 do 18:00 a spustí se při 32 hráčích. Registrace do nedělního draftu běží od 08:30 do 19:00 a spustí se při 8 hráčích.

Turnaje na vyžádání

Během celého víkendu budou probíhat turnaje na vyžádání. Stačí, když se sejde dostatečný počet hráčů a turnaj se spustí. Tyto turnaje probíhají v následující dobu:

  • pátek: 10:00-20:00
  • sobota: 12:00-20:00
  • neděle: 08:30-19:00
Turnaj Start Vstupné Ceny
SOI draft 8 hráčů €16/450 Kč 20 stars/výhra + vítěz €16
Chaos draft 8 hráčů €25/700 Kč 20 stars/výhra + vítěz Revised boo
MM2015 draft 8 hráčů €30/800 Kč 20 stars/výhra
2HG draft 4 týmy €32/900 Kč 20 stars/výhra + vítěz €16
Standard 8 hráčů €10/300 Kč 30 stars/výhra
Modern 8 hráčů €10/300 Kč 30 stars/výhra
Legacy 8 hráčů €10/300 Kč 30 stars/výhra


Side evety - pátek 10. června 2016

Grand Prix Trials

Turnaj Registrace Start Vstupné Ceny
Early Bid - Legacy 10:00-11:00 Při 32 hráčích €16/450 Kč 50 stars/výhra + 2x bye
Last Chance - Legacy 11:00-18:00 Při 32 hráčích €16/450 Kč 50 stars/výhra + 2x bye
Final Chance - Legacy 18:00-19:00 Při 32 hráčích €16/450 Kč 50 stars/výhra + 2x bye

Marquee tournaments

Turnaj Registrace Start Vstupné Ceny
2HG Sealed 18:00-18:30 18:45 €40/1 100 Kč 50 stars/výhra + foily
Sealed deck 18:00-18:45 19:00 €25/700 Kč 50 stars/výhra + foily
Bounty Sealed 18:00-19:20 19:30 €10/300 Kč 50 stars/výhra + foily

Enter the Arena

Do těchto turnajů se můžete registrovat za jednotlivé vstupné nebo si můžete koupit jednodenní balíček za €35 nebo třídenní balíček za €95 - k němu získáte i GP promo foil. Díky tomu si můžete zahrát kolik těchto turnajů budete chtít. Ale můžete hrát jen jeden turnaj zaráz. Tj. pokud se vám nebude dařit v jednom, tak můžete dropnout a naskočit do jiného.

Turnaj Registrace Start Vstupné Ceny
Standard 1 11:00-11:50 12:00 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Legacy 1 11:00-12:20 12:30 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Modern 1 11:00-12:50 13:00 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Sealed deck 15:00-15:50 16:00 €25/700 Kč 2x stars násobitel
Standard 2 16:00-16:50 17:00 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Legacy 2 16:00-17:20 17:30 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Modern 2 16:00-17:50 18:00 €16/450 Kč 2x stars násobitel


Side evety - sobota 11. června 2016

Rebound events

Tyhle turnaje ocení hlavně hráči, kteří si zaplatili vstup do hlavního turnaje Grand Prix. Pokud se vám v hlavním turnaji nedařilo a dropli/vypadli jste, tak nemusíte zoufat. Můžete totiž naskočit do těchto turnajů, kde budete mít zlevněný vstup.

Turnaj Registrace Start Vstupné Vstupné 2* Ceny
Sealed 14:30-18:00 Při 16 hráčích €25/700 Kč €16/450 Kč 20 stars/výhra
Legacy 14:30-18:00 Při 16 hráčích €16/450 Kč €10/300 Kč 20 stars/výhra
2HG Sealed 14:30-18:00 Při 8 hráčích €35/1 000 Kč €25/700 Kč 20 stars/výhra

*zlevněný vstup pro hráče, kteří hráli hlavní turnaj Grand Prix

Enter the Arena

Do těchto turnajů se můžete registrovat za jednotlivé vstupné nebo si můžete koupit jednodenní balíček za €35 nebo třídenní balíček za €95 - k němu získáte i GP promo foil. Díky tomu si můžete zahrát kolik těchto turnajů budete chtít. Ale můžete hrát jen jeden turnaj zaráz. Tj. pokud se vám nebude dařit v jednom, tak můžete dropnout a naskočit do jiného.

Turnaj Registrace Start Vstupné Ceny
Standard 1 11:00-11:50 12:00 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Legacy 1 11:00-12:20 12:30 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Modern 1 11:00-12:50 13:00 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Sealed deck 15:00-15:50 16:00 €25/700 Kč 2x stars násobitel
Standard 2 16:00-16:50 17:00 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Legacy 2 16:00-17:20 17:30 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Modern 2 16:00-17:50 18:00 €16/450 Kč 2x stars násobitel


Side evety - neděle 12. června 2016

Marquee tournaments

Turnaj Registrace Start Vstupné Ceny
SSS Sealed 9:20 9:30 €40/1 100 Kč SSS tiket, displaye, stars
Sealed deck 9:50 10:00 €30/800 Kč 3x stars násobitel + GP promo
Legacy 10:20 10:30 €30/800 Kč 3x stars násobitel + GP promo
Modern 10:50 11:00 €30/800 Kč 3x stars násobitel + GP promo
3HG Sealed 11:20 11:30 €75/2 100 Kč 2x stars násobitel
Vintage 11:00-13:20 13:30 €30/800 Kč 3x stars násobitel
Team Modern 13:50 14:00 €30/800 Kč 1x stars násobitel

Rebound events

Tyhle turnaje ocení hlavně hráči, kteří si zaplatili vstup do hlavního turnaje Grand Prix. Pokud se vám v hlavním turnaji nedařilo a dropli/vypadli jste, tak nemusíte zoufat. Můžete totiž naskočit do těchto turnajů, kde budete mít zlevněný vstup.

Turnaj Registrace Start Vstupné Vstupné 2* Ceny
Sealed 14:30-18:00 Při 16 hráčích €25/700 Kč €16/450 Kč 20 stars/výhra
Legacy 14:30-18:00 Při 16 hráčích €16/450 Kč €10/300 Kč 20 stars/výhra
2HG Sealed 14:30-18:00 Při 8 hráčích €35/1 000 Kč €25/700 Kč 20 stars/výhra

*zlevněný vstup pro hráče, kteří hráli hlavní turnaj Grand Prix

Enter the Arena

Do těchto turnajů se můžete registrovat za jednotlivé vstupné nebo si můžete koupit jednodenní balíček za €35 nebo třídenní balíček za €95 - k němu získáte i GP promo foil. Díky tomu si můžete zahrát kolik těchto turnajů budete chtít. Ale můžete hrát jen jeden turnaj zaráz. Tj. pokud se vám nebude dařit v jednom, tak můžete dropnout a naskočit do jiného.

Turnaj Registrace Start Vstupné Ceny
Standard 1 11:00-11:50 12:00 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Legacy 1 11:00-12:20 12:30 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Modern 1 11:00-12:50 13:00 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Sealed deck 15:00-15:50 16:00 €25/700 Kč 2x stars násobitel
Standard 2 16:00-16:50 17:00 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Legacy 2 16:00-17:20 17:30 €16/450 Kč 2x stars násobitel
Modern 2 16:00-17:50 18:00 €16/450 Kč 2x stars násobitel


Sekce 3: Výhry

Výhry na Main Eventu

Umístění Výhra
1 $10,000
2 $5,000
3-4 $2,500
5-8 $1,500
9-16 $1,000
17-32 $500
33-64 $250
65-100 $250*
101-180 $200*

* pokud se GP zúčastní 0-2999 hráčů, tak budou výhry vyplaceny do 64. místa. Při účasti nad 3000 hráčů budou výhry vypláceny do 180. místa

TOP8 hráčů obdrží pozvánku a letenku na Pro Tour Eldritch Moon. Dále všichni hráči s 39 a více body obdrží pozvánku na Pro Tour Eldritch Moon.
 

Výhry na Side Eventech

Výhry Enter the Arena side eventech na Grand Prix Praha 2016

Prize Wall na Side eventech na Grand Prix Praha 2016

Prize Wall 2 na Side eventech na Grand Prix Praha 2016

Prize Wall 3 na Side eventech na Grand Prix Praha 2016


Závěr

Na závěr bych pak jen rád dodal, že na GP se mísí soutěživost se zábavou a je samozřejmě lepší, když se snažíte hru si co nejvíce užít a případné prohry vás moc nermoutí. Musíte počítat s tím, že nějakou tu chybu uděláte, něco přehlédnete a tak dále. Přesto pokud budete cítit, že to malinko nesedí tak se nebojte za jakýchkoliv okolností zavolat rozhodčího! Rozhodčí jsou na místě proto, aby vám pomohli, a i když vám třeba nakonec nerozsoudí situaci pro váš prospěch, tak vám alespoň vysvětlí, proč se to stalo a jak tomu například zabránit do budoucna. Zároveň doporučuji za žádných okolností nelhat rozhodčímu a nepřimýšlet si jak to vlastně bylo, pokud nabudete dojmu, že to dělá váš soupeř, tak to oznamte rozhodčímu i v případě, že bylo rozhodnutí ve váš prospěch. Také doporučuji si po každé hře zkontrolovat karty v balíčku a v sidu. Důkladně míchat balíček, ať se vám země nestackují u sebe. Prostě snažit se koncentrovat na hru a předejít zbytečným chybám.

Pokud se tedy rozhodnete navštívit Grand Prix Praha ať již zahrát si hlavní turnaj nebo jen okusit atmosféru a vyhrát si pár hezkých cen na side-eventech, tak vám přejeme hodně štěstí a dobrou zábavu.

S pozdravem Chomanno a Jakub Urubek

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí